Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 10 квітня 2023, 12:36
5100
0

Повернення Світоліної, боротьба за права українок і проблеми у Х'юстоні

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 10 квітня 2023, 12:36
5100
0
Повернення Світоліної, боротьба за права українок і проблеми у Х'юстоні
tennis.com. Еліна Світоліна

Завершився перший тиждень тенісного квітня, під час якого було зіграно чимало турнірів середньої важливості. Найбільш престижний відбувся у Чарльстоні на зеленій глині, саме там на корт повернулася експерша ракетка України Еліна Світоліна. Також дівчата зіграли на турнірі в Колумбії, чоловіки мали три змагання категорії ATP 250, на яких без сюрпризів не обійшлося.

WTA 500 Чарльстон

Про те, що Світоліна зіграє на турнірі Credit One Charleston Open, стало відомо ще в середині березня. Еліна народила дочку 15 жовтня, відтоді минуло близько півроку. Багато хто вважав, що після вагітності у Світоліної не буде мотивації повернутися на корт, і їх можна зрозуміти. Все ж таки у Еліни в особистому житті вже практично все склалося, та й грошей за роки успішної кар'єри вона заробила чимало. Тим не менш, на корті ще залишилися як мінімум два незакриті гештальти, мотивація у спортсменки такого рівня завжди знайдеться.

Щодо практичної сторони, то було багато побоювань перед таким великим турніром. Жереб був максимально символічним: під час війни з росією Еліні випала уродженка москви під прапором Казахстану з промовистим прізвищем Путінцева. З плюсів тут можна було відзначити лише те, що Юлія – 100% клієнтка Світоліної, адже вона не має багато переваг проти такого типу тенісисток, як Еліна. Статистика це підтверджувала, останні шість зустрічей виграла українка. Більше того, Путінцева цього року не виблискує, тому певні шанси були навіть після такої великої перерви.

Матч це підтвердив, гра довгий час була дуже конкурентною. Еліна навіть зуміла зачепити перший сет на тай-брейку, але тримати високу планку було важко, а Путінцева не знижувала обертів. Щодо витривалості та роботи ніг вона завжди була однією з найкращих у турі, просто так віддавати перемогу Юлія точно не збиралася. Другий і третій сет залишилися за тенісисткою з казахстанським паспортом, хоча наприкінці Еліні навіть мала шанс на щось більше. Нехай і не вийшло, але Світоліна сподобалася, її бойовий характер нікуди не подівся, а це означає, що якщо організм зможе витримувати потрібні навантаження, ми побачимо ще багато цікавих матчів з її участю. Найближчим часом Еліна зіграє на двох турнірах ITF у Швейцарії та Португалії. Це чудова нагода зіграти кілька матчів проти тенісисток середнього рівня, виграти якісь поєдинки для впевненості, і краще підготуватися до більших змагань. Незабаром Еліна використовуватиме свій спеціальний рейтинг (27-ме місце), який дозволить зіграти на 12 турнірах, серед яких будуть два Grand Slam і два WTA 1000. Можна не сумніватися, що і вайлд-кардів для спортсменки такої величини буде чимало.

Окрім Еліни, у Чарльстоні зіграли Леся Цуренко та Ангеліна Калініна. Досвідченіша українка, яка нарешті починала не з кваліфікації, у першому раунді основи розгромила Паулу Ормаєчеа з Аргентини. Але в другому колі Лесі випало змагатися з Онс Жабер із Тунісу, яка почала набирати обертів після непростого початку сезону. У результаті Жабер ще й дійшла до фіналу, де розібралася з олімпійською чемпіонкою Беліндою Бенчич, яка раніше завершила співпрацю з Дмітрієм Турсуновим.

Калініна цієї весни не показує свого найкращого тенісу, матч проти Анни Калінської не став винятком. Ангеліна вела 3:0, мала два сетболи у першому сеті, але для перемоги цього виявилося замало. До речі, суперниця українки після цієї перемоги не на жарт розійшлася, зупинивши Алізе Корне та Вікторію Азаренко, але у чвертьфінальній зустрічі проти Жабер їй довелося знятися.

WTA 250 Богота

У Колумбії честь українського тенісу захищала Даяна Ястремська. На жаль, і тут це тривало недовго. Вже у першому раунді основи Даяна у трьох напружених сетах програла Кароліні Алвеш із Бразилії, яка до цього успішно подолала кваліфікаційний бар'єр. Не слід забувати, що Ястремська – наш другий номер на матч проти збірної Чехії, який 14-15 квітня відбудеться у Туреччині. Такі результати явно не додають оптимізму перед командною зустріччю, де ми й так виглядаємо андердогами.

З цікавого в Боготі можна відзначити гарний виступ британки Франчески Джонс, яка через генетичне захворювання має по чотири пальці на руках. Зупинити уродженку Лідса у 1/2 фіналу вдалося лише досвідченій Татьяні Марії, яка у фіналі обіграла перспективну 21-річну американку Пейтон Стернс. До речі, для німкені це був захист минулорічного титулу.

ATP 250 Ешторіл / Марракеш / Х'юстон

Багато топових тенісистів цей тиждень пропускали, але знайшлися і ті, кому потрібно було надолужувати втрачене цього сезону. Одним із розчарувань 2023-го був Каспер Рууд. У статусі тенісиста топ-5 до турніру в Ешторілі норвежець виграв лише 5 матчів з 11. Але в Португалії у нього все вийшло, хоча в 1/4 фіналу і довелося грати вирішальний тай-брейк проти Кентена Аліса з Франції. Це четвертий поспіль титул Каспера на ґрунтових кортах, ймовірно, найближчим часом розбавляти їх іншими покриттями він не буде. У кваліфікації турніру в Ешторілі виступив українець Олексій Крутих, але йому не вдалося виграти жодного матчу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каспер Рууд

У Марокко тенісиста калібру Рууда не знайшлося, першим сіяним був 21-й номер ATP Лоренцо Музетті. Італієць непогано стартував, але в 1/4 фіналу поступився Александру Мюллеру з Франції. Мюллер зрештою вийшов до першого у кар'єрі фіналу змагань ATP, але там програв Роберто Карбальєсу Баені. Для іспанця це був другий титул у кар'єрі. Цікаво, що перший він виграв у Південній Америці – Еквадорі (Кіто-2018). У Європі та Північній Америці таких успіхів поки що не було.

Змагання у Х'юстоні найбільше постраждали через погоду. Декілька днів тенісисти не могли виходити на корт через дощ, через що довелося наздоганяти розклад. Звичайно ж, виходило не у всіх, комусь із погодою пощастило трохи більше, комусь трохи менше. Френсіс Тіафо за два дні зіграв чотири матчі та підтвердив статус лідера посіву. Благо у четвірці найсильніших особливо небезпечних конкурентів у нього не виявилося. Ґрунтові челенджери американець уже вигравав, а ось турнір ATP – уперше.

Українці на турнірах ITF

На челенджері в Барлетті Денис Молчанов у дуеті зі Зденеком Коларжем змагалися у фінальному матчі, але поступилися італійцям Якопо Берреттіні та Флавіо Коболлі.

Ерік Ваншельбойм непогано виступив на 25-тисячнику у Дубровнику. На змаганнях у Хорватії він виграв парний розряд разом із Адамом Тейлором із Австралії, обігравши у фіналі ще одного українця Івана Кременчуцького. Також Ерік дійшов до 1/4 фіналу в одиночці. У 1/4 фіналу 25-тисячника ITF зіграла і Анна Позніхіренко. В американському Джексоні вона програла Вітні Осігве.

Поза кортом

Українські тенісистки продовжують боротися не лише на корті, а й у кабінетах. Вперше з початку повномасштабної російської військової агресії Рада гравців WTA поспілкувалася з українками про їхні проблеми. На жаль, це поки що не дає того результату, якого нам усім хотілося б. Можливо, шанс на щось більше було втрачено на самому початку, коли українки продовжили грати проти росіянок, хай навіть ті й виходили без прапора. Зараз таке рішення виглядатиме як мінімум дивним та невчасним. В інших видах спорту росіян починають повертати на змагання, киваючи у бік тенісу, також це один із аргументів і у керівників українського спорту.

Позаминулого тижня позицію українок підтримала не лише перша ракетка світу Іга Свьонтек, а й дворазова чемпіонка Вімблдону Петра Квітова. Чешка заявила, що цінує рішення організаторів Вімблдону не допустити гравців з рф і рб на минулий розіграш турніру. Це дуже не сподобалося представникам російського тенісу, наприклад, така ж ексдруга ракетка світу Світлана Кузнєцова видала потужний спіч про «внєпалітики» і «всю ось цю русофобію». Після прочитання її хаотичних тез у стилі «ватного бінго» вкотре переконуєшся, що говорити там ні з ким.

Що стосується Вімблдону-2023, то теністи з рф і рб цього року будуть допущені за умови дотримання «нейтрального» статусу, що виражатиметься у відсутності підтримки військової агресії росії, а також відсутності державного фінансування від рф і рб.

Цікаві новини прийшли із Китаю. Там уперше з початку пандемії коронавірусу заплановано проведення турнірів ATP. WTA поки не публікувала розклад, та й у «справі Чжан Шуай» крапку ще не поставлено.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Снігур легко пробилася до 1/4 фіналу на турнірі у Франції
Теніс | 18 квітня 2024, 12:34 4
Снігур легко пробилася до 1/4 фіналу на турнірі у Франції

Дар'я без проблем обіграла суперницю без рейтингу

Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду
Футбол | 18 квітня 2024, 12:44 1
Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду

Тренер воротарів «Реала» вважав, що не стрибати варто лише в одному випадку з трьох можливих

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.