Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 09 червня 2023, 07:19
3518
1

Злети та падіння Лучано Спаллетті – головного героя чемпіонського Наполі

Розповідаємо про довгий шлях італійця до скудетто

| Оновлено 09 червня 2023, 07:19
3518
1
Злети та падіння Лучано Спаллетті – головного героя чемпіонського Наполі
Getty Images/Global Images Ukraine

«Наполі» зробив те, що не вдавалося багатьом іншим італійським клубам протягом 22-х років. Неаполітанці перервали гегемонію клубів із Мілану та Турину. Це важливо не лише для Серії А, але й для самих «адзуррі», які стали чемпіонами вперше за 33 роки. Протягом усього сезону вболівальники та експерти захоплювалися атакуючою грою «Наполі», голами Віктора Осімхена та асистами Хвічі Кварацхелії. Але головний герой цієї команди – її тренер.

Лучано Спаллетті проводить в італійському футболі практично все життя. Кар'єра футболіста в італійця була малопримітною. Лучано дебютував на напівпрофесійному рівні, коли йому було майже 20 років. Протягом кар'єри, яка тривала лише 11 років, Спаллетті пограв за «Кастельфьорентіно», «Віртус Ентеллу», «Спецію», «Віареджо» та «Емполі», після чого повісив бутси на цвях. Цікаво, що «Емполі» став останнім клубом в ігровій кар'єрі італійця, і першим – у тренерській.

Спаллетті очолив «синіх» 1995-го року – через рік після завершення кар'єри. До того Лучано протягом 12-ти місяців працював із «молодіжкою» того ж клубу. Італієць 3 роки очолював основну команду «Емполі». Під його керівництвом «сині» виграли Серію С, а потім заробили підвищення з другого дивізіону до елітного. За короткий час Спаллетті провів вражаючу роботу, піднявши команду з третього дивізіону, чим звернув на себе увагу інших клубів.

Після «Емполі» Лучано очолював «Сампдорію» та «Венецію», але особливих успіхів із цими клубами не досяг. З «Удінезе» все склалося інакше. Італієць очолював «чорно-білих» упродовж трьох років і став першим тренером, якому вдалося вивести їх до Ліги чемпіонів. Крім того, під керівництвом фахівця «Удінезе» став міцним середняком у Серії А. Однак у 2005-му році Спаллетті заявив, що команда досягла максимальних результатів разом з ним, і залишив клуб.

Одразу після «Удінезе» Лучано очолив «Рому». У Римі фахівець створив команду, якою захоплювалися не лише в Італії, а й за її межами. Під час його роботи в римському клубі Спаллетті двічі визнавали найкращим тренером Італії. Під його керівництвом римляни двічі вигравали Кубок Італії та один раз Суперкубок. У «Ромі» Спаллетті вперше наблизився до скудетто, але взяти титул так і не зміг – у трьох із чотирьох сезонів столичний клуб під його керівництвом фінішував на другому місці, програючи чемпіонські перегони «Інтеру».

Після цього італієць упродовж чотирьох років очолював «Зеніт», з яким двічі виграв чемпіонство, але у Серії А в нього залишалися незавершені справи. У січні 2016-го Лучано повернувся до «Роми» на півтора роки. У першому сезоні римляни під його керівництвом фінішували на третьому місці у Серії А, наступного – на другому. На цей раз «вовки» програли чемпіонську гонку «Ювентусу», поступившись «б'янконері» на 4 бали. Натомість «Рома» встановила власний рекорд за набраними очками за сезон (87) та кількістю забитих голів (90).

Влітку 2017 року Спаллетті очолив «Інтер», ставши другим найбільш високооплачуваним тренером Серії А після Массіміліано Аллегрі. Після першого сезону Лучано повернув «нерадзуррі» до Ліги чемпіонів. Проте масштабніших цілей сторонам досягти не вдалося. Після закінчення сезону 2018/19 «чорно-сині» звільнили фахівця і призначили на його місце Антоніо Конте. Розлучення з «Інтером» стало болючим для італійця. Після «нерадзуррі» він 2 роки залишався без роботи, хоча періодично з'являлися різні варіанти.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лучано Спаллетті

Влітку 2021 року розпочалася історія Спаллетті з «Наполі». Цікаво, що спочатку президент клубу Ауреліо Де Лаурентіс хотів призначити Аллегрі. Неаполітанці часто посідали друге та третє місця, але ніяк не могли виграти чемпіонат. Італієць розглядав Аллегрі, оскільки вважав його ідеальним варіантом для реальної боротьби за скудетто. Однак Де Лаурентіс все ж таки передумав, вважаючи, що захисний стиль фахівця не підійде під філософію «адзуррі». Вболівальники могли цього не зрозуміти.

У кінцевому результаті Аллегрі повернувся до «Ювентуса», а «Наполі» призначив Спаллетті. Що з цього вийшло – вже всім відомо. У першому сезоні під керівництвом фахівця неаполітанці посіли третє місце в Серії А. Перед поточним сезоном очікування від «адзуррі» були не надто високими, оскільки команду залишили кілька важливих гравців, а їм на заміну прийшли не найвідоміші футболісти. Але, як показав час, Лучано та спортивний директор Крістіан Джунтолі все зробили правильно, підписавши, наприклад, захисника Кіма Мін Чже та вінгера Хвічу Кварацхелію.

Хто б міг подумати, що вже у першому своєму сезоні Серії А молодий грузин набере 22 очки за системою гол+пас (12+10). Навіть Де Лаурентіс, мабуть, у це не вірив, оскільки сумнівався у доцільності підписання гравця минулого літа. А за підсумком вийшло так, що Спаллетті та Джунтолі зібрали команду без великих імен, але з великими амбіціями. А головним героєм цього колективу став його наставник. Італійцю знадобилося 533 матчі в Серії А для скудетто. Це найгірший показник серед усіх тренерів, які вигравали чемпіонат, але кого це зараз цікавить, коли Лучано подарував свято цілому місту.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де Брюйне залишить Манчестер Сіті. Відомо, у який клуб хоче перейти Кевін
Футбол | 05 липня 2024, 15:54 0
Де Брюйне залишить Манчестер Сіті. Відомо, у який клуб хоче перейти Кевін

Кевін хоче продовжити кар'єру у Саудівській Аравії

Іспанія – Німеччина. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи
Футбол | 05 липня 2024, 16:30 13
Іспанія – Німеччина. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи

Обидві збірні могли б зіграти у фіналі Євро, але хтось із них залишить турнір після чвертьфіналу

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Viktor Tsimakouridze
Віктор і кварадона