Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 10 вересня 2023, 22:52
1162
1

Олександр ВОРОНІН: Вибиті зуби, коронавірус та хепі-енд у Литві

Захисник згадав клубний сезон та прокоментував атмосферу у збірній України

| Оновлено 10 вересня 2023, 22:52
1162
1
Олександр ВОРОНІН: Вибиті зуби, коронавірус та хепі-енд у Литві
Фото ФХУ. Олександр Воронін

У 23-річного захисника збірної України Олександра Вороніна нинішній сезон вийшов далеким від ідеального, але хокеїст зумів впоратися з життєвими та кар'єрними викликами у трьох різних чемпіонатах та в результаті скрасив весну першим чемпіонством в історії «Каунаса». Цими днями уродженець Донецька повернувся до Литви у статусі гравця збірної України, яка 18-19 квітня зіграє в Електренаї два заключні товариські матчі перед ЧС-2023. З актуальної теми збірної України сайт Sport.ua і розпочав розмову з хокеїстом.

- Олександре, під час підготовки до ЧС-2023 збірна України відвідала чотири країни та зіграла стільки ж товариських матчів. Які найяскравіші фрагменти врізалися на згадку під час цієї підготовки?
- Насамперед, це приїзд до Мішкольца та можливість поринути у рідне середовище та суспільство. Після насиченого клубного сезону в міжнародних командах – це як ковток свіжого повітря, яке бадьорить та окрилює. Радий був усіх побачити і одразу відчув, що в нас підібрався добрий колектив, здатний вирішувати великі завдання.

Другий момент – це сервіс. Нас всюди гостинно приймали, добре годували, а жили ми у відмінних умовах. Мені сподобалося, як усе було організовано довкола національної збірної України. Сюди ж можна додати чудову комунікацію тренерів із гравцями – це безперечний плюс.

- Яке враження справляє гра збірної України в товариських матчах?
- Є чотири перемоги у чотирьох поєдинках, висока результативність, мало пропущених шайб... Результати у товариських матчах вселяють оптимізм, адже перемоги – це як наркотик, ми вже не хочемо відмовляти собі у цьому задоволенні. Однак після кожної гри у тренерів та гравців з'являються нові моменти для роздумів, оскільки процес пошуку ідеальних зв'язок не припиняється. Конкуренція – гарна! Практично, кожне тренування та гру тренерський штаб намацує оптимальні поєднання, робить перестановки в парах та трійках нападу, дає можливість проявити себе всім виконавцям. Тобто йде процес побудови команди і на цьому тлі цілісну картинку ми вже побачимо у Таллінні. Постараємося не залежати від впливу Фортуни, а за рахунок класу та дисципліни піднятися до дивізіону 1A.

- Як особисто оціниш для себе клубний сезон, у якому ти змінив три команди?
- Дуже важкий сезон вийшов, але в плані досвіду та ігрових аспектів, гадаю, його точно можна занести в скарбничку. А розпочинав сезон-2022/23 я в «Соколі», де ми пройшли хорошу передсезонку і вже тоді стало зрозуміло, що – ця команда буде серед лідерів чемпіонату із завданням виграти чемпіонство. На жаль, зіграв я у чемпіонаті України лише дві гри, а потім мені вибили зуби у поєдинку з «Кременчуком»: наклали 8 швів на губу і майже тиждень не міг нормально їсти. У плані ігрового часу мене все влаштовувало, я мав місце в лідируючих п'ятірках і довіру тренера грати в більшості, але потім надійшла пропозиція від найтитулованішої команди Польщі – «Подгалє» і я вирушив у Новий-Тарг. У мене була домовленість із киянами і мене без проблем відпустили за кордон. Почав начебто непогано, але потім втретє перехворів на коронавірус і на відновлення пішло чимало часу в період новорічної паузи. Потрібно було знову набирати форму, команда вже не потрапила до плей-оф і в той період мене покликав догравати до об'єднаної балтійської латвійсько-литовської ліги молодий, але амбітний клуб «Каунас».

- Там усе і закінчилося для тебе хепі-ендом, тріумфально завершивши чемпіонат Литви!
- Спочатку ми дали хороший бій ризькому «Динамо» у плей-оф балтійської ліги (серія з п'яти матчів), а після цього всуху здолали у фінальній серії чемпіонату Литви «Енергію» моїх нинішніх партнерів зі збірної – Ярослава Панченка та Назара Ружнікова. Той тріумф забезпечив «Каунасу» перше в історії чемпіонство Литви, і ми за аншлагу подарували радість нашим уболівальникам! До речі, на трибунах завжди було чимало вболівальників з України, оскільки наш клуб безкоштовно запрошував біженців, які живуть у Литві, на всі домашні зустрічі «Каунаса».

- Цікаво, що фінальну крапку у вирішальній грі поставив саме Олександр Воронін.
- У дуже нервововій кінцівці за рахунку 2:1 зняв усі питання кидком у порожні ворота (посміхається). Так вийшло, що в попередніх зустрічах фіналу я набирав очки, але ніяк не міг забити, а у підсумку вийшло, що саме я закрив чемпіонський сезон своєю шайбою. Загалом кінцівка клубного сезону вийшла дуже позитивною, і я сподіваюся, що виправдав надії керівництва литовського клубу. Принаймні у мене налагодився гарний контакт та порозуміння з латвійським тренером Сергієм Дурдіним. Після сезону «Каунас» запропонував співпрацю наступного сезону, але я поки що взяв паузу в цьому питанні. Хочу провести час із рідними та близькими та зрозуміти, куди рухатися далі.

- Олександр Воронін – уродженець Донецька. На окупованій території хтось залишився із твоїх родичів?
- Досі по маминій та татовій лінії у Донецьку живуть мої бабусі. Нелегко їм там, води не завжди вистачає, хоча з продуктами начебто немає питань. У моєму будинку в районі Текстильник, де розташована ковзанка «Лідер», людей майже не залишилося у будинку. Усі виїхали... Моя квартира начебто ціла, хоча до будинку прилітали снаряди і є руйнування на сусідніх поверхах. Батьки і я вже давно живемо в Києві і можу сказати, що це чарівне місто – мій другий дом і мені в ньому дуже затишно! Звичайно, в майбутньому мені хотілося б повернутися до Донецька і зробити тренінг-кемп для дітлахів. Подарувати їм свято! Але це буде після нашої перемоги над окупантами!

В'ячеслав ВОЛКОВ із Вільнюса

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Гравець Баварії не був у офсайді перед голом Реалу на 90+13-й хвилині
Футбол | 09 травня 2024, 14:24 10
ФОТО. Гравець Баварії не був у офсайді перед голом Реалу на 90+13-й хвилині

Арбітр прийняв помилкове рішення та не дозволив матчу перейти в овертайм

ФОТО. Арбітр не зарахував гол Баварії Луніну на 90+13-й через нібито офсайд
Футбол | 09 травня 2024, 00:56 26
ФОТО. Арбітр не зарахував гол Баварії Луніну на 90+13-й через нібито офсайд

Шимон Марциняк ухвалив спірне рішення, не дозволивши мюнхенцям дограти момент

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vitaliy Korets
А як цей Валєрчік виїхав до Польщі граючи перед тим за Сокіл? Не тільки в футболі система Шлях працює