Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 26 квітня 2023, 15:44
7336
7

Фонсека у Ліллі: реанімація команди, конфлікт з президентом, швидкий відхід

Португальського фахівця небезпідставно сватають на Туманний Альбіон…

| Оновлено 26 квітня 2023, 15:44
7336
7
Фонсека у Ліллі: реанімація команди, конфлікт з президентом, швидкий відхід
Getty Images/Global Images Ukraine. Паулу Фонсека

Сезон-2020/21 «Лілль» під керівництвом Крістофа Галтьє несподівано для переважної більшості експертів та оглядачів завершив у статусі чемпіона французької Ліги 1. Цей результат виявився не лише оглушливим успіхом для «догів», а й у буквальному сенсі ударом під дих амбіціям «Парі Сен-Жермен», а також ряду інших заможних клубів.

В результаті улітку 2021 року Галтьє зуміла переманити до себе «Ніцца», а через рік наставник опинився у Парижі, таки очоливши ПСЖ. На тренерській лавці «Лілля» після відходу тренера-чемпіона волею долі опинився Жослен Гурвеннек, котрий раніше працював із «Генгамом» та «Бордо», але не добивався нічого серйозного, окрім перемоги в Кубку Франції із бретонцями.

Гурвеннеку не вдалося залишити «Лілль» на лідируючих позиціях. Більше того, за нового тренера «доги» перетворилися на банального середняка, і не без зусиль фінішували на 10-му місці, залишившись без єврокубків, але й не провалившись у нижню частину турнірної таблиці. Цей результат, враховуючи витрачені на підсилення протягом сезону 25,6 мільйонів євро, було визнано незадовільним, і співпраця з Гурвеннеком минулого літа була завершена.

«Лілль» винайняв доброго знайомого уболівальників «Шахтаря» Паулу Фонсеку, котрий очолював «гірників» з 2016 по 2019 роки та вигравав за цей час три чемпіонства в УПЛ, три Кубки та один Суперкубок України. Після роботи з «Шахтарем» португалець подався на підвищення до італійської Серії А, проте там не зміг нічого виграти із «Ромою», двічі фінішувавши за межами зони Ліги чемпіонів (на 5-му та 7-му місцях).

Перед підписанням контракту з «Ліллем» Фонсека рік провів без клубу, хоч різних чуток навколо його персони вистачало. Співпраця між португальцем та «догами» із самого початку була оформлена на два сезони, як це Паулу практикував у «Шахтарі» та «Ромі». Завдяки цьому ані клуб, ані наставник не обтяжували себе тривалими відносинами та потенційно високими штрафними санкціями, які застосовуються при процедурі дострокового розірвання договору з ініціативи однієї зі сторін.

Чекати від Фонсеки негайної боротьби за чемпіонство з «Парі Сен-Жермен» або куди більш збалансованими, ніж «Лілль», «Марселем» та «Монако», було б вкрай недалекоглядною дією, хоча б через те, що Галтьє знадобилися три із половиною роки на перебудову «догів», протягом яких фахівець спочатку врятував команду від вильоту, а потім поступово привів до головної вершини. Ось і після кризового сезону-2021/22 та відходу Гурвеннека «Ліллю», перш за все, потрібно було пройти через період реанімації, а вже потім націлюватися на трофеї. Це чудово розуміли вболівальники команди, а тому коли Фонсека показав, що його підопічні у дебютному для португальця сезоні в Лізі 1 здатні боротися за єврокубкову топ-5, це було сприйнято досить позитивно як фанатами, так і журналістами.

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2022 року Фонсека отримав на підсилення солідний бюджет. В результаті стан «догів» за 26 мільйонів євро поповнили Мохамед Байо (14 млн євро), Алан Віржиньюс (4 млн євро), Адам Унас (3 млн євро), Бафоде Діакіте (3 млн євро) та Александро (2 млн євро). Крім того, «догам» вдалося укласти кілька вдалих угод із вільними агентами. На таких правах команду підсилили досвідчені Ремі Кабелла та екс-підопічний Фонсеки у «Шахтарі» Ісмаїлі, які стали важливими постатями в оновленому «Ліллі».

До зими стало зрозуміло, що «Лілль» із Фонсекою здатен боротися за єврокубкові місця, але для чогось більшого команді потрібно було продовжувати кадрову роботу на підсилення. І тут трапилася перша серйозна криза – раптово загострилися стосунки між тренером та президентом «Лілля». Португалець ще у лютому, напередодні матчу проти «Ренна» (3:1), дав зрозуміти, що незадоволений тим, як клуб підтримує його успіхи.

За повідомленнями зі ЗМІ, у Фонсеки буквально за кілька хвилин до початку матчу проти «Ренна» відбулася «спекотна дискусія» із президентом клубу Олів'є Летангом. У ході суперечки португалець, як стверджували очевидці, звинуватив топ-функціонера «догів» у втручанні у свою роботу, а також у недостатньо амбітних діях клубу під час зимового трансферного вікна. У січні «Лілль» справді обмежився лише трансфером 35-річного голкіпера Бенуа Костіля з «Осера», який відбувся на правах вільного агента. Більшість трансферних запитів Фонсеки на початку 2023-го були проігноровані, і це буквально розлютило наставника.

Чутки про напружені стосунки між Летангом та Фонсекою дуже швидко поширилися у журналістському середовищі, й президенту «Лілля» навіть довелося прокоментувати ситуацію. Щоправда, нічого сенсаційного преса від Летанга прогнозовано не почула: «Якщо в нас є проблема, то ми маємо вирішити її самі, всередині клубу».

Але вже однієї цієї фрази вистачило, щоб зрозуміти – швидше за все, у відносинах Фонсеки та Летанга дійсно немає горезвісної «хімії», що дозволяє сподіватися на гарні результати та відмінну співпрацю.

На початку квітня, коли «Лілль» на виїзді несподівано поступився «Анже» (0:1), Фонсека був вкрай незадоволений, і напередодні матчу з «Монпельє», який завершився для «догів» значно успішніше (2:1), заявив про це на повний голос.

«Як ви знаєте, я незадоволений зимовим трансферним вікном, бо якби ми мали набагато більше кадрових рішень, було б простіше і мені, і команді. Іноді, можливо, я мушу прискорювати процедури відновлення гравців, тому що у нас не так багато варіантів. Мені потрібні готові футболісти просто зараз», - заявив Фонсека.

Цікаво, що невдовзі після цих слів у пресі відновилися чутки про можливий переїзд португальського коуча на Туманний Альбіон. Зокрема, Фонсеку нині активно сватають у «Вест Хем», що переживає відверто непрості часи.

І хоча на початку місяця Фонсека публічно заявляв про те, що радий бути у «Ліллі» та продовжувати виконувати зобов'язання за контрактом, які розраховані ще на один сезон, дедалі більше свідчень говорять на користь дострокового відходу португальця зі стану «догів» вже після завершення поточного чемпіонату, причому незалежно від місця, на якому виявиться здатною фінішувати команда.

Зокрема, за словами журналіста Даніеля Ріоло, ситуація навколо Фонсеки у «Ліллі» вже практично вирішена наперед.

«Проблема «Лілля» у тому, що цього літа йому знову доведеться перебудовуватися. Паулу Фонсека не хоче залишатися. Його відхід стане для «Лілля» великою втратою, бо він дуже гарний тренер. Є велика ймовірність, що португалець піде», - заявив Ріоло.

Примітно, що у пабліках вболівальників «Лілля» дедалі частіше можна зустріти думку, що краще б після закінчення сезону з клубу пішов саме Летанг, а не Фонсека. Втім, ймовірність цього вкрай невисока, адже компанія Merlyn Partners із Люксембургу, яка володіє «догами», ні публічно, ні кулуарно не давала підстав задуматися про те, що у клубі можливі зміни в президентському кріслі.

Тож улітку на Фонсеку, ймовірно, чекає черговий етап непростих кар'єрних рішень. У «Ліллі» португальцю вдалося закласти непоганий базис для майбутніх потенційних успіхів, але у стані «догів» в Паулу, здається, немає беззаперечної підтримки з боку керівництва по кадрових питаннях, і на тлі інтересу з англійської Прем'єр-ліги (окрім «Вест Хема» називався ще і як мінімум варіант з «Крістал Пелас», цілком можна очікувати нову «міграцію» від Фонсеки, до тренерських здібностей якого можна ставитися по-різному, але поважати португальця обов'язково варто хоча б за незмінну позицію щодо підтримки України, про яку португалець не забуває говорити навіть будучи далеко на просторах спокійної Західної Європи.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив
Футбол | 04 травня 2024, 19:43 3
ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив

Рахунок на 3-й хвилині відкрив Андреас Крістенсен, Артем одразу ж відповів

Тригодинна битва у фіналі! Стала відома переможниця супертурніру в Мадриді
Теніс | 04 травня 2024, 22:55 9
Тригодинна битва у фіналі! Стала відома переможниця супертурніру в Мадриді

Іга Свьонтек у трьох сетах вирвала перемогу в Аріни Соболенко

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Иван Качура
В збірну України, сам Фонсека не проти очолити головну команду країни.
BUROSTAVOK
При всій повазі но якщо Девід Моес виграе Лігу Конференцій,то Фонсеці нема,що робити в Вест Хемі. Він же не Де Дзербі який з Брайтоном зробив грозу грандів. Якби Зербі остався ВНА Україні то не одна дінамовська і ск відровська голова не випригнула...