Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 27 травня 2023, 16:00
12465
5

Еліна Світоліна – Анна Блінкова. Прогноз на фінал WTA 250 у Страсбурзі

Українка за крок від першого трофею з 2021 року

| Оновлено 27 травня 2023, 16:00
12465
5
Еліна Світоліна – Анна Блінкова. Прогноз на фінал WTA 250 у Страсбурзі
WTA. Еліна Світоліна

У суботу, 27 травня, відбудеться фінальний матч на ґрунтовому турнірі серії WTA 250 у Страсбурзі (Франція) між українською тенісисткою Еліною Світоліною (WTA 508) та представницею країни 404 Анною Блінковою (WTA 66). Поєдинок розпочнеться не раніше 16:00 за Києвом.

Еліна Світоліна

Екс-третя ракетка світу та колишній лідер жіночого українського тенісу повернулася на корт 3 квітня на турнірі у Чарльстоні. У 2022 році Еліна оголосила про призупинення кар'єри через вагітність, у жовтні вона народила доньку і пішла в декрет. Перший поєдинок після повернення українка провела на сірому ґрунті проти Юлії Путінцевої. Вже тоді було видно, що характер українки нікуди не подівся, а от над фізикою треба було попрацювати.

Той матч вона програла, і потім була низка невдач. Світоліна поступилась й у напіввиграному матчі з Кларою Таусон, і втратила перемогу з Александрою Ігнатік, і мало що змогла протиставити Александрі Саснович у Мадриді. Проте Еліна не здалася і продовжувала вірити у свій подальший успіх. Перший прорив стався на турнірі WTA 125 у Сен-Мало. Там Еліна дійшла до півфіналу, обігравши на своєму шляху Деспіну Папаміхаїл, Ісалін Бонавентюр та Леолію Жанжан. Українка зупинилася за крок від фіналу, поступившись досвідченій Слоан Стівенс, яка незабаром виграла трофей на тих кортах.

Потім Світоліна поїхала на тисячник до Риму, який вона двічі вигравала за свою кар'єру. Один із улюблених турнірів для Еліни завершився рано – вже у 1/64 фіналу іменита українка програла своїй співвітчизниці Лесі Цуренко. Тим не менш, боротьба була (4:6, 3:6), і прогрес потихеньку почав проглядатися.


WTA. Еліна Світоліна

До Страсбурга Еліна приїхала для того, щоб підготуватися до Ролан Гаррос. На старті турніру в Світоліної виникли проблеми проти Луїзи Чиріко – 6:4, 7:6 (7:1), але українка все одно дотиснула американку. Далі Еліна мала зіграти проти переможниці матчу Кеті Волинець – Елізе Мертенс, і Світоліна, суто теоретично, могла вилетіти від будь-якої з них. Але доля посміхнулася українці – обидві тенісистки знялися з турніру, й Еліна мала зіграти з парницею та лакі-лузером Ерін Рутліфф.

Але й тут Світоліній пощастило, адже не довелося витрачати зайвих сил: представниця Нової Зеландії відмовилася від матчу. Без боротьби Еліна вийшла до чвертьфіналу, де зіграла з Варварою Грачовою. Українка взяла перший сет і не мала жодних проблем до рахунку 4:1 у другому. Але без спадів не можна обійтися, Грачова виграла 3 гейми поспіль, і рахунок став рівним. Однак Світоліна не без допомоги свого характеру й удачі виграла 2 гейми, що залишилися, закривши росіянку.

У півфіналі Еліні довелося зіграти з місцевою улюбленицею публіки Кларою Бюрель. Француженка повністю контролювала перебіг поєдинку до 4:1 у другій партії, вигравши перший сет 6:4 без особливих проблем. Клара кидала дроп-шоти, що не беруться, дивувала Еліну нестандартними ударами, але шалено якісним і розумним тенісом. Світоліна грала саме в теніс Клари, в якому Бюрель почувається як у своїй тарілці. Однак відіграти весь поєдинок у Клари на високому рівні не вийшло, в 7-му геймі другого сету її подача зламалася, і настав час Світоліній показати, чому вона була третьою ракеткою світу. Еліна втекла із 0:40 у своєму геймі, зробила брейк у 9-му, не змогла відразу подати на сет, але потім виграла два гейми поспіль та залишила партію за собою.


WTA. Еліна Світоліна

Світоліна повністю перехопила ініціативу, почала контролювати перебіг зустрічі, одразу зробила брейк та повела – 2:0, 3:1. За рахунку 3:2 українка віддала подачу, але відразу ж зробила зворотній брейк і більше вже не дала шансів Бюрель – 6:3.

Після завершення поєдинку Світоліна сказала, що якість її тенісу ще далеко не на найкращому для неї рівні, але з характером в українки точно все гаразд, про що вона сама й наголосила. Еліна чудово розуміє, що перемога у Страсбурзі дасть їй новий поштовх у відновленні кар'єри. У фіналі проти Блінкової вона боротиметься за кожен поінт, адже, можливо, це буде матч життя для неї, принаймні, найближчим часом.

Варто згадати заслуги та нагороди Еліни до того, як вона призупинила свою кар'єру. Еліна двічі грала у півфіналах Grand Slam (Вімблдон 2020 та US Open 2020), а також вигравала Підсумковий турнір у 2018 році. Ще двічі українка грала у фіналі WTA Finals (2016, 2019), а також виграла бронзову медаль на Олімпіаді у Токіо у 2020 році. На рахунку Еліни – 16 перемог у фіналах на рівні WTA та лише 3 поразки. Ще має 8 трофеїв на турнірах ITF і 1 титул на 125-тисячнику.

Свій останній трофей Світоліна виграла у серпні 2021 року на змаганнях у Чикаго.

Анна Блінкова

Яка позиція росіянки щодо війни в Україні, яку розв'язала її країна-терорист? Навряд чи ми колись дізнаємося, адже Блінкова просто мовчить, що, в принципі, роблять багато тенісисток із боліт.

У тенісному плані успіхи Анни завжди перекривалися більш відомими спортсменками з рф. Але, як-не-як, вона все-таки 66-та ракетка світу з найвищою 54-ю позицією.

У Страсбурзі Анна обіграла Амандін Есс, програвши перший сет 4:6. Далі росіянка виграла у Анни-Лєни Фрідзам, Емми Наварро та Лорен Девіс. З усіх перемог, напевно, варто відзначити лише успішний матч проти Девіс, хоча американка – далеко не любителька ґрунту. До змагань у Страсбурзі Блінкова вилітала в 1/32 фіналу Риму від українки Ангеліни Калініної, поступившись нашій спортсменці без шансів: 2:6, 2:6. Взагалі у 2023 році Анна може похвалитися лише півфіналом у Хобарті, де вона програла тій же Лорен Девіс. На решті турнірів вона закінчувала виступи або на старті, або в 2-му раунді.


WTA. Анна Блінкова

Загалом Блінкова – звичайна середньостатистична тенісистка, яка може грати стабільно і у якої не можна виділити характер, сильну подачу або впевнений теніс біля сітки. Її гри вистачає, щоб проходити суперниць на рівні Фрідзам, Наварро і подібних. Еліна, все-таки, з іншої обойми, іншого рівня плюс більш досвідчена.

На рахунку росіянки – один трофей на рівні WTA 250 у Клуж-Напоці у 2022 році, а також трофей на 125-тисячнику в Нью-Хейвені та 3 перемоги на турнірах ITF.

Статистика особистих зустрічей

Це буде перша зустріч дівчат. До того, як Еліна пішла в декрет, рівень Блінкової не дотягував до успіхів українки.

Прогноз

Світоліна вважається фавориткою не лише через свій статус та минулі успіхи. Гра Еліни проти Бюрель показала, що вона потихеньку намацує свою колишню форму, може добре подавати та грамотно діяти на корті. Та й досвід Світоліної значно більший, ніж Анни. Боротьба буде у будь-якому разі, але хочеться вірити в успіх українки. До того ж Еліна має додаткову мотивацію, й всі знають яку... Прогноз: перемога Світоліної за коефіцієнт 1.75.

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков
Футбол | 23 квітня 2024, 18:42 18
Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков

На думку аналітиків, варто очікувати переходу Судакова в «Наполі»

Лунін сумнівається, чи залишатись у Реалі. Є пропозиції від трьох грандів
Футбол | 23 квітня 2024, 13:45 31
Лунін сумнівається, чи залишатись у Реалі. Є пропозиції від трьох грандів

Український воротар влітку може перейти в іншу команду

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kate
Треба вигравати і сказати на весь Страсбург Слава Україні!
Ігор Сірий
Дуже грамотно і професійно написаано текст прев'ю. На спорт.уа це рідкість. Еліні бажаю перемоги. Форму набирає, думаю, що у десятці буде до кінця року.