Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 16 квітня 2023, 16:07
29357
5

Ніякої сенсації. Чому Денис Бойко покидає Динамо

Голкіпер не зміг стати основним у київському клубі

| Оновлено 16 квітня 2023, 16:07
29357
5
Ніякої сенсації. Чому Денис Бойко покидає Динамо
ФК Динамо Київ. Денис Бойко

Інформація ЗМІ про те, що «Динамо» не продовжить співпрацю із Денисом Бойком, не стала сенсацію. Цього слід було очікувати. Передумовою стало продовження на понад 3 роки голкіпера юнацької команди Дениса Ігнатенка. Йому вже 20 років. Наступного сезону він вже не зможе грати за юнацьку команду. Значить, на Дениса розраховують, як на третього воротаря головної команди.

Бойко мав бути основним воротарем, але програв конкуренцію Бущану

Денис Бойко є вихованцем «Динамо». Але із першого разу пробитися до першої команди він не зміг. Спочатку набирався досвіду в «Оболоні» Юрія Максимова. Потім, коли тренером був Газзаєв, мав свій шанс у першій команді «Динамо», але ним так і не скористався. Гольова помилка у матчі проти «Шерифа» психологічно серйозно вдарила по тоді ще молодому воротарю.

Поїхав повертати свою впевненість до добре знайомого Максимова у Кривий Ріг. Звідти - у сусідній Дніпро, де став основним воротарем та дійшов до фіналу Ліги Європи з однойменною командою. Якби не фінансові проблеми дніпрян, то, можливо, і досі грав би там. А так, перехід до «Бешикташа», де Денис дуже швидко втратив все, що здобув за 3 роки у «Дніпрі». Спроба повернути втрачене у «Малазі» у добре знайомого Хуанде Рамоса ні до чого доброго не призвела.

З приходом на тренерський місток Олександра Хацкевича пошук наступника Олександра Шовковського тривав. У першому ж матчі за Суперкубок провалився Артур Рудько. Максим Коваль позбавив команду можливості пройти кваліфікацію до ЛЧ помилкою на останніх секундах у матчі проти «Янг Бойз». Так черга дійшла до третього за рангом голкіпера «Динамо» Георгія Бущана. Жора наче вхопився за свій шанс, але перед самим матчем 1/16 Ліги Європи з АЕКом отримав важку травму. Потрібно було шукати екстрене рішення. Вибір пав на Бойка, який тоді був у глибокому запасі в «Бешикташі».

Денис допоміг «Динамо». На воротарській позиції стало спокійніше, надійніше. Помилки були, але не так багато. Згодом одужав Бущан та почав крок за кроком підтискати більш досвідченого партнера. З сезону 2019/20 у «Динамо» вже був новий основний воротар, який потім зайняв і місце у збірній.

Чому Бойко не заграв на повну у рідному клубі? Можливо, він не зміг підлаштуватися під вимоги сучасного футболу. Особливо у плані гри ногами. Питання гри на виходах також залишилося актуальним. Його конкурент просто виявився сильнішим.

З приходом Луческу були чітко визначені основний воротар та його дублер. Бойку залишилася ротація, кубкові матчі. Головна його роль полягала в тому, щоб бути одним із лідерів роздягальні, авторитетом для молодих партнерів. З нею він справлявся добре.

На раз, два, три розрахуйся

На початку року Денису виповнилося 35 років. Серйозний вік для футболу, але воротарі ще можуть грати успішно. Питання у завершенні контракту голкіпера та розвитку молодих воротарів.

Бойко запрошували на початку 2018 року. Тоді була екстрена ситуація. Йому дали тривалий контракт та хороші особисті умови. Зараз платити велику зарплату запасному футболісту - якось не дуже правильно. Тим паче, що за цей час молодь проявила себе. Бущан вже перейшов із розряду перспективи у клас. З осені основним воротарем став Руслан Нещерет. Він показав, що може грати на такому рівні та ще, крім того, має перспективу. Особливого місця для Дениса вже немає. Георгій та Руслан будуть сперечатися за місце в основі. Роль третього воротаря можна віддати комусь із молодих. Той же Ігнатенко для цього добре підходить. Нічого вічного немає.

Тим паче, що Денис зараз тільки відновився після важкої травми - розриву хрестоподібної звязки. Незрозуміло, як швидко він зможе набрати форму.

В цій ситуації непокоїть тільки одне - схильність до травм Нещерета та Бущана. З цим у них проблеми. Будемо сподіватися, що Георгій вирішив свої питання, провівши операцію з видалення грижі диска. Це питання «висіло» над ним останні роки. Сподіваюся, що тепер все буде добре.

Оптимальний варіант для Бойка - МЛС

Майбутнє Бойка залишається невизначеним. Вже немолодий воротар, який останні роки сидів у запасі. Має доволі високі фінансові вимоги та після травми хрестоподібної зв’язки.

Йому буде важко знайти клуб в УПЛ. Теоретично такою командою могла б стати «Зоря». Хороший воротар там був би не зайвим. Вони базуються у Києві. Користуються інфраструктурою «Динамо». Багато змінювати Бойку не потрібно буде. Цією дорогою пішов Микита Бурда. Але наскільки це буде цікаво для самого Дениса та чи зможуть задовольнити його фінансові запити?

У Європі у нього репутація не дуже. Не зміг заграти ні в Туреччині, ні в Іспанії. Основним воротарем збірної України так і не став. Колись давно мав успіхи із «Дніпром» та пограв за напівкризове «Динамо». Польські, угорські клуби зі статусом та можливістю платити хорошу зарплату виглядають найбільш реально.

Але не треба відкидати варіанту із переїздом за океан. Судячи з фото, Денис проводив час від часу свої відпустки в США. У футбольних колах говорили, що у нього там є родичі по лінії дружини. Ми зараз маємо приклад Сергія Кривцова, який в МЛС показує себе із хорошого боку. Хоча в Україні у нього був десь той самий статус, що зараз у Дениса. Бойко міг би ще пристойно пограти в МЛС. Його рівень, кваліфікація була б знахідкою для багатьох клубів. Для того ж клубу Девіда Бекхема український воротар був би не зайвим.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(155)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Визначено другу команду, яка представить Україну в єврокубках 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 17:15 0
Визначено другу команду, яка представить Україну в єврокубках 2024/25

Динамо гарантовано не опуститься нижче 4-го місця у таблиці УПЛ 2023/24

Дубль і два асисти Мессі. Інтер Майамі без Кривцова виграв матч у MLS
Футбол | 28 квітня 2024, 10:47 5
Дубль і два асисти Мессі. Інтер Майамі без Кривцова виграв матч у MLS

У ніч на 28 квітня «чаплі» обіграли «Нью-Інгленд Революшн» з рахунком 4:1

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Remark
А какая тут может быть сенсация!?
1) челу 35 годиков;
2) не попадает в состав;
3) высокая ЗП;
Учитывая даже этих три фактора ясно/понятно как день, что с ним никто не будет продлевать контракт. Лучше взять в обойму молодого, перспективного и с в разы меньшей зарплатой воротника!
П. С. Денису спасибо за все! И удачи!
Alex T
Можно было бы оставить на сезон другой при условии понижения контракта нового значительно да продажи Бущана 
Gargantua
Нещерет мне не нравится, я скорее поверю в перспективу того же Игнатенко, или Моргуна. 
Нещерет довольно пластичен, прыгуч. Но при хорошей технике не вижу психологичекой стойкости, уверенности в себе, бойцовского характера. Вратарь еще должен быть харизматом, в идеале как Шовковский. и Бущан и Бойко лидеры, а Нещерет ведомый.  У Игнатенко в молодежке признаки лидера присутсвовали.
Gargantua
35 лет, какая Европа и МЛС?
оптимально в Днепр на ротацию.  Там похоже от Валефа будут избавляться а Рыбаку не хватает опыта.
Игорь Левченко
Игорьку лишнее баблишко в Монако не помешает)