Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 травня 2023, 16:37
8996
8

Петряк знову провалився у Шахтарі. Частково в цьому винен і сам клуб

Минулого літа ситуація змушувала «гірників» діяти на ринку без звичної скрупульозності

| Оновлено 24 травня 2023, 16:37
8996
8
Петряк знову провалився у Шахтарі. Частково в цьому винен і сам клуб
ФК Шахтар. Іван Петряк

Рік тому кадрову ситуацію у «Шахтарі» можна було охарактеризувати одним словом – «катастрофічна». Багаторічна ставка на легіонерів зрештою відгукнулася «гірникам» після початку повномасштабної фази російсько-української війни, коли практично усі іноземці, за винятком буркінійця Лассіни Траоре, котрий відновлювався на той момент після важкої травми, вирішили залишити Україну.

В результаті минулого літа «Шахтарю» довелося екстреними темпами підшукувати величезну кількість новачків, причому з прицілом на першу команду, яка буквально зяяла дірками. Найбільше постраждала лінія атаки, де зазвичай дуже багато (якщо не усе) віддавалося на відкуп бразильцям.

У «Шахтарі» вирішили піти, мабуть, найбільш логічним та найменш ризикованим шляхом – спробувати повернути в Україну або своїх колишніх футболістів, або екс-гравців інших клубів УПЛ, які встигли в той чи інший момент перебратися до Європи, але не отримали там беззаперечного успіху та визнання. Одним із «поверненців» виявився лівий вінгер Іван Петряк, який раніше був на контракті в «Шахтарі» із 2016 по 2019 роки, але у свій перший захід в донецьку команду успіху так і не досяг, в тому числі через конкуренцію з легіонерами.

22 серпня 2022 року «Шахтар» офіційно оголосив про підписання 4-річної трудової угоди з Петряком, за якого його колишньому клубу «МОЛ Фехервару» було заплачено 1,5 мільйони євро – на 300 тисяч євро більше, аніж отримали «гірники» від продажу вінгера в клуб із міста Секешфехервар, що відбувся трьома роками раніше.

Однак на фініші сезону можна сміливо констатувати – ставка на Петряка не зіграла, а вінгер уже вдруге в кар'єрі провалився у донецькій команді…

Трансфер Петряка був із самого початку вельми ризикованою, якщо не сказати дуже сумнівною витівкою з боку керівництва «Шахтаря». Справа в тому, що найбільш комфортна позиція на полі для Івана – лівий вінгер, а там станом на кінець серпня минулого року «гірники» не мали жодних проблем. Навпаки, у «Шахтаря» саме ліворуч на фланзі атаки діяв беззаперечний лідер команди – Михайло Мудрик, продавати якого донеччани напередодні старту в Лізі чемпіонів не збиралися категорично, й завдяки цьому через півроку змогли продати свою зірку № 1 у «Челсі» за 70+30 мільйонів євро.

Праворуч, де Петряк також може зіграти за потреби, «Шахтарю» вдалося достатньо непогано закрити позицію, підписавши Олександра Зубкова із «Ференцвароша» та Мар'яна Шведа з «Мехелена». А у січні «гірники» оформили ще й перехід молодого грузинського фулбека Гіоргі Гочолейшвілі, котрий без особливих проблем може зіграти і трохи вище, будучи вельми корисним у роботі на правій «бровці».

Виходить, що із самого початку «Шахтар» брав Петряка заради перестрахування – раптом щось не піде в Мудрика, або ж Михайло отримає травму і надовго вилетить у першій частині сезону. І саме в цьому полягав головний прорахунок селекції та керівництва «гірників»…

Щоб зрозуміти справедливість останньої тези, досить просто проаналізувати усю попередню кар'єру 29-річного Петряка. До першого свого пришестя в «Шахтар» Іван виступав за «Зорю», де кілька років нічим особливим не виділявся, будучи звичайним гравцем ротації, без претензій на лідерство. Все змінилося у сезоні-2015/16, коли Юрій Вернидуб почав надавати Петряку значно більше ігрової практики, причому саме з перших хвилин матчів. Роль футболіста стартового складу надала впевненості вінгеру, і той почав щедро дякувати наставнику за довіру результативними діями.

Вже влітку 2016-го успішні виступи Петряка за «Зорю» привернули увагу «Шахтаря», який за нерозкриту суму оформив повноцінний трансфер вінгера, але на один сезон вирішив залишити Івана у луганській команді. І не дарма: Петряк ще більше розквітнув, став справжнім лідером атак «Зорі», після чого його повернення до «Шахтаря» давало надії, передусім самому футболісту, на значно більшу довіру з боку головного тренера.

Проте тодішній наставник «гірників» Паулу Фонсека продовжував гнути лінію у кадровій стратегії, згідно із якою основна ставка в атаці робилася на легіонерів, а українці були, якщо так можна сказати, «на підтанцьовуванні».

Опинившись у статусі гравця ротації, Петряк значно здав, що прямо позначилося на його статистиці результативності. Після 12 результативних дій за «Зорю» у сезоні-2016/17, Іван наступного сезону у футболці «Шахтаря» записав у свій актив лишень 1 забитий м'яч у 14 поєдинках, після чого у клубі прогнозовано замислилися про доцільність подальшого перебування вінгера у першій команді.

Влітку 2018-го «Шахтар» на рік віддав Петряка в оренду у «Ференцварош», де Івану вдалося переконати наставника у своїй спроможності бути корисним, швидко стати одним із ключових гравців, а водночас і повернути успішність на полі, підтвердженням чого стали 17 результативних дій у 28 поєдинках чемпіонату Угорщини. Вже потім був повноцінний трансфер Петряка до «МОЛ Фехервар» за 1,2 мільйони євро, де українець також стабільно виходив на поле, переважно із перших хвилин, а разом з тим – забивав та віддавав результативні передачі.

Опинившись у «Шахтарі» вдруге, Петряк знову вимушено опинився поза стартовою «одинадцяткою». Виграти конкуренцію в Мудрика Іван не міг за цілою низкою факторів, одним із яких був іміджевий. Для «гірників» було важливо, щоб у ключових поєдинках команди на полі з перших хвилин з'являвся саме Мудрик, а не хтось інший, що дозволяло підвищувати капіталізацію цього футболіста, і в цьому плані «Шахтар» діяв дуже грамотно та професійно.

Але ось із Петряком у «Шахтарі» таки промазали. Можливо, в стані «гірників» із самого початку розраховували, що Мудрик буде проданий у січні, й тоді Іван стане ключовою фігурою на лівому фланзі атаки команди вже у другій частині сезону, проте тут, як це часто трапляється у футболі, доля мала свої плани…

Насамперед, перед відходом на зимову паузу про себе на весь голос у «Шахтарі» вдалося заявити Криськіву, якого Ігор Йовічевіч спочатку не бачив у команді, але своєю роботою на тренуваннях Дмитру вдалося переконати хорватського фахівця дати йому шанс, і цією можливістю хавбек скористався блискуче. А ось із Петряком у найважливіший момент трапилася невдача – вінгер отримав пошкодження, через яке навесні з'являвся на полі вкрай епізодично, і продовжує тренуватися поза основною групою команда навіть зараз.

Як підсумок: у сезоні-2022/23 Петряк провів за «Шахтар» 22 поєдинки в рамках усіх турнірів, у яких відзначився лише 1 забитим м'ячем та 1 результативною передачею. Загалом у зазначених матчах вінгер провів 644 хвилини, тобто в середньому він з'являвся на полі в одному поєдинку лише на 29 хвилин, що становить менше третини основного часу матчу…

Иван Петряк (слева)
Getty Images/Global Images Ukraine. Іван Петряк (ліворуч)

Головне питання для «Шахтаря» зараз – що робити з Петряком у найближчому майбутньому? Для розуміння цього менеджменту «гірників» спочатку потрібно дати відповідь на інше актуальне питання – а чи робитиметься на Івана ставка як на гравця стартового складу в подальшому? Якщо ні, то навряд чи є сенс тримати 29-річного футболіста у складі заради можливості випустити того на півгодини в умовному поєдинку проти «Металіста 1925» чи «Миная». Для цього «Шахтарю» потрібно мати у складі молодих та перспективних гравців, яких такі виходи за першу команду мотивуватимуть розвиватись далі, а не будуть розчаровувати у своїй незатребуваності в основі.

Як би там не було, але обійтися без кадрових помилок влітку минулого року в таке неспецифічне трансферне вікно «Шахтарю» було майже неможливо. Хоча в ситуації із Петряком, як ми вже з'ясували вище, аж надто багато вказувало на потенційні ризики, і, є відчуття, низкою аргументів керівництво «гірників» чомусь вирішило при прийнятті остаточного рішення про трансфер знехтувати. Хтось скаже: не надто й серйозний «прольот», лише на 1,5 мільйони євро, мовляв, після випадків із Нері Кастільо чи Бернардом така сума – це справжні крихти. Однак в нинішній фінансовій ситуації, про яку практично у всіх серйозних західних ЗМІ не втомлюється розповідати генеральний директор клубу Сергій Палкін, на рахунку має бути кожна копійка або, якщо забажаєте, кожен євроцент…

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 14:11 23
The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024

Лідерами «жовто-синіх» британці вважають Мудрика та Судакова

ВІДЕО. Довбик популяризує українську. Жирона припустилася кумедної помилки
Футбол | 28 березня 2024, 23:05 1
ВІДЕО. Довбик популяризує українську. Жирона припустилася кумедної помилки

Артем взяв участь у відео з чудовою ідеєю від прес-служби «червоно-білих»

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
по приобретениям Шахтера и год назад было ясно, что подписать Зубкова это большая удача, а покупка Петряка это шлак.
20052011
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
BEAN
Так Петряк никогда и не выделялся. Ну, был такой фланговый бегунок и все...Кто решил, что он - звезда?
Remark
А где тут провал? Вы думаете бывший игрок МОЛ Фехервара - это какой-то топ игрок, хорошего уровня даже по меркам чемпионата Украины? 
Он сыграл на своем уровне! В том плане, что его и брали на подмену, когда будут возможные печальные ситуации с составом!
Умник
Вот Сашка Ковпак выведет ЛНЗ в упл и к Земляку на усиление. А ше дом рядом.