Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Польща
| Оновлено 18 травня 2023, 22:25
6185
17

Найкращий тренер Польщі. Чому «фізрука» Папшуна сватають у Динамо

Блогер Sport.ua Cергій Тищенко знайшов тренера для «Динамо» в Польщі

| Оновлено 18 травня 2023, 22:25
6185
17
Найкращий тренер Польщі. Чому «фізрука» Папшуна сватають у Динамо
Getty Images/Global Images Ukraine. Марек Папшун

Польські ЗМІ повідомляють, що наставник «Ракува» Марек Папшун перебуває у сфері інтересів київського «Динамо». В цьому немає нічого несподіваного. «Динамо» провалило сезон, Мірчі Луческу вже 77 років і він зараз знаходиться на лікарняному. Так, румун має має контракт ще на сезон, але ніхто не дасть гарантій, що він повернеться до тренерської діяльності.

***

48-річний Папшун зробив скромний «Ракув» чемпіоном Польщі та провідною командою Екстракласи. Контракт польського наставника завершується влітку. Він його не планує продовжувати.

Треба сказати, що Папшун із «Ракува» витиснув усе, що тільки можна. Команда зараз перебуває в еліті польського футболу, хоча не так давно грала у другому за силою дивізіоні Польщі. Місто із населенням 225 тисяч мешканців (до війни у Житомирі було більше) у футбольному плані випередило столицю Варшаву, такі великі міста як Краків, Лодзь, Вроцлав. За останні роки «Ракув» виграв два Кубки Польщі, два Суперкубки, двічі ставав другим у чемпіонаті, а тепер здобув золоті нагороди. Очевидно, що на рівні Польщі перспективний тренер вже себе вичерпав. Потрібно рухатися далі.

Папшун очолив «Ракув» у 2016-му році, коли команда не грала в Екстракласі. До цього Марек 15 років працював учителем фізкультури та історії в польському містечку Зомбкі. Також очолював шкільну команду. У 2012-14-х роках працював за сумісництвом у клубі «Легіоновія». Після чого ризикнув та прийняв пропозицію «Ракува», який тоді був середняком третьої за силою ліги Польщі.

Папшун - це тренер, який величезну увагу приділяє тактичній та аналітичній підготовці своєї команди та дуже широко використовує сучасні портали для аналізу гри. У його штабі в «Ракуві» перебуває до 10 різних помічників, які не тільки моделюють власну гру, але і вивчають суперника. Всю Польщу облетіло фото, як під час матчу за Кубок Польщі перед овертаймом Папшун на тактичній дошці пояснював завдання для власних гравців.


ФК Ракув. Марек Папшун

Тут його можна порівняти із колишнім тренером «Шахтаря» Роберто Де Дзербі. Не тільки у плані емоційності, але й у тому, як він вибудовує гру своєї команди. Для польського наставника якість футболу та власні ідеї не менше важливі за результат. Хоча зовні він більше схожий на іншого знаного італійського тренера Мауріціо Саррі. Італійський стиль точно в ньому проглядається.

Серед помічників Папшуна нікому немає більше 35 років. Всі професіонали своєї справи та не мають за плечима великих кар'єр, або не грали взагалі. Асистенти сприймають футбол тільки завдяки цифрам, аналізу. Що зробило «Ракув» не тільки успішним в Екстракласі, але і видовищним та тактично гнучким. Ключова схема гри - три центральних захисники, латералі на флангах, два опорники, два інсайди та один форвард. Напевно, що це найбільш сучасна схема на сьогодні. Все це дуже гармонійно змінювалося з оборонної гри у 5 захисників до атакувальної гри у 3 центрбеки. У більш складний футбол у Польщі ніхто не грав.

***

Окрема тема – селекція клубу. «Ракув» тут мав дуже хороші результати. Серед непотрібних іншим клубам гравців, по суті, ноунеймів, вдалося знайти доволі якісних футболістів. Наш Владислав Кочергін фактично заграв відразу та став одним із лідерів команди.

Getty Images/Global Images Ukraine. Владислав Кочергін

Голкіпер Владан Ковачевич прийшов із «Сараєво» у 2021-му році за 300 тисяч. Сьогодні це найкращий воротар Екстракласи. Transfermarkt оцінює його у 8 млн євро. Клуби з Італії та Німеччини активно цікавляться боснійцем (має сербське походження). Сума потенційного переходу може бути більшою за 10 млн.

Лідером захисту є грек Стратос Сварнас. Він не був потрібен АЕКу. «Ракув» його орендував спочатку за 200 тисяч та має викупити ще за 800. Потенційно він може коштувати в рази більше вже цього літа.

Інший грек Янніс Папаніколау – важливий гравець середини поля. У 2020-му році його підібрали із «Паніоніоса» в статусі вільного агента. Папаніколау сьогодні – один із найкращих опорників Екстракласи.

Інший гравець середини поля Бен Ледерман вже отримав виклик до збірної Польщі. Хоч народився в США, мав до нього інтерес Ізраїль. Свого часу він починав у системі «Барселони», був у «Генті», але ніде не розкрився. У Польщі став зіркою. Інтерес до цього футболіста у Європі величезний.

Вінгер Фран Тудор не був нікому потрібен на батьківщині у Хорватії. Після розставання із «Хайдуком» пів року знаходився без клубу. Зараз це найдорожчий польовий футболіст «Ракува» за версією Transfermarkt.de, який оцінюється у 3,5 млн євро. У поточному сезоні на рахунку хорвата 7 асистів.

Все це можна продовжувати довго. Куди не кинь – всюди цікаві футболісти, які мало що собою являли до переходу в «Ракув». Пошук та подальший розвиток футболістів вражає.

Головним скаутом команди є 34-річний Бартош Барнас. Правда, в селекційному відділі з літа 2022-го року працює ще один цікавий чоловік – 70-річний нідерландець Герард Вілард. Він на батьківщині працював із «Твенте», «Віллем II».


***

Якщо Папшун такий крутий, то чому його ніхто не запрошує? На рівні Польщі Марек вже досяг всього. Тренер розуміє, що витиснув із команди все, що тільки можна. Далі потрібен новий виклик. Серйозний проект, який дозволить Папшуну реалізувати свої ідеї, виходячи із досвіду, набутого у «Ракуві». Йому потрібна свобода дій, підтримка та розуміння керівників. Навряд чи у Польщі існують подібні проекти. Тому варто чекати запрошення тренера з-за кордону. Марек сказав, що якщо не буде цікавих пропозицій, то він готовий взяти творчу відпустку на певний час та чекає запрошень з інших країн. Зараз ним начебто цікавиться «Краковія», була інформація про інтерес від «Динамо».

Getty Images/Global Images Ukraine. Марек Папшун

Для українського футболу запрошення такого тренера було б дуже цікавим рішенням. Вже готовий та сформований спеціаліст, який потребує більших можливостей, щоб себе показати. Зараз Папшун вільний. Через рік – навряд чи так буде. Його не можна спокусити грошима, його можна спокусити тільки можливостями.

Я не знаю, як для інших клубів, а для «Динамо» – це був би крок переосмислити всю роботу клубу: побудову гри, селекцію, кожного гравця. Запрошення людини зі сторони зі своїм штабом, баченням футболу явно буде не зайвим для столичної команди. Причому, не за всі гроші світу.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
potemkin78
человека со стороны? а если он скажет что для нормальной работы клуба нужно избавится от горячих динамовских глаз?
виталий жалыбин
начерта ему динамо
Remark
Какое Динамо? Зачем ему, как чемпиону Польши, с командой (как я понимаю) в ЛЧ, ехать в страну где война и не понятно что будет завтра?
Злий Глобинець
Він в Динамо не зможе реалізувати свої ідеї. Там Суркіси все "зламають" своїм втручанням і жадібністю.
SandroKing
Я не знаю, як для інших клубів, а для «Динамо» – це був би крок
переосмислити всю роботу клубу: побудову гри, селекцію, кожного гравця.
Запрошення людини зі сторони зі своїм штабом, баченням футболу явно буде
не зайвим для столичної команди.
----------------------------Ага, о Луческу говорили то же самое, но никто ничего не переосмыслил. Динамо нужна большая перестройка. И ее уже нужно было начинать пока война. Но никому похоже это не нужно.
ALKOSruLKA
тому, що з гравцями рівня "збірна колгоспу" можуть працювати лише фізруки... Що Гвардіола чи Анчелотті зможе зліпити з умовних Андрієвського чи Сироти?
Alex T
Если усиления не будет, то и не совсем понятно нужен ли этот тренер, тем более если он захочет состав почистить
u6464u
Воно Ігорю Михайловичу треба , поміркуйте своїми мізками якщо вони у вас є , стаття фантазії чоловіка  блогера