Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 18 травня 2023, 22:25
2760
1

Південь домінує: прев'ю фіналів конференцій Кубка Стенлі

Блогер Sport.ua Ігор Яслик анонсує головні матчі конференцій Кубка Стенлі

| Оновлено 18 травня 2023, 22:25
2760
1
Південь домінує: прев'ю фіналів конференцій Кубка Стенлі
Getty Images/Global Images Ukraine. Форвард Флоріди

У ніч проти 19 травня розпочнеться півфінальна стадія плей-оф у головній хокейній лізі світу.

За підсумками другого раунду склалася цікава ситуація. По-перше, у Кубку Стенлі залишилися лише представники південних штатів США, так званого «Сонячного поясу», розташованого нижче 36-ї паралелі. Це трапилося вперше в історії на даному етапі турніру.

По-друге, півфіналісти зібрали на чотирьох лише два Кубки Стенлі. «Вегас» та «Флорида» до трофею ніколи не діставалися, а в 21-му столітті тріумфатором ставала лише «Кароліна» – у 2006 році. «Даллас» свій Кубок Стенлі взяв 1999-го.

Якщо коротко згадувати другий раунд, то питань не викликав лише результат серії між «Кароліною» та «Нью-Джерсі». «Харрікейнз» котирувалися помітно вище за молодих «дияволів» і впоралися за п'ять матчів. Причому три перемоги «Кароліни» були розгромними – із загальним рахунком 17:3. «Нью-Джерсі» не тримав удару, що нормально для недосвідченої команди.

«Флориді» теж вистачило п'яти матчів, щоб викинути за борт «Торонто». Але в цьому випадку здивувала як швидкість завершення серії, так і переможець. Зірковий «Торонто», здавалося, позбувся багатьох комплексів, коли вибив «Тампу». Однак не всіх демонів минулого вдалося вигнати. Збій дала атака «Мейпл Ліфс», яка в кожному з п'яти матчів народжувала рівно по дві шайби, чого було відверто мало. Остон Меттьюс, Райан О'Райллі та Джон Таварес не забили взагалі нічого, Мітч Марнер відзначився одного разу і лише Вільям Нюландер хоча б дві шайби закинув.

Сама «Флорида» теж не вражала в плані результативності – 14 шайб. Однак «Пантери» максимально комфортно почували себе в близьких матчах – про що говорити, якщо жителі півдня забрали два овертайми з двох, у тому числі в матчі №5, в якому все закінчилося.

«Вегас» у кожному із шести матчів серії з «Едмонтоном» вивчав, що робити з Коннором Макдевідом, Леоном Драйзайтлем та феноменальною грою «Ойлерз» у більшості. Тренерський штаб Брюса Кессіді впорався, а склад у «Голден Найтс» набагато глибший і збалансованіший, ніж у «нафтовиків».

Макдевід лише три очки зі своїх 10-ти набрав у рівних складах, Драйзайтль закинув шість шайб за два стартові матчі, після чого заглух, а п'яту та шосту гру так просто провалив (нуль очок, «-5» у показнику корисності). А у третій та шостій зустрічі більшість «Едмонтона» не спрацювала взагалі.

Другорічник «Сіетл» знову приємно здивував – висока реалізація моментів, що стала фішкою «Кракена», ще з регулярки допомогла їм затягнути серію з «Далласом» до семи матчів. Але «Старз» не повторили помилок «Колорадо», тим більше, що у техасців не було проблем із мотивацією, голодом до перемог та травм.

Схід

Кароліна Харрікейнз – Флорида Пантерз

Кубки Стенлі: 1-0
Зустрічі у плей-оф: 0-0
Зустрічі в регулярці: 0:3 (г), 4:0 (д), 6:4 (г)
Розклад матчів: 19.05, 21.05, 23.05, 25.05, 27.05*, 29.05*, 31.05*

Getty Images/Global Images Ukraine

Кубковий досвід

«Кароліна» після десяти жахливих років лихоліття грає в плей-оф вп'яте поспіль. За цей час зіграно 11 серій, із яких «урагани» виграли сім. Втім, у фіналі Сходу їх не було з 2019 року, коли досягнення «Харрікейнз» вважалося великою сенсацією.

У «Флориди» це четверта поспіль участь у плей-оф. На цьому відрізку зіграно шість серій, з яких три виграно, причому дві – цього сезону. «Пантери» поступаються в даному аспекті «ураганам», але у них видно прогрес і набуття тієї самої кубковості. У фіналі Сходу «Флориди» не було з 1996 року, коли жителі півдня його виграли, а потім без шансів поступилися у головному фіналі «Колорадо».

Свіжість

Обидві команди не витратили енергію максимально. «Кароліна» пройшла два раунди з балансом 8-3, «Флорида» - 8-4. «Пантери» провели на один матч більше, але вони пройшли у фінал Сходу всього на день пізніше, ніж «урагани». І те, що «Кароліна» має певну перевагу у свіжості, компенсується моральним підйомом «Флориди». «Пантери» врятували серію з «Бостоном» з 1-3 і виграли сім з восьми останніх матчів.

Глибина складу

Відмінно та грамотно укомплектовані обидві команди, причому зірок у їхніх ростерах мінімум. Принаймні у нинішньому статусі.

Для обох команд ікс-фактором стали юкі. Меттью Ткачук, виміняний із «Калгарі» влітку, тягне «Флориду» весь сезон. Причому не лише голами та очками, а й як лідер роздягальні, здатний завести партнерів і показати їм, як битися. Ткачук корисний на обох кінцях майданчика. Він п'ятий бомбардир плей-оф (5+11) та найкращий серед форвардів за показником корисності («+10»). Ткачук – один із символів того, що «Флорида», яка любить атакувати, навчилася пахати, битися і самовіддано оборонятися.

Джордан Мартінук, який ніколи не відзначався високою результативністю, став найкращим бомбардиром серії з «Нью-Джерсі» з 10 (3+7) очками. Відмінні цифри, які далеко не завжди під силу найкращим форвардам «Кароліни». «Харрікейнз», насправді, аж ніяк не захисна команда за стилем, вона любить контролювати шайбу і вже за рахунок цього рідко підпускає суперників до своїх воріт. Проте висококласних снайперів їй не вистачає. І цю проблему допоміг вирішити якраз Мартінук. Може допомогти і Терявяйнен, який відновлюється, оскільки Пачіоретті і Свєчніков в лазареті надовго.

Характерно, що якраз захисники «Кароліни» забивають найбільше серед колег за амплуа – що в регулярці, що у плей-оф. Але «Флорида» сама має чудових блулайнерів Брендона Монтура і Аарона Екблада.

Спецбригади

У «Кароліни» нічого не змінилося порівняно з регуляркою. «Харрікейнз» чудово працюють у меншості: у регулярці було 84,4%, у серії з «Айлендерс» – 94,4%, у серії з «Нью-Джерсі» – 83,3%.

У більшості ж у «Кароліни» проблеми як були (19,8%), так і залишилися: 20% у серії з «Айлендерс» та 16,7% у серії з «Нью-Джерсі».

У «Флориди» ж спостерігається прогрес. Ефективність більшості покращується: у регулярці було 22,8%, у серії з «Бостоном» – 25%, у серії з «Торонто» – 33,3%.

І дуже додала спецбригада меншості. Вона була слабкою в регулярці (76%), провалилася проти «Бостона» (59,3%) і добре впоралася з «Торонто» (81,8%).

Овертайми

«Кароліна» вважається фаворитом, але на такій стадії більшість матчів буде близькою, тому велика ймовірність того, що в основний час все не закінчиться.

У обох команд чудова статистика овертаймів. «Кароліна» виграла сім останніх, у тому числі три у нинішньому постсезоні.

Ті ж сім поспіль перемог в овертаймах у «Флориди», зокрема чотири у нинішньому постсезоні.

Характерно, що і «Кароліна», і «Флорида» щоразу оформляли підсумкову перемогу у своїх серіях цього постсезону саме в овертаймах.

Спільні зв'язки

Джордан Стаал із «Кароліни», Ерік Стаал і Марк Стаал із «Флориди» – брати. Причому Ерік раніше провів 12 сезонів за «Харрікейнз», сім з яких – в якості капітана.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерік та Марк Сталл

Простежується й лінія «вчитель – учень». Пол Моріс, який очолює «Флориду», сумарно дев'ять років тренував «Кароліну». А коуч «Харрікейнз» Род Бріндамор розпочинав свою тренерську кар'єру якраз у штабі Моріса.

Резюме

Важко прогнозувати, що виявиться крутішим: капа, яку демонстративно жує Меттью Ткачук або оленятина, яку жують гравці «Кароліни» в гостях у фермера та за сумісництвом лідера захисту «ураганів» Брента Бернса.

Якщо серйозно, то вирішальним може стати воротарський чинник. Ми не можемо добре ставитися до представників країни-агресора. Однак об'єктивно дворазовий володар «Везина Трофі» Сергій Бобровський перевершує Фредді Андерсена, оскільки вперше у кар'єрі сильно проводить плей-оф і заслужено повернув собі місце у воротах по ходу серії з «Бостоном».

Прогноз: «Флорида»

Вегас Голден Найтс – Даллас Старз

Кубки Стенлі: 0-1
Зустрічі у плей-оф: 0-1
Зустрічі в регулярці: 0:4 (д), 2:3 Б (д), 1:2 Б (г)
Розклад матчів: 20.05, 21.05, 24.05, 26.05, 28.05*, 30.05*, 1.06*

Getty Images/Global Images Ukraine

Кубковий досвід

«Вегас» – найстабільніша команда Заходу за шість років свого існування. «Голден Найтс» вчетверте пробилися як мінімум до фіналу своєї конференції, у 2018 році грали у загальному фіналі, а в сезоні-2021/2022 сенсаційно не потрапили до плей-оф через моторошну епідемію травм.

«Даллас» на цьому відрізку поступається «Вегасу», але в 2020 році дійшов до фіналу Кубка Стенлі.

Свіжість

У «Вегаса» все йде майже ідеально. Два канадські бар'єри «Голден Найтс» пройшли з балансом 8-3.

«Даллас» зазнав на дві поразки більше, а у другому раунді з «Сіетлом» догрався аж до сьомого матчу.

У даному аспекті перевага у «Вегаса», але якщо справа дійде до сьомої гри, то сміливо ставте на «Даллас». Техасці начебто мають смертельно втомитися до того моменту, але їхній тренер Пітер Дебур за кар'єру виграв сім із семи матчів №7.

Глибина складу

Добре укомплектовані обидві команди. Є сильні захисники та форварди, немає примадон у складі.

Що вражає, то це глибина «Вегаса» на воротарській позиції. Едін Хілл, який став стартером по ходу серії з «Едмонтоном», номінально чи то третій, чи то навіть п'ятий голтендер «золотих лицарів». З іншого боку, а хто сказав, що Хілл витримає випробування наступним суперником і буде настільки ж надійним, як проти «Ойлерз»?

І головне. Травматичність у «Вегасі» характерна не тільки для воротарів. У Кубку Стенлі б'ються через «не можу» і попри будь-які пошкодження. Однак з травмами показувати все, на що здатний, все ж таки набагато складніше.

Спецбригади

Тут явна перевага у «Далласа». Більшість «зірок» перенесла свою ефективність з регулярки (25%) і на серію з «Міннесотою» (37,5%), і на серію з «Сіетлом» (23,5%).

Аналогічно зберегла показники спецбригада меншості: у регулярці – 83,5%, у серії з «Міннесотою» – 81,8%, у серії з «Сіетлом» – 85,7%.

У «Вегаса» спецбригади і в регулярці були далекі від найкращих зразків, а в плей-оф так просто провалюються. У більшості – 18,8% проти «Вінніпега» та 16,7% проти «Едмонтона». У меншості: 58,3% проти «Джетс» та 60,9% проти «Ойлерз».

Овертайми

«Даллас» у нинішньому постсезоні двічі грав в овертаймах і обидва рази поступився. А ось «Вегас» свій єдиний овертайм виграв, але це було ще на початку серії з «Вінніпегом».

Загальні зв'язки

Останнім місцем роботи головного тренера «Далласа» Пітера Дебура був «Вегас». І від 57-річного фахівця можна протягнути ниточку до фіналу Заходу 2020 року, коли він на лавці «Голден Найтс» програв саме «Далласу».

Резюме

«Даллас» має скористатися своєю перевагою в ефективності спецбригад та стабільністю на воротарській позиції.

Також очевидно, що Пітер Дебур добре знає колишню команду. У «Вегаса» порівняно з протистоянням трирічної давнини у складі залишилося аж 11 гравців (у «Далласа» – 9).

Getty Images/Global Images Ukraine. Джо Павелскі

І не забуваємо про фактор Джо Павелскі. 38-річний форвард «Далласа», який відмовляється старіти, зробить все, щоб взяти перший за кар'єру Кубок Стенлі. Він отримав струс мозку в першому раунді плей-оф, повернувся на серію з «Сіетлом» та забив вісім шайб за сім матчів. Більше того, Павелскі зараз ділить перше місце за голами (72) у Кубку Стенлі серед діючих гравців.

Прогноз: «Даллас»

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 12
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

Даріо СРНА: «Хочемо отримати за Судакова великі гроші. Буде більше 60 млн»
Футбол | 26 квітня 2024, 11:10 19
Даріо СРНА: «Хочемо отримати за Судакова великі гроші. Буде більше 60 млн»

Клуб готується до продажу провідного виконавця

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
KIPR ALECS
Пантерз грають наче усе життя тільки і катали в плейооф стенлі....гадаю Харікейнз не вистачить атакувального потенціалу ( хоч і захисники здебільшого заточені на атаку). Одним Ахо таку Флоріду не здалаєш.
Вегас 4-1 у серіі