Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ITF
| Оновлено 12 квітня 2023, 19:06
2220
0

Михайло ФІЛІМА: «Є бажання включити Світоліну до складу збірної»

Капітан жіночої збірної України з тенісу – про матч з чешками та майбутнє команди

| Оновлено 12 квітня 2023, 19:06
2220
0
Михайло ФІЛІМА: «Є бажання включити Світоліну до складу збірної»
Арата Ямаока TENNIS Club. Михайло Філіма

Капітан жіночої збірної України з тенісу Михайло Філіма в коментарі Sport.ua розповів про підготовку до матчевої зустрічі Кубку Біллі Джин Кінг проти команди Чехії, яка відбудеться 14-15 квітня у Туреччині на ґрунтових кортах готелю Mega Saray у місті Белек.

- Які були перші думки після жеребкування, коли дізналися про суперниць?
- Це було невдале для нас жеребкування, адже збірна Чехії – одна з найсильніших у світі. Це команда, яка досить часто і вигравала турнір, і доходила до фіналів. Дуже потужна збірна, але будемо намагатися здолати її.

- Чому вибрали саме таке покриття?
- Це рішення було прийняте разом з нашими дівчатами. Мені було найголовніше почути їхню думку. У нас в команді були різні думки з приводу покриттів: хтось казав, що краще ґрунт, хтось – що хард. Але більшість була за ґрунт, тому обрали його. На жаль, ми не можемо грати в Україні. Наша федерація має довгу історію відносин з цим готелем, тут багато кортів і досить легко організувати. Все на одній території знаходиться, не треба нікуди їздити. Це зручно для обох команд.

- Які особливості чеської школи тенісу на ґрунті?
- Я б не розділяв щодо покриттів. В них дуже сильна школа, багато тренерів і хороших тенісистів. Середній рівень гравців дуже високий, приклад тому жіночий теніс, де в топ-100 рейтингу WTA знаходиться дев’ять чешок.

- Як почувають себе дівчата, як проходять тренування? Чи всі вже приїхали?
- Так, вже всі приїхали. Все нормально, тренуємося, підготовка йде по плану. Сьогодні після обіду буде тренуватися Даяна Ястремська. Вона, на жаль, тільки сьогодні змогла приїхати, але на те були свої причини. Інші дівчата тренувались зранку, після обіду вони робитимуть легкий фітнес, тенісу не буде.

- Нас знову четверо. Так і планували, чи не вийшло залучити ще когось?
- Були переговори з декількома гравцями, кого ми бажали долучити до збірної, але вирішили, що буде такий склад.

- Чи розмовляли зі Світоліною про її можливу участь в майбутніх матчах збірної?
- Ми з нею спілкувалися, але конкретно це питання ще не обговорювали. В будь-якому випадку, наступний матч буде аж у листопаді, тому є час. Подивимося, як ми зіграємо тут, як вона поступово буде набирати свою фізичну і тенісну форму. У мене, як у капітана, є бажання долучити її до складу збірної.

- Наскільки вплине на наші шанси відсутність Катерини Синякової?
- Трішки збільшить, але все одно у них є три гравці, які можуть зіграти у перший день. Думаю, що Крейчикова 100% буде грати в перший день. Дізнаємося завтра на жеребкуванні (початок об 11:00 за Києвом - прим.).

- Як оціните їхній омолоджений склад?
- Схожим складом вони грають уже декілька матчів поспіль. Квітова і Плішкова – вже немолоді тенісистки, ймовірно, сфокусувалися на індивідувальних змаганнях. На мою думку, долучати до збірної молодих гравців – це правильне рішення. Щоб вони отримали ще такий досвід. Коли ти граєш за команду – це зовсім інша атмосфера.

- Щодо бойкоту змагань із росіянами. Чи відомі якісь деталі, що це за змагання будуть саме в тенісі?
- У нас була розмова з керівництвом федерації і з дівчатами. Ми вирішили, що вони [уряд - прим.] не відокремлюють кожен вид спорту. Якщо перекласти цю заборону на теніс, то це зупинить цей вид спорту взагалі. Тому що система так працює, що якщо взяти ATP і WTA, то це як окремі ліги, які мають свої правила. На жаль, на кожному їхньому турнірі є представники країн-агресорів. Для наших тенісистів це буде означати, що вони будуть позбавлені права приймати участь взагалі у будь-якому турнірі. Але, наскільки мені відомо, поки що вони продовжать там грати.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.