Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 28 травня 2023, 17:58
9260
0

Чемпіонат світу з хокею: прев'ю фіналу та матчу за бронзу

Сьогодні ЧС з хокею завершується головними медальними матчами

| Оновлено 28 травня 2023, 17:58
9260
0
Чемпіонат світу з хокею: прев'ю фіналу та матчу за бронзу
Getty Images/Global Images Ukraine

Північноамериканського фіналу, на який так чекали перед півфіналами, не буде. Навпаки протистояння континентів продовжиться.

Матч за бронзу

США – Латвія

Початок: 15.20, Тампере

Збірну США можна назвати головним невдахою чемпіонатів світу. «Крижані янкі» програли дванадцятий поспіль півфінал турніру. Хоча, здавалося, на цей раз паззл для них склався ідеально. І команда чудово виглядала на дистанції, і вже на 4-й хвилині повела 2:0 у півфіналі з Німеччиною, і Рокко Ґрімальді з Алексом Таком продовжили розривати чергових суперників. Але легконогость американців у якийсь момент перетворилася на легковажність і безладність, а Ті-Джей Тайнен і Каттер Готьє так і не вибралися з тіні. США дали відігратися німцям і з 2:0 і з 3:2, а потім програли в овертаймі. Не стати «зірково-смугастим» чемпіоном світу вперше з 1960 року, не завоювати їм вперше за 63 роки медаль цінністю вище за бронзу.

Головний тренер збірної США Девід Квінн сказав, що команда збереже мотивацію на матч за третє місце. Адже вона приїхала сюди за медалями. І якщо з півфіналами у «крижаних янкі» твориться якийсь монументальний жах, то в матчах за бронзу у них баланс 6-5 з того часу, як у 1992 році на ЧС ввели стадію плей-оф. Більше того, США виграли чотири із шести останніх поєдинків за третє місце.

Очевидною є і мотивація Латвії, яка вперше на чемпіонатах світу зіграє безпосередньо в медальному матчі. Питання лише в тому, чи вистачить балтійцям сил, насамперед емоційних. Кураж явно почав вивітрюватися вже в третьому періоді півфіналу з Канадою, в якому «малиново-білі» пропустили три шайби і не втримали перевагу, здобуту за підсумками перших 40 хвилин. Трибуни в Тампере стільки енергії команді Харійса Вітоліньша не дадуть, хоч там багато латвійців. Та й загалом попелюшка цього турніру надто багато нервів витратила на критику суддів після півфіналу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Артурс Шиловс (зліва) та Карліс Куксте

Напевно, у будь-якій іншій ситуації знадобився б відпочинок воротареві Артурсу Шиловсу, який став основним з позначки 4:56 першого матчу Латвії на турнірі. Але хто зрозуміє тренера, якщо він відправить героїчного голтендера в запас на бронзовий матч?

Цікавою є історія особистих зустрічей цих команд. Латвія спочатку виграла два з чотирьох матчів проти США, програвши лише один раз. «Крижані янкі» зрозуміли, що суперник небезпечний і виграли 10 наступних матчів із 12-ти.

Єдина перемога Латвії на цьому відрізку сталася на ЧС-2014. Найцікавіше, що з того часу у складі латвійців залишилися Каспарс Даугавіньш (він тоді і забив, і асист зробив), Роналдс Кеніньш (тоді – одне очко), Мікс Індрашіс та Крістерс Гудлевскіс, який дев'ять років тому був основним воротарем.

Якщо резюмувати, зрозуміло, що США – явний фаворит матчу за бронзу. Але Латвія має надію на характер, ще один суперперфоманс Шиловса, а також спецбригаду меншості, яка фантастично працює на цьому турнірі – лише одна пропущена шайба і 96,55% нейтралізації.

Прогноз: США

Фінал

Канада – Німеччина

Початок: 20.20, Тампере

Як не дивно, в історії хокею вже був фінал чемпіонату світу між Канадою та Німеччиною. Щоправда, аж 93 роки тому – 1930-го родоначальники легко впоралися з німцями з рахунком 6:1.

В історичному плані, звісно, ​​команди й поряд не стояли. Німеччина ніколи нічого серйозного не вигравала, хоча їй не вистачило трохи, щоб взяти золото ОІ-2018, а медалей на ЧС не брала 70 років. Канада – 27-разовий чемпіон світу (рекорд), команда, яка всьоме за вісім останніх турнірів і вчетверте поспіль зіграє у фіналі (теж рекорд).

Німеччина в 21 столітті обіграла «кленових» один раз. Але було це зовсім недавно – у 2021 році. З тих часів у складі хокейного бундестіму залишилося чимало гравців: воротар Матіас Нідербергер, захисники Моріц Зайдер (шостий номер Драфта-2019 не виділяється в плані результативності, у чвертьфіналі зі Швейцарією ледь не втопив команду своїм 5-хвилинним вилученням, але з ним на льоду німці почуваються набагато комфортніше – у представника «Детройта» «+5» за показником корисності), Моріц та Йонас Мюллери, Леон Гаванке та Фабіо Вагнер, форварди Фредерік Тіффельс (автор дублю у півфіналі зі США, у тому числі голу в овертаймі), Марсель Небельс (зрівняв рахунок у півфіналі на передостанній хвилині) та Макс Кастнер.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніко Штурм в поєдинку проти збірної США

І це ще два роки тому не грали Ніко Штурм та Джей-Джей Петерка, які на нинішньому турнірі закинули відповідно шість та п'ять шайб, а у півфіналі не забили, але організували другий гол німців.

Головний козир збірної Німеччини на цьому чемпіонаті світу – найкраща з великим відривом ефективність реалізації кидків, що становить 13,99%. Воротарю канадців Сему Монтембо, який має 94,3% відбитих кидків, слід бути уважним.

Канада перетворила на голи лише 9,79% кидків – найгірший показник серед усіх команд, які пробилися у плей-оф. Напевно, тому не доводиться дивуватися, що жоден форвард «кленових» не набирає більше одного очка за матч і лише Лоусон Крауз зі своїми 5+2 буквально проліз у топ-20 бомбардирів турніру. Натомість у канадців вистрілити може кожен. Наприклад, у півфіналі рахунок зрівняв 21-річний Джек Квінн, а вирішальну шайбу ефектно закинув 18-річний Адам Фантіллі, який нарешті виблиснув, а то до того в основному шкодив.

Розклад сил не настільки на користь Канади, як бачать букмекери. Чистого класу «кленові» мають не критично більше, ніж у німці. Більше того, саме Німеччина – найгарячіша команда турніру на даний момент, адже вона здобула шість перемог поспіль. Але аргумент «Це Канада», особливо у фіналі, виглядає бронебійним.
Прогноз: Канада

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.