Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 17 травня 2023, 21:05
8969
25

Двічі в одну річку. Чи варто Ярмоленку повертатися до Динамо

Блогер Sport.ua шукає плюси і мінуси у можливому поверненні Андрія Ярмоленка до столичного клубу

| Оновлено 17 травня 2023, 21:05
8969
25
Двічі в одну річку. Чи варто Ярмоленку повертатися до Динамо
ФК Аль-Айн. Андрій Ярмоленко

За повідомленням ЗМІ, «Аль-Айн» не буде продовжувати співпрацю з капітаном збірної України Андрієм Ярмоленком. 1 липня 2023 року українець стане вільним агентом і вже зараз може підписувати попередній контракт із будь-яким клубом, до якого перейде безкоштовно.

На Близькому Сході існує практика, коли сторони придивляються одна до одної. Підписують контракти на рік з опцію продовження, якщо обидві сторони все влаштовує, то контракт автоматично продовжується. Очевидно, що «Аль-Айн» чекав більшого від Андрія. Клуб не захистив цього року чемпіонський титул, тому лімітоване місце іноземця займе інший гравець. Після приїзду Кріштіану Роналду на Близький Схід місцеві клуби хочуть бачити більше статусних іноземців, щоб підкреслити свої можливості.

Другий фактор - Сергій Ребров. Український тренер запросив Ярмоленка до «Аль-Айна». Дуже схоже на те, що не продовження контракту з Андрієм є свідченням того, що Сергій Станіславович також залишить команду. Влітку «Аль-Айн» очолить новий наставник, який буде формувати склад під себе, особливо це стосується квоти на іноземців.

Зараз головним претендентом на Ярмоленка є київське «Динамо». Футболіст неодноразово говорив, що хоче завершити свої виступи в рідному клубі. Президент «Динамо» Ігор Суркіс заявляв, що в разі чого надасть Ярмоленку таку можливість.


Чому Ярмоленку не потрібно повертатися до Динамо


Кияни почали будувати так звану бізнес-модель розвитку клубу. Коли ставка робиться на власних вихованців. Засвітився, показав себе - маєш шанс на провідний чемпіонат, хороший клуб. Іншого шляху розвитку в українському футболі зараз не існує.

Дуже довго можна говорити про невміння Суркіса продавати футболістів вчасно. Але щось у цьому плані змінюється. Продали до АПЛ Віталія Миколенка, Іллю Забарного. Пішов врешті-решт Віктор Циганков. Цю лінію потрібно гнути далі. Довіряти молодим. Очікуючи від них не тільки хорошої гри та результату, але і можливості заробити на трансфері.

У «Динамо» на позиції правого півзахисника немає молодого футболіста, який би реально претендував на першу команду. Кирилу Пашку тільки 16 років. Ще пару сезонів потрібно, щоб він зміцнів фізично. Питання тут трохи в іншому: потрібно, щоб молоді гравці ставали лідерами, брали відповідальність на себе, а не грали на іменитого футболіста, щоб він все вирішив.

Це вже ніякий не секрет, що повернення Андрія Шевченка у 2009 році мало негативні наслідки для роздягальні команди. З'явився авторитет у команді, який не менший за головного тренера. Шевченко був не завжди здоровим. Проблеми із коліном, спиною давали про себе знати. Він не завжди тренувався. А ставити до складу його завжди потрібно було. Шукати йому місце на полі. Такі речі не могли не відбитися на команді. Це одна із головних причини невдачі Сьоміна, коли він другий раз очолив «Динамо».

Зараз «Динамо» переживає не найкращі часи. Четверте місце виглядає закономірним результатом цього сезону. Від Ярмоленка будуть величезні очікування. Його можливий перехід має в одну мить покращити всі справи та потягнути команду на перше місце та ЛЧ.

Зараз ніхто не дасть гарантій, що Ярмола приїде та розірве УПЛ. А якщо не вийде, то відразу буде тиск, насмішки, глузування. Пам'ятають футболіста якраз за його останніми виступами. Тому, можливо, не варто ризикувати своєю репутацією?

Не забуваємо, що восени Ярмоленку виповниться 34 роки. Проблем зі здоров’ям вистачає. Сьогоднішній рівень УПЛ – це багато фізики, важкі переїзди автобусом та потягом, поля не дуже хорошої якості. Ніхто не знає, чи витримає він нові реалії.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Ярмоленко

Після переїзду на Близький Схід він здав. Це можна побачити по матчах збірної України. Минулого літа Андрій вже виглядав не дуже переконливо. Восени був ще більший регрес. Раніше він не витримував фізично 90 хвилин гри, зараз ще більше втратив у різкості та швидкості. В «Аль-Айні» планка у Ярмоленка впала. Самому собі її підтримувати майже нереально. Андрій міг би допомогти «Динамо», якби повернувся минулого літа після «Вест Хема». Можливо, такого провалу у клубу не було б цього сезону. Зараз він ще на рік став старшим та цілий сезон провів у вкрай слабкому чемпіонаті.

Луческу хоче мінімум відпрацювати ще один сезон. У Мірчі поняття фланговий півзахисник тотожне інсайду. Він повинен зміщуватися в середину та давати простір фланговому захиснику. Через таку модель гри Самба Діалло, Кахім Перріс ніяк не можуть знайти себе у команді. Є проблеми у Влада Кабаєва та Назара Волошина. Ярмоленко – це фланговий форвард. Наскільки його можна використовувати у моделі гри Луческу незрозуміло. Мірча не буде підлаштовуватися під конкретного футболіста та щось міняти.

Сучасний футбол – це дуже раціональний підхід та погляд на життя, де немає місця сентиментам. Ніколи не можна повернути минулого. Був час, коли Ярмоленко був капітаном та лідером команди на полі та поза ним. Зараз це вже віковий гравець, який має свою історію хвороби. Має величезний клас та досвід, завдяки чому може нівелювати певні свої недоліки. В одиночку він не може потягнути команду вгору. Пропонуючи контракт, потрібно чітко розуміти всі плюси та мінуси футболіста.

Чому Ярмоленку потрібно повертатися до Динамо


Окрім повернення до столиці України, в Андрія не так багато варіантів. Він не зробив великої кар'єри у Європі. «Боруссія» продала його через рік, а у «Вест Хемі» був гравцем ротації. Зі збірною пропустив останній фінальний турнір на рівні національних команд. Статус не дозволяє претендувати на значний інтерес від інших команд. Для нас в Україні Ярмоленко зірка. Для інших – один із дуже багатьох футболістів, який пограв у провідних лігах. З таким статусом та у 33 роки можна завдяки агентові переходити до турецьких середняків, можна спробувати свої сили в МЛС. Можливо, змінити команду на Близькому Сході. Польща, Угорщина. Але не більше.

В Україні Ярмоленко – свій. Тут його люблять, захоплюються, рівняються, пам'ятають виступи за «Динамо». В нинішній УПЛ Андрій ще може пограти 2-3 роки, а потім перейти на адміністративну посаду в рідній команді. Це виглядає краще, ніж річний контракт десь у Туреччині.

«Динамо» зараз потребує кадрового посилення. Можливості запрошувати якісних іноземців немає через війну та зменшення фінансових можливостей. Потрібно шукати новачків, які погодяться приїхати в Україну.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Ярмоленко

Прихід Ярмоленка був би чудовим посиленням для «Динамо». Кваліфікований, досвідчений, адаптований футболіст, який може грати відразу. За Андрія нічого платити не потрібно. Тільки заробітна плата. Звичайно, що вона буде однією із найбільших у команді, але це не якісь захмарні гроші, які Ярмоленко отримував в Англії чи ОАЕ.

Заміни Циганкову поки так і немає. Беніто не псує каші, але не виглядає футболістом, який може прогресувати. «Нового Ярмоленка» – Назара Волошина – перевели на лівий фланг. Новачок Перріс поки не користується довірою головного тренера. Гіо Цітаїшвілі провалився у Польщі. Навряд чи на нього зараз серйозно розраховують у Києві. Ярмоленко був би чудовою опцією посилення команди на правому фланзі півзахисту.

«Динамо» зараз дуже бракує класу. Футболістів із майстерністю, які б вирішували долю поєдинків на власну користь. У креативному плані «Динамо» потребувало посилення. А після відходу із команди Беньяміна Вербича, Карлоса Де Пени, Вітіньйо та врешті Віктора Циганкова стало все не зовсім весело. Потрібен лідер, гравець, який буде вести за собою. Такі якості у повній гармонії кольорів не можуть дати ані Сергій Сидорчук, ані Віталій Буяльський. Потрібен гравець трохи іншого масштабу, на якого може рівнятися молодь.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 06 травня 2024, 08:17 0
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Зідан назвав переможця у протистоянні Реала з Баварією в ЛЧ
Футбол | 06 травня 2024, 09:50 1
Зідан назвав переможця у протистоянні Реала з Баварією в ЛЧ

Екснаставник «галактікос» – про суперництво команд в півфіналі турніру

Коментарі 25
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Иван Качура
Навіть в команді пішоходів він буде результативно грати👍краще за легіонерів це точно. 
Remark
Двоякое чувство. Вроде хочется дать и дорогу молодым, открыть перед ними двери в первую команду... так она, эта дверь, уже вроде давно на распашку открыта. И с другой стороны игрок сборной - это усиление. 
Как бы там ни было, но с его опытом он лишним в команде не будет. 
Alex T
Куда если не в дк? Да и команде нужен игрок его уровня
Rzechpospolita
Судячи по прізвищам та якостям гравців Динамо Київ, то даже такий( наприкінці своєї карʼєри) Ярмоленко  явно плюс для ДК! Ще б Шапаренко скоріше повернувся, а то центр поля просто жах….
acfred
Він грав в Чемпіонаті не те шо не гіршому а може й кращому ніж УПЛ і забивав, якби виграли той чемп то всі казали шо вони супер з тренером. І кликав в команду Ребров його особисто з прицілом на один рік. А от як йому буде коли на відновлення не має умов і переїзду бусом - це правильне питання... тому може краще поки до Туреччини ? Якщо запросять ще...
Юрий Терейковський
Якщо в ДК, то вже або в тренерський штаб ( то ні), або  в админ-штаб. Якщо гравцем то це на рік і те на заміну.
Kapitan
Однозначно Ярмолі треба повернутися в Динамо.Він вже й так заробив на життя і як кажуть в народі - "не наївшись - не налижешся".Рік-два в Туреччині йому явно фінансову картину не покращать, а ось залишити про себе гарну пам'ять земляків - саме то!
andre_lui
Дли нынешнего уровня упл будет в топе.
Умник
Сергію, вже все вирішено, Інна ще зимою натякала про повернення додому. Це дуже сильний фактор, у Андрія троє діток
Александр Белогубко
даже не думай --нет того ДК что было раньше --осталось одно название и Суркис 
CheMP
пусть возвращается. я не против
sahka1981
Може переходити.Там же рекорди може ще зробити, в нього 99 м'ячів за ДК і це тільки в чемпіонаті, щось таке. Щей рекорд Шацького перевершить
ZloyDeda
Тищенко у свому репертуарі Це було передбачувано, що він цю хвилю підніме
ВИКТОР АНДРУЩИК
Що Динамо,там потрібно все змінювати докорінно,тренер західноєвропейського рівня,молоді гравці які підійдуть під його бачення,Ярмоленко після Аль-Аяяй ,він має досвід,блискуче граючи як за збірну,так і за Борусію і Вест Хем,швидкісний гравець,суперзірка.То моя думка що вже команди з Таджикистану або Киргизії за ним стежать.Динамо  ж треба ще здихатись від Бойка,Гармаша,Сидорчука,та багато ще когось,а тут на Ярмоленко не хватає.
Mac_Gyver
Хай пограє рік десь у Турції та вже завершує кар'єру.
moysha
Які з Ярмоли лідер збірної. Посміховисько. Якби не цей лідер, то ми грали б на чемпіонаті світу в Катарі. Толку з ньго в збірній як з козла молока.
GloryUkraine
Не знаю що і сказати. Ярмола ніде так і не заграв, навіть у арабів. В збірній він вже теж далеко не такий як раніше, ще на тайм з горем пополам його вистачає і все.
Всеодно Динамо для нього найкращий варіант.
Springfield
Думаю что НЕТ.   Там уже есть свой "дед" Гармаш.  Молодым этого достаточно.  А то придёт ещё один с именем-отчеством и начнёт права качать.)  Вот Лобановский как?  Динамо - Черноморец - Шахтёр - бутсы на гвоздик.  Правда  Ярмоленко это ещё и лидер сборной. Вроде не место ему в Минае или Вересе.   А вот в Александрии Ротаня мог бы и побегать. имхо
axylinam
Для Ярмоленко Динамо самый лучший вариант, выкачает  из суркисов немножко бабла и спокойно уйдёт на пенсию, ну и польза клубу от игры Ярмоленко тоже будет
Xvalenok03
Так и не понял - а зачем ему возвращаться? Тем более в динаму?