Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 12 липня 2023, 20:26
5654
0

5 бразильців із сучасної історії Барселони, яких ви навряд чи згадаєте

Спойлер: шанси є тільки у найбільш відданих шанувальників каталонського клубу

| Оновлено 12 липня 2023, 20:26
5654
0
5 бразильців із сучасної історії Барселони, яких ви навряд чи згадаєте
Getty Images/Global Images Ukraine. Марлон

З 2019 року Барселона не перемагала в іспанській Ла Лізі, але цього сезону дуже близька до того, щоб перервати цю невдалу серію. На відміну від Реала, який все ще намагається скласти чемпіонську конкуренцію «блаугранас» у нинішньому розіграші іспанської першості, каталонці вже завершили єврокампанію й тепер повністю зосереджені на досягненні тріумфу на національному рівні.

Однак і без титулу чемпіона Ла Ліги-2022/23 Барселона є та залишатиметься одним із найвидатніших футбольних клубів сучасної Європи. Пограти за каталонців мріють, мабуть, практично всі діючі футболісти по всій земній кулі, але така можливість надається одиницям. Втім, серед останніх трапляються, відверто кажучи, випадкові персонажі.

Сьогодні ми пропонуємо вам добірку з п'яти бразильських легіонерів, які все ще продовжують активні виступи, але свого часу були придбані Барселоною, хоча й не лишили хоч якогось сліду в історії цього клубу. Можна навіть сказати, що для переважної більшості шанувальників футболу ці імена у зв'язку з Барселоною можуть стати відкриттям. Власне, на це й розрахунок – освіжити пам'ять посвяченим та допомогти розширити кругозір тим, хто з якоїсь причини втратив з поля зору те чи інше кадрове рішення…

Енріке (Енріке Адріано Бусс)

Вихованцю Корітіби Енріке дуже швидко вдалося заявити про себе на батьківщині. Усього один сезон на професійному рівні центральний захисник провів у рідній команді, після чого вирушив до Палмейраса, а ще через рік – вже до Барселони. Цікаво, що Енріке виявився одним із перших трансферних рішень молодого Хосепа Гвардіоли, котрий влітку 2008-го лише розпочинав свій славний похід до вершини тренерської слави.

За трансфер Енріке Барселона заплатила 8 мільйонів євро, причому угода реально відбулася з Палмейраса, але формально – з Деспортіво Бразил, якому за документами і належав футболіст. Подібні трансферні схеми є нерідкими для бразильського ринку, і каталонці не побачили жодних ризиків для того, щоб де-факто взяти в них участь.

Казати про миттєву перспективу для Енріке заграти у основі Барселони не доводилося. Талановитого, як тоді вважалося, центрбека каталонці одразу ж на рік віддали в оренду Баєру (31 матч), а потім ще на два сезони відіслали у Расинг (63 матчі, 4 голи, 1 асист).

Незважаючи на те, що в орендах Енріке регулярно з'являвся на полі, після повернення до Барселони шансів у першій команді бразилець так і не отримав. Влітку 2011 року «блаугранас» погодилися відпустити центрбека до Палмейраса на умовах оренди, а через рік бразилець залишив Барселону вільним агентом, уклавши повноцінну трудову угоду із «зелено-білими».

В січні 2014-го Енріке повернувся до Європи, коли 4 мільйони за його трансфер Палмейрасу виплатив Наполі. Але в Італії, встигнувши стати володарем Кубка та Суперкубка країни, захисник провів лишень два роки (38 матчів, 2 голи, 1 асист), а потім знову повернувся до Бразилії – цього разу до лав Флуміненсе. Після того у кар'єрі екс-бека Барселони були Корінтіанс, еміратський Аль-Іттіхад з Кальби та португальський Белененсеш.

З травня 2021 року Енріке знову грає у Бразилії. Його нинішньою командою є рідна Корітіба, яка виступає в Серії А, і з якою у 36-річного ветерана контракт до кінця поточного року. В Корітібі центрбек має більш-менш стабільну ігрову практику і поки що досі корисний команді, хоча як складеться його майбутнє після завершення чинної трудової угоди сказати складно – не варто виключати, що вже наприкінці грудня ми дізнаємося про завершення кар'єри Енріке.

Кейррісон

Кейррісон, який грає на позиції центрфорварда, як і Енріке, починав кар'єру у Корітібі, звідки подався до Палмейраса, а потім – до Барселони. Причому теж де-юре з Деспортіво Бразил та за дуже солідну суму у 14 мільйонів євро. Ці збіги змушують задуматися про те, чи були трансфери Енріке та Кейррісона взагалі необхідні «блаугранас» суто з футбольної точки зору, або ж на них банально нажилися якісь ділки з боку бразильського та/або іспанського клубу.

Щоправда, на зорі кар'єри у Корітібі та Палмейрасі Кейррісон дійсно котирувався дуже високо. Він забив 26 голів у 38 матчах елітарного бразильського дивізіону, перш ніж був проданий Барселоні. Проте Хосеп Гвардіола не дав молодому бразильцю шансу дебютувати у першій команді «блаугранас», і Кейррісон практично з ходу був відданий в оренду Бенфіці. Півроку у Португалії виявилися для форварда провальними, і це спонукало сторони розірвати договір, а футболіста перебратися до Фіорентини, також на умовах оренди.

Але і в італійській Серії А заграти Кейррісону не вдалося. Незабаром Барселоні довелося повертати футболіста на батьківщину. Наступні чотири роки форвард на правах оренди пограв за Сантос, Крузейро та Корітібу, але ніде не виблискував. У липні 2014-го Кейррісон на правах вільного агента приєднався до Корітіби, але вже у грудні наступного року залишив клуб і майже півроку залишався без команди.

Подальші виступи Кейррісона і його спроби повернутися на хоч скільки-небудь пристойний рівень гри навряд чи заслуговують на детальну розповідь. Лише перерахуємо команди, кольори яких талант Барселони, що не відбувся, захищав з 2016 по 2019 роки – Лондріна, Арока (Португалія), Корітіба… У січні 2019-го Кейррісон знову виявився нікому не потрібним, і у статусі вільного агента просидів більше півтора року, поки з пропозицією до нього звернувся американський Палм Біч Старс.

За даними Transfermarkt, Кейррісон, якому нині 34 роки, продовжує бути гравцем Палм Біч Старс, але перевірити цю інформацію не так то й просто, адже жоден з офіційних каналів комунікації американського клубу з громадськістю (сайт, сторінки в соцмережах) станом на поточний момент не працює (або фізично, або просто давно не оновлюється). Тому не виключено, що екс-форвард Барселони вже попрощався із футболом, у якому йому так і не судилося стати зіркою, незважаючи на всі задатки та аванси…

Дуглас (Дуглас Перейра дос Сантос)

Правий захисник Дуглас проявив себе у лавах рідного Гояса, а потім – Сан-Паулу, з якого у серпні 2014 року за 4 мільйони євро і перебрався до Барселони. На той момент головним тренером «блаугранас» був Луїс Енріке, котрий дав можливість Дугласу провести 8 матчів у наступні два роки за каталонців.

Але влітку 2016-го Барселона вирішила відправити бразильського легіонера в оренду до Спортінга з Хіхона. Там Дуглас провів рік (23 матчі, 3 голи, 1 асист), а потім на таких же тимчасових правах виступав за Бенфіку (11 матчів) та Сівасспор (32 матчі, 3 голи, 7 асистів).

У липні 2019 року в Дугласа закінчився контракт із каталонцями, і він на правах вільного агента підписав договір з Бешикташем. Втім, зробити успішну кар'єру у лавах одного із турецьких грандів бразильцю не пощастило. Його продовжили допікати травми (вони супроводжували захисника ще у Барселоні, Спортінгу та Бенфіці), й за три роки Дуглас провів у лавах «чорних орлів» лишень 7 офіційних поєдинків.

З літа минулого року Дуглас, котрому зараз всього 32, залишається у статусі вільного агента. Його оціночна вартість на Transfermarkt девальвувала до 25 тисяч євро – абсолютно смішної та символічної суми для сучасного футболу. Очевидно, що й запити із зарплати у колись гравця Барселони вже далеко не такі, як були в каталонські часи, але… Це не грає Дугласу в плюс при пошуках нової команди, яка далеко не факт, що ще виникне у кар'єрі захисника.

Марлон


ФК Барселона. Марлон

Марлон – це ще один бразильський центрбек, на якого свого часу робили ставку у Барселоні, але помилились. Вихованцю академії Флуміненсе вдалося заявити про себе на професійному рівні у рідній команді, звідки влітку 2016-го він і перебрався до Іспанії.

Цікаво, що із самого початку Барселона, очевидно тримаючи у пам'яті попередній невдалий досвід з Енріке, Кейррісоном та Дугласом, домовилася лише про оренду Марлона, який мав проявити себе в дублюючому складі. Але у сезоні-2016/17 бразилець навіть зумів дебютувати в Лізі чемпіонів, коли замінив травмованого Жерара Піке у поєдинку групової стадії із Селтіком (2:0) на виїзді.

Влітку 2017 року Барселона викупила контракт Марлона у Флуміненсе за 5 мільйонів євро, але через місяць віддала бразильця в оренду Ніцці. Сезон у французькій Лізі 1 виявився досить успішним для центрбека (23 матчі), і це допомогло каталонцям вигідно перепродати Марлона до Сассуоло, який запропонував за захисника 12 мільйонів євро.

В італійській команді під керівництвом Роберто Де Дзербі бразилець провів 66 поєдинків за наступні три сезони, а потім наставник прийняв запрошення від Шахтаря, і зумів переконати босів «гірників» придбати захисника за ті самі 12 мільйонів євро. Але в Україні Марлон відіграв лишень півроку, після чого росія здійснила віроломне повномасштабне військове вторгнення і розпочалася повномасштабна фаза війни, що триває й досі.

Марлон, не побажавши залишатися у Шахтарі та скориставшись дозволом від ФІФА, домовився про перехід у Монцу, де на правах оренди виступає й зараз. Щоправда, контракт 27-річного центрбека з «гірниками» діє ще три роки, а тому, як складеться майбутнє Марлона і в якому напрямку воно розвиватиметься, поки що абсолютно незрозуміло…

Матеус Фернандес


ФК Барселона. Матеус Фернандес

Вихованця Ботафого Матеуса Фернандеса селекціонери Барселони ледве не традиційно пригледіли у рядах Палмейраса, звідки в січні 2020-го хавбек і переїхав до Іспанії у обмін на 7 мільйонів євро. Головним тренером «блаугранас» тоді ледве-ледве став Кіке Сетьєн, але зіграти під керівництвом цього фахівця Матеусу Фернандесу так і не вдалося, оскільки вступила в дію трансферна угода між Барселоною та Вальядолідом, згідно з якою бразильський хавбек півсезону на правах оренди мав провести за «біло-фіолетових».

Влітку 2020 року Матеус Фернандес повернувся до Барселони, але за першу команду впродовж наступного сезону зіграв лише один матч – 17 хвилин у гостьовому протистоянні групової стадії Ліги чемпіонів проти київського Динамо (4:0).

Подальше перебування бразильця у каталонському клубі виявилося нетривіальним. 29 червня 2021 року Барселона оголосила про те, що більше не потребує послуг Матеуса Фернандеса й розриває з ним контракт. Через кілька днів хавбек уклав трудову угоду з Палмейрасом, яка продовжує діяти й досі.

Щоправда, зараз 24-річного Матеуса Фернандеса орендував Ред Булл Брагантіно за договором, розрахованим на сезон-2023 у бразильській Серії А, який не містить опції викупу.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.