Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 04 вересня 2023, 02:02
4681
1

Плей-оф Євроліги: тріо фаворитів, рівна пара та небезпечні андердоги

Олексій Коляго анонсує чвертьфінали елітного єврокубка

| Оновлено 04 вересня 2023, 02:02
4681
1
Плей-оф Євроліги: тріо фаворитів, рівна пара та небезпечні андердоги
Euroleaguebasketball.net

У головному клубному баскетбольному турнірі Європи настає час найцікавішого. Позаду затяжний регулярний чемпіонат із 34-х турів, за підсумками якого сформувалася вісімка клубів, які продовжать боротьбу в постсезоні. Спочатку на них чекають чвертьфінальні серії до трьох перемог згідно з традиційною турнірною сіткою (перше місце з восьмим, друге з сьомим і так далі), після чого переможці продовжать свій шлях у такому довгоочікуваному Фіналі чотирьох. Втім, до головних матчів сезону ще далеко, а зараз час поговорити про 1/4 фіналу, тим більше, що на цій стадії очікується багато цікавого.

«Олімпіакос» (1) – «Фенербахче» (8)

Дати матчів: 26 та 28 квітня, 3 травня, при необхідності 5 та 9 травня

Зустрічі між собою в регулярному чемпіонаті:

  • 13.12.2022 «Олімпіакос» – «Фенербахче» – 94:67
  • 31.01.2023 «Фенербахче» – «Олімпіакос» – 73:93

Грецький «Олімпіакос» виграв регулярний чемпіонат, на одну перемогу випередивши дует іспанських грандів. Підопічні Георгіса Барцокіса весь сезон демонстрували якісний баскетбол, лише зрідка даючи собі послаблення в окремо взятих матчах. Команду за собою веде неповторний в цьому сезоні Саша Везенков. Болгарський форвард проводить просто феєричний турнір і п'ять разів за тридцять чотири ігрові дні визнавався найкращим гравцем тижня, додавши до цього два титули MVP місяця у листопаді та лютому. Везенков лідирує в Євролізі за набраними очками (17,6 у середньому за гру) та рейтингом ефективності (22,2 бали його усереднений показник). Болгарин є основним претендентом на титул MVP сезону.

«Фенербахче» в Євролізі неабияк потрусило. Спочатку турки йшли у верхній частині турнірної таблиці, але у грудні-січні видали серію з п'яти поразок поспіль, після чого клуб зі Стамбула вже більше думав про місце у плей-оф, ніж про вершини регулярного чемпіонату. Команда Дімітріса Ітудіса взагалі могла не пробитися до постсезону, але в передостанньому турі здобула дуже важливу перемогу над земляками з «Ефес Пілсена», в той час, коли її основні опоненти (насамперед, іспанська «Басконія») були не безгрішні.

Звичайно, для греків отримати в суперники з восьмого місця «Фенербахче» є не найкращим розкладом. У складі турецького клубу достатньо сильних гравців і тямущий тренер, але у «Олімпіакоса» також із цим усе гаразд. В особистих зустрічах греки двічі по ходу сезону розгромили «канарок» і немає особливих передумов, що стамбульський колектив зможе піднести сенсацію в серії.

Прогноз Sport.ua: перемога «Олімпіакоса» – 3:0

«Барселона» (2) – «Жальгіріс» (7)

Дати матчів: 26 та 28 квітня, 3 травня, при необхідності 5 та 9 травня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

  • 20.10.2022 «Жальгіріс» – «Барселона» – 73:72
  • 02.03.2023 «Барселона» – «Жальгіріс» – 93:74

Каталонський клуб традиційно для останніх сезонів є одним з основних претендентів на титул чемпіона Євроліги. Однак підписаний на тренерський місток «Барси» саме для досягнення цих цілей Шарунас Ясікявічус вже двічі пролетів повз титул і не сильно вражає у своєму останньому за контрактом сезоні. Виправдати призначення литовського наставника може лише перемога у поточному турнірі. Чвертьфінальна серія буде для Ясікявічуса особливою. В ній він повертається у своє рідне місто Каунас і протистоятиме «Жальгірісу». Саме в цій команді ще наставник-початківець прогримів на весь континент, зумівши вивести її до Фіналу чотирьох сезону 2017/2018, після чого ще два роки успішно тренував каунаський клуб. В Іспанію Шарунас Ясікявічус переїжджав у статусі головної молодої надії тренерського цеху Європи та під дуже великі перемоги, але поки що не складається.

«Барселона» є явним фаворитом протистояння. Цілий розсип зірок баскетболу (Нікола Міротіч, Корі Хіггінс, Томаш Саторанскі, Нікола Калініч та багато інших) котується явно вище, ніж ростер литовського клубу. Але «Жальгіріс» цього сезону зарекомендував себе міцною командою з характером. Добру половину своїх перемог під час регулярного чемпіонату литовська команда здобула не завдяки, а всупереч, показавши справжній бійцівський характер та готовність боротися до кінця. Однією з таких вікторій став домашній тріумф над грізною «Барсою» на початку сезону з мінімальною перевагою в один пункт. Ближче до закінчення основної частини турніру іспанський клуб взяв переконливий реванш, але тим самим «Барселона» лише зрівняла рахунок у сезонній серії.

Навряд чи «Жальгіріс» зможе виграти у «Барселони» тричі, але дорога до головних матчів Євроліги для каталонців явно не буде встелена трояндами. Завдяки глибині та зірковості складу поставимо на фаворита. Але й на суху перемогу Міротіча та компанії при цьому не будемо розраховувати.

Прогноз Sport.ua: перемога «Барселони» – 3:1

«Реал» (3) – «Партизан» (6)

Дати матчів: 25 та 27 квітня, 2 травня, при необхідності 4 та 9 травня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

  • 24.11.2022 «Реал» – «Партизан» – 105:97
  • 31.03.2023 «Партизан» – «Реал» – 104:90

А ось де сенсація цілком можлива, так це в даній парі. На перший погляд, «Реал» і «Партизан» знаходяться в різних вагових категоріях, але не все так просто для шанувальників мадридського клубу. Ростер вершкових рясніє зірковими гравцями, проте команда далеко не один поєдинок в цьому сезоні провела аж ніяк не на топовому рівні. Головний тренер мадридців Матео Чус перепробував багато схем, ігрових поєднань та інших тактичних прийомів, але так і не зміг за довгий сезон зробити з «Реала» команду готову до всього. Але ж склад дозволяв. Якщо в іспанців не летить, і вони зустрічають запеклий опір, то колектив часто сиплеться, а на тренерській лаві немає плану Б. Не один раз команду рятували індивідуальні дії від мега-ветеранів Руді Фернанеса та Серхіо Юля, але ж і вони не вічні.

У свою чергу, на чолі «Партизана» знаходиться справжній монстр тренерського цеху. Великий Желько Обрадович у європейському баскетболі бачив усе, а під завісу своєї славетної кар'єри повернувся туди, де для нього все починалося. Перший рік у «Партизані» для іменитого наставника вийшов розминочним, але вже в другий свій сезон Обрадович збудував потужний колектив, якому під силу обігравати найсильніші команди континенту. Важливим чинником став кадровий потенціал фінансово міцного нині белградського клубу. Джеймс Наннелі, Маттіас Лессор, Ям Мадар, Кевін Пантер не належать до топ-зірок європейського баскетболу, але є більш ніж гідними гравцями і твердо займають свої місця, так би мовити, у другій лінії помітних персон Євроліги.

У регулярному чемпіонаті команди двічі подарували своїм уболівальникам свято атакуючої гри, набравши на двох 202 та 194 очки відповідно. При цьому кожен із колективів відсвяткував по одній перемозі, що ще більше підігріває інтерес до серії. «Партизан» має всі шанси на апсет, але довга лава та величезний досвід гравців «Реала» грають за мадридців. Важливим фактором буде й перевага свого майданчика у потенційно вирішальному матчі серії.

Прогноз Sport.ua: перемога «Реала» – 3:2

«Монако» (4) – «Маккабі Тель-Авів» (5)

Дати матчів: 25 та 27 квітня, 2 травня, при необхідності 4 та 9 травня

Зустрічі між собою у регулярному чемпіонаті:

  • 18.10.2022 «Маккабі Тель-Авів» – «Монако» – 78:70
  • 31.03.2023 «Монако» – «Маккабі Тель-Авів» – 86:67

Якщо в попередніх трьох парах чітко виділяються фаворит та аутсайдер, то в останньому чвертьфінальному протистоянні такого немає. Дві приблизно рівні за силою команди фінішували на сусідніх місцях у турнірній таблиці, і їхня боротьба у плей-оф очікується дуже завзятою.

«Монако» ще минулого сезону був дебютантом Євроліги. Проте минулого літа команда значно збільшила свій бюджет, закупила багато сильних гравців (чого тільки варті персони Майка Джеймса, Джона Брауна та Джордана Ллойда) і перед стартом нинішнього розіграшу котувалася якщо не як фаворит турніру в цілому, то точно як серйозний претендент на Фінал чотирьох. В принципі так і вийшло. Монегаски досить впевнено пройшли регулярний чемпіонат, твердо тримаючись у зоні плей-оф. Від трійки лідерів підопічні Саші Обрадовича по ходу сезону відстали, але й свій вихід до чвертьфіналу сумнівам практично не піддавали.

Від ізраїльського «Маккабі» з Тель-Авіва перед стартом сезону чекали різного. Складається враження, що команда зі столиці Ізраїлю який уже рік грає в лотерею «вгадаю-не вгадаю з американцями». І цього разу однозначно вгадала. Лорензо Браун, Вейд Болдуїн, Бонзі Колсон, Джош Нібо явно припали до двору, а наставник Одед Каташ зумів об'єднати цей колектив і відсунути на задній план ігровий егоїзм, що часто притаманний заокеанським легіонерам. «Маккабі» настільки добре пройшов по сезону, що вже зараз керівництво клубу продовжило контракти зі своїми лідерами, що відбувається в Тель-Авіві далеко не завжди. Набагато частіше у міжсезоння легіонерська частина ростеру ізраїльського гранда змінюється кардинально.

У сезоні команди обмінялися домашніми перемогами. Трохи вагомішим виглядає тріумф «Монако», але це не повинно вводити в оману. Колективи приблизно рівні за своїм загальним потенціалом, а гравців, які можуть поодинці вирішити долю матчу, достатньо по обидва боки барикад. Дуже складно віддати будь-кому підсумкову перевагу. Ризикнемо поставити на «Маккабі», оскільки ізраїльтяни демонстрували більш кращу форму під фініш регулярного чемпіонату. Для них, до речі, вихід до Фіналу чотирьох може бути першим за останні десять років.

Прогноз Sport.ua: перемога «Маккабі Тель-Авів» – 2:3

***

Чвертьфінальні серії Євроліги обіцяють багато цікавого любителям баскетболу. У турнірі залишилися лише по-справжньому міцні команди, і жодна з них не виглядає на цій стадії випадковим гостем. Усі вісім колективів мріють про участь у головних матчах сезону, але половина з них до цього етапу не дійде. Хто ж це буде, ми скоро дізнаємося, а поки що слід не пропустити раунд плей-оф у головному баскетбольному турнірі континенту. Він дійсно заслуговує на підвищену увагу.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Роман Некрасовский
Столица Израиля Иерусалим.