Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 14 травня 2023, 18:43
1802
0

Потеря знову програв достроково в UFC. Можливо, варто подумати про зміни?

Схоже, Ігорю занадто складно зараз у найгучнішій промоції ММА

| Оновлено 14 травня 2023, 18:43
1802
0
Потеря знову програв достроково в UFC. Можливо, варто подумати про зміни?
Getty Images/Global Images Ukraine. Ігор Потеря

Український боєць змішаних єдиноборств Ігор Потеря (20-4) вдруге за три поєдинки в UFC програв. І вдруге зробив це достроково. Цього разу українець поступився новозеландському спортсмену та базовому кікбоксеру Карлосу Ульберу (9-1).

Кар’єра українця у найвідомішій у світі промоції змішаних єдиноборств складається посередньо. Можливо, треба замислитись над зміною?

Українець яскраво увійшов в турнір. Але далі його неначе підмінили

Ігор Потеря потрапив до UFC через серію відборів від керівника промоції Дейни Вайта. На турнірі UFC Dana White`s Contenders Series 2021: Week 5 український спортсмен виглядав просто чудово. Тоді він був чинним спортсменом та чемпіоном української промоції WWFC, а на турнір залетів, як проспект, якому є що доказувати.

У тому поєдинку Потеря переїхав досвідченого, фізично сильного і на той момент непереможного поляка Лукаша Судольського. Ігор розбив опонента вже у першому раунді та увірвався в UFC, як потенційно доволі медійний спортсмен. Обіймався з Дейною Вайтом та запалював.

Але з першого ж бою все пішло не так. Потеря програв у поєдинку проти непоганого, але не більше того, румуна Ніколае Негумеряну. Ігор в один момент просто втратив усі сили, і вже у другому раунді Негумеряну робив з ним все, що хотів.

У другому протистоянні Ігор реабілітувався. Звісно, Маурісіо Руа – легенда змішаних єдиноборств із купою топових поєдинків. Але було очевидно, що, якщо Руа не створить сенсації, то програє. Потеря доволі просто розбив вікового ветерана і вийшов на такого ж молодого та перспективного, як і він сам.

Новозеландець Карлос Ульбер – один з шести представників цієї держави в UFC. Він старший на п’ять років за Потерю – Ульберу 32 роки. Так само, як і Ігор, прийшов в UFC через Dana White`s Contenders Series. Так само, як і українець, програв у стартовому поєдинку – нокаутом у другому раунді. Навіть це схоже.

Але після того Карлос не програвав. Він навіть так само, як Потеря, зустрічався з Негумеряну. Після першої поразки Ульбер побив Фабіо Черанта рішенням суддів. Потім Тафона Нчукві – технічним нокаутом у першому раунді. Після чого розбив Негумеряну – нокаутом у першому раунді.

Поєдинок проти Ульбера міг стати вкрай конкурентним, але не був і близько схожим на це

Українець дивно програв. Провалився в атаці і був нокаутований.

Поєдинок проти базового кікбоксера Ульбера продовжувався недовго. Потеря побіг в ноги – суперник не дав зробити прохід. Далі пішла перестрілка з дистанції. Карлос тримався від суперника на дистанції та зустрічав другим номером.

В один момент українець замахнувся занадто очевидним боковим. Не влучив, але отримав таким же боковим у відповідь. Добивання вже було формальністю. Ульбер, навіть декілька разів влучивши, відпустив суперника. Думав, що рефері раніше закінчить поєдинок.

«Ігоре, дякую за бій! Я розумів, що він вже не може захищатись, тому і перестав атакувати», – пояснював Ульбер після перемоги.

Якось занадто просто і занадто очевидно. Наскільки розумною є саме така дія проти базового ударника? Цим питанням не задався лише ледачий фанат після поєдинку.

У підсумку, Ульбер продовжив свою серію до трьох перемог нокаутом поспіль. Причому, всі три – дострокові у першому раунді. А Потеря програв два поєдинки з трьох в UFC.

Як відреагує керівництво UFC після такого – незрозуміло. Чи дадуть шанс продовжувати – також неясно. А головне – чи дійсно потрібен той шанс.

Можливо, українцю варто піти з UFC? Не схоже, щоб його ситуація змінювалась на краще

Якщо спробувати бути достатньо об’єктивними, Потеря прийшов в UFC у важкий час. Він відбирався на турнір ще до повномасштабного вторгнення. У нього були нормальне життя та нормальні тренувальні табори.

Прийшов у турнір він вже бійцем, від якого ще й чекають заяв. Найважчий час в житті українців, з одного боку, є періодом, коли треба розвиватись. З іншого – робити це сильно важче, ніж говорити про це.

З іншого боку, поразки Негумеряну та Ульберу – навряд можна приписати до психологічних. У першому поєдинку Потеря явно був погано готовий фізично. Просто середній за інтенсивністю раунд перетворився для нього на випробування. Проти Ульбера взагалі незрозумілою була ідея. Йти битись з такими ударами проти базового ударника – у чому задум?

Не ясно, чи є у Ігоря потенціал для розвитку. За логікою, має бути. Він же виглядав раніше краще. Не те, що за суперників, а просто за себе сучасного. Але схоже, що настав той етап кар’єри, коли треба задавати собі серйозні питання. Чи спроможний ти? Чи теперішній тренерський склад готовий та зможе покращити тебе? Чи ти зможеш стати кращим разом з ними?

Зараз всі ці питання актуальні, як ніколи. Тому що програвати далі і далі не можна. Треба або відштовхуватись від проблем і плисти нагору, або закінчувати з цим. «З цим» – принаймні, з UFC на деякий час.

При цьому, звільнення з промоції просто зараз – погана новина для Потері. Тому що шукати місця в інших турнірах, коли тебе звільнили через поразки – незручно та малорезультативно.

В ідеалі спробувати ще. Перемогти, і тоді вже вирішувати. Українцю 26 років. Є шанс спробувати себе в іншому місці і, якщо там піде, UFC може запросити назад. Якщо, звісно, не рвати відношення так, як Френсіс Нганну, а домовлятись.

А якщо і не запросять – світ на одному UFC не закінчується. Той же Седрік Думбе – колишній чемпіон GLORY - в PFL буде заробляти 140 тисяч євро за бій. У той час, як в UFC пропонували 20 тисяч за бій плюс 20 тисяч за перемогу. Суттєва різниця.

Безумовно, кожному з нас хочеться, щоб Потеря закріпився в UFC. Це головна ліга змішаних єдиноборств, де українських бійців практично немає. Але, якщо справи не йдуть, страшного у цьому нічого немає. Є не сильно гірші варіанти, в яких можна нормально заробляти і приносити Україні користь медійно навіть більше, ніж в UFC.

Поразки Потері занадто безальтернативні. Якщо він не знайде виходу з ситуації і не вирішить, що саме йому треба змінювати, перспективи в UFC стають занадто примарними.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.