Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 квітня 2023, 19:52
7855
29

Деніль Кастільо у Шахтарі: швидкість Мудрика, паси Ракіцького, ноги Альюна

Олексій Сливченко ділиться враженнями про нового півзахисника «Шахтаря»

| Оновлено 27 квітня 2023, 19:52
7855
29
Деніль Кастільо у Шахтарі: швидкість Мудрика, паси Ракіцького, ноги Альюна
ФК Шахтар. Деніл Кастільо

Всього два тижні розділили появу перших чуток про підготовку трансферу 19-річного еквадорського півзахисника «ЛДУ Кіто» Деніля Кастільо в «Шахтар» від офіційного оголошення «гірників» про підписання цього футболіста. У донецькому клубі південноамериканець отримав 5-річний контракт, який набуде чинності з 1 липня, а поки що Кастільо буде готуватися до участі зі збірною Еквадору в чемпіонаті світу U-20, який мав відбутися в Індонезії, але був екстрено перенесений до Аргентини.

Офіційно ані «Шахтар», ані «ЛДУ Кіто» не оголошували про суму угоди, і ця інформація поки що залишається закритою навіть для численних футбольних інсайдерів, але відомо, що еквадорський клуб збирався зберегти за собою частину економічних прав на гравця – подейкували про 15%.

Характеризуючи новачка, спортивний директор «Шахтаря» Даріо Срна не скупився на гучні слова та похвалу. Зокрема, від хорватського функціонера прозвучала така характеристика як «божевільний потенціал», і самі по собі такі слова зобов'язують Кастільо їм відповідати.

Що ж являє собою Деніль Кастільо? Давайте зберемо по крихтах та узагальнимо ту нечисленну інформацію, яка є про еквадорця на сьогоднішній день…

***

Отже, Деніль Кастільо є вихованцем академії «ЛДУ Кіто», проте за першу команду одного з провідних клубів Еквадору не зіграв жодного поєдинку. На рахунку хавбека низка матчів за юнацьку та молодіжну команду «ЛДУ Кіто», однак є стійка підозра, що селекціонерам «Шахтаря» Кастільо сподобався зовсім не у таких малозначних поєдинках, а на нещодавньому чемпіонаті Південної Америки серед молодіжних команд, де Деніль виступав у лавах збірної Еквадору U-20. Цей турнір проходив з 19 січня по 12 лютого, і традиційно став вітриною для багатьох молодих талантів регіону – наприклад, «Шахтар» пригледів там Кевіна Келсі, й встиг максимально оперативно узгодити трансфер венесуельця, котрий своїми точними ударами вже допомагає «гірникам» вирішувати поставлені на сезон завдання.

Так ось, на думку низки зарубіжних аналітиків, які активно відслідковували виступи команд на чемпіонаті Південної Америки серед молоді, Деніль Кастільо виявився одним із кращих у складі збірної Еквадору U-20, яка зрештою фінішувала на четвертому місці та кваліфікувалася на чемпіонат світу серед молодіжних команд. Причому гра 19-річного хавбека виявилася справжнім відкриттям, оскільки у середній лінії еквадорців до старту турніру куди більше виділялися фігури Оскара Самбрано або Себастьяна Гонсалеса, котрі також є представниками «ЛДУ Кіто», але встигли зіграти за дорослу команду цього клубу вже по кількадесят поєдинків кожен.

Номінально Деніль Кастільо діє на позиції опорного півзахисника. Він – правша, і має зріст у 189 сантиметрів, що саме собою досить нестандартне явище для кращих гравців сучасності, які грають у цій зоні. Однак, незважаючи на такий солідний зріст, Кастільо є дуже технічним та швидкісним футболістом. Якщо таке порівняння допустиме (нехай і з натяжкою, спрямованою насамперед на підвищення уваги до цієї ігрової характеристики еквадорця), то Деніля за швидкістю можна порівнювати з Михайлом Мудриком, особливо на тлі переважної більшості інших опорних і центральних півзахисників (в плані техніки, яка виражена через показники обведень, південноамериканець також виглядає далеко не найбільш типовим гравцем для своєї позиції – див. інфографіку в кінці тексту).

Зокрема, для Кастільо не складає проблем наздогнати гравця атаки, який має перед ним фору у кілька метрів, щоб відібрати м'яч. За рахунок довгих ніг еквадорцю вдається чудово справлятися із поставленим завданням, що доводить один з епізодів матчу проти Парагваю (2:1) на чемпіонаті Південної Америки серед молодіжних команд, який вже багаторазово згадувався.

Власне, довгі ноги – це ще один із природних козирів Кастільо, які футболіст намагається грамотно використати у своїх діях. Тут еквадорець чимось нагадує екс-центрбека «Ворскли» француза Пап-Альюна Ндіайє, який в українській Прем'єр-лізі запам'ятався саме своїми довгими, як у чаплі, нижніми кінцівками, що було буквально візитною карткою футболіста.

Продовжуючи аналогію з Пап-Альюном Ндіайє, Деніль Кастільо часто вдається до використання такого ризикованого у сучасному футболі ігрового компонента, як підкати. На чемпіонаті Південної Америки серед молодіжних команд еквадорець здійснив 9 підкатів у 8 поєдинках, з яких 4 виявилися вдалими. Причому в матчі проти Парагваю, що вже згадувався вище, Кастільо перевершив сам себе, «оформивши» одразу 3 підкати.

Треба сказати, що цю обставину можна розцінювати і як плюс, і як мінус. З одного боку, футболіст націлений на здорову агресію та відбір м'яча, не бажаючи залишати його супернику, але з іншого – ризик нарватися на дисциплінарні санкції у вигляді жовтих чи червоних карток, а також привезти небезпечний стандарт на власні ворота також зростає. Хоча моментами Деніль діє у підкатах не лише ефективно, а й навіть ефектно…

Що ще виділяє Кастільо на тлі багатьох інших гравців, так це його вміння швидко переводити гру з однієї зони фокусу в іншу. Робить це еквадорець за допомогою довгих прямих передач, чим нагадує Ярослава Ракіцького. Насправді, українець здійснює набагато більше таких дій, ніж Кастільо (цього сезону у Ракіцького 12 довгих передач у перерахунку на 90 хвилин проти аналогічного показника у 2,9 в Деніля, але ефективність дій у обох футболістів однакова – 56%), але тут не варто забувати, що статистична вибірка для південноамериканського новачка «Шахтаря» досить невелика, і це ускладнює коректність порівнянь, залишаючи місце для міркувань про стилістичні схожості.

Щоб краще візуалізувати ігрову схожість із Ракіцьким, при яку йде мова, краще просто переглянути ряд епізодів, в яких Деніль Кастільо вдавався до використання довгих передач…

З явних мінусів, які простежуються у діях Кастільо на полі, варто виділяти прогалини у позиційній грі, яка в Деніля аж ніяк не ідеальна, особливо без м'яча. З цієї причини хавбек потребує підстраховки й за нинішніх своїх скіллів виглядає куди цікавішим не як самотній опорник, а у ролі класичного хавбека «бокс-ту-бокс».

Також Кастільо нерідко губиться під агресивним пресингом. У цих випадках еквадорському футболісту простіше віддавати м'яч назад – ближньому захиснику чи воротарю. Якщо ж Деніль починає щось вигадувати та намагатися зіграти на користь командному креативу, то найчастіше слідує або втрата м'яча, або обрізка, що загрожує неприємностями…

***

Підбиваючи короткі підсумки, можна відзначати, що Деніль Кастільо справді має низку нестандартних (певною мірою навіть екстраординарних) ігрових якостей, як для футболіста такого амплуа. Крім того, еквадорця виділяє чудова антропометрія, на чому також акцентував увагу Срна, і що свідчить про бажання «Шахтаря» в майбутньому максимально використовувати ці козирі для підвищення варіативності дій команди в цілому.

Ряд мінусів у грі Кастільо можна списати на молодий вік. Над ними хавбеку належить як слід попрацювати, і тут критичних проблем виникнути не повинно. Деніль Кастільо родом із кантону Елой Альфаро, який є одним із найбідніших районів Еквадору. У футболістів зі схожим бекграундом зазвичай не виникає проблем із мотивацією при розвитку кар'єри, і це має зіграти у плюс «Шахтарю». Також варто відзначати, що еквадорські ЗМІ напередодні офіційного підтвердження трансферу Кастільо в стан «гірників», тиражували різні висловлювання одного з керівників «ЛДУ Кіто» Естебана Паса, в яких той стверджував, що хавбек вкрай мотивований можливістю спробувати сили в Європі та отримати новий імпульс у кар'єрі.

Тож констатувати можна одне – Ігор Йовічевіч в наступному сезоні отримає у своє розпорядження дуже нестандартного та цікавого півзахисника, якого хорватському фахівцю належить максимально грамотно інтегрувати до першої команди, знайшовши оптимальну позицію та функції на полі. Що з цього вийде – побачимо, а поки що «Шахтар» продовжує дивувати різноманітністю трансферних рішень. Після багаторічної та аж ніяк не завжди виправданої зацикленості на Бразилії, «гірники» із запрошенням Сальваторе Монако готові до сміливих кадрових дій, географія яких, схоже, не знатиме меж.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Світоліна виграла 7 матчів із 7 у росіянок після 24 лютого 2022 року
Теніс | 12 травня 2024, 22:01 1
Світоліна виграла 7 матчів із 7 у росіянок після 24 лютого 2022 року

Потапова, Блінкова 2х, Касаткіна 2х, Павлюченкова, Калінська...

ВІДЕО. Ломаченко знищив Камбососа та повернув собі чемпіонський пояс
Бокс | 12 травня 2024, 08:37 2
ВІДЕО. Ломаченко знищив Камбососа та повернув собі чемпіонський пояс

В австралійському Перті український боксер виборов титул чемпіона світу IBF

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Maks Krot
Успехов и удачи с Шахтёром и вырости с командой в топ игрока .
BUROSTAVOK
Если честно,то его взяли,для плавной замены Степаненко. Реально вся игра Шахтера постоена на нем
hanter83
Схожий на Яя Туре(по пластиці,швидкості і т.д.)
Роман Порывай
Піар гарний. Бентежить тільки вартість у 500 тис. на Трансфермаркті у 19 років. Така ж вартість у багатьох українців навіть не з топ-клубів УПЛ. У 16-17 це ще норм, а у 19 потенційний талант мав би коштувати хоча б 2-3 млн. Хоча час покаже, чи виросте він у сильного гравця. Побажання удачі хлопцю, окрім ігор з ДК)
ss2000
Вже був у нас один Кастільо ....
Злий Глобинець
Сподіваюсь, що за 5 років виросте у нового Фернандіньо.
lenares85
а де швидкість мудрика по відео не видно високий тай усе
Александр Песковой
А голова Вєрки Сердючки.
Xvalenok03
Даже статью читать не стал. Достаточно что динамовская шушера свои отзывы здесь оставила. Негативные.
Remark
Взяли чуваку карьеру сразу и обгадили сравнением с сепарским пассом 
ALM
А закінче з Шахтарем як Матузалем.
Andr88
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил