Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 24 квітня 2023, 22:19
3865
0

Титули Свьонтек та Алькараса, трофей Олійникової, сенсаційний серб у Боснії

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 24 квітня 2023, 22:19
3865
0
Титули Свьонтек та Алькараса, трофей Олійникової, сенсаційний серб у Боснії
Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Завершився передостанній тиждень тенісного квітня, на якому українські тенісисти не змогли порадувати наших уболівальників на турнірах АТР та WTA. Проте, українці провели чудовий тиждень на змаганнях рівня ITF і навіть відзначилися кількома титулами. Найбільш престижні турніри пройшли у Штутгарті (WTA 500 жінки), Барселоні (ATP 500 чоловіки), а також у Бані-Луці та Мюнхені (ATP 250 у чоловіків).

WTA 500 Штутгарт

У кваліфікації до ґрунтового німецького турніру у закритому приміщенні взяла участь українська тенісистка Даяна Ястремська. Проте вона відверто провалила виступи. Вже у першому раунді відбору Даяна завершила участь на цих змаганнях, програвши у трьох партіях Кеті Волинець, далеко не прихильниці глини. Причому варто зазначити, що перший сет залишився за Ястремською, а у другому і рахунок був 3:1, і матчбол у 10-му геймі, і тай-брейк.

В основі ніхто з українок участі не брав, лідери нашого жіночого тенісу Ангеліна Калініна та Марта Костюк взяли тиждень відпочинку перед турніром у Мадриді.

Титул на змаганнях виграла перша ракетка світу Іга Свьонтек, для якої цей турнір став першим ґрунтовим у сезоні. Іга успішно захистила трофей, який виграла ще минулого року, а також забрала новий Porsche (організатори змагання тісно співпрацюють із власниками компанії). Цікаво, що у фіналі полька обіграла Аріну Соболенко, з якою також грала у матчі за титул минулого року. Для Іги це другий титул у 2023 році.


Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

ATP 500 Барселона / ATP 250 Мюнхен / ATP 250 Баня-Лука

Батьківщина глиномісів відчинила свої двері для ґрунтового сезону змаганнями у Барселоні. Друга ракетка світу Карлос Алькарас приїхав до Іспанії захищати трофей, з чим він успішно впорався. У фіналі Карлітос впевнено обіграв Стефаноса Циципаса, завдавши йому 4 поразки у 4 особистих зустрічах. Сіткою Карлос також пройшовся досить впевнено, вигравши всі 10 сетів. Для 19-річного іспанця це 8-й титул у кар'єрі та 3-й у поточному сезоні.

Зазначимо, що на турнірі в Барселоні взяв участь і перший номер українського чоловічого тенісу Олексій Крутих. Українець пройшов кваліфікацію, обігравши Зекича та Греньє, але у 1/32 фіналу зустрівся з представником країни 404 Павлом Котовим, якому програв у трьох партіях, причому вигравши першу на тай-брейку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

У Мюнхені, як і в Штутгарті, і в Барселоні, титул був успішно захищений. 19-річний данець Хольгер Руне в епічному фіналі проти Ботіка ван де Зандсхулпа знову виграв трофей. Руне впевнено дійшов до фіналу, але там горів у третьому сеті 2:5 (15:40) із двома брейками. Тим не менш, Хольгер зробив неймовірний камбек і вирвав перемогу на тай-брейку, по ходу відігравши ще 2 матчболи у 12-му геймі на прийомі.

Відеоогляд матчу Хольгер Руне – Ботік ван де Зандсхулп:

Турнір у боснійському місті Баня-Лука завершився доволі несподівано. Хто б міг подумати, що 70-та ракетка світу Душан Лайович, який брав єдиний трофей за кар'єру в Умазі 2019 року, зможе виграти титул на цих кортах? По ходу турніру 32-річний серб не лише обіграв Андрєя Рубльова у фіналі, але ще й узяв гору над лідером рейтингу АТР Новаком Джоковичем у двох сетах! Душан виграв 2-й титул у кар'єрі та 1-й у сезоні.

Трофей Олійникової

22-річна українська тенісистка Олександра Олійникова може занести собі в актив минулий тиждень, який вона провела на ґрунтовому 15-тисячнику в Тельде (Іспанія). Олександра вважалася у 4 поєдинках до фіналу фавориткою, а у матчі за трофей проти Клаудії Бубеліте – невеликим андердогом. Тим не менш, Олійникова виграла турнір, взявши 1-й трофей у сезоні.


Instagram. Олександра Олійникова з братом

Цікаво, що українка провела 3 аналогічні турніри в Тельде поспіль. На першому вона програла тій же Бубеліте в 1/8 фіналу, на другому дійшла до фіналу, а на третьому, як було зазначено вище, взяла титул.

Українські тенісисти на турнірах ITF: фінали Завацької, Ваншельбойма та Бєлінського

Українські тенісисти непогано провели тиждень на турнірах ITF. Одразу троє (не рахуючи Олійникову) взяли участь у фіналах, але не змогли виграти трофеї.

Член жіночої збірної України з тенісу Катаріна Завацька грала на 25-тисячнику у Санта-Маргеріта-ді-Пула (Італія). Українка досить спокійно дійшла до фіналу, зіткнувшись із проблемами лише проти Макарової та Хердзелаш. Але на фінал сил їй уже не вистачило. Катаріна втратила шанс взяти перший трофей у 2023 році, програвши Сарі Цакаревич.

Український тенісист Владислав Бєлінський непогано апгрейднув свій теніс разом із насиченим календарем, але це зіграло з ним злий жарт. В'ячеслав грав багато і в парі, і в одиночці на 15-тисячниках в Анталії, вигравши 1 парний трофей. Був шанс взяти титул і в одиночному розряді, але у фіналі Бєлінський знявся проти Драгоса Мадараса після перших 5 геймів.


Instagram. В'ячеслав Бєлінський

Ерік Ваншельбойм зненацька провів ударний тиждень. По-перше, він дійшов до фіналу на 25-тисячнику, а по-друге, під час турніру обіграв і першого сіяного змагань Мікаеля Врбенські, і перспективного швейцарця Жерома Кіма, та й у фіналі дав бій 22-річному, але вже досить досвідченому хорвату Дуже Айдунковичу. Тому можна впевнено сказати, що хоч Ерік і не виграв трофей, але точно здивував своїми виступами на 25-тисячнику у Спліті.

Два українські тенісисти Олександр Брайнін та Георгій Кравченко взяли парний титул на 15-тисячнику в Тельде. Український тандем у фіналі вирвав перемогу у іспанської пари Кампос / Контрі на королівському тай-брейку (до 10 очок). Брайнін та Кравченко вперше виграли титул разом. До цього вони мали по одному виграному турніру ITF у парі, але з іншими напарниками.


ITF. Олександр Брайнін и Георгій Кравченко

Невдача Світоліної

Екс-третя ракетка світу та колишній лідер українського жіночого тенісу Еліна Світоліна відчайдушно намагається повернути втрачену майстерність після декрету. Минулого тижня Еліна виступила на 100-тисячнику в Оейраші. Вже в першому раунді Світоліна завершила виступи на португальському ґрунтовому турнірі, програвши у трьох сетах першій ракетці Данії Кларі Таусон. Українка виграла перший сет, у другій партії мала матчбол, але просіла фізично на тай-брейку та не змогла показати хорошу гру в третьому сеті.

Цього тижня Еліна зіграє на тисячнику у Мадриді. 26 квітня вона зустрінеться із Александрою Саснович. Не найсильніша тенісистка, проте знаходиться в топ-50. Зважаючи на те, що Світоліна за кар'єру рідко доходила до другого кола на кортах Мадрида, їй буде складно в цьому поєдинку. Проте видно, що українка намагається й справді зацікавлена грати, прогресувати та перемагати. Критикувати Світоліну за 1 перемогу в 4 матчах точно не варто.


Instagram. Еліна Світоліна

Прогрес Сачка

Віталій Сачко поступово починає показувати успішніший та якісніший теніс. Минулого тижня він виступив на мексиканському челенджері у Морелосі. Там він дійшов до чвертьфіналу, де мало не обіграв Джеймса Дакворта. Віталій виграв перший сет, а у другому дійшов до тай-брейку, після чого матч було перервано через дощ. Мабуть, саме це і збило темп Сачка, адже він програв тай-брейк усуху – 0:7.

У третій партії Віталій зробив брейк у 10-му геймі, коли Дакворт подавав на матч, проте віддав свою подачу з 40:0 в наступному. Прогрес видно, але хардову частину сезону навряд українець може занести до себе в актив. Далі він виступить уперше в сезоні на ґрунті в Чехії. Подивимося, що з цього вийде...

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.