Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 08 травня 2023, 07:18
9954
11

Суміш Гвардіоли та Клоппа: як Де Дзербі змусив замовкнути Грема Сунесса

Екс-тренера «Шахтаря» відкрито та, вочевидь, заслужено нахвалюють на Туманному Альбіоні

| Оновлено 08 травня 2023, 07:18
9954
11
Суміш Гвардіоли та Клоппа: як Де Дзербі змусив замовкнути Грема Сунесса
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

Увечері 22 жовтня 2022 року Роберто Де Дзербі опинився під тиском. На той момент італієць був босом «Брайтона» лише трохи більше місяця, але йому ще не вдалося відсвяткувати першу перемогу у поєдинку Прем'єр-лізі. Поразка із рахунком 1:3 від «Манчестер Сіті» стала третьою в його перших п'яти матчах (при двох нічиїх).

Були побоювання, що вся чудова робота, зроблена раніше Гремом Поттером на південному узбережжі, опиниться під серйозною загрозою зриву, оскільки після його відходу в «Челсі» команда опустилася з четвертого на дев'яте місце. Здавалося, що Грем Сунесс мав рацію, коли стверджував, що Де Дзербі «не знає нашої гри».

Тим не менш, ті, хто дійсно розуміє футбол, могли бачити, що сміливий тактичний підхід італійця почав укорінюватись в «Брайтоні».

«Його вплив в Англії буде величезним»

Того вечора на «Етіхаді» «Сіті», можливо, й переміг, але сталося щось дуже дивне: чинні чемпіони Англії програли битву за м'яч. «Брайтон» обмежив господарів 48 відсотками володіння.

«Вони пропонують тип гри, до якого ми не звикли», – визнав згодом Пеп Гвардіола, перш ніж сміливо передбачити: «Вплив Де Дзербі на Англію буде величезним». У Гвардіоли є схильність видавати безглузду похвалу на адресу суперників, але в даному випадку важливе кожне його слово. І каталонець знову мав рацію.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі (ліворуч) та Пеп Гвардіола

Усього через сім місяців після того, як його приїзд в Англію зустріли з майже загальним скептицизмом, Де Дзербі вже звеличують як тактичного генія, якому вдалося поєднати кращі принципи гри володіння м'ячем Пепа із контрольованим хаосом контрпресингу Юргена Клоппа.

Не те, щоб він дозволив похвалі запаморочити йому голову. «Я треную вже 10 років і навчився жити в цьому світі», – сказав він в інтерв'ю Gazzetta dello Sport минулого місяця. «Тепер, коли результати нам посміхаються, компліментів та приємних слів достатньо. Але важливо знати, як їх розшифровувати. Я не хочу нічого змінювати, просто роблю те, на що я здатний: залишаю свій слід у команді. Тут я думаю, що за короткий час досяг успіху, але це заслуга гравців».

«Майже стосунки батька та сина з гравцями»

Команда «Брайтона» не була проти його призначення. Але це було головним чином тому, що вони ніколи не чули про Де Дзербі, у чому Адам Лаллана тепер «збентежений» зізнатися. Колишній півзахисник «Ліверпуля» заявив, однак, що він був першим гравцем «Брайтона», який зрозумів, що саме намагається зробити наступник Поттера, і таким чином відіграв ключову роль у тому, щоб його товариші по команді сприйняли новий підхід.

«Навіть якщо він погано говорить англійською, а я не розмовляю італійською, ми розуміли один одного, просто дивлячись один на одного», — сказав Лаллана у спілкуванні з Gazzetta dello Sport. «Спочатку нам було важко, адже Поттер пішов, коли ми були четвертими у таблиці: нам усім було сумно, і зовсім не гравці хотіли змін. Але я знав, що треба йти далі, що треба рухатися далі, а також тому, що одразу ж треба було зіграти важливі ігри».

Getty Images/Global Images Ukraine. Адам Лаллана (ліворуч) та Роберто Де Дзербі

«І я пам'ятаю, як Де Дзербі одразу ж побажав донести інформацію до основної групи футболістів, як він хотів, щоб усе швидко змінилося, і передав пристрасть та кохання, які він відчуває до футболу. Це зайняло якийсь час, але я думаю, що ми все ж таки адаптувалися дуже-дуже швидко, із відкритою душею та готовністю вислухати те, що він хотів сказати».

«Ми почали бачити, що все працює так, як він хоче, через те, якою людиною він є, через стосунки батька та сина, які він створює з гравцями, товаришами по команді, дає зрозуміти, чому вони повинні йти за ним. І я зробив це: я пояснив, що спочатку буде складно, але що ми побачимо результати й досягнемо успіху».

Мало різнопланових футбольних команд у Європі

Він не схибив. «Брайтон» ледь не вийшов у фінал Кубка Англії, програвши по пенальті «Манчестер Юнайтед». Але що найбільше вражає в результатах «чайок», то це те, як вони досягаються. У Європі зараз мало різнопланових футбольних команд, не кажучи вже про Англію.

У той час як італієць все ще іноді бавиться захистом Поттера із трьох людей, Де Дзербі також успішно реалізував свою улюблену схему 4-2-3-1, яку він використовує, щоб поставити супротивників у вкрай незручне становище. Якщо вони вирішать сидіти склавши руки, «Брайтон» домінуватиме у володінні м'ячем та обиратиме дії, використовуючи деякі з принципів «Поттербола». Однак, якщо вони вирішать натиснути, «Брайтон» пройде крізь них якнайшвидше та безпосередньо.

«Закидання м'яча вперед рівнозначне азартній грі»

Очевидно, що така смілива стратегія потребує найвищої якості та самовладання від кожного гравця, якому довірено володіння м'ячем. Це схоже на тактику найвищого ризику. Є ті, хто не схвалює вихід з оборони в атаку через розіграш м'яча та воліє використовувати довгі закидання вперед, коли це необхідно.

Проте Де Дзербі бачить речі зовсім інакше. «Для мене закидання м'яча вперед і спроба виграти другий поверх еквівалентні азартним іграм», - сказав він одного разу Bobo TV. «Оскільки я не люблю робити ставки, я волію тренувати команду, яка акуратно ставиться до м'яча, починаючи від захисту».

Getty Images/Global Images Ukraine

Як він тепер сам зізнається, цей брайтонський клуб найкраще ілюструє його футбольну філософію, з якою він «найбільш гармонійний». Італієць досить скромно приписує це основам, закладеним його попередником Поттером, та інтелекту його гравців, але Лаллана був вражений тим, наскільки швидко «йому вдалося змусити так багато хлопців грати таким специфічним чином».

«Я думаю, саме це робить його таким неймовірним», - сказав англієць. «За ним пішла група з 25 футболістів, котрі готові завжди залишатися зосередженими та поділяють його уявлення про футбол».

«Амбіції — це не зарозумілість»

Тепер питання, звісно, ​​у тому, як далеко Де Дзербі зможе зайти із «Брайтоном». Існує очевидний ризик того, що влітку цей захоплюючий проект буде розібраний, а Алексіс Макаллістер, Каору Мітома, Еван Фергюсон та Мойзес Кайседо будуть пов'язані із великими грошима.

Останнього мало не переманив до себе «Арсенал» ще під час січневого трансферного вікна, і здається, що це лише питання часу, коли чудовий скаутський відділ «Брайтона» буде змушений розкопувати ще більше прихованого дорогоцінного каміння на ринку.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алексіс Макаллістер (ліворуч) та Роберто Де Дзербі

Де Дзербі чудово знає, як влаштований футбольний світ. Його робота із мізерним бюджетом в «Сассуоло» була саме тим, що спонукало «Брайтон» звернутися до його послуг. Але він уже дав зрозуміти, що не зацікавлений у тому, щоб залишитися, якщо його найкращі гравці будуть продані. Справді, італієць ніколи не приховував своєї надії на участь у найграндіозніших етапах гри.

«У цій сфері ви ризикуєте бути неправильно зрозумілим і сприйнятим як зарозуміла людина, але для мене амбіції - це не зарозумілість», - заявив Де Дзербі. «Це мрія, яку можна здійснити, яка мотивує вас. Це дозволяє викликати ентузіазм серед людей, які заповнюють ваш стадіон. Це мотивує ваш клуб».

«Високо ставити планку ризиковано, адже ви можете зазнати невдачі, але це дозволяє вам зростати більше, ніж це можливо, якщо ви триматимете її на низькому рівні».

Літній відхід до Серії А?..

Тому буде недивно, якщо Де Дзербі покине «Брайтон» наприкінці сезону. Кажуть, що «Тоттенхем» виявляє інтерес, але повернення до Італії також цілком можливе, враховуючи, що цього літа може з'явитися одразу кілька вакансій у елітних командах Серії А. Де Дзербі безперечно не матиме нестачі варіантів.

Ще у вересні, коли Сунесс назвав призначення італійця ризикованим, шотландець повідомив, що провів невелике «дослідження» щодо новачка Прем'єр-ліги. «Якщо ви поглянете на нього через запити у Google, то зауважите, що за дев'ять років у Де Дзербі було сім місць роботи», - заявив Грем на TalkSPORT, роблячи очевидний акцент на негативному підтексті його промови. «Якщо ви винятковий тренер, люди захочуть триматися за вас…»

Але Сунесс не сказав іншого – люди також відчайдушно намагатимуться винайняти вас, якщо ви забезпечуєте результат, а це означає, що пропозиції завжди будуть неминучими. І враховуючи, як мало часу знадобилося італійцеві, щоб познайомитися із англійською грою, Роберто Де Дзербі стане одним із найбільш гарячих та найбільш згадуваних імен на тренерській каруселі цього літа.

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
в прошлом сезоне Поттер вывел Брайтон на 9 место, в этом начал явно лучше и ушел в Челси. Пришел де Дзерби и имеет шансы закончить на 7-8 месте.
это грандиозный успех?  учитывая, что де Дзерби команду не комплектовал и не проводил межсезонье )
дайте ему провести межсезонку да восполнить потерю ведущих исполнителей и посмотрите на результат 
Springfield
Ему бы выиграть со своими чайками ещё пропущенные игры и тогда карьера удалась.
Иван Качура
Не розумію, чому Шахтар при Де Дзербі ригав в Лізі чемпіонів. Зараз Брайтон розриває АПЛ! 
pricolist
Не розумію автора статті, великий експерт Циганик казав, що Де Дзербі нульовий тренер, а приводу йому не вірити немає. 
12345678901
Де Дзербі теж почав платити  як Зіна за позитивні дописи про себе? На наступний рік здується, як здувся на всіх попередніх командах. Та й в цьому сезоні нічого не виграв. А про 4 місце може тільки мріяти.