Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 22 травня 2023, 16:52
9972
0

Калініна здивувала Рим, фінал Кіченок, хвороба Радукану, Надаль знявся з РГ

Sport.ua підбиває підсумки двох останніх тижнів у тенісі

| Оновлено 22 травня 2023, 16:52
9972
0
Калініна здивувала Рим, фінал Кіченок, хвороба Радукану, Надаль знявся з РГ
Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Завершилися два тенісні тижні, які і у чоловіків, і у жінок переважно проходили на кортах Риму. На превелике щастя, представниця України Ангеліна Калініна порадувала своїми виступами у столиці Італії. Але, крім успіху Ангеліни, були й інші не менш важливі та цікаві події на світовій арені тенісу.

WTA 1000 Рим

Почнемо, мабуть, із кваліфікації. З українок із відбору стартувала Даяна Ястремська. У першому матчі вона зустрілася з Леолією Жанжан, яку пройшла на відмові після виграного першого сету, а потім обіграла Ребеку Масарову. Після успішно пройденої кваліфікації Ястремська вийшла до 1/64 фіналу турніру, де потрапила на Анну Калінську. На жаль, пройти представницю країни 404 Даяні не вдалося. Після раннього вильоту з турніру в столиці Італії Ястремська заявилася на турнір серії WTA 125 у Флоренції. Там її виступи також не можна назвати успішними. Вже на старті змагань у Даяни виникли труднощі з Каміллою Розателло, в 1/8 фіналу українка вилетіла від своєї «улюбленої» суперниці – Жасмін Паоліні.


Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

У першому раунді тисячника у Римі зійшлися дві українські тенісистки: Леся Цуренко та Еліна Світоліна. Поєдинок без особливих труднощів виграла Леся. Важко засуджувати Еліну за її провальні матчі. Можливо, Леся стилістично незручна для неї, тим більше зараз після повернення в Тур. І не варто забувати, що трьома тижнями раніше Світоліна грала у півфіналі 125-тисячника у Франції, тому якийсь прогрес точно є. Залишається вірити і сподіватися, адже незабаром Ролан Гаррос...

Леся вийшла в 1/32 фіналу, де вона на класі закрила Бернарду Перу. Американка – явно не ґрунтова спеціалістка, тому хоч Пера і знаходиться в рейтингу на 30 позицій вище за українку, але перемогу Лесі несподіваною назвати точно не можна. На жаль, виступи Цуренко були приречені на провал ще до початку турніру. 33-річна українка потрапила до верхньої частини турнірної сітки і дуже рано зустрілася з першою ракеткою світу Ігою Свьонтек, яка просто винесла Цуренко з корту.


Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек і Леся Цуренко

З другого раунду у Римі стартувала Марта Костюк. У 1/32 фіналу вона зустрілася з непрофільною американкою Клер Лю. Марта взяла у суперниці перший сет під 0, а другу партію розпочала з 0:3. Тим не менш, знайшла в собі сили закінчити поєдинок швидко і зробила камбек на 6:4 у другому сеті. Далі на Костюк чекала її колишня подружка Паула Бадоса. У тій грі Марта повела 3:1, через силу рятувала брейк-поїнти, робила ребрейк і намагалася вчепитися за перемогу в першому сеті, але на жаль... Перша партія завершилася з рахунком 6:4 на користь іспанки, а у другій Марта просто, як у принципі їй і личить, опустила руки і перестала боротися, адже просто нічого вже не виходило. Підсумок – 4:6, 2:6, і знову провальний турнір після трофею в Остіні. А перед початком тисячника у столиці Італії Марта була першою ракеткою України...

Марта тоді забрала статус лідера жіночого тенісу України у Ангеліни Калініної. Але вже після завершення змагань у Римі питань «хто більше заслуговує бути першою ракеткою країни» не було. Калініна, яка стартувала з 2-го раунду у грізній нижній турнірній сітці, видала просто божевільний тиждень та повернула віру українських вболівальників у наш жіночий теніс.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

У 1/32 фіналу Ангеліна декласувала росіянку Анну Блінкову. Далі всі чекали на зустріч з Аріною Соболенко, але цього не сталося. Можна говорити, що Калініній пощастило з суперницями, що у неї слабка сітка тощо, але давайте подивимося, кого і як вона пройшла. Блінкова, до речі, теж далеко не подарунок, тим більше, Ангеліна програла до цього їй 5 з 6 матчів. У 1/16 фіналу Калініна обіграла кривдницю Соболенко – Софію Кенін. Кенін слабка і вже не та? Навіть якщо не брати той факт, що вона виграла у другої ракетки світу в Римі, то як-не-як, але Софія грала у фіналі Ролан Гаррос 2020, а перед цим брала Aus Open. Травми скосили її, але за якістю гри та вмінням грати на ґрунті вона все одно ще знаходиться на рівні топ-50, якщо не вище. Після перемоги над американкою Калініна вийшла на Медісон Кіз. Тут, як і казав усіма улюблений тенісний філософ Стефанос Циципас, українці дістався єдиноріг на скейтборді. Але знову ж таки. Кіз – досвідчена тенісистка, 23-тя ракетка світу, в активі якої є півфінал Ролан Гаррос 2018. Та й якщо взяти Медісон та умовну профільну ґрунтовичку Паоліні, то Кіз просто б її з'їла на глині, адже у неї потужна гра та гарна подача. Ангеліна з Медісон провалила перший сет. І тут, нарешті, проявився характер Ангеліни. Українка вийшла на корт свіжою, легкою, із планом на подальшу гру, та забрала хід зустрічі під свій контроль. Підсумок – 6:2, 6:4 в останніх двох партіях та вихід до 1/4 фіналу.

У чвертьфіналі Ангеліна провела 4-годинний марафон із Беатріс Хаддад Майєю. Беатріс – бразилійка, вона чудово знає, як грати на грунті, нехай основні успіхи у неї на траві. Але вона 15-та ракетка світу. Ангеліна розпочала матч вдало, повела з двома брейками 4:0, а потім було й 5:2. Але Беатріс взяла медичну перерву, після якої ситуація на корті зовсім змінилася. Калініна втратила темп гри, не реалізувала сетбол на подачі у 10-му геймі, а потім програла на тай-брейку. Прикро? Так, але не варто забувати про той самий характер, який проявився в Ангеліни ще з Кіз. Калініна, напевно, вперше відчула, що таке грати на великому стадіоні, де на тебе дивляться тисячі глядачів та за тебе вболівають. Другий сет почався рівно, Ангеліна втомилася, але й Беатріс не була сталевою. Калініна знову не змогла закрити другу партію з кількох сетболів, і гра перейшла на тай-брейк. Бразилійка повела 5:4 з міні-брейком, і тут Ангеліна створила диво. Адже, за фактом, матч уже було практично програно. Хаддад Майя відчувала смак перемоги, лупила м'ячі з форхенду, а українка була змушена терпіти та оборонятися. Але вона спромоглася спочатку виграти два поінти поспіль, вийти на свій перший сетбол, який не змогла реалізувати, а потім потужним бекхендом з хав-корту в протихід завершила другу партію з 2-го сет-поінту.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

У півфіналі на неї чекала свіжіша Вероніка Кудерметова. 12-та ракетка світу, яка, хоч і незаслужено, перебуває в топі рейтингу, але точно знає, як грати на грунті і як перемагати таких суперниць, як Калініна. Головна зброя Вероніки – подача та гра біля сітки, адже вона успішно себе показує у парному розряді. Ангеліні потрібно було знайти план на гру, який зміг би відповідати на агресивний теніс представниці країни 404. І Калініна його знайшла.

Скільки разів за гру Ангеліна перекинула Вероніку? Багато. Скільки разів Калініна обвела суперницю, коли та була біля сітки? Багато. Скільки разів Калініна повернула плоский чи прямий м'яч? Майже жодного разу. Розумний теніс переміг у результаті, але як це було...

У першій партії з 5:3 швидко закрити Вероніку не вдалося. Але були приємні 7:5, адже тай-брейк там явно був не потрібен. У другій партії Ангеліна знову повела 5:3, і вже думками була у фіналі. Однак не все так просто. Матч потрібно доводити до логічного завершення і точно не програвати 16 (!) поінтів поспіль. З 5:3 Калініна отримала зворотні 5:7, і здавалося, що все, перемогу втрачено. Неможливо уявити, в якому психологічному стані була тоді українка. Проте знову бійцівський характер: українка взяла туалетну перерву, переодягнулась і повернулася на корт зовсім іншою тенісисткою, просто декласувавши Кудерметову – 6:2.

У фіналі Калініної довелося грати з 6-ю ракеткою світу Єленою Рибакіною. З усіх суперниць, яких пройшла Калініна за турнір, Єлена була точно найсильнішою. Українка почала добре, з брейку, і намагалася тримати перевагу. Але коли ти ведеш у рахунку, а твої гейми даються тобі через силу, а суперниця налагодила подачу і просто не залишає шансів на прийомі, то думати про перемогу складно. Складно, але можна, проте є нюанс. Ноги... Ангеліна провела на корті 12 годин у сумі за 5 матчів. Вона ніколи у своїй кар'єрі такого навантаження не витримувала. І з самого початку фінального поєдинку проти Рибакіної було видно, що Калініній складно пересуватися, складно змушувати свої ноги працювати і правильно підлаштовуватися під удари. Враховуючи клас Єлени та фізичну втому Ангеліни, перший сет залишився за Рибакіною, хоча Калініна боролася до кінця, рятуючись з 0:40, роблячи неймовірні ривки із задньої лінії до сітки та виграючи ралі з 21 розіграшу.

Після програного першого гейму на прийомі у другому сеті Ангеліна взяла медичний тайм-аут, сказала фізіо, що не може ставати на ліву ногу і знялася з поєдинку. Правильне рішення і, насамперед, зрозуміле. Незважаючи на такий сумний кінець цього неймовірного тижня, Калініна все одно подарувала незабутні емоції українським уболівальникам! Калініна – справжній боєць із великим характером! Ангеліні можна побажати тільки якнайшвидшого одужання і чекати на Ролан Гаррос.

А що Рибакіна? 3 матчі з 6 вона виграла на відмові суперниць, а ще у 2 поєдинках суперниці просто не могли реалізувати купу брейк-поінтів. Іга Свьонтек мала обігравати Єлену, адже полька вела 6:2, 4:2, але спочатку представниця Казахстану перевела гру на тай-брейк, де Іга отримала травму, а потім полька знялася в третьому сеті. Жасмін Паоліні та Маркета Вондроушова, яких пройшла Рибакіна, реалізували лише 5 брейк-поінтів на двох із 17! Нормальна перемога у Рибакіної була лише над Альоною Остапенко у півфіналі, і те, у другому сеті Рибакіна програвала 1:4, матч перервали через дощ, після чого вона виграла 5 геймів поспіль.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна и Єлена Рибакіна

ATP 1000 Рим

На Мастерсі у Римі не обійшлося без представників України. Лідер українського чоловічого тенісу Олексій Крутих уперше у кар'єрі зіграв на тисячнику. Олексій розпочав із кваліфікації, де зустрівся з Александром Шевченком. На жаль, пройти росіянина не вдалося, Крутих поступився супернику у двох сетах з рахунком 4:6, 2:6 без жодних особливих шансів. Далі Олексій поїхав на челенджер в Оейраш, де спочатку пройшов досвідченого ґрунтовика Факундо Баньїса, а потім на двох тай-брейках поступився Феліпе Алвесу.

Перед початком турніру фаворитами на титул вважалися Карлос Алькарас та Новак Джокович. Інтересу додавав також той факт, що це перший турнір у 2023 році, коли іспанець та серб разом зіграли на змаганнях. Та й Карлітос вперше у кар'єрі виступив на кортах Риму. Однак для обох цей Мастерс став провальним.

Карлос у 1/16 фіналу несподівано поступився Фабіану Марожану. Після титулу в Барселоні та Мадриді, Карлос явно не був у своїх 100% кондиціях. Джокович завершив виступи у чвертьфіналі. Там його обіграв Хольгер Руне у досить скандальному поєдинку. У другому сеті Хольгер поскандалив із суддею, який ухвалив помилкове рішення під час влучення м'яча в аут після удару Джоковича. У третьому сеті претензії судді висловлював уже Джокович через затягування часу.

У фіналі Руне зустрівся з Даніілом Медведєвим, який точно не є ґрунтовим фахівцем, але проводить хороший сезон. На жаль, росіянин виграв у данця з рахунком 7:5, 7:5.

Юлія Стародубцева

Українка виступила на ґрунтовому 60-тисячнику в Нейплсі, який проходив з 10 до 14 травня. Юлія стартувала з кваліфікації та дійшла до фіналу турніру, вигравши 6 матчів. На старті турніру Стародубцева обіграла досвідчену Джеймі Лоб, далі пройшла колишню 26-ту ракетку світу Таміру Пашек, виграла у Марсели Сакаріас і Кайли Дей, а у фіналі поступилася Керолайн Доулхайд.

Взагалі, Стародубцева буквально увірвалася на американські ф'ючерси. На її рахунку 2023 року вже є трофей на 25-тисячнику, а тепер ще й фінал на 60-тисячнику. Зараз вона піднялася на 381-й рядок рейтингу WTA. Сподіваємося, що незабаром вона заграє на турнірах серії WTA, і чекатимемо її у кваліфікації US Open 2023.


Instagram. Юлія Стародубцева

Катаріна Завацька

Катаріна намагається повернутися на свій справжній рівень, граючи на більш-менш прийнятних турнірах ITF. За 2 тижні вона виступила на двох 100-тисячниках (у Трнаві та Мадриді), обидва рази стартувала з кваліфікації та двічі вийшла до чвертьфіналу змагань. У Словаччині вона не запам'яталася якимись непоганими перемогами, поступившись Луції Гавлічковій, а в Мадриді змогла пройти Клару Таусон, врятувавши три матчболи.

На жаль, Катаріна не зіграє на Ролані Гаррос. Можливо, Завацькій варто відпочити від щільного графіка турнірів та повернутися до Туру з новими силами.


Getty Images/Global Images Ukraine. Катаріна Завацька

Фінал Кіченок у Парижі

Париж – звучить круто, але це не Ролан Гаррос, а 125-тисячник. Надія Кіченок вийшла у фінал парного розряду разом із перспективною американкою Алішею Паркс. Там українсько-американський тандем зіграв проти Анни Даніліної та Вєри Звонарьової.

На жаль, виграти титул не вдалося. Надія та Аліша вели 5:1 на вирішальному супер тай-брейку, мали 3 матчболи, але втратили перемогу. Головне питання до Надії: чому вона не грає зі своєю сестрою Людмилою, адже мала дуже гарну пару.


Instagram. Надія Кіченок, Аліша Паркс, Анна Даніліна, Вєра Звонарьова

Трофей Молчанова

Денис успішно виступив на ґрунтовому челенджері у Турині. Молчанов разом із Андрєєм Голубєвим виграв трофей у парному розряді. 20 травня українсько-казахстанський дует провів два поєдинки, оскільки ігри було перенесено через стихійні лиха в Італії. Цікаво, що через дощ матчі довелося перенести із ґрунту до залу. У півфінальній зустрічі Молчанов та Голубєв розібралися з Аріелем Беаром та Адамом Павлашеком, а у фіналі обіграли першу сіяну пару Натаніель Леммонс / Джон Пірс.

Молчанов провів 72-й фінал на челенджерах та виграв 35-й титул. Цього року українець вчетверте дійшов до фіналу (вдруге разом із Голубєвим) та завоював перший трофей. Завдяки перемозі в Турині, Денис Молчанов повернувся до топ-100 парного рейтингу АТР, посівши 92-й рядок (+18 очок).


Instagram. Денис Молчанов та Андрєй Голубєв

Українці на турнірах ITF

За 2 тижні українські тенісисти виграли 3 титули (причому всі у парі) та тричі зіграли у фіналах.

З 8 по 14 травня титулами відзначилися Ерік Ваншельбойм та Олександр Овчаренко. Ерік разом із Сімоном Фройндом узяв 15-тисячник у Варнамо. Для Еріка це другий парний титул у сезоні 2023 року.

Овчаренко разом із Каліном Йовановськи виграв 15-тисячник у Сербії. У фіналі українсько-македонський дует обіграв тенісистів без прапора Андрєя Чепелєва та Ніколая Галяка. Для 21-річного Олександра Овчаренка це 3-й парний титул ITF у поточному сезоні та 7-й за кар'єру, причому всі трофеї були завойовані на ґрунтовому покритті.

З 15 по 21 травня Ерік успішно провів тиждень у Ефіопії. Він дійшов до фіналу 15-тисячника, але поступився першому сіяному Бенджаміну Локу. До фіналу також дістався В'ячеслав Бєлінський, але в Боснії та Герцеговині. На жаль, В'ячеслав теж не зміг здобути титул, програвши Андрею Недичу у трьох партіях.


Instgram. В'ячеслав Бєлінський

Окремо варто відзначити виступи Дарії Снігур та Анни Позніхіренко. Дар'я зіграла на французьких змаганнях ITF W60, де вийшла у півфінал. Склад на турнірі був далеко не найсильнішим, тому півфінальна стадія, на якій спіткнулася Снігур – явно не її максимум. Українка у двох сетах без шансів поступилася Еліс Роббе. Далі Снігур зіграє у кваліфікації до Ролан Гаррос, де в першому раунді вона побореться з Катінкою фон Дайхман.

Позніхіренко успішно виступила минулого тижня на 25-тисячнику в Бетані-Біч. В одиночному розряді вона дійшла до півфіналу, де програла Равіні Кінгслі, а в парі взяла трофей разом із Алексою Глетч.

29-річна Анна Позніхіренко в 24-й раз зіграла у фіналі турніру ITF у парному розряді та здобула 11-й титул. Цього року українка вперше вийшла у фінал. Українка посідає 652-ге місце у парному рейтингу WTA.


Instagram. Анна Позніхіренко та Алекса Глетч

Зняття Рафаеля Надаля з Ролан Гаррос 2023

Минулого тижня любителі тенісу дізналися жахливу, але очікувану новину. 22-разовий переможець турнірів Grand Slam Рафаель Надаль під час прес-конференції у своїй академії на Мальорці заявив, що не зіграє на Ролан Гаррос, а також пропустить ще кілька місяців.

Іспанець не грав після Australian Open через травму стегна. У поточному сезоні на його рахунку всього 4 зіграні матчі та одна перемога. Також колишній лідер чоловічого рейтингу АТР заявив, що планує завершити кар'єру у 2024 році.


Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Надаль

Рафі можна побажати лише здоров'я. Іде епоха, йде легендарна Велика трійка. Такі реалії тенісу, часи змінюються, зараз у Турі потихеньку з'являються нові домінатори.

Також із Відкритого чемпіонату Франції знявся і Енді Маррей. Після 2017 року британець лише раз грав на ґрунтовому мейджорі.

Три операції Радукану

Чемпіонка US Open 2021 та головна зірочка тенісу пішла на оперативне втручання на обох кистях та гомілкостопі. Проблеми зі здоров'ям турбували її весь останній рік, через що вона пропускала тренування та змагання.

Емма розповіла, що вже перенесла всі 3 операції та опублікувала відповідний знімок у соцмережах.

Колишній працівник медичного відділу ФК «Рух» Дмитро Бабелюк розповів про діагноз Емми:

«Унікальна хвороба змусила Емму Радукану зробити 3 операції! Як виявилося, у Емми діагностували carpal boss обох кистей – це специфічний кістковий наріст, що виникає в основі вказівного або середнього пальця. Розростаючись, ця шпора тисне на сухожилля, що спричиняє нестерпний біль. У разі Радукану вона не могла продовжувати грати у теніс понад 90 хвилин.

Було ухвалено рішення про оперативне втручання, суть якого полягає в тому, щоб зрізати кістковий наріст на обох зап'ястях. Під час обстеження, таку саму шпору знайшли і в гомілкостопі, що зробило і третю операцію неминучою. Причини цієї хвороби невідомі. На початкових стадіях люди рятуються протизапальними, льодом та фіксаторами, але коли це не допомагає, вони вдаються до радикальної операції.

Відновлення після таких операцій може становити аж до 3-5 місяців, а отже, Емма точно пропустить більшу частину сезону».

Данііл Агарков
Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.