Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:41
917
0

Перемога Єйтса, сходи українців на Романдії. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:41
917
0
Перемога Єйтса, сходи українців на Романдії. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine. Адам Єйтс

Гонки тижня

25 – 30 травня – Тур Романдії (Швейцарія)

Напередодні старту Джиро д'Італія відбувся Тур Романдії, який більшість фаворитів «Корса роза» ігнорують – занадто близько ця багатоденка розташована в календарі до старту першого Гран туру сезону. Так сталося і цього разу.

Багато хто очікував побачити на Турі Романдії дуель братів-близнюків Саймона і Адама Єйтса, які вже не перший рік виступають за різні команди. Однак дуелі не вийшло: Саймон зійшов уже на першому етапі (тобто на другий гоночний день, оскільки пролог у нумерацію етапів не входить).

А ось Адам у сольному стилі виграв ключовий гірський етап до Тіона (фінальний підйом – 20,9 км, середній градієнт – 7,6%. За параметрами – дуже схоже на легендарну Мон Вонту) і завдяки цьому виграв і загальний залік. У цьому йому допоміг і вдалий виступ у розділці днем раніше – третє місце з відставанням лише в 17 секунд.


Getty Images/Global Images Ukraine. Адам Єйтс

А після тієї самої розділки здавалося, що виграє загальний залік партнер Єйтса по «UAE Emirates» Хуан Аюсо. Він сенсаційно виграв розділку, перед цим ще й посів друге місце на горбистому другому етапі, проте на вирішальній горі мав доволі слабкий вигляд: лише 27-ме місце з відставанням у 3 хвилини і 28 секунд, і в підсумку лише 16-те місце в загальному заліку.

Головним сюрпризом Туру Романдії стало друге місце в загальному заліку Маттео Йоргенсона. Так, 23-річний американець із «Movistar» проводить дуже сильну весну, при чому на дуже різнопланових гонках (8-ме місце на Париж-Ніцца, четверте на Е3 Харельбеке), проте все ж такого від нього навряд чи хтось очікував. Йоргенсон став другим у розділці, після чого дуже гідно захищався на Тіоні.

Топ-3 в генеральній класифікації замкнув Дам'яно Карузо – один з тих небагатьох претендентів на загальний залік Джиро, хто на Романдію все ж приїхав. Крім нього, на дорогах Італії ми скоро побачимо і Тібо Піно, який на Тіоні фінішував другим, але в загальному заліку лише замкнув топ-5 – розділки у виконанні лідера «Groupama FDJ», який проводить свій прощальний сезон у кар'єрі, були не дуже сильними. Його співвітчизник Ромен Барде був дуже активний і кілька разів атакував на Тіоні, але на вирішальні кілометри сил у нього вже не вистачило, і в загальному заліку він став лише сьомим.

Між Барде і Піно розташувався торішній переможець Тур де ль'Авенір Кіан Уйтдебрукс. Однак, якщо говорити про юні таланти, то більше здивувало четверте місце партнера Барде по DSM, британця Макса Пула, якому лише два місяці тому виповнилося 20 років. На відміну від Уйтдебрукса, у нього потраплянь у топ-10 загального заліку багатоденок Світового туру до цього не було.


Getty Images/Global Images Ukraine. Еган Берналь

Абсолютно непомітним на Турі Романдії був Еган Берналь. Однак, провівши абсолютно сіру гонку, колумбієць тихою сапою заїхав на восьме місце в загальному заліку. Перший солідний результат для зіркового колумбійця після страшних травм, які вибили його з ладу практично на весь минулий рік. Успіх, який дуже тішить, а то до цього були великі побоювання з приводу того, що він піде шляхом Хосеби Белокі, Кріса Фрума та інших зіркових гонщиків, які після важких травм так і не змогли повернутися на високий рівень.

Повертаючись до теми учасників майбутньої Джиро, приїхав на Тур Романдії і Тобіас Фосс, якому незабаром доведеться працювати на Пріможа Рогліча на «Корса Роза». Однак після довгої розділки норвезький гонщик «Jumbo Visma» зійшов, незважаючи на те, що на той момент йшов третім у загальному заліку. Схоже, сход був запланований від самого початку, щоб не перевтомлюватися перед стартом Джиро. Хоча в останні тижні світовим пелотоном гуляють віруси, які можуть призвести до низки несподіваних змін у старт-листі «Корса роза» в останній момент.

Спринтери на Турі Романдії шанси проявити себе отримують нечасто. Але заключний етап виграв Фернандо Гавірія: для нього це друга перемога у складі «Movistar» і перша – на рівні Світового туру. Важливий успіх напередодні старту на Джиро. А ось Марк Кевендіш свого шансу поборотися за перемогу не дочекався і зійшов уже на першому етапі.

Виступали на Турі Романдії обидва представники України у Світовому Турі – Марк Падун і Андрій Пономар. Двох українців серед учасників багатоденки Світового туру не бувало ще з часів епохи Ярослава Поповича та Андрія Гривка. Однак ні Пономарю, ні Падуну чимось запам'ятатися на Турі Романдії не вдалося, і обидва з гонки зійшли: Андрій – під час першого етапу, Марк – на четвертому етапі на шляху до Тіона.

Дайджест новин

– Одне з відкриттів нинішньої весни Маттео Йоргенсон наприкінці сезону змінить команду. Його контракт з «Movistar» закінчується, і 23-річний американець вже домовився про перехід в «Jumbo Visma». Але офіційно про це буде оголошено не раніше 1 серпня, коли відкривається трансферний ринок.

– Новим головним тренером збірної Німеччини був призначений Андре Грайпель, який свою гоночну кар'єру завершив лише наприкінці позаминулого року. Допомагатиме йому ще один відомий у недавньому минулому гонщик, Маркус Бургхардт.


Getty Images/Global Images Ukraine. Андре Грайпель

– «Trek Segafredo» офіційно оголосив про розрив контракту з Антоніо Тібері. Наприкінці лютого його відсторонили від гонок рішенням команди після того, як він вляпався у скандал із навмисним вбивством сусідської кішки з вогнепальної зброї. Незважаючи на це, без роботи Тібері, схоже, не залишиться: у його підписанні зацікавлений «Bahrain Victorious».

– А ось Мікеля Ланду команда Брента Коупленда наприкінці сезону може втратити. Контракт баска з «Bahrain Victorious» закінчується. У Ланди є три варіанти – це «Trek Segafredo», а також повернення в одну зі своїх колишніх команд: «Астану» або «Ineos Grenadiers».

– Джуліо Чікконе пропустить Джиро д'Італія. Напередодні старту домашньої гонки лідер «Trek Segafredo» заразився коронавірусом.

Бонус

Життя світового велоспорту йде своєю чергою, але важливо і приємно, що у велосипедному ком'юніті не забувають про те, що війна в Україні триває. Ще наприкінці лютого британський велогонщик-любитель Том Хашемі оголосив про те, що наприкінці квітня – на початку травня проїде на своєму велосипеді з Лондона до Львова. Його мета – зібрати через фандрейзингову платформу 20 тисяч фунтів на розмінування українських територій, а також нагадати світу про те, що війна триває. Хашемі вирушив у подорож 28 квітня, до Львова приїде 13 травня, подолавши приблизно 2100 кілометрів. Їде Том на велосипеді, який розфарбований у кольори українського та британського прапорів:

Ідея Хашемі надихнула львівського велолюбителя Юрія Дем'янчука. Він вирішив здійснити свій велопробіг територією України зі Львова до Києва і назад. Сумарна дистанція його української «Великої петлі» – 1250 км. Юрій вирушить у дорогу в понеділок, 1 травня, а фінішує у Львові в той самий день, що й Хашемі – 13 травня. Зібрані своїми зусиллями донати львівський велолюбитель передасть фонду Хашемі.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 08:01 1
Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу
Інші види | 22 квітня 2024, 22:10 0
Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу

Бельгієць підтверджує статус одного з найсильніших ролерів світу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.