Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 27 травня 2023, 08:06
8170
23

Список УАФ адекватний, але без тренера він неповноцінний

Валерій Василенко – про відсутніх та присутніх

| Оновлено 27 травня 2023, 08:06
8170
23
Список УАФ адекватний, але без тренера він неповноцінний
УАФ

Нещодавно УАФ за допомогою свого офіційного сайту оголосила список гравців, викликаних на червневі матчі національної збірної. Нагадаю, що цих матчів буде три: проти збірної Німеччини (12 червня, товариська гра), проти Північної Македонії (16 червня, відбір на Євро-2024) та Мальти (19 червня, відбір на Євро-2024).

Насамперед хочу зазначити, що на відміну від подібної ситуації напередодні стартового поєдинку кваліфікації Євро-2024 – проти збірної Англії – цього разу прізвища кандидатів у національну збірну ми побачили та почули оперативно.

Однак, якщо, знову ж таки, порівнювати з тим підвішеним березневим контекстом, цього разу наразі є і негативний відтінок. Хочеться сподіватися, що ключове слово в даному випадку – «поки що». Мова, як ви розумієте, про персону головного тренера головної команди країни. Поки що його як такого немає. Але список викликаних футболістів є.

Не скажу, що все це погано пахне, але те, що виглядає дивним – це точно. Я розумію величезне бажання боса федерації бачити біля керма першої збірної саме Сергія Реброва, який, здається, пакує у похідну валізу останні формальності свого перебування в «Аль-Айні». Якщо це справді так, то, швидше за все, саме Сергій Станіславович став автором «списку 27-ми» (саме стільки гравців отримали виклики до збірної).

А якщо не так? Тоді що, список складали, курячи в кабінеті на Черепановій горі, Олексій Михайличенко та Олег Протасов? А хто тоді за такого розкладу безпосередньо керуватиме грою команди?

Розумію, що другий варіант – малоймовірний. І що Руслана Ротаня у національній збірній України зараз не може бути за визначенням (хоча б тому, що його молодіжці зовсім скоро стартувати на Євро-2023). І що Андрій Павелко клятвено пообіцяв після гри з англійцями, що на наступний двобій «націоналку» виведе вже «повноцінний» наставник.

Я це все розумію. Однак, як людина старого загартування, звик вірити не на слово, а фактам. Саме зараз факт такий: список викликаних футболістів на три червневі матчі є, а головного тренера – нема. Це не форс-мажор, не випадковість і не закономірність. Це всього лише головотяпство, яке аж ніяк не додає вістів Андрію Васильовичу.

Ну та Бог із ним. Набагато цікавіше поговорити безпосередньо про список.

З «перших рядків свого листа» хочу зазначити, що, як на мене, список вельми адекватний. Щодо резону деяких прізвищ, що опинилися в ньому, можна хіба що дискутувати, а не сперечатися до хрипоти. У ньому немає «пасажирів» на кшталт Коноплянки, викликаного минулого разу завдяки «родинним зв'язкам». У ньому є люди, які заслужили, як на мене, на дебютну пробу пера, про що піде нижче. І, можливо, деякі заслужили опинитися серед викликаних по старій пам'яті.

Ну, якось так, якщо говорити загалом.

Тепер давайте пройдемся зокрема.

Для зручності пропоную рецензувати список УАФ за позиціями.

Воротарі

Бущан, Трубін, Лунін. Тут взагалі без особливих варіантів та без особливих коментарів. Динамівець – взагалі найкращий наразі серед своїх колег. І дуже добре, що він уже оговтався від травми. «Гірник» – з урахуванням тривалої відсутності Бущана – найкращий в УПЛ. А Лунін – це просто «Реал».

Раніше, коли мав ігрову практику, викликався Різник. Але зараз він у глибокому запасі «Шахтаря». Волинець зараз далекий від ідеальної форми, Ісенко, Рибак та Сапутін ще не зміцніли, не доросли до такого рівня. Тож усе об'єктивно.

Захисники

Тут важче буде, хоча обов'язково знайдуться аргументи на користь викликаних.

Отже, всі троє найкращих (на мою думку) правих захисників країни отримали виклик: Тимчик, Конопля та Караваєв. Щоправда, останній потрапив лише до резервного списку. Але лише тому, що останнім часом мав відчутні проблеми зі здоров'ям.

Щодо лівофлангових оборонців. У строю Миколенко, і це головне. У основний список потрапив і Соболь, який нещодавно отримав неприємну травму – перелом носа. На мій суб'єктивний погляд, Едуарда можна було б відрядити до резервного списку. Замість Михайличенка.

Тепер про центрбеків. За аналогією з Миколенком, дуже круто, що нарешті відновився Забарний. У списку прогнозовано опинився і Матвієнко. Ця пара зараз у нас найкраща. А далі можуть бути варіації на тему. Капітан «Дніпра-1» Сваток заслужив, як на мене, виклик. Бондар із «Шахтаря» – ну, хіба що, у вигляді авансу. Кривцов? Нехай буде як гарний настрій. Як і Качараба у резерві.

Кого забули викликати? Дениса Попова, Сироту, Сарапія, Батагова? Гідні кандидати. Але навряд чи сильніші за тих, хто є у списку.

Півзахисники

Почну одразу не з присутності, а відсутності. Втрата Зінченка – дуже і дуже відчутна. Замінити «каноніра» та віце-капітана збірної практично нереально. Але таке футбольне життя: хтось випадає через травми, хтось повертається в стрій.

«Перебираючи» прізвища серед цього ігрового амплуа, я десь на підсвідомості розумів, що в «основі» у будь-якому разі опиняться Степаненко та Сидорчук. Куди ж без капітанів двох найкращих вітчизняних клубів. Мені здається, тут спрацювала її величність сила інерції. Хто б не складав список УАФ – Ребров, Михайличенко чи сам Павелко – він навряд чи наважився б відмовитися від послуг заслужених ветеранів. Якщо чесно, то і я навряд чи наважився б саме зараз їх проігнорувати.

З рештою фігурантів півзахисту я, вже вибачте за пишномовність, згоден. І з Ігнатенком, і з Піхальонком, і з Кочергіним. Влад проводить чудовий сезон у «Ракуві», дуже хоче потрапити до національної збірної. Здається, всі зірки зійшлися у правильній конфігурації.

Кого можна було ще викликати? Мені дуже подобається прогрес опорника «Зорі» Бражка. Криськів із «Шахтаря» теж подобається, але в перспективі. Напевно, заслужив виклик у збірну й «гірник» Бондаренко. Ну, хоч би в резервний список. Але там опинився інший футболіст «Шахтаря» – Швед. Чому? Смаківщина, не інакше.

А ось факт присутності Шапаренка лише у «резерві» – об'єктивний. Микола був би дуже в нагоді в «основі», але він лише недавно відновився від наслідків надскладної травми. Навряд чи доцільно одразу ж кидати його під «танк».

Форварди

Довбик – без альтернатив. Ванат – об'єктивно заслужив: він один із небагатьох нападників у нашому футболі, хто здатний використовувати справжній дриблінг. Яремчук… Біль мій, ти покинь мене. При всіх його мінусах, не викликати його не могли. Ще більше «не могли», ніж Сидорчука та Степаненка. Якщо відверто, я теж Романа викликав би.

Кого ще можна було б спробувати? Ну, хіба що, Назарія Русина та Алефіренка. Вони зараз на перших ролях в УПЛ. Хоча одного типажу із Ванатом. Якщо вибирати з цієї трійці, то динамівець, на мій погляд, все-таки бачиться ліпшим варіантом.

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Джерело: Арсенал та Челсі цікавляться гравцем збірної України
Футбол | 25 квітня 2024, 16:21 7
Джерело: Арсенал та Челсі цікавляться гравцем збірної України

Георгій Судаков може залишити «Шахтар»

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avk2307
По півзахисту та форвардам практично те ж саме: Бражко , Криськів, Бондаренко, Алефіренко поїдуть з молодіжкою. Я б ще і Судакова в молодіжку записав, там він точно посилить, а в збірній може просидіти на лавці. По іншим згоден з автором цілком. Швед і в Шахтарі не дуже виходить, яка збірна.Сидорчук для галочки і як щось не дай боже буде з Степаненко.
avk2307
По захисникам  вибір зроблений з урахуванням молодіжки.Сирота та Батагов поїдуть в молодіжку. Попов був би в основному списку якби не був травмований. Як на мене краще було б взяти Сарапія замість Бондаря, він би теоретично пару з Сватком міг скласти та награвать. Кривцов скоріш за минулі здобутки та щоб розказав як там в Маямі.
Бойко Бойко
Футбольной сборной державы Украина нужен Николай Павлов.  Люди другого калибра здесь просто неуместны. Хватит. Насмотрелись .
Yura Юрий
Конопля, такой быкопор...зачем он.....
Тарік1994
Супер, є Ігнатенко! Мабуть вже час йому грати в опорці. При всій повазі до наших ветеранів опорниї зони, але вони обидва вже слабка ланка. По іншим особливо питань нема, може лише як повністю відновиться Шапа то Буя або Зубков можуть поїхати додому. Бо вже по першому матчу видно, що Шапаренко це трохи інший рівень. Десь біля Циганкова, Малиновського, Мудрика і тд. Ще б якщо Зіна відновився то взагалі було б супер
Умник
Вся надежда на Циганкова единственный кто может вытянуть.
Умник
Тренеры: Шовковский Скрипник Вернидуб  Ротань Кучер Вишняк Вирт.
Все полноценный список.
kadaad .
Какая разница кого вызвали. В этом отборе нашей сборной ничего не светит, это будет только тренировка и поэтому лучше подтягивать молодежь, вместо Ярмоленко, Яремчука, Сидорчука, Степаненко.
Springfield
Нет смысла сожалеть, кто не вошёл, кто не пришёл, и кто вообще отошёл. Может и на время. Потому что забыть заслуги Караваева во всех командах это быть склеротиком. Куда мы идём? Никуда. Опять олимпийский девиз, что  глваное - участие. Потому что опять "дома" в Польше будет больше ненаших болельщиков. А из  настоящего дома реальным болельщикам  не по караману туда ехать.  Многим и нельзя.  Те же  кто там есть (за бугром) - это массовка. Итого. Кого поставит военная админимстрация УАФ - тот и будет тренером. А на ком остановится тренер - те и будут играть. Элементарно, Ватсоны.
a.fedorenko1953
Ну а як же без Ярмоли, бо йому треба бити рекорди запроданця Тимошки. А інтереси збірної кого зараз цікавлять у цьому борделі?
Злий Глобинець
Бондаренко даремно не викликали. Його й в основу ставити можна. І Криськіва теж. Невиклик їх двох - кричуща помилка УАФ.