Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ITF
| Оновлено 15 квітня 2023, 15:40
4701
3

Україна – Чехія. Ще один шанс пробитися в еліту в ролі андердогів

Збірна України з тенісу зіграє з однією з найсильніших команд світу

| Оновлено 15 квітня 2023, 15:40
4701
3
Україна – Чехія. Ще один шанс пробитися в еліту в ролі андердогів
ФТУ

14 та 15 квітня відбудеться матч кваліфікації Світового фіналу Кубку Біллі Джин Кінг між збірними України та Чехії. Номінально домашня для українок зустріч відбудеться у Туреччині на кортах готелю Mega Saray у місті Белек. Це буде перша очна зустріч цих команд на міжнародному рівні.

Хто буде грати?

До Туреччини вирушили чотири тенісистки, яких зараз можна сміливо назвати основними у складі нашої збірної. В останніх матчах саме вони давали результат, тож цей склад читався до матчу.

Посилити команду теоретично могла Леся Цуренко, яка зараз перебуває у дуже непоганій формі, але травматичність Лесі – суттєва вада у командних змаганнях, де практично немає права на помилку. За тиждень наступного турніру не буде. Ангеліна Калініна поки що не виявляє бажання грати у складі національної команди, маючи на те якісь свої причини. Катерина Байндл ще не набрала форми після травми, Еліна Світоліна тільки повернулася на корт після декрету, а більше посилити цей склад на ґрунті нема кому. Надія Кіченок могла б допомогти у парній комбінації, але навряд чи Костюк чи Ястремська зробить це гірше.

Склад збірної України:

Марта Костюк (№38 WTA, №32 WTA парний),
Даяна Ястремська (№147 WTA),
Катаріна Завацька (№261 WTA),
Людмила Кіченок (№8 WTA парний).

Капітан: Михайло Філіма

Збірна Чехії є однією з найсильніших команд світу прямо зараз, а також в історії проведення турніру (раніше – Кубок Федерації). Чешки вигравали титул 11 разів (з урахуванням чехословацької спадщини) і ще раз грали у фіналі. Останній титул було взято у 2018-му, у фіналі ще у старому форматі були биті американки.

На цей матч чешки змогли заявити чемпіонку Ролан Гаррос 2021 року Барбору Крейчикову, а також молоде покоління, яке вже досягло помітних успіхів. У п'ятницю проти нас виставили Маркету Вондроушову, яка також грала у фіналі ґрунтового мейджора. У 2019-му в матчі за титул вона поступилася Ешлі Барті. Вондроушова – найдосвідченіша у цьому складі, на її рахунку 11 матчів за збірну та 10 перемог. Наприклад, Крейчикова виграла лише 1 матч із 4, та й той парний.

Також у заявці переможниця юніорського Ролан Гаррос 2021 Лінда Носкова та фіналістка ґрунтового турніру WTA у Празі Кароліна Мухова. Для першої це дебют у збірній, друга – вже зіграла кілька матчів. Також вперше потрапила до команди і Сара Бейлек. Вона замінила Катерину Синякову, яка травмувала зап'ястя у Маямі.

Склад збірної Чехії:

Барбора Крейчикова (№12 WTA, №2 – парний)
Кароліна Мухова (№52 WTA)
Лінда Носкова (№53 WTA)
Маркета Вондроушова (№82 WTA, №74 – парний)
Сара Бейлек (№155 WTA)

Капітан: Петр Пала

У якій формі українки?

Відповісти це питання непросто. Наприклад, Марта Костюк не грала три тижні, на ґрунті цього року ми її ще не бачили. Після виграшу дебютного титулу в Остіні мала кілька неоднозначних матчів, але в цьому якраз немає нічого дивного. Очікування збільшилися, тиск додався – до цього потрібно звикнути. Проте Марта залишається головною надією у цій команді, без її перемог досягти позитивного результату буде неможливо.

Катаріна Завацька продовжує дертися вгору після великого падіння в рейтингу, виходить це з перемінним успіхом. Але за останній рік у збірній вона перетворилася на основного гравця. Катіна перемога у матчі із Шелбі Роджерс дозволила закрутити інтригу у минулорічному протистоянні з американками, де ми програли лише у парній зустрічі. У листопаді Завацька в перший день підтримала почин Костюк, обігравши першого номера Японії Моюку Утідзіму, відсотків на 90% вирішивши результат матчевого протистояння. Більш того, ми знаємо, що ґрунт – улюблене покриття Катаріни, де вона грає набагато успішніше.

І все-таки здавалося, що роль другого номера отримає Даяна Ястремська. Можливо, так і було б, але в неї виникли проблеми з підготовкою. Перед прильотом до Туреччини Даяна перебувала в Одесі і не могла там повноцінно тренуватися. До розташування команди вона потрапила лише у середу та провела одне повноцінне тренування з капітаном команди. За словами Михайла Філіми, саме тому у перший ігровий день він вирішив дати шанс Завацькій. Ястремська зберігає шанси зіграти одиночку у другий день, а також виступити в парній комбінації з Людмилою Кіченок. У парі у нас зараз два робочі варіанти: Кіченок/Костюк і Кіченок/Ястремська.

Що стосується Люди, то в середу у неї трапилася важлива подія в особистому житті, вона заручилась зі своїм хлопцем Станіславом Хмарським, який також є її тренером. Це точно має додати Людмилі позитивних емоцій перед матчем, головне щоб п'ята зустріч щось вирішувала в турнірному плані.

За що борються команди?

Команда, яка переможе у майбутній зустрічі, на початку листопада цього року зіграє у фінальному розіграші турніру. Збірна, що програла, вирушить у плей-оф.

Розклад матчів

Перший день (п'ятниця, 14.04)

11:00 - Марта Костюк – Маркета Вондроушова (0-0 H2H)
13:00* - Катаріна Завацька – Барбора Крейчикова (0-1 H2H)

Другий день (субота, 15.04)

11:00 - Марта Костюк – Барбора Крейчикова (2-1 H2H)
13:00* - Катаріна Завацька – Маркета Вондроушова (0-1 H2H)
15:00* - Людмила Кіченок / Даяна Ястремська – Кароліна Мухова / Лінда Носкова
* - орієнтовний час

Пряма телетрансляція матчевої зустрічі Кубку Біллі Джин Кінг Україна – Чехія відбудеться на телеканалі Спорт1.

Прогноз

Команда Чехії – однозначний фаворит, у цьому немає сумнівів ні в кого. Позиції українок приблизно такі самі, як перед виїздом до США. Можливо, навіть трохи гірші, адже американки тоді втратили другого топового номера перед матчем. Чешки втратили Синякову, і це також може зіграти свою роль. Потрібно розуміти, що обіграти пару Крейчикова/Синякова шанси були мізерні, а це означало, що потрібно вигравати три одиночки з чотирьох. Тепер із потенційних варіантів для виграшу додалися «дві одиночки + пара». Шанси і на це невеликі, але вони хоча б є.

Для розуміння всієї картини слід зазначити, що Крейчикова зараз йде на сьомому місці в Чемпіонській гонці WTA, Мухова та Вондроушова – у першій тридцятці, Носкова – 32-га. Ми можемо скромно відповісти 18-м місцем Марти Костюк. Якщо згадати минулі матчі, то Завацька може показати на ґрунті гру рівня топ-50. За словами Філіми, у тренувальних матчах із Костюк цього тижня вона виглядала солідно.

Починати зустріч Марті, від результату її матчу проти Вондроушової для нас залежатиме дуже багато.

Прогноз Sport.ua: перемога Чехії з рахунком 3:1

Володимир Клепач
Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Андрій ЛУНІН: «Я вважаю, що ми не маємо права пропускати такі м'ячі»
Футбол | 27 березня 2024, 17:23 9
Андрій ЛУНІН: «Я вважаю, що ми не маємо права пропускати такі м'ячі»

Голкіпер збірної України прокоментував перемогу над командою Ісландії

Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 10:15 4
Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024

Головний тренер збірної Англії хотів би бачити більше гравців у заявці своєї команди

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dimando560
Чому Калініна не грає?
SandroKing
Не знаю зачем этот цирк с грунтом устроили. Костюк на харде играет намного лучше чем на грунте. Крейчикова наоборот всегда лучше на грунте играла за исключением последнего сезона. Ролан Гаррос выигрывала даже. В общем абсолютно непонятное решение. На какие-то шансы Завацкой вообще не вижу смысла надеяться. Может Ястремская вообще не готова играть, тогда еще понятно. Но  все равно шансов практически нет.
dydyyura
Завацьку и Ястремську поменяют местами, а то вообще без шансов