Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 27 травня 2023, 17:31
12402
8

Чемпіонат світу з хокею: прев'ю півфіналів

Починаються медальні матчі

| Оновлено 27 травня 2023, 17:31
12402
8
Чемпіонат світу з хокею: прев'ю півфіналів
Getty Images/Global Images Ukraine

Підсумки чвертьфіналів зводяться до того, що навіть якщо чемпіоном стане Канада, то медальна історія чемпіонатів світу буде багато в чому переписана.

Початок матчу: 14.20, Тампере

Латвія вже стала чемпіоном сердець та видала найкращий чемпіонат світу в своїй історії. Ніколи раніше ця збірна не пробивалася до півфіналу, а зараз отримає аж два шанси взяти медалі.

На жаль, регламент турніру такий, що після чвертьфіналу латвійці позбавляються свого головного козиря. Залишок чемпіонату світу пройде у Тампере, тобто Латвія залишається без неймовірної підтримки вболівальників у Ризі. За всієї поваги до шляху балтійської збірної на цьому турнірі, шість перемог поспіль вона б не здобула без енергії трибун. З нею легше компенсувати різницю в класі, кидатися під шайби, відбивати безліч кидків і реалізовувати нечисленні шанси, коли незбагнена сила створює правильну біомеханіку і змушує руки бачити в ключці продовження себе і відправляти шайбу в чужі ворота.

Латвія залишилася без головного козиря, але не без козирів взагалі. Зрештою, на ЧС-2021 «малинові» здобули першу в історію перемогу над Канадою (2:0), граючи в Ризі, але без уболівальників на трибунах через коронавірусні обмеження. Натомість у складі залишилися Мікс Індрашіс, Оскарс Батня, Роналдс Кеніньш та Ральфс Фрейбергс – це гравці, які зібрали на себе всі голи та всі асисти легендарного для Латвії матчу дворічної давнини. Латвійці в принципі найдосвідченіша команда турніру в плані кількості ігор, проведених на чемпіонаті світу.

Латвія на ЧС-2018 програла Канаді лише в овертаймі, а у чвертьфіналі Олімпіади-2014, коли були зібрані всі найсильніші, «кленові» лише на 14-й хвилині третього періоду закинули вирішальну шайбу у ворота балтійців. У латвійців дуже хороша школа воротарів, яка здатна створити величезні проблеми навіть зірковому складу Канади.

«Кленові», як з ними зазвичай трапляється, знаходять себе під час турніру і проходять процес отримання потрібної «хімії». Тому що про зіграність у канадців апріорі не йдеться – на кожен новий чемпіонат світу, вважайте, приїжджає нова ж команда. «Тру Норт» явно усвідомлює, що з Латвією не буде так легко, як у перший день турніру, коли балтійці програли 0:6.

Власне, із того матчу команда Харійса Вітоліньша зробила правильні висновки. Можливо, навіть один, але ключовий висновок – Іварс Пунненовс, який пропустив дві шайби з трьох кидків, поступився місцем у воротах Артурсу Шиловсу з «Ванкувер Кенакс», а той на даний момент є одним із найкращих голтендерів турніру. Втім, видати настільки фантастичний матч, як проти Швеції у чвертьфіналі, Шиловсу буде непросто.

Getty Images/Global Images Ukraine. Артурс Шиловс та Ралфс Фрейбергс святкують чергову перемогу на ЧС

Характерно, що Канада зіграла свій поки що найкращий матч на турнірі, коли вважалася андердогом. Мова про чвертьфінал проти Фінляндії. «Кленові» зіграли цілком у стилі одного з головних аутсайдерів НХЛ останніх років «Аризони», і це логічно. Адже «койотів» у цій збірній Канади представляють головний тренер Андре Туріньї та три форварди – Лоусон Крауз, Джек Макбейн та Майкл Карконе.

Родоначальники приїхали на чемпіонат світу із незірковим складом. І це навіть їхній козир, бо така команда не схильна страждати від пихатості і занадто добре думати про себе. Гравці з іменами є (Тоффолі, Лучич, Маєрс), але вони давно на спаді (не рахуючи Тоффолі) і їм є що доводити. Надійності цієї Канади, помноженої на згадані вибиті козирі з рук Латвії, має вистачити для не яскравої, але перемоги у півфіналі.

Прогноз: Канада

США – Німеччина

Початок: 18.20, Тампере

11 поспіль півфіналів чемпіонату світу програла збірна США. 63 роки «крижані янкі» не ставали найкращими на планеті і не брали медалі цінністю вище за бронзу. Ще гіршою стає історія американців на чемпіонатах світу, якщо прибрати ті турніри, які були поєднані з Олімпіадами. Тому що за такого підрахунку збірна США своє єдине золото на ЧС взяла ще 1933 року.

У Німеччини медалей чемпіонатів світу не було 70 років, а у фінал німці єдиний раз пробилися – увага – 1930 року. Але історію можна повернути по-іншому. Збірна Німеччини вдруге за три роки пробилася до півфіналу, а у 2018 році стала срібною призеркою Олімпіади, на якій, як ми пам'ятаємо, не було гравців із НХЛ.

Представники найсильнішої ліги світу на цьому турнірі роблять погоду у німців. Так, було б цікаво подивитися на них із асами рівня Леона Драйзайтля чи хоча б Тіма Штюцле. Але Джей-Джей Петерка і Ніко Штурм як робили різницю на груповому етапі, так і закинули вирішальні шайби у чвертьфіналі зі Швейцарією. І це ще Моріц Зайдер із «Детройта» у четвер більше шкодив команді та ледве не втопив німців своїм 5-хвилинним вилученням. А він може грати набагато краще і корисніше.

Getty Images/Global Images Ukraine

Обидві команди мають актуальні переможні серії. Збірна США виграла усі вісім матчів, у Німеччини п'ять перемог поспіль. Німці свій стрік розпочали якраз після драматичної поразки від американців на груповому етапі – 2:3, хоча після двох періодів попереду були європейці.

Збірна США має підготуватися до дуже складного матчу. Але вони вже знають силу суперника, а клас та глибина складу «крижаних янкі», у яких дев'ять гравців набрали не менше п'яти очок на турнірі (у німців – шестеро), а п'ятеро закинули не менше трьох шайб (у німців – двоє) мають позначитися.

У особистих зустрічах, звичайно, помітна перевага в американців. Німеччина виграла двічі поспіль на ЧС-2016 та ЧС-2017, але так розлютила «зірково-смугастих», що вони відповіли п'ятьма перемогами, у тому числі у бронзовому матчі 2021 року.

Прогноз: США

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Реал без Луніна здолав Реал Сосьєдад. Скільки потрібно очок для чемпіонства
Футбол | 27 квітня 2024, 00:01 8
Реал без Луніна здолав Реал Сосьєдад. Скільки потрібно очок для чемпіонства

Гра завершилася з рахунком 1:0, єдиний м'яч забив Арда Гюлер

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Український Крим
Пля, одна НАТА в півфіналах! Ще й найгірші русофоби зібрались піндоси, фашисти, укроканадці та прибалти, які дідов не чтять!  Немає за кого вболівати русскому чєловєку
Vitaly Vitaly
А в мене таке питання, якого хєра на цьому чемпіонаті в рекламі присутній кацапський спонсор, кращих спонсорів не знайшлось чи що?