Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 23 квітня 2023, 01:07
2590
0

ГОДИНЮК: «У збірній України є гравці, здатні зацікавити клуби НХЛ»

Легенда українського хокею допомагає тренерському штабові юнацької збірної вдало виступити на ЧС

| Оновлено 23 квітня 2023, 01:07
2590
0
ГОДИНЮК: «У збірній України є гравці, здатні зацікавити клуби НХЛ»
Олександр Годинюк

У ці дні перший в історії український енхаелівець, колишній гравець і тренер національних збірних України Олександр Годинюк перебуває у французькому Анже, де вже завтра, 23 квітня, має стартувати чемпіонат світу серед юнаків у дивізіоні 1А. Після чотирирічної перерви у другому за силами ешелоні світового хокею виступить збірна України. Суперники вважають команду Олександра Бобкіна аутсайдером. Але наш тренерський штаб і гравців це не сильно бентежить. Вони приїхали у Францію, щоб здивувати хокейний світ. Що це реально, вважає й Олександр Годинюк.

У цьому інтерв’ю він аргументував свою позицію доволі ґрунтовно. А крім того висловив думку про перспективи національної збірної України на чемпіонаті світу в дивізіоні 1В і з позиції скаута клубу НХЛ «Веґас Ґолден Найтс» поділився враженнями від старту плей-оф Кубка Стенлі.

- Пане Олександре, ви прибули в Анже в той же день, коли тут з’явилася і почала заключний етап підготовки до чемпіонату світу юнацька збірна України. Яка ваша роль у цьому процесі?

- Я тут як консультант, як людина, здатна в критичних ситуаціях підказати ту чи іншу схему. Я дивлюся хокей професійно, за сезон переглядаю в межах 180-200 матчів НХЛ, найкращих ліг Європи та за участю національних збірних. Іншими словами, якщо раптом виникне ситуація, з якою раніше не стикався тренерський штаб нашої збірної, в мене на 99% буде відповідь.

По-друге, в Анже спостерігаю за майбутнім українського хокею, за хлопцями, які можуть бути цікавими в розрізі світового хокею. Тобто зараз я одночасно поєдную діяльність на посаді керівника Спортивного комітету Федерації хокею України і функції скаута клубу Національної хокейної ліги.

- Наскільки боєздатною, на ваш погляд, є збірна України напередодні чемпіонату світу?

- Мені імпонує малюнок гри, якого притримується команда. Це – новітні віяння і схеми, які застосовуються в сучасному швидкому хокеї. Це – тиск по всій довжині майданчика, висока працелюбність гравців та інтенсивність дій. За сукупністю цих факторів, проявлених у трьох товариських матчах, мені команда дуже подобається. У цій збірній є індивідуально сильні гравці, здатні вирішити долю гри в найкритичніших умовах. До чемпіонату світу юнацька збірна України підходить в оптимальному стані, зі збалансованою командною грою.

- Більше половини складу збірної – гравці молодші 2005 року народження, який для цієї команди є титульним. Чи не ризикують тренери, враховуючи, що на юнацькому рівні рік-два різниці іноді може зіграти свою роль?

- Це справді так. Проте, переконаний, тренери обрали тих, хто на сьогодні найсильніший. Без різниці, який у них вік. Свого часу я, виступаючи 17-річним за юнацьку збірну СССР на чемпіонаті світу-1987, отримав приз найкращого оборонця турніру. Схожий тренерський досвід теж маю. В 2011-му ми виграли чемпіонат світу в другому дивізіоні у Донецьку, коли гравців титульного віку було меншість. Ризик, звісно, існує. Але якщо тренер відчуває і найперше знає, що в нього в команді зібрані найсильніші, то нічого ризикованого немає.

- Як скаут клубу НХЛ скажіть, серед гравців нинішньої юнацької збірної України є гравці, які можуть зацікавити команди найсильнішої ліги світу?

- Ключове слово – «можуть». Робота з підбору гравців не складається з одного чи двох матчів. Це – тривалий перегляд, аналіз сильних і слабких сторонах хокеїстів. Я свою роботу концентрую на позитивних рисах. Тобто намагаюся побачити якомога більшу кількість позитивного, а потім приглядаюся, як працювати з тим, що потребує покращення. З огляду на це можу сказати, що для чіткішої відповіді на ваше питання мені потрібен час. За підсумками двох матчів і тренувань збірної України, які переглянув в Анже вживу, можу сказати, що в команді є хлопці, достойні того, щоб за ними спостерігати надалі.

- Паралельно ви, мабуть, приглядалися й до наших суперників…

- Там теж, звісно, є хлопці, за якими потрібно спостерігати, які можуть бути цікавими за океаном. Так, я до цих гравців теж приглядаюся, складу про них рапорти, але на цьому чемпіонаті світу ця діяльність буде другорядною. Це не мій прямий обов’язок. Я найперше слідкую за хокеїстами, яким за 21 і хто пройшов драфтовий вік. Але це не обмежує мене рамками. Коли є час, можу приглядатися й до молодших гравців. Та найперше концентруватимуся на збірній України, проводитиму з ними більше часу. На громадських засадах.

- За рейтингом збірна України вважається найслабшою командою в дивізіоні 1А. Проте амбіційних планів не приховує ні тренерський штаб, ні керівництво національної Федерації. Президент ФХУ Георгій Зубко оголосив завдання на турнір: місце в трійці найсильніших. Воно реальне?

- Ще торік наша збірна грала в дивізіоні 1В. Якби Україні вдалося в перший рік відразу посісти перше місце і вийти в топ-дивізіон, це було б диво. Законами всесвіту дива не заборонені. Тому в нашій команді зібрані хлопці, які спробують і зроблять все можливе, щоб вийти в топ-дивізіон. Так, це може не вийти. Причин може бути багато, скажімо, сильніші суперники, молодший склад. Проте об’єктивно ми здатні бути в трійці найсильніших. Не тому, що ми настільки сильні, а тому, що дуже грамотно поставлена тренерська робота, хлопці працюють з великим бажанням і відповідальністю. Ця синергія зливається в одне ціле. В цій команді бачу те, чого не спостерігав у юнацьких збірних попередніх призивів.

Мені сподобалося, як збірна України провела всі три товариських матчі напередодні цього чемпіонату світу, з суперниками, з якими через кілька днів зустрінеться в офіційних поєдинках: проти угорців (4:0), японців (6:2) і французів (4:3 ОТ). Річ навіть не у здобутих перемогах. Побачене на льоду дає підстави дивитися на майбутній чемпіонат світу з оптимізмом.

У статусі головного тренера збірних України різних вікових категорій (від юнацької до національної) Годинюк провів дев'ять чемпіонатів світу

- Напередодні цього чемпіонату українці не грали лише зі збірними Казахстану і Данії, які вважаються головними фаворитами турніру…

- Збірна Казахстану, судячи з проведених нею в Анже товариських матчів проти французів (7:2) і японців (7:1), дуже сильна. Ця команда не по-юнацьки майстровита і розумна. З казахстанцями грати важко, але реально. Данців я у їхньому нинішньому складі не бачив, але маю уяву, на що ця команда здатна. Збірні Казахстану і Данії дійсно виглядають перед стартом фаворитами чемпіонату. Але інші команди їм не сильно поступаються. Україна на цьому тлі андердоґ. Андердоґ, який переграв трьох суперників у товариських матчах. Правда, зі свого досвіду знаю, що команди з країн Західної Європи далеко не завжди в таких зустрічах грають на перемогу. Це треба враховувати. Певен, що ті ж суперники на чемпіонаті світу демонструватимуть інший хокей. Однак Україна теж має куди додавати.

- Той факт, що в збірній України є лише один представник національного чемпіонату (Микита Полоницький з «Сокола») робить нашу команду командою з західним менталітетом?

- Менталітет за один сезон не формується. Але хлопці впродовж останнього року відчули, що таке виступати в лігах топових хокейних країн. Це – крок дуже позитивний. І правильний. Бо чимало країн з топ-дивізіону теж не цураються відправляти своїх гравців у сильніші ліги. Показовий приклад – Словаччина і Словенія. Їхні найкращі гравці проходять становлення у закордонних лігах. Поступово на цей шлях стаємо ми. Важливо також, що гравці, які виступають у сильних лігах, горять бажанням виступати за збірну.

- Ви вирішили зосередити свою увагу на юнацькому чемпіонаті світу в дивізіоні 1А. Але паралельно в дивізіоні 1В в Таллінні чемпіонат світу проводитиме національна збірна України. Перед нею стоїть завдання підвищитися в класі…

- Це буде дуже важкий чемпіонат. Дуже сильною виглядає збірна Китаю, команда, сформована на базі кахаелівського «Куньлунь Ред Стар», з канадськими і американськими гравцями китайського походження у складі. Один з них – Спенсер Фу – грає в системі «Веґас Ґолден Найтс». У збірній Китаю зібрані сильні виконавці з канадським тренером на чолі. Саме з китайцями завтра розпочне чемпіонат світу наша збірна. Ця гра може стати ключовою з огляду на наші подальші перспективи на цьому турнірі. Хоча навіть поразка в першому матчі ще не означає, що все втрачено і «Куньлунь» надалі десь не спіткнеться.

- Для «Веґас Ґолден Найтс» теж зараз настала найвідповідальніша пора – боротьба за Кубок Стенлі. Поки в протистоянні 1/8 фіналу з «Вінніпеґ Джетс» - рахунок 1:1…

- Плей-оф – це завжди гра з чистого аркуша. Наразі боротьба лише розпочинається і ніхто переваги не має. По-іншому бути не могло. Взагалі, з восьми пар лише в одній наразі рахунок 2:0 – «Нью-Йорк Рейнджерс» ведуть у серії з «Нью-Джерсі Девілз». Але це теж можна було спрогнозувати. До певної міри несподіваним виглядає перебіг подій у парі «Бостон Брюїнз» - «Флорида Пантерз». Гадав, що «ведмедям» буде легше (наразі «Бостон» веде 2:1 – авт.).

- І поразка «Тампи-Бей» 2:7 у другому матчі серії з «Торонто» вас теж не здивувала?

- «Торонто» - команда, яка видає емоційні ігри, в якої дуже багато зірок, здатних вирішити долю матчі. Може, «кленові листки» не зовсім збалансовані з точки зору оборони, але такі ігри, як ця, що завершилася 7:2, вони видавали й видаватимуть.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.