Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 19 квітня 2023, 20:08
14203
6

Баварські МАНЕври. Чому мюнхенці мають попрощатися із Садіо Мане

Sport.ua – про конфлікт у мюнхенському клубі та перспективи сенегальця

| Оновлено 19 квітня 2023, 20:08
14203
6
Баварські МАНЕври. Чому мюнхенці мають попрощатися із Садіо Мане
Getty Images/Global Images Ukraine. Садіо Мане

Одна біда не ходить. Проблеми у «Баварії» розпочалися не сьогодні. І навіть не вчора. А ще минулого літа, коли клуб не зміг утримати свого головного бомбардира – Левандовського.

Далі були непорозуміння (м'яко кажучи) між спортивним директором клубу Саліхаміджичем та головним тренером команди Нагельсманном. Потім Нагельсманн щось не поділив з багаторічним тренером воротарів Тапаловичем, і Тоні довелося покинути Мюнхен, що дуже розлютило основного голкіпера «Баварії» Нойєра. Ну а далі – відставка вже самого Нагельсманна та прихід Тухеля. Ще далі – виліт із Кубка Німеччини та образлива, але заслужена поразка у чвертьфіналі Ліги чемпіонів від «МанСіті» - 0:3.

У грі проти команди Гвардіоли з баварцями сталася ще одна неприємність. Точніше, після матчу. У підтрибунному приміщенні зчепилися Мане та Сане. Сутичка переросла в бійку, одноклубникам довелося рознімати буянів у роздягальні. У підсумку у Лероя виявилася розбитою в кров губа. Після повернення до Мюнхена Сане довелося ховати своє обличчя, щоб уберегтися від настирливих папараці.

Але шила в мішку приховати не вдалося, і баварський конфлікт став надбанням спортивної громадськості. В принципі, він став «надбанням» ще до прильоту команди до Німеччини: багато німецьких та англійських таблоїдів дуже оперативно розтрубили про бійку між сенегальцем і німцем.

Причина конфлікту, як виявилось, лежала на поверхні. Ще під час матчу проти «Сіті» Садіо та Лерой говорили на підвищених тонах. Причина – досить банальна. За сім хвилин до кінця зустрічі Сане у простій ситуації втратив м'яч, чим спровокував контратаку суперника. Мане, що був у непоганій позиції, голосно висловлював свої претензії Лерою через те, що той не віддав йому передачу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Садіо Мане сперечається із Лероєм Сане

Як наслідок, це ігрове непорозуміння вилилося у справжній конфлікт, результатом якого стало розбите обличчя Сане. Інсайдери стверджують, що під час суперечки Лерой назвав Садіо «чорним лайном». Можливо, саме тому сенегалець і не стримався.

Після прибуття команди додому мюнхенський клуб зробив офіційну заяву щодо цього інциденту. На офіційному сайті «рекордмайстера» повідомлялося, що Мане пропустить найближчий календарний поєдинок проти «Хоффенхайма». І що Садіо буде оштрафовано. Причина – «неправомірна поведінка після матчу Ліги чемпіонів із «Манчестер Сіті».

Наступного дня після гри ЛЧ у «Баварії» було заплановано тренування. Перед початком заняття Мане публічно вибачився за свою поведінку – і перед Сане, і перед партнерами. Вибачення було прийняте. Але, як кажуть у подібних випадках, осад все одно залишився.

***

«Баварія», як і обіцяла, оштрафувала Садіо. Причому на кругленьку суму – півмільйона євро. Але це ще півбіди. У клубі всерйоз розглядають можливість позбутися проблемного нападника. Позбутися вже в найближче трансферне вікно. І це при тому, що, як інформують добре обізнані джерела, Сане попросив керівництво клубу не виганяти Садіо.

Але, схоже, «маховика» вже запущено. І якщо «Баварія» все ж таки вирішить позбутися 31-річного нападника найближчого літа, у такому рішенні клубу буде більше логіки, ніж все-таки в тому випадку, якщо вирішать залишити сенегальця.

Справа в тому, що Садіо Мане в «Баварії» виявився зовсім не таким «білим та пухнастим», як про нього раніше склалося стійке враження. Про те, як футболіст допомагає своїй рідній країні, своєму рідному селу, інвестуючи мільйони євро, чули напевно всі. Навіть далекі від футболу люди.

Однак, водночас, виявляється, що у відносинах зі своїми партнерами по футбольному полю та тренерами Мане зовсім інший: різкий, прямолінійний та нестриманий. Часом він здатний не лише на «богоугодні» справи, а й на мерзенні вчинки.

Садіо Мане вперше по-справжньому «засвітився» в австрійському «Зальцбурзі». Там він був найкращим футболістом, на нього дуже розраховували. Але поряд з цим він хотів грати на вищому рівні. В цьому немає нічого поганого. Якщо не брати до уваги те, як саме Садіо залишив «Ред Булл»: він просто «забив» на все: і на тренування, і на матчі, бойкотуючи і демонстративно вимагаючи продати його в «Саутгемптон». Не миттям, то катанням, але сенегалець свого домігся.

Були в нього конфлікти й у «Ліверпулі». Причому не лише з партнерами, а й з тренером. Після одного з матчів Садіо відмовився потиснути руку Клоппу. Добре, що Юрген виявився не таким прямолінійним, і досить легко згладив неприємну ситуацію.

Проте навіть харизматичному німецькому тренеру, якому неодноразово висловлював свою повагу Мане, не вдалося вмовити сенегальця залишитися в «Ліверпулі». Садіо дуже образився, що, на його думку, під час фіналу Кубка африканських націй клуб підтримував не його, а Салаха. І що за умовами нового контракту мерсисайдці не захотіли підняти Садіо зарплату.

Уражене самолюбство привело Мане до «Баварії»: минулого літа трансфер Садіо став головною подією для баварського суперклубу. В особі Мане «Баварія» намагалася замінити Левандовського. Намагалася замінити не просто гарними словами, а й дзвінкою монетою: Мане став найоплачуванішим футболістом команди (22 мільйони євро на рік).

***

Однак замінити Роберта Садіо не вдалося. І виною тому не лише складна травма, через яку він пропустив і чемпіонат світу у Катарі, а й складна адаптація на новому місці. І невміння «вживатися» із партнерами. І дуже гаряча вдача, через яку страждали і футболісти, і тренер.

Як вдалося з'ясувати вже після відставки Нагельсманна, однією з головних причин, які спонукали керівництво клубу розлучитися з Юліаном, став конфлікт між ним та Мане.

Конфлікт стався після поєдинку у відповідь ЛЧ проти «ПСЖ». У роздягальні Садіо накинувся на Юліана, звинувачуючи того в невеликій кількості ігрового часу (Садіо зіграв проти парижан лише вісім хвилин). Очевидці стверджують, що Нагельсманн був не просто шокований таким нахабним наїздом підопічного, а просто злякався і абстрагувався від того, що сталося. Боси «Баварії» вважали це слабкістю, фактом втрати Нагельсманном роздягальні. І Юліану вказали на двері.

Getty Images/Global Images Ukraine. Садіо Мане

Тепер на двері можуть вказати самому Мане. І тут справа не тільки в задерикуватому характері нападника. Ще й у тому, що надії на «нового Левандовського» явно не виправдалися (11 м'ячів у 32 поєдинках). Кульгають у нього й інші важливі статистичні показники: за точністю передач він найгірший у команді, за втратами м'яча – третій.

Загалом поки що можемо констатувати, що Мане не прижився на новому місці, не виправдав надії та вкладені кошти. Він став просто токсичним.

Тому не буде нічого дивного, якщо вже найближчим часом Садіо покине Мюнхен. Подейкують, Клопп дуже сумує за «добряком» із Сенегалу…

Оцініть матеріал
(101)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Неочікуваний варіант. Відомо, який клуб може очолити Клопп після Ліверпуля
Футбол | 01 травня 2024, 20:34 2
Неочікуваний варіант. Відомо, який клуб може очолити Клопп після Ліверпуля

Іменитий наставник може очолити дортмундську «Боруссію»

Сліпа зона Тоттенхема. Як Постекоглу наступає на одні й ті самі граблі
Футбол | 02 травня 2024, 11:28 0
Сліпа зона Тоттенхема. Як Постекоглу наступає на одні й ті самі граблі

Минулого вікенду «шпори» програли «Арсеналу», ще раз оголивши серйозну прогалину у підготовці

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andre Chil
Як на мене, то справа не в Мане, він трудяга, і в іншому клубі має заграти, в Баварії криза середнього віку 🙄, і хтось має бути крайнім, перший був тренер, другим пішов новачок, продовження буде...
luceorius
Схоже, у Баварії вже почалась лавина, яка нарешті знесе Саліхаміджича та Кана, або,
принаймні, першого з них. А Мане - такий собі додатковий поштовх для прискорення процесу. Чемпіонство у Бундеслізі досі під питанням, в ЛЧ залишилась одна гра - навряд, чи такі досягнення порадують власників клубу та численних фанів. А от для тих, хто не любить гегемонії в будь-якій формі - це просто бальзам на душу. 
 
Віталій Ткачук
Він не центрфорвард, з Робертом нема чого порівнювати ( та й Левандовськи вже не тягнув топові матчі ), а так все вірно.
Иван Качура
Замість центрфорварда на заміну Левандовскі, купують вінгера і хочуть, щоб він в середньому в  кожному матчі голи забивав? 
vovadocent
Не став би вішати на нього всіх псів, навіть з огляду на супернадійні інсайди. Схоже, на Баварію чекають часи МЮ. Машина зламалась - несіть нову!
Gargantua
зачем же было улучшать то, что хорошо работало?