Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 12 квітня 2023, 19:57
6398
4

Шакур увірвався в легку вагу. Розбив японця і претендуватиме на пояс

Але поки що не ясно, чи вийде одразу битися за титул

| Оновлено 12 квітня 2023, 19:57
6398
4
Шакур увірвався в легку вагу. Розбив японця і претендуватиме на пояс
Getty Images/Global Images Ukraine. Шакур Стівенсон

Колишній чемпіон світу у другій напівлегкій вазі американець Шакур Стівенсон (20-0, 10 КО) дебютував у легкій ваговій категорії поєдинком проти японця Шуїчіро Йошіно (16-1, 12 КО). Дуже і дуже впевнений виступ від американця перед претендентством на титул, якого всі очікують – від фанатів до промоутерів.

Шакур зруйнував японця. Не залишив жодного шансу габаритному опоненту

Дебют Шакура у легкій вазі був під питанням. І не тому що американець не міг зробити вагу чи травмувався, а тому що здавалося, що у нього ще є незакриті питання у другій напівлегкій вазі. Там він переміг двох найсильніших бійців категорії поспіль – Оскара Вальдеса та Робсона Консейсао, і мав всі шанси стати абсолютом. Для цього Стівенсону треба було перемогти всього двох не найскладніших суперників і вже увійти в історію.

Втім, 25-річний американець вирішив, що це йому нецікаво. Відверто, ті суперники дійсно були не найкращими варіантами. Всі чекали Стівенсона в одній з найбільш конкурентних вагових категорій прямо зараз – легкій вазі. І Шакур перейшов.

Запитань щодо суперника для дебюту не було. Звісно, Стівенсон позиціонується, як один з головних боксерів нового покоління, але і Шуїчіро Йошіно – не хлопець з вулиці. Японець габаритний боксер з ударом, який просто перед Стівенсоном побив Масайоші Накатані нокаутом у шостому раунді.

За всю кар’єру Накатані нокаутовували тільки два бійці – Василь Ломаченко та Шуїчіро Йошіно.

Окрім цього, Йошіно – габаритний хлопець. Відчутно вищий за Стівенсона, ширший у плечах, хоч і розмах рук з американцем ідентичний. З нулем поразок, непоганим, як для японця, рекордом та ударом з обох рук. Краще бійця для дебюту у новій, важчій, категорії годі і вигадати.

При цьому всьому, Шакур вважався однозначним фаворитом. Ставки на нього приймались з розрахунком 1.08 до 8. І ймовірна перемога японця дійсно виглядала претендентом на нокаут року. Такий от парадокс – суперник для дебюту хороший, але шансів на перемогу йому особливо не давали.

Все, тому що при всій повазі до Шуїчіро Йошіно, Шакур Стівенсон уявлявся боксером іншого масштабу. Швидкий, розумніший та більш різний у ринзі хлопець. Медаліст в аматорах та претендент на головні поєдинки та перемоги у легкій вазі в профі. Ні на що з цього простоватий стиль Йошіно не претендував. Міцний, великий, з ударом, але не більше того. Добре атакує, але не краще за інших топових суперників Шакура. Цікавий і хороший тест, але не спортсмен, який здатен перевернути кар’єру американця.

Проте у ринзі все виглядало інакше. Шуїчіро Йошіно вистачило на стартові секунди та декілька непоганих атак по ходу поєдинку. А далі і весь інший час диктував умови саме Шакур Стівенсон.

Getty Images/Global Images Ukraine

Очікувати від японця тактичної феєрії точно було не варто. Він просто не такий боксер. Але Йошіно зробив те, що вміє найкраще – пішов вперед із перших секунд. Вже за декілька секунд Стівенсон був замкнений у куті, а на нього напирав відчутно більший суперник. Але, якби в боксі вирішував розмір, то там могли б перемагати люди типу Боба Саппа чи Баттербіна.

У відповідь моментально полетіли удари та увімкнувся захист тулубом від Шакура. Йошіно взагалі не влучав. З десяти викинутих ударів до цілі долітав хіба один. Стівенсон неначе задовго бачив абсолютно всі атаки суперника і впевнено їм протидіяв.

Лише за перший раунд японець отримав ледь не за кожну атаку від американця. А вже у другому домінування Шакура стало занадто очевидним. Лівий прямий так просто прошивав захист суперника, наче того там і не було. Візуально Йошіно було неприємно, але не більше того, але, коли боксер влучає буквально кожним лівим прямим – це серйозний результат.

В одному з таких епізодів стався і перший нокдаун. Шакур захищався, розвернувся на ногах та пробив лівим прямим. До цього Йошіно ніколи не був у нокдауні, але підіймався важко. Встав аж між «сім» та «вісім». І загалом не відчував себе комфортно. Але удар прийшовся на останніх секундах раунду, тому закінчити те, що розпочав, американець не встиг.

Третій раунд – та ж історія. Стівенсон давав супернику атакувати, але сам не відходив далеко. Завдяки роботі тулубом йому вдалось закрити всі питання щодо атакувальних вмінь суперника та його спроб хоч щось протиставити колишньому чемпіону.

У четвертому раунді Шакур продовжив роботу і, окрім стандартно знищуючого всі намагання японця стиля, перехоплював ініціативу та йшов вперед. Саме в одному з таких епізодів, коли суперник, що звик атакувати, пішов назад, прийшов і другий нокдаун. Перший боковий – важкий, але по рукавичках, другий – точно в обличчя. І знову японець важко підіймався. Вже тоді рефері почав роздумувати над зупинкою.

З того моменту і до початку шостого раунду суддя у ринзі регулярно підходив до кута японця, розмовляючи з ним та кутовими. Попереджував, що він пропускає занадто багато і він може бути знятий. Насправді ж здавалось, що Йошіно чудово себе почуває. Настільки чудово, наскільки можна себе так почувати, коли тебе постійно б’ють. Про це казав і кутовий японця.

Проте у шостому раунді після чергових атаку від американця рефері зупинив протистояння. Перемога Шакура Стівенсона у дебютному поєдинку в легкій вазі технічним нокаутом у шостому раунді.

Що тепер?

Японець програв явному фавориту. Буває, не страшно. В Японії взагалі може битись до 45 років, і не страшно. А на титули він і так фактично не претендував.

На Стівенсона очікують титульні випробування. Принаймні, схоже на те. Саме для цього, а ще для великих поєдинків, він перейшов у легку вагу. Зараз Шакур претендує на переможця пари Василь Ломаченко – Девін Хейні, але він сам не впевнений, що вийде проти того ж американця, бо, може, той піде далі по категоріях. Хоча, якщо переможе Ломаченко, то чому б і ні?

Також є варіант переможця пари Райан Гарсія – Джервонта Девіс. Сильно дорожчий поєдинок, але чи тягне відомість Стівенсона зараз на цей бій – велике питання. Ну, і цей переможець може захотіти зустрітись з переможцем пари Хейні – Ломаченко. Райан вже казав про таке.

І третій варіант – бій проти хорошого легковаговика. Обирати є з кого, якщо поки не складеться з чемпіонським поєдинком.

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Airwolf77
Шакур - страшный сон Гномаченко
Иван Качура
Передає привіт Хейні та Ломаченко.