Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 13 травня 2023, 08:45
4666
3

Топ-10 гравців УПЛ-2022/23 за показником гольової реалізації

Sport.ua виділяє головних «атакувальних кілерів» елітарного дивізіону українського футболу

| Оновлено 13 травня 2023, 08:45
4666
3
Топ-10 гравців УПЛ-2022/23 за показником гольової реалізації
ФК Металіст 1925. Данило Алефіренко (праворуч)

Вміння забити м'яч у ворота суперника – ледве не один із ключових параметрів, що визначають якість дій того чи іншого футболіста на завершальній стадії атаки. Здатність забивати якнайбільше при мінімумі можливостей й зовсім робить із футболіста героя № 1, причому не тільки для своєї команди, а й для усього чемпіонату одразу.

Сьогодні ми пропонуємо поговорити про десятьох кращих футболістів УПЛ сезону-2022/23 за показником гольової реалізації. Це банальне співвідношення кількості забитих м'ячів футболістом до кількості завданих ним ударів по воротах суперника, виражене у відсотках. Єдина умова, яка відсіює з нашого рейтингу відверто випадкових персонажів, – мінімальна кількість голів в активі на поточний момент. Як такий критерій ми використали цифру 7. Усі, хто забив в УПЛ-2022/23 менше, до уваги не бралися.

Отже, топ-10 гравців УПЛ-2022/23 за показником гольової реалізації:

10. Михайло Мудрик – 19,44%

Команда: «Шахтар»
Матчі: 12
Голи: 7
Удари: 36


ФК Шахтар. Михаило Мудрик

Михайлу Мудрику пощастило провести у нинішньому розіграші УПЛ лише перше коло. Після зимової паузи вінгер за 70 мільйонів євро був проданий у «Челсі», причому лондонці повинні будуть перевести на фінансові рахунки «гірників» ще 30 мільйонів євро при виконанні певних умов, прописаних у трансферній угоді.

В осінній частині сезону Мудрик справді був одним із беззастережно кращих гравців вітчизняного чемпіонату. У 12 матчах він забив 7 м'ячів, для чого йому потрібно було завдати по воротах суперника 36 ударів. Показник гольової реалізації у 19,44% дозволив Михайлу замкнути десятку нашого рейтингу.

9. Таулянт Сефері – 20,76%

Команда: «Ворскла»
Матчі: 24
Голи: 11
Удари: 53


ФК Ворскла. Таулянт Сефері

Форвард національної збірної Албанії Таулянт Сефері перейшов у «Ворсклу» влітку минулого року з «Тирани». Трансфер коштував полтавському клубу 500 тисяч євро, що є більш ніж пристойною сумою для українського ринку в нинішньому його стані. До України Сефері мав досвід виступів у трьох чемпіонатах – Північної Македонії, Швейцарії та Албанії.

В УПЛ Сефері вдалося стати одним із тих гравців «Ворскли», до яких якщо і є претензії, то вони практично мінімальні. Головне, що вдається албанцю – забивати м'ячі. Таких на рахунку Сефері вже 11 у 24 матчах, а це дуже пристойний показник за мірками вітчизняного чемпіонату. Так, де-факто легіонер все-таки марнує чимало моментів і, напевно, в полтавському клубі хочуть бачити від нього ще більший відсоток реалізації, але загалом Таулянт – це актив, на якому влітку «Ворскла» при грамотній поведінці на ринку може і має заробити.

8. Максим Прядун – 20,93%

Команда: «Металіст»
Матчі: 24
Голи: 9
Удари: 43


ФК Металіст. Максим Прядун

З лютого по серпень минулого року Максим Прядун був незатребуваним на футбольному ринку, перш ніж угоду з ним наважився оформити «Металіст», який має кадрові та фінансові проблеми. Більшість оглядачів не очікували нічого проривного від такої співпраці, але Прядун зумів осоромити скептиків.

На даний момент Прядун із 9 голами в активі входить до топ-7 бомбардирських перегонів УПЛ, а також має вельми пристойний показник гольової реалізації – 20,93%. На відміну від Мудрика та Сефері, про яких йшлося вище, форвард «Металіста» має значно менше можливостей для завдання ударів по воротах суперника. Але при цьому він демонструє відмінну ефективність, особливо з огляду на ту обставину, що харківська команда нині – це один із аутсайдерів турніру. Невідомо, чи зможе «Металіст» зберегти прописку в УПЛ за підсумками сезону, але залишити у своїх лавах Прядуна на наступний чемпіонат, причому незалежно від рівня ліги, харківському клубу навряд чи вдасться – претендентів на його підписання влітку напевно буде з надлишком.

7. Павло Оріховський – 21,05%

Команда: «Колос»
Матчі: 24
Голи: 8
Удари: 38


ФК Колос. Павло Оріховський

26-річний центральний півзахисник Павло Оріховський видає, безумовно, свій кращий сезон у кар'єрі. На даний момент на рахунку хавбека вже 8 забитих м'ячів в рамках одного розіграшу української Прем'єр-ліги, хоча до цього за всі попередні сезони разом узяті Павло відзначився лише 10 голами.

Важко чимось однозначно пояснити таке перетворення Оріховського, але показник гольової реалізації для футболіста цього амплуа в Павла практично надхмарний – 21,05%. Іншими словами, кожен п'ятий удар футболіста по воротах суперника закінчується голом. Для центрального півзахисника – це більш ніж шикарний показник, навіть з огляду на те, що чотири голи із восьми Оріховський цього сезону провів з пенальті.

6. Максим Третьяков – 21,21%

Команда: «Олександрія»
Матчі: 22
Голи: 7
Удари: 33


ФК Олександрія. Максим Третяков

«Олександрії», звичайно, пощастило, що у її лавах є такий футболіст, як Максим Третьяков. Нині 27-річний виконавець не тільки є капітаном та лідером команди, але й може похвалитися відмінними як для вінгера показниками результативності у чемпіонаті – 7 голів та 4 асисти у 22 поєдинках.

Примітно, що левову частку своїх ударів по воротах суперників Третьяков намагається завдавати безпосередньо з меж штрафного майданчика. Всього 8 спроб із 33-х Максим зробив з-за меж штрафного майданчика (причому двічі справа завершилася голами), а в інших випадках пробивав з ближчої дистанції. Здавалося б, ось головний ключ для того, як стримати Третьякова – просто не давати йому пробивати з меж штрафного майданчика, але все так легко виглядає тільки на папері. Не вірите – запитайте про це хоча б захисників команд УПЛ, яким Максим таки забивав цього сезону.

5. Віталій Буяльський – 22,45%

Команда: «Динамо»
Матчі: 22
Голи: 11
Удари: 49


ФК Динамо. Виталій Буяльський

В останні два-три роки Віталія Буяльського по праву називають одним із кращих гравців нинішнього «Динамо». Цей атакувальний півзахисник вміє практично усе – забити, віддати результативну передачу, витягнути на себе парочку опонентів, розкриваючи вільну зону для партнера. Після відходу Віктора Циганкова саме 30-річний Буяльський буде головною надією та опорою для Мірчі Луческу в «Динамо», враховуючи досвід футболіста та його здатність правильно впливати на підростаюче покоління.

Нинішнього сезону Буяльський реалізовує 22,45% своїх гольових можливостей. Це більш ніж гідний показник для футболіста його амплуа, від якого, безумовно, чекають на голи, але який не є класичним центральним нападником. Якби Віталію ще й було не 30, а хоча б 25, то наступного літа немає сумнівів, «Динамо» отримало б не одну вигідну пропозицію про продаж хавбека. А так… Подейкують лише про варіант із «Бешикташем», в якому все далеко не так однозначно та райдужно, і над яким українському футболісту при нагоді ще варто міцно подумати, перш ніж погоджуватися на переїзд…

4. Артем Довбик – 23,16%

Команда: «Дніпро-1»
Матчі: 25
Голи: 22
Удари: 95


СК Дніпро-1. Артем Довбик (№7)

Артем Довбик нині є беззаперечним кращим бомбардиром сезону в українській Прем'єр-лізі. Більше того, форвард «Дніпра-1» досить близький до того, щоб спочатку повторити, а потім, можливо, і перевершити рекорд результативності, встановлений десять років тому вірменським екс-хавбеком «Шахтаря» Генріхом Мхітаряном – 25 голів за чемпіонат. Щоправда, тоді кращий снайпер сезону відзначився лише 1 м'ячем із 11-метрової позначки, а нині на рахунку Довбика одразу 8 голів із пенальті.

Викликає певні питання й показник гольової реалізації Довбика. Він у Артема дорівнює 23,16%, що непогано для центрфорварда, але порівняно із кількістю ударів, які завдав нападник по воротах суперника (а тут йдеться про цифру під сотню), хотілося б бачити значно більшої віддачі, особливо враховуючи досить високу частку голів, проведених із «точки». Можливо, саме тому навколо Артема практично немає чуток про «смачні» пропозиції з топ-5 європейських чемпіонатів, куди б так хотів перебратися форвард «Дніпра-1», натомість наполегливо пліткують про турецький «Трабзонспор»

3. Владислав Ванат – 26,32%

Команда: «Динамо»
Матчі: 23
Голи: 10
Удари: 38


ФК Динамо. Владислав Ванат

Цього сезону молодий Владислав Ванат нарешті отримав реальний шанс проявити себе в першій команді рідного для нього «Динамо», і цією можливістю талановитий нападник скористався сповна. Впевнена та результативна гра Ваната дозволила «біло-синім» нарешті розвантажити уявну конкуренцію в лінії нападу, яка була, скоріше, лишень фікцією, аніж чимось близьким до реальності. Наприклад, відхід Кулача та Бєсєдіна (нехай і на правах оренди) став абсолютно вірним рішенням для всіх сторін, і зараз дуже важливо, щоб Ванат не переставав демонструвати якісну гру та прогрес у своїй роботі.

Прямо зараз Владислав входить до трійки кращих футболістів української Прем'єр-ліги за показником гольової реалізації. Фактично кожен четвертий удар Ваната стає гольовим, а це чудова «відправна точка» на шляху до вищих показників, тим паче, що йдеться зовсім не про якісь захмарні цифри – наприклад, у визнаного топ-голеадора «Манчестер Сіті» Ерлінга Холанда нинішнього сезону гольова реалізація дорівнює 33%.

2. Данило Сікан – 26,67%

Команда: «Шахтар»
Матчі: 22
Голи: 8
Удари: 30


ФК Шахтар. Данило Сікан

Саме Данило Сікан є кращим бомбардиром «Шахтаря» в УПЛ цього сезону. На рахунку українця 8 забитих м'ячів, що вдвічі більше, ніж у Лассіни Траоре, котрий отримує в Ігора Йовічевіча більше ігрової практики і, отже, можливостей себе проявити. Очевидно, що ставка на буркінійця робиться тренерським штабом «гірників» лише виходячи із солідних інвестицій в легіонера, який намагається повернути свої кращі кондиції після важкої травми ноги, отриманої ще на початку минулого сезону.

Що стосується Сікана, то його головний мінус зараз – це здатність розчинитись на полі. Данилу поки не вистачає гарного нахабства, такого важливого для центрфорварда, він також не так часто пробує пробивати по воротах, а намагається підігравати партнерам і виводити комбінації до вірного. Зважаючи на те, що у квітні Сікану виповнилося вже 22, особливих поблажок в аспекті віку нападнику чекати вже навряд чи варто. Саме зараз для Данила настає можливість довести, що найближчими роками саме він гідний бути форвардом № 1 у «Шахтарі», і всі передумови для того, щоб вийти на такий рівень в Сікана є. Залишається тільки вхопитися за свій шанс, як це зробив Ванат у «Динамо», навіть незважаючи на амбітних конкурентів в особі Траоре та Келсі.

1. Данило Алефіренко – 29,03%

Команда: «Чорноморець»
Матчі: 14
Голи: 9
Удари: 31


ФК Шахтар. Данило Алефіренко

Данило Алефіренко став, мабуть, головним відкриттям весняної частини розіграшу української Прем'єр-ліги-2022/23. У першій половині сезону вінгер виступав за «Зорю», відзначившись 1 забитим м'ячем у 5 поєдинках. Однак узимку луганський клуб віддав Алефіренко в оренду «Чорноморцю», де Роману Григорчуку вдалося розкрити потенціал 23-річного вихованця академії «Металіста» в повній мірі.

У 9 матчах за «Чорноморець» Алефіренко забив уже 8 м'ячів і, напевно, спробує до кінця сезону ще покращити свої показники результативності. Прямо зараз гольова реалізація Данила складає 29,03% - він не так часто б'є по воротах суперників, як номінальні центрфорварди, натомість робить це неймовірно якісно, ​​залишаючи воротарям не так багато шансів на порятунок, якщо м'яч іде у площину. Цікаво буде подивитися, які зміни відбудуться у кар'єрі Алефіренка влітку, коли завершиться його оренда в «Чорноморці». Мабуть, це кадрова інтрига № 2 у «Зорі» після ситуації із можливим відходом на підвищення головного тренера Патріка ван Леувена…

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?
Футбол | 27 квітня 2024, 09:42 16
Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?

«Королівський клуб» не хоче платити українцеві бажану зарплату

Український легіонер виграв перший чемпіонський титул з Баєром
Футбол | 27 квітня 2024, 19:39 0
Український легіонер виграв перший чемпіонський титул з Баєром

Артем Степанов виграв з «фармацевтами» західну зону Бундесліги U-17

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avk2307
Сикан там  случайно. Еврокубки это показали.
А этот результат благодаря тому , что голы забиты в трех "сомнительных матчах"
simon andre
Убрать все пенальти довбыка он и из 10 лучших выпадет .
Александр Белогубко
ЧО надо выкупать Алефиренко и Авагимяна --потом будет дороже