Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 10 квітня 2023, 22:27
1552
0

НБА: Даллас страждає, Бруклін має надію

Як обмін Кайрі Ірвінга вплинув на дві організації

| Оновлено 10 квітня 2023, 22:27
1552
0
НБА: Даллас страждає, Бруклін має надію
Getty Images/Global Images Ukraine

Є така приказка: «Щоби зробити два кроки вперед, іноді необхідно виконати один крок назад». Приклад цієї говірки в житті ми бачимо в історіях «Далласа» та «Брукліна». Звісно, після обміну Кайрі Ірвінга.

Техасці захотіли перемагати тут і зараз, а отже, виміняти ще одну суперзірку в свій ростер. Якраз «Бруклін» зрозумів, що з наявним на той момент підстаркуватим складом їм просто нічого не світить через надзвичайно потужні «Мілуокі», «Бостон» і «Філадельфію». А плей-оф цього року і так у кишені. Фанатам нема чого сумувати. А значить, Шон Маркс, генеральний менеджер «Нетс», шукав кому би «надіслати» своїх зірок, які й самі хотіли на завершення кар’єри встигнути пограти у справжніх контендерах.

Сіммонс нікому не потрібен, Марку К’юбану – тим паче, за Дюрента просто немає кого віддавати, а от елітний скорер з досвідом перемог у фіналі НБА над непереможними «Голден Стейт» (2016 рік) – саме те, що треба, подумав власник «Мевс» і розміняв свого найкращого 3&D виконавця - Фінні-Сміта та непоганого «маленького», Дінвідді, на Ірвінга.

Трейд викликав питання до керівництва «Далласа» одразу, мовляв, Кайрі має нестабільну психіку і невідомо, що він утне цього разу (запит обміну з «Кевс» у відповідальний момент сезону, антивакцинація, заява про пласку Землю). До того ж, Джейсону Кідду доведеться вигадувати схеми, щоби ховати в захисті не лише Дончича, але ще й Ірвінга. Да і врешті, як дві зірки ділитимуть між собою м’яч, адже обидва показують свій найкращий баскетбол саме тримаючи «помаранчевого» в руках? Але найголовніше: новачок команди має спливаючий контракт і «Даллас» стає заручником ситуації, в яку сам себе загнав. Або продовжувати контракт на вигідних 31-річному гравцю умовах, а це великі гроші і забита платіжка на майбутнє, а саме – майбутнє Дончича. Або – визнати свою помилку і провал, віддавши найкращого виконавця в захисті і гарантоване місце в плей-оф («Даллас» йшов 6-м до обміну) за оренду Ірвінга на два місяці.

«Бруклін» же, у свою чергу, розумів, що власного драфт-піку не матиме до 2028 року і «зливатися» вчисту недоречно. Але активи для перебудови потрібні. Таким чином, Шон Маркс вирішив стати монополістом на легких форвардів, які спеціалізуються на захисті і вміють закидати 3-очкові.

І йому це вдалося, здобувши собі одразу Ройса, Доріена і Мікела – баскетболістів, кожен з яких був наріжним каменем захисту своєї минулої команди. Кожен з перших двох вартий не менше як драфт-піку першого раунду, адже чемпіонські команди полюють на подібних виконавців. А Мікел вже приміряє на себе роль лідера «Брукліна» і звання «Айрон мен НБА» від Дінвідді (за те, що відіграв у кожному матчі цього сезону).

«Зараз він грає на рівні топ-виконавця, отже - добре, що він з нами», – зауважив центровий команди, Нік Клекстон.

Повертаємося до «Далласа» і його вильоту з боротьби за турнір плей-ін: «Це дуже розчаровуючий сезон», – зауважив для ESPN Лука Дончич.

«Мевс» боролися за постсезон з такими командами: «Оклахома», «Міннесота» та «Новий Орлеан». З «Тандер» і «Тімбервулвз» показник перемог/поразок складає 1-2, а з «Пеліканс» - 2-2. Опоненти, яких можна перемагати в одноматчевій дуелі і за умови посилення складу. Тим паче, дивитися на команду, коли Дончич відпочиває, просто неможливо.

Так, Лука має найвищий юзадж-рейтинг у «Далласі» – 37.7% (другий після Янніса в НБА). Для порівняння, другим йде Кристіан Вуд - другий за результативністю і другий асистент команди, якщо не брати до уваги новачка Ірвінга і обміняного плеймейкера Дінвідді. До того ж, Дончич проводить найбільше часу на паркеті – 36.2 хвилин в середньому по сезону (9-й в НБА) і йому теж інколи потрібно відпочивати. А «Далласу» – баскетболіст, здатний підміняти лідера.

Але згадаймо, чим був незадоволений Кайрі в «Кевс» ЛеБрона: занизькою, як на його думку, роллю другої людини в команді (після того ж таки Джеймса). В «Бостоні» в принципі немає такого поняття, як ролі, там кожен має своє значення, тому в «Селтікс» і уживаються амбітні Смарт, Браун і Тейтум. А в «Брукліні» він взагалі мав третю роль після Хардена і Дюрента, потім - другу, коли лишився лише Дюрент. А потім – Шон Маркс не божевільний, щоб робити обличчям організації Ірвінга і під виглядом розпродажу скинув його контракт (за який в кінці сезону не мав отримати нічого) за дворічні угоди рольовиків, які мають свою цінність на ринку обмінів в НБА.

Чи заграє Кайрі в своїй новій старій ролі, особливо, коли Дончич нічим не поступається ЛеБрону в плані бажання контролювати гру своєї команди? Результат «Далласа» за новачка складає 9 перемог і 17 поразок. 3 перемоги з яких здобуті, коли Дончич та Ірвінг грали окремо. 1 перемога здобута за відсутності обох баскетболістів. Коли обидва були в складі своєї команди, показник «Далласа» становив 5-11. До обміну показник «Далласа» становив 29-26 перемог/поразок.

«Він хотів би провести всю кар’єру з нами. Але ми повинні це заслужити», – заявив Марк К’юбан минулого тижня, коли його запитали стосовно лояльності словенця до організації.

Ще на початку сезону Дончич вимагав підсилення ростеру від фронт-офісу «Мевс». Але тепер організація максимум на що здатна – це продовжити контракти Вуда і Пауелла (двох важливих рольовиків) і лишитися з тими ж гравцями, які є зараз. З Ірвінгом або без нього.

«Іноді я не відчуваю себе. Раніше я по-справжньому веселився, посміхаючись на паркеті. Але зараз я засмучений. Не лише через баскетбол», – ділиться своїми почуттями лідер «Мевс» після вильоту з боротьби за постсезон.

А от «Бруклін» навпаки. Команда Жака Вона втримала пряму путівку до плей-оф, де зустрінеться з «Філадельфією». По сезону «Нетс» не набагато просіли, маючи в активі 13 перемог і 14 поразок після того обміну. Але отримали гарний матеріал для будівництва нової команди шляхом обмінів. А Мікел Бріджес стане наріжним каменем цієї команди: «Я вже в плей-оф і я проведу 83 гри цього сезону. Це має бути весело».

Отже, «Даллас», захотівши всього і одразу, другий рік поспіль може втратити розігруючого – заміну для Луки, коли той відпочиває. Таким чином, команда позбавляється можливості на підсилення, якого так прагне словенець. І зрештою, «Мевс» ризикують втратити і самого Дончича за рік.

«Бруклін» же, зробив свій крок назад. І отримав скарб і багато можливостей його гідно опрацювати. Якби ще Шон Маркс так віртуозно і Бена Сіммонса виміняв. Але в Марка К’юбана вже немає кого віддати.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Астон Вілла – Олімпіакос. Прогноз на матч 1/2 фіналу Ліги конференцій
Футбол | 02 травня 2024, 06:33 0
Астон Вілла – Олімпіакос. Прогноз на матч 1/2 фіналу Ліги конференцій

Поєдинок відбудеться 2 травня о 22:00 за Києвом

Модрич встановив рекорд Реала в Лізі чемпіонів
Футбол | 01 травня 2024, 12:28 0
Модрич встановив рекорд Реала в Лізі чемпіонів

Хорват – найстарший гравець в історії «Реала» в Лізі чемпіонів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.