Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 квітня 2023, 01:39
9956
48

Гігант на колінах. Так погано Динамо не було вже майже десять років

Знайомимося із тим, що пишуть про київський гранд польські ЗМІ…

| Оновлено 26 квітня 2023, 01:39
9956
48
Гігант на колінах. Так погано Динамо не було вже майже десять років
ФК Динамо

До вашої уваги пропонується переклад авторського тексту Кацпера Чукші, опублікованого на порталі Gazeta.pl.

«Динамо» Київ проводить найгірший сезон за останнє десятиліття? Все вказує на те, що найуспішніший клуб України завершить поточний чемпіонат на найгіршій позиції, починаючи із сезону-2013/14. В останні роки їх супроводжували великі успіхи та регулярні виступи у єврокубках.

Перші успіхи київське «Динамо» мало ще перед війною (Другою світовою – прим. ред.) і за часів існування Союзу Радянських Соціалістичних Республік. У 1940-41 роках шість матчів за київську команду провів поляк Міхал Матіас, який до цього грав у Львові. Український гранд 13 разів вигравав чемпіонат СРСР, востаннє у 1990 році. Після розпаду Радянського Союзу було створено українську Прем'єр-лігу (насправді, турнір під такою назвою існує з сезону-2008/09, а до цього називався Вищою лігою - прим. ред.), і «Динамо» також стало там провідною командою. Вони вперше здобули перемогу у сезоні-1992/93, випередивши «Дніпро» та «Чорноморець». Пізніше стало ще краще.

Після першого чемпіонства київське «Динамо» розпочало еру повноцінного домінування в Україні. Вони перемагали у чемпіонаті дев'ять разів поспіль, а у сезоні-1998/99 сенсаційно вийшли до півфіналу Ліги чемпіонів. Спершу кияни виграли групу у «Ланса», «Арсенала» та «Панатінаїкоса», у чвертьфіналі обіграли «Реал» з рахунком 3:1 за сумою двох матчів, а у півфіналі поступилися мюнхенській «Баварії» 3:4, зігравши внічию 3:3 у першому матчі.

Донецький «Шахтар» перервав яскраву переможну серію свого конкурента у чемпіонаті лишень в сезоні-2001/02, а «Динамо» завершило той розіграш на другому місці. Потім були ще два тріумфи, перемоги в сезонах-2006/07 та 2008/09 й тимчасовий застій, пов'язаний із роками слави «Шахтаря». Чемпіонат-2013/14 завершився для «Динамо» четвертим місцем, тобто вперше в історії українського футболу, з 1992 року, вони опинилися поза п'єдесталом.

Наступні два тріумфи прийшли лише у сезонах-2014/15 та 2015/16, коли нападником команди був Лукаш Теодорчик. За весь час перебування у Києві поляк забив 16 м'ячів. Потім «Шахтар» знову вийшов уперед. Колишню славу румунський тренер Мірча Луческу повернув киянам лише в 2021 році. Це був 16-й і поки що останній чемпіонський титул для київського «Динамо». У наступному сезоні команда з'явилася в Лізі чемпіонів, де посіла останнє місце у групі E слідом за мюнхенською «Баварією», «Бенфікою» та «Барселоною».

Сезон української Прем'єр-ліги-2021/22 завершився достроково. 6 квітня 2022 року (насправді, рішення було прийнято Загальними зборами УПЛ 26 квітня 2022 року, а 2 травня затверджено Виконкомом УАФ – прим. ред.) через вторгнення росії в Україну ігри було зупинено та було вирішено, що ніхто не отримає чемпіонський титул. «Динамо» на той час було на другому місці, тому вони вийшли до третього (очевидно, йдеться про раунд плей-офф – прим. ред.) кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів (насправді, до другого, де кияни за сумою двох матчів обіграли «Фенербахче» із рахунком 2:1, потім у третьому раунді пройшли австрійський «Штурм» (1:0, 2:1), і лише потім опинилися в раунді плей-офф - прим. ред.). Там команда Луческу попрощалася з турніром після поразки від лісабонської «Бенфіки» з рахунком 3:0 (за сумою двох матчів – 0:5 – прим. ред.). Так «Динамо» опинилося у Лізі Європи, де кияни набрали лише одне очко на груповому етапі після нічиєї 3:3 з АЕКом із Ларнаки в Кракові, бо «Динамо» проводило там свої домашні матчі. Вони фінішували останніми у групі B, пропустивши вперед «Фенербахче», «Ренн» та АЕК.

ФК Динамо

У команди Луческу в єврокубках було не так багато шансів протистояти суперникам переважно через кадрову ситуацію. Багато гравців пішли через війну. Серед них, наприклад, Томаш Кендзьора, Беньямін Вербич та Вітіньо. У свою чергу «Борнмут» заплатив €22,5 мільйони за трансфер Іллі Забарного, а «Жирона» заплатила €5 мільйонів за лідера атак Віктора Циганкова (останні два трансфери відбулися вже взимку, після вильоту «Динамо» з єврокубків – прим. ред.).

Відходи ключових гравців вплинули на ситуацію у національній лізі. В ній «Динамо» знаходиться лише на четвертій позиції. Воно програє 12 очок «Шахтарю» (йде першим), сім – «Дніпру-1» (другим) та п'ять – «Зорі» (третьою). Попереду ще вісім турів і позиція в таблиці може змінитися, але кияни точно не виграють чемпіонат. Також схоже, що «Дніпро-1» та «Зоря» не дадуть себе посунути із другого та третього місця.

Якщо київське «Динамо» справді фінішує четвертим, це буде їхній найгірший виступ із сезону-2013/14 і лише другий випадок, коли команда залишилася без медалей в історії української Прем'єр-ліги. Не виключено, що 77-річному Мірчі Луческу доведеться попрощатися із клубом. Щоправда, контракт румуна діє до червня 2024 року, але поганий результат може означати зміну тренера.

Наступний сезон може виявитися набагато успішнішим, оскільки «Динамо» майже гарантоване місце у відбіркових матчах Ліги конференцій. Не виключено, що в клуб повернуться багато гравців, які грали важливу роль у команді останніми роками. Проте все залежатиме від військової ситуації в Україні.

Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ОФІЦІЙНО. Кривбас продовжив контракти з чотирма гравцями
Футбол | 18 травня 2024, 09:45 1
ОФІЦІЙНО. Кривбас продовжив контракти з чотирма гравцями

Хома, Хомченовський, Задерака та Вакулко залишаться в клубі

Зважування в Ер-Ріяді. Ф'юрі штовхнув Усика під час дуелі поглядів
Бокс | 17 травня 2024, 21:35 45
Зважування в Ер-Ріяді. Ф'юрі штовхнув Усика під час дуелі поглядів

Організатори грубо помилилися на 10 фунтів у вазі Усика

Коментарі 48
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alexander Киев
Дінама на колінах із відкритим ротом 
nick07
тобто лише за умови повернення легіонерів може відродитись клуб? а з молодих гравців не зліплять команду? 
Тут швидше якраз випадок коли як кажуть "небрати" - "Не бьіло бьі счастья, да несчастье помогло". потрібно зосередитись на розбудові команди з динамівської молоді
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
fitnes_sports066
Разница в том что 10 лет назад вложены большие инвестиции в команду, новых игроков легионеров. А сейчас ставка сделана на вливание со своей академии! Молодежь никогда не была стабильной. Шахтёр молодёжь? Посмотрите на Хайдук академию и потом на то как в финале вынес их нидерландские АЗ Академия. Тренер шахтаря кричит у нас серьёзная проблема нет вингеров, все слышали это заявление. Только вот Динамо с этой проблемой столкнулась раньше. Ещё осенью, а затем  зимой, в принципе как и Шахтёр без Мудрика уже не тот.
u6464u
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Гоча Молча
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Xvalenok03
Статья в стиле баден-баден.
Вода водяниста. Масло масляное.
Простая констатация фактов.
Ничего нового и необычного.
Vbolivalnyk-Peter
Насправді гри в Динамо немає вже 20 років. (+;- кияни по грі були конкурентними ще за часів Лобановського) з невеликими "проблесками" за часів Реброва.. І те що Динамо постійний учасник розіграшу ЛЧ (чи кваліфікації) - це "заслуга" скоріше адмінресурсу Суркісів ніж здобуток самої команди.
Иван Качура
Забули написати, що Динамо деградує. Ще перші легіонери відмовлялись виконувати вимоги Лобановського, вказували пальцем в контракт. А молодь ходить в статусі "вічноперспективних'' до 23 - 25 років, паразитують на контрактах, і потім грають в своє задоволення. Команда не біжить, катають м'яча поперек-назад.
VBOLYUVALNIK
Ось знову - "Як все погано у Динамо", значить скоро буде "Як все гарно у Шахтаря"
Max123
Об'єм  прим. ред. майже такий же як и самого тексту. Це вже не кажуче про інформативність статті...
Dixon
Динамо сейчас на самом дне ,не писать же полякам что Динамо на коне
Gargantua
большое спасибо за очень информативную статью.
у меня, можно сказать, открылись глаза.
Octopus
Динамо нужен тренер 45 лет, желательно с опытом топ-лиг, пусть даже из низов топ-лиг. Свежий взгляд, свежие идеи и методики. Дед Луческу это уже пройденный этап, Суркис почему-то боится его уволить, стал он ему как родной что ли.
Andr88
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Calm
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Октавий Фландрийский
При слове ГИГАНТ меня душит приступ смеха. А давайте реально посмотрим на тот период, когда команду возглавил Лобановский и у руля ФФУ стал Г.М.Суркис... Почему тогда Динамо стало гегемоном украинского футбола и довольно не плохо выступало в Европе? Первое. Лобановский посадил команду на системный допинг (есть много признаний бывших игроков Динамо), плюс внедренная в чемпионат СССР, а потом и в украинский чемпионат, Лобановским система договорняков, и не только с украинскими командами ( этого не отрицал в интервью и сам Лобановский - мол, как можно было бороться с московскими клубами? Только так....) И вишенка на торте - решение всех вопросов Динамо, от назначения арбитров, переноса матчей, конфликтных ситуаций, решений, принимаемых не пользу оппонентов Динамо принимались единолично тогдашним президентом ФФУ Г.М.Суркисом, на чем он, по большому счету и спалился в итоге. Пришли другие люди к руководству ФФУ/УАФ и где сейчас Динамо? Давайте подытожим сказанное. Подавляющее большинство побед "легендарного " Динамо конца 80-х и до средины 2000-х достигалось мошенническим и далеко не спортивным путем... В другой бы стране, Динамо давно бы болталось в региональной лиге, а руководство смотрело бы на футбол в общей камере на зоне.... 
P.S. Для тех, кто особо озабоченный. Никогда не испытывал симпатий ни к Динамо, а тем более к "шахтерам", чтобы не думали, что эти мысли излагает кто-то с кротовни...
Умник
Ахха хааа це криза шановні Василенко Слівченко та інші.
А так звісно це круто, в Польші пишуть о Динамо, Залужний носить шеврони Динамо, кожен власник клубу, тренер, порівнює з Динамо. Від імені вболівальника клуба я вам вдячний за піар
Lex Aries
SPORT UA, завжды був прошахтинським  сайтом. Всім видно, що Динамо далеко від зразка 90-х. А Шахтар зараз який!? Ліга Чемпіонів цьому Шахтарю не світить)
avk2307
Браво. Хорошо покопали. Надо еще найти обзор казахстанских сми про участие Шахтера в Лиге Европы.