Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 03 травня 2023, 06:38
2616
0

Кубок Стенлі: прев'ю другого раунду

В ніч проти 3 травня у найсильнішій хокейній лізі світу розпочинаються півфінали конференцій

| Оновлено 03 травня 2023, 06:38
2616
0
Кубок Стенлі: прев'ю другого раунду
Getty Images/Global Images Ukraine

Перший раунд плей-оф подарував багато цікавого, зокрема сенсацій. Очікувано завершилися серії між «Вегасом» та «Вінніпегом» («Голден Найтс» віддали перший матч, але у підсумку виграли 4-1), «Кароліною» та «Айлендерс» (4-2 на користь «ураганів»), «Далласом» та «Міннесотою» (4-2 на користь техасців, хоча по ходу серії було 1-2), а також «Едмонтоном» та «Лос-Анджелесом» (4-2, хоча «нафтовики» поступалися 1-2, а перший період четвертого матчу програли 0:3).

Далі розпочалося найцікавіше. «Торонто» за шість матчів вибив «Тампу» (нагадаємо, володаря Кубка Стенлі 2020 та 2021 років, а також фіналіста минулого сезону) і вперше з 2004 року подолав бар'єр першого раунду плей-оф.

Три серії затягнулися до семи матчів і кожна з них завершилася сенсаційно. «Флорида» врятувалася з 1-3 та вибила «Бостон», який у регулярці встановив історичні рекорди НХЛ за очками та перемогами. Чинний чемпіон «Колорадо» програв другорічнику ліги «Сіетлу». А на закуску молоді «Нью-Джерсі Девілз» (вони за попередніх 11 років зіграли лише одну серію в Кубку Стенлі, і ту програли) відправили у відпустку зіркових «Рейнджерс», хоча два стартові матчі програли із загальним рахунком 2:10.

Східна конференція

Торонто Мейпл Ліфс – Флорида Пантерз

Кубки Стенлі: 13-0
Зустрічі у плей-оф: 0-0
Зустрічі в регулярці: 5:4 ОТ(д), 6:2 (г), 2:3 ОТ (д), 2:1 ОТ (г)

Getty Images/Global Images Ukraine

Більшість прогнозистів бачили у другому раунді зовсім іншу пару. Особливо здивувала «Флорида».

«Мейпл Ліфс» і «Пантерз» вважаються багато років кубковими невдахами, але хтось із них вийде до фіналу Сходу. «Торонто» вперше за 19 років зіграє у другому раунді і може помріяти про те, щоб повернути собі Кубок Стенлі – після 1967 року «листки» навіть до фіналу не діставалися.

«Флорида» другий сезон поспіль здолала перший раунд. Але вихід у фінал 1996 року залишається її головним досягненням у плей-оф - після того «пантери» 26 років не пробивалися навіть до другого раунду.

«Торонто» і «Флориді» довго дорікали за м'якотілість і нестачу жорсткості за стандартами Кубка Стенлі. Однак хто назве тепер плюшевими «Мейпл Ліфс», якщо вони виграли три з трьох овертаймів у серії з «Тампою», а у четвертому матчі у третьому періоді відігралися з 1:4? «Флорида» взагалі епічно закамбечила в серії з «Бостоном» і виграла два овертайми з двох.

У цій серії ми також напевно побачимо овертайми. Саме у множині – досить сказати, що п'ять із шести останніх особистих зустрічей «Торонто» та «Флориди» завершилися за межами основного часу.

«Мейпл Ліфс» і «Пантерз» загалом схожі один на одного. Обидві команди мають потужну атаку і багато проблем в обороні, а воротарі нестабільні. Те саме стосується спецбригад – і «листки», і «пантери» в більшості набагато ефективніше, ніж у меншості. Але на рівні особистостей перевага все ж таки у «Торонто».

Менеджмент «Мейпл Ліфс» дуже довго намагався вирішити питання з посиленням нижніх ланок. Однак у нинішньому розіграші Кубка Стенлі зірки атаки нарешті доводять, що недаремно отримують великі гроші: це і Мітч Марнер (2+9), і Остон Меттьюз (5+4), і Джон Таварес (4+3), і Вільям Нюландер (2+5) і виміняний у дедлайн Райан О`Райллі (2+5). Коли найкращі гравці справді роблять різницю, то це дуже приємний симптом для команди, яка йде за Кубком Стенлі.

Прогноз: «Торонто»

Кароліна Харрікейнз – Нью-Джерсі Девілз

Кубки Стенлі: 1-3
Зустрічі у плей-оф: 3-1
Зустрічі в регулярці: 4:1 (д), 5:4 Б (г), 3:5 (д), 0:3 (г)

Getty Images/Global Images Ukraine

Від цієї серії важко очікувати високої результативності. І «Кароліна», і «Нью-Джерсі» в регулярці були в топі за надійністю оборони та підтвердили цю тенденцію у плей-оф. «Девілз» пропускали 2,43 шайби за матч (другий показник у першому раунді), «Харрікейнз» – 2,5 (четвертий). А забивали небагато: «Нью-Джерсі» – 2,43 шайби за матч (менше лише «Міннесота»), «Кароліна» – 2,67 шайби (11-е місце із 16).

Важко очікувати і на високу ефективність спецбригад більшості. «Кароліна» реалізовувала 20%, «Нью-Джерсі» – 16,7%. А ось спецбригади меншості були на високому рівні: «Девілз» – 82,1%, «Кароліна» – 94,4%. Причому «Нью-Джерсі» в останніх п'яти матчах видав 88% нейтралізації.

«Дияволи» у першому раунді епічно переламали хід серії з «Рейнджерс», які помітно перевершували їх у досвіді. Але у «Кароліни» як команди у цьому аспекті перевага над «Нью-Джерсі» ще більша. «Урагани» п'ятий рік поспіль грають у плей-оф, лише раз вони вилетіли у першому раунді. З іншого боку, «Кароліна» як вийшла у 2019 році до фіналу Сходу, коли на неї ніхто не ставив, так і не може з того часу не те, що крок уперед зробити, а хоча б повторити досягнення. І у «Харрікейнз» досі залишається проблема зі снайперами та реалізацією моментів.

Це може стати критичним, враховуючи, як блискуче увірвався до плей-оф дебютант Акіра Шмід. 22-річний швейцарець з третього матчу серії з «Рейнджерс» став основним воротарем «Нью-Джерсі» і видав чудові цифри: коефіцієнт надійності – 1,38, відбиті кидки – 95,1%, два шатаути. Всі інші воротарі першого раунду видали аж один «сухар».

Втім, Шмід може розгубити кураж, а проблеми із результативністю форвардів у «Кароліни» здатні знову вирішити захисники на чолі з Брентом Бернсом.

Прогноз: «Кароліна»

Західна конференція

Даллас Старз – Сіетл Кракен

Кубки Стенлі: 1-0
Зустрічі у плей-оф: 0-0
Зустрічі в регулярці: 4:3 ОТ (г), 5:2 (г), 4:5 ОТ (д)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Сіетл» знову виглядає явним аутсайдером своєї серії. І хоч у «Колорадо», в той момент чинного чемпіона, статус був вищим, ніж у «Далласа», але у нинішніх «Старз» проблем набагато менше, ніж у «Евеланш».

Техасці показали себе командою без слабких місць у регулярці та підтвердили цей статус у серії з «Міннесотою». «Даллас» забивав 3,5 шайби за матч, а за надійністю оборони (2,33 шайби) виявився найкращим у першому раунді. «Зірки» показали у більшості 37,5% реалізації (другий показник серед команд, що залишилися) і надійно захищалися в меншості (81,8%). І якщо «Кракен» у плані пенальті-кілінг показав себе ще крутіше (88,9%), то у більшості другорічник НХЛ реалізував проти «Колорадо» лише 14,3%.

«Сіетл» підтвердив у першому раунді тенденції регулярки – забити в цій команді може кожен, проявити себе здатна будь-яка ланка. Ворота «Колорадо» вразили 15 різних гравців. Але «Даллас» теж може похвалитися різноманітністю і глибиною – 10 авторів шайб у серії з «Міннесотою». А за класом гравців техасці перевершують «Кракена».

Прогноз: «Даллас»

Вегас Голден Найтс – Едмонтон Ойлерз

Кубки Стенлі: 0-5
Зустрічі у плей-оф: 0-0
Зустрічі в регулярці: 3-4 ОТ (г), 3-4 (д), 4-3 ОТ (г), 4:7 (д)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Вегас» за шість сезонів у НХЛ лише раз не потрапив до плей-оф. У «Голден Найтс» баланс 8-4 за серіями у Кубку Стенлі. Невадці один раз пробилися до загального фіналу і ще двічі грали у фіналі Заходу.

«Едмонтон» в епоху Макдевіда та Драйзайтля має баланс 3-4 у плей-оф. Лише минулого сезону «нафтовики» нарешті приємно здивували у Кубку Стенлі – вийшли до фіналу Заходу.

Навіть у регулярці «Вегас» фінішував вище за «Едмонтон». Але більшість північноамериканських аналітиків все одно ставлять на канадську команду.

Ймовірно, їх вражає магія Коннора Макдевіда та Леона Драйзайтля. Зусиль двох суперфорвардів вистачає, щоб компенсувати помилки захисту та навіть привози основного воротаря Стюарта Скіннера. Макдевід не найкращим чином розпочав плей-оф: вперше забив лише у третьому матчі, перші очки в рівних складах набрав у грі №4. Але у результаті у канадського генія назбиралося 3+7. Драйзайтль набирав очки у всіх матчах – сім шайб, чотири асисти. Ось і вийшло, що «Едмонтон» тепер впорався з «Лос-Анджелесом» за шість матчів, а не за сім, хоча «Кінгз» стали сильнішими порівняно з 2022 роком.

Великі проблеми у «Голден Найтс» мають бути у меншості. Навіть проти «Вінніпега» вони видали дуже слабкі 58,3%. А «Едмонтон» як розривав у більшості в регулярці, так і продовжив у плей-оф – 56,3% реалізації.

Навряд чи «нафтовики» сильно розраховують на надійну гру основного воротаря Стюарта Скіннера. Але у «Вегаса» з позицією голтендера теж не все гаразд. Лоран Броссуа – номінально третій воротар, який навіть проти «Вінніпега», який по ходу серії втрачав найкращих гравців, а потім і бажання чинити опір, пропускав у середньому 2,8 шайби за гру.

Головні ж козирі «Вегаса» у цій серії – успішний кубковий досвід та по-справжньому збалансований склад.

Прогноз: «Едмонтон»

Ігор ЯСЛИК

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.