Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 28 квітня 2023, 01:34
13036
58

Лунін і Реал: п'ять марних років

Валерій Василенко констатує очевидне: Андрію треба йти з «Мадриду»

| Оновлено 28 квітня 2023, 01:34
13036
58
Лунін і Реал: п'ять марних років
Getty Images/Global Images Ukraine

«Посіяв невпевненість та нервозність в обороні». «Кастельянос не забив би чотири голи, якби Куртуа був у воротах». «Пропустив чотири м'ячі, два з яких точно міг відбити». Це витяги з іспанських ЗМІ про гру голкіпера мадридського «Реала» Андрія Луніна у матчі проти «Жирони», у якому «вершкові» несподівано програли 2:4.

Цитати вболівальників «Реала» з фанатських чатів у цьому випадку краще не наводити: ви й без цього чудово розумієте, як там «палає» на адресу українського воротаря.

Але якщо бути повністю об'єктивним, то треба визнати, що і аргументи преси, і претензії фанів цілком обґрунтовані: Андрій справді провалив гру. Вкотре вже. І зараз, як на мене, вже можна говорити ствердно про те, що українець так і не стане першим номером «Реала». І не лише тому, що Куртуа просто кращий. Причому кращий на порядок. А ще тому, що Лунін не прогресує.

Лише за однією профільною характеристикою – гра на лінії воріт – він може «тягатися» з Тібо. А ось в інших – гра ногами, гра на виходах, взаємодія з обороною, в чому мадридська преса дорікала йому після гри з «Жироною» – у всіх цих ігрових компонентах Лунін явно поступається відмітці топового голкіпера.

***

Особисто я дуже терпляче та врівноважено ставився до іспанської кар'єри Луніна. Те, що найкращий футбольний клуб світу зазіхнув у 2018-му на перспективного українського голкіпера – на мій погляд, це величезний успіх. Для «Зорі», яка отримала за трансфер вісім з половиною мільйонів євро, для самого Андрія, для нашого футболу, зрештою. А для «Реала» той трансфер був одним із. Одним із сотні. Скаути знайшли перспективного хлопця, який часом творив дива на «стрічці», і вирішили прикупити. Щоб іншим не дістався. І з надією, що з нього щось таки вийде.

Зрозуміло, що 19-річний пацан за визначенням не міг розраховувати на статус основного кіпера «Мадрида». Щоб у такому віці розраховувати на основу «королівського клубу», потрібно бути Касільясом. А щоб їм стати/бути, потрібно просто виховуватись цим клубом. Та й, до того ж, як показує практика, випадок із Ікером – це один на мільйон. Тому що «Реал» у своїй «галактичній» історії воліє бачити в основі досвідчених голкіперів, які вже склалися.

Тому нічого дивного не було в тому, що практично відразу після підписання Луніна, «Реал» віддав його в оренду. Спочатку в «Леганес», потім у «Вальядолід», потім в «Ов'єдо».

За «Вальядолід» він взагалі не зіграв жодного поєдинку. А у двох інших клубах награв загалом 25 матчів, у яких пропустив 25 м'ячів. Лунін, як і раніше у «Дніпрі-1» та «Зорі», був непоганим у грі на лінії воріт. Він іноді брав пенальті, чим захоплював своїх численних українських уболівальників, але в іншому Андрій був пересічним футболістом.

Орендні мандри його не переконали, не переробили. Щодо амбіцій, то з цим, наскільки я можу судити, у хлопця було все гаразд. Але що стосується роботи над власними стереотипами – там були серйозні проблеми. Прогресувати Андрій не поспішав. Принаймні такими темпами, на які сподівалися у його клубі.

***

Плюс до всього – «Реал» у тому ж, 2018-му, купив у «Челсі» за 35 млн євро Куртуа – одного з найкращих голкіперів сучасності, що вже повністю сформувався. Зрозуміло, що бельгійця брали як гравця основи. Навіть при тому, що Навас був у порядку. Тому за жодного розкладу Лунін не міг розраховувати на ігровий час. Ну, хіба що за умови травми/хвороби Тібо.

Потрібно визнати, що Куртуа виявився досить травматичним та хворобливим. І Лунін не миттям, так катанням, почав отримувати довгоочікуваний ігровий час у першій команді. Але сказати, що він використав свій шанс, не вийде за всього бажання. Його невпевнена і хаотична гра проти «Жирони» лише розкрила нарешті масштаби біди, показавши всю глибину проблеми. Довівши, що стати основним голкіпером «Реала» на постійній основі Андрій не зможе.

Getty Images/Global Images Ukraine

Гра під тиском, під пресингом залишається «не прокачаною» опцією для нашого воротаря. Про його невміння керувати зірковим захистом іспанська преса пише регулярно. Як і про відсутність досвіду «гри ліберо» - саме такі функції зараз мають виконувати воротарі топ-команд (яскравий показник – Ноєр у «Баварії»).

Ну і до всього – Луніну все менше вдається його головна чеснота – гра у «рамці». У поєдинку проти «Жирони» по його воротах завдали п'ять ударів. Чотири з них стали результативними.

У нещодавньому матчі Клубного чемпіонату світу проти «Аль-Хіляля» всі три удари у ворота Луніна виявилися пропущеними м'ячами. Подібне сталося і у грі Ла Ліги проти «Мальорки»: один удар – один гол. Навіть у матчах проти простішого суперника, як, наприклад, «Касереньйо» у Кубку Іспанії чи «Шахтаря» в Лізі чемпіонів, Лунін не вражав.

За весь час, проведений у «Мадриді», дуже складно згадати по-справжньому крутий поєдинок у виконанні Луніна. Так, були певні спалахи – на кшталт відбитого пенальті у грі проти «Кадіса» (самим Андрієм і «привезений»), перемога у «класико» у першому колі нинішнього сезону 3:1 (хоча справжньої роботи у Андрія тоді практично не було). На цьому, схоже, все. Бо в інших випадках – або провали, або посередня оцінка. Усього цього явно мало, щоб посунути Куртуа убік.

***

Цього мало і для того, щоб вважатись другим голкіпером такого клубу, як «Реал», адже там звикли бачити навіть у резервістах топових гравців. Того ж Наваса. Або Дієго Лопеса. Або Дудека. Лунін – явний виняток із правил. На жаль, не найвдаліший. Адже, окрім невміння перебудуватися, Андрій часто замикається в собі зі своїми образами, по черзі звинувачуючи у всіх своїх бідах якщо не Зідана, то Анчелотті. З таким ставленням до того, що відбувається, навряд чи станеш мудрим і великим.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін

Тому, як мені здається, Андрію не потрібно вкотре випробовувати долю, граючи на її нервах. Його контракт із «Мадридом» спливає наступного літа, і якщо інтерес нідерландських та французьких клубів не вигадка, а реальність, треба йти. Заради справжньої, а не уявної кар'єри. Адже одна річ – бігати з Кубком чемпіонів, не зігравши жодного матчу у плей-оф, і зовсім інша – стати справжньою частиною клубної футбольної команди. Та й національної також, адже за наявності мадридського глибокого резерву Лунін може назавжди втратити статус гравця збірної. У всякому разі, саме зараз він поступається і Трубіну, і Бущану.

Але час на виправлення ситуації ще є, адже Андрію лише 24 роки. «Лише» – це для того, щоб стати своїм десь у «Аяксі», перезапустивши кар'єру та згадавши, що свого часу вважався одним із найкращих серед ровесників у своєму ремеслі.

Стати істинно своїм у «Реалі» він, на жаль, не зможе, бо вже п'ять років витрачені марно. Навряд чи щось зміниться й за останній рік, відведений за контрактом із «Мадридом».

Оцініть матеріал
(79)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сонливе марнотратство. Україна U-17 розпочала Євро-2024 з поразки Сербії
Футбол | 20 травня 2024, 20:03 13
Сонливе марнотратство. Україна U-17 розпочала Євро-2024 з поразки Сербії

Команда Юрія Мороза не використала купу нагод, аби відігратись

Промоутер Ф'юрі розповів, чому реванш з Усиком може не відбутися
Бокс | 20 травня 2024, 07:48 8
Промоутер Ф'юрі розповів, чому реванш з Усиком може не відбутися

Френк Воррен не впевнений, що обидва боксери захочуть виходити на другий бій

Коментарі 58
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Впусту? Та годі, виграв все що можна, Примеру, Лігу чемпіонів, клубний чемпіонат світу. Зараз може хоч куди переходити. Я не хочу критикувати Луніна. Він був нормальним другим воротарем, він гарний воротар, але тягатись з Куртуа об'єктивно не може, Куртуа, так склалося, один з кращих воротарів в світі, якщо не кращий. Бажаю Луніну подальших успіхів в кар'єрі. Це дуже складно - конкурувати на ринку Європи, а серед воротарів - складніше на порядок. В минулому матчі не бачив вини Луніна в жодному з голів, хіба у третьому голі він теоретично мав потягнути, але це не його провина, просто не виручив. Коли захист грає погано, звичайно, простіше зробити винуватцем другого воротаря. Це маячня.
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex T
Та ладно, не совсем уж и впустую ведь адаптировался на местности, язык знает, $ поднял, когда-никогда в таком клубе сыграл чуток, так шо теперь в примере/сегунде можно искать клуб. Желательно конечно было на все это потратить 3 года, а не 5, но все еще впереди да и если будет играть, то и в СБУ заиграет 
Ostrov Khortitsa
После матча против Барселоны, когда был в основе Лунин, чет не вылазило столько экспертов. И отмечали, как Лунин руководит обороной. а тут уже запели, что не умеет руководить))) 
vruthiy-112
Лунін сам розбереться, що йому робити, без обісраних. 
Кепа Ларисабродяга
я не заметил явных ошибок вратаря ни в одном голе, пропущенном реалом... 
Микола Гуцуляк
1 - дуже довго і дуже скучно
2 - скільки він отримує?
3 - така стаття була б професійною супер, але... Напередодні матчу, а теперка - трьоп
4 - перший гол: Вєлікій захист вєлікаго реала залишае ДВОХ нападників жирони по центру воріт 
5 - ТРИ ЗАХИСНИКИ РЕАЛУ дають забити одному жиронівцю
6 - воротар жирони пропускає у ближній кут і лише робить ручкамі красіво
7 - третій гол нападник жирони знову забив з центру у красівому ескорті ЧОТИРЬОХ захисників реалу, які, канєчно, во всьом бєлом
8 - четвертий гол по центру, захист знову ні прі чьом
Лунін не сам там був
BUROSTAVOK
Нічого в нашому житті в пусту і даром не буває...
Gargantua
Лунин плохо руководил обороной?
ахахах, смешная претензия.
ни в одном из голов Лунин не виноват. Просто команда провалила игру и нашли крайнего.
не Кравахаля, Милитао и Крооса с Модричем, а Лунина. Это логично ))
Cruijff
Коли Луніну треба було йти - це все думки коментаторів. 
Його ж не в клітці тримають, сказав би, що хоче піти - думаю тримати б не стали. 
Тут вже перерахували багато протилежних переваг, ніж грати в основі, скоріше всього, він обрав саме це, вибір власний.  
Моя думка, в нього немає характеру грати в основі навіть середняка будь якої з ТОП-ліг, статус колишнього запасного Реала при переході йому цього не гарантує. 
Кілька помилок, потік критики від преси і чувак піде в себе і паралельно з цим на лавку. 
Добуде контракт а далі буде видно. 
anacreon
"5 років впусту"... Рівень української спортивної дурналістики. Чувак виграв Ла Лігу, Лігу чемпіонів, Клубний чемпіонат світу. Ще цього року може виграти Кубок Іспанії та вдруге ЛЧ. І це в 24 роки.
Але "впусту".Ніби то він просидів 5 років у запасі якогось Лєганеса. Правда лише в тому, що він не може прогресувати, граючи один матч на півроку. Зате коли грав півроку у Ов'єдо, то отримував кращого гравця матчу. Думаю, що реальність в тому, що Лунін реально оцінює свої шанси. То ми собі тут нафантазували, що він у нас суперзірка, які всі хочуть і зараз як піде в Реалу то ого-го, в Тотенхем чи Інтер. Лунін же реально оцінює свої здібності і розуміє, що піти з Реалу це піди в якийсь дношний клуб рівня Леганеса, де він вже був. І то не факт, що йому  гарантують основу. Він вже був і таких клубах середняках і не хоче туди вертатися.  Тому краще вже сидіти на заміні в Реалі і грати пару матчів на рік. Тим більше нарешті він дочекався травм Куртуа і отримав шанс зіграти більше матчів. Йому подобається бути частиною такого великого клуба і він розуміє, що це вершина кар'єри. Далі - лише клубі рівня Леганеса. Тому він буде сидіти в реалі поки не виставлять.
acfred
Таке враження шо винен наймолодший - Лунін ) якби пропустили 2 - ну ок винуватий голкіпер, але пропутили 4 )) а тренер - захист зіграв добре )) Однозначно треба іти в іншу команду і там грати, навіть лавка Реалу  це рівень...
Anton Chastiuk
Вирішив подивитись огляд матча і окрім 4го гола (Лунін міг би зіграти на виході ) не побачив жодної його провини. Мені здається, що не можна так вщент розбивати своїм "професійним" оглядом кар'єру все ще молодого футболіста. Лунін сам свій вибор зробить без нас!
bzzzzzz
нифига се "марно". Пожил в Испании, поиграл в одном из лучших клубов мира, выиграл ЛЧ, Ла Лигу и т.д., неплохо заработал... та помоему уже можно и каръеру заканчивать 
Петро Штука
Автор тупенький маразматик
u6464u
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Умник
Единственый украинский вратарь выигрывший клубный чм.
Андрею после Реала открыты двери в любой клуб мира.
Отличный вратарь который добьется успехов играя до 40 лет.
Остальное это субъективизм автора.
Gargantua
пишут, что у Лунина предложение от Дортмунда.
Вадим
Он сам сделал выбор тут и дураку было понятно что выше лавочки он в реале не пригнет 
AndiM
Заробити за пару років собі , своїм дітям та їх дітям на безбідне життя - зараз називається ВПУСТУ???