Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 квітня 2023, 20:34
23373
5

Це особисте. Як Де Дзербі опинився у центрі скандалу в 30-му турі АПЛ

Наставник «Брайтона» був вилучений у поєдинку проти «Тоттенхема»… Втім, як і його опонент

| Оновлено 12 квітня 2023, 20:34
23373
5
Це особисте. Як Де Дзербі опинився у центрі скандалу в 30-му турі АПЛ
Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Стелліні емоційно спілкується з Роберто Де Дзербі

Все вірно, скандали трапляються не тільки в українській Прем'єр-лізі. Напередодні у найпрестижнішому національному футбольному чемпіонаті планети – англійській Прем'єр-лізі – сталася достатньо непрезентабельна ситуація, в епіцентрі якої опинилися два італійські тренери. Роберто Де Дзербі з «Брайтона», котрого в Україні чудово пам'ятають по роботі із «Шахтарем», та екс-асистент Антоніо Конте у «Сієні», «Ювентусі», «Інтері» та «Тоттенхемі» Крістіан Стелліні, який нещодавно отримав посаду тимчасово виконуючого обов'язки наставника «шпор».

Матч 30-го туру АПЛ мав колосальне турнірне значення як для «Тоттенхема», так і для «Брайтона». Ця гра, по суті, давала відповідь на питання, хто продовжить боротися за путівку від Англії до Ліги чемпіонів на наступний сезон, а хто, швидше за все, буде змушений зосередитися на вирішенні більш приземлених цілей та завдань.

Недивно, що ще до матчу Де Дзербі та Стелліні почали вести заочну жваву дискусію, яку у ЗМІ сприймали не інакше, як елемент психологічної війни, спрямованої на досягнення підсумкового результату. Почалося все із випаду наставника «Тоттенхема» на адресу свого колеги з «Брайтона». Зокрема, в одному із передматчових коментарів Стелліні заявив, що бачить Де Дзербі «дуже агресивним» опонентом, причому спостерігає за Роберто подібну поведінку ще із того часу, як коуч «Брайтона» був футболістом.

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Стелліні

Крім того, Стелліні ще й вирішив публічно порозмірковувати на тему відмінностей у тактичних налаштуваннях «Брайтона» часів Грема Поттера та Роберто Де Дзербі. Коуч «шпор» зазначив, що, на його думку, Де Дзербі не є настільки тактично «гнучким» наставником, як Поттер, і це, ймовірно, дуже не сподобалося тренеру «чайок». І нехай в іншому передматчові слова Стелліні про Де Дзербі були більш компліментарними, аніж принизливими, між двома італійцями «пробігла чорна кішка».

Матч лише підвищив градус протистояння між тренерами. На початку поєдинку «Брайтон» претендував на пенальті, але арбітри вирішили проігнорувати ймовірну гру рукою футболіста «Тоттенхема» у власному штрафному майданчику. Незабаром після цього Сон Хин Мін блискучим ударом з-за меж штрафного майданчика суперника відкрив рахунок, але «Брайтону» зусиллями Мітоми вдалося його зрівняти, проте цього разу арбітри таки зафіксували гру рукою, й взяття воріт «шпор» скасували. Щоправда, на перерву суперники все одно пішли за рівноваги на табло, яка стала можливою завдяки точному та ефектному удару головою у виконанні Данка.

На 55-й хвилині Велбек вивів «Брайтон» уперед, але після втручання VAR цей гол був знову скасований, причому знову через гру рукою – цього разу від Макаллістера, який опинився на шляху м'яча. Враховуючи ці обставини, а також той факт, що «чайки» більше володіли м'ячем та частіше били по воротах, Де Дзербі та його помічники почали помітно нервувати у технічній зоні, поки нарешті «не зірвалися з котушок».

На 59-й хвилині головний арбітр матчу був змушений вилучити Де Дзербі та Стелліні, які взяли участь у штовханині та з'ясуванні стосунків між членами тренерських штабів «Брайтона» та «Тоттенхема». Коучів обох команд рефері визнав відповідальними за те, що вони не змогли або не побажали стримати емоції, які панували серед їхніх помічників.

Getty Images/Global Images Ukraine

Вже після матчу Де Дзербі, який додивлявся поєдинок із роздягальні та виявився вкрай розчарований підсумковою поразкою (1:2), що сталася після голу Кейна на 79-й хвилині, звинуватив Стелліні у відсутності поваги. Причому екс-коуч «Шахтаря» не побажав деталізувати суть своїх висловлювань, лише загадково заявивши, що справа полягає у особистих моментах.

«Я завжди звик поважати всіх на полі та за його межами, і мені не подобається, коли люди не поважають мене. Але, маю визнати, це нормальна ситуація у футболі. Чому Стелліні не поважає мене? Це особисте, чи не так? Я завжди шаную усіх, особливо тренерів. Я можу відповісти лише за себе, але не за нього. Так, я відчуваю, що він не поважає мене. Це була особиста ситуація, і я розповів йому свою ідею щодо цього. Це не були образи, просто те, як я розумію ситуацію».

Після цього коуч «Брайтона» звинуватив лаву запасних «Тоттенхема» в тому, що вона «чинила тиск» на суддю, що, на думку наставника «чайок», і вилилося у підвищення градуса боротьби, апогеєм якого стала сутичка тренерських штабів в середині другого тайму.

Примітно, що Стелліні, який був набагато більш задоволений фінальним результатом протистояння, ніж його співвітчизник та колега із «Брайтона», у своєму коментарі після гри спростував слова Де Дзербі, давши зрозуміти, що «поважає усіх».

«Я можу сказати таке: те, що відбувається на полі, залишається на полі. Іноді здається, щось поганим, але це не так. Я хочу, щоб усі зрозуміли, що це моя друга гра в якості головного тренера «Тоттенхема», і я хочу віддати шану усім тренерам команд Прем'єр-ліги. Я намагався зберігати спокій та зосередитися на грі. Я маю керувати лавкою запасних і намагатися зберігати їх спокій, але в той момент я був зосереджений на гравцях і втратив фокус того, що відбувається поруч зі мною. Це правило, і я повинен дотримуватися правила, але якщо ви подивитеся на те, що сталося, я був чемний та спокійний», - наголосив Стелліні.

Примітно, що вже після вилучення наставників «Тоттенхема» та «Брайтона», у штрафному майданчику «шпор» стався черговий резонансний епізод. П'єр-Еміль Хейб'єрг, ймовірно, із порушенням правил зіграв проти Мітоми, вдаривши того по стопі, але цей епізод залишився безкарним для футболіста лондонської команди…

«Іноді я питаю себе, чи однакові правила гри у футбол в Італії, Україні, Лізі чемпіонів та АПЛ. Я був у роздягальні, коли сталася ситуація з Мітомою, і я думаю, що це занадто очевидно [для пенальті]», - прокоментував спірний епізод Де Дзербі, спілкуючись із журналістами після матчу.

Як би там не було, але «Брайтон» свою дуель «Тоттенхему» програв, після чого мрії про зону Ліги чемпіонів «чайкам» варто викинути з голови остаточно.

Що стосується найближчого майбутнього Де Дзербі та Стелліні, то на обох наставників чекає дискваліфікація, причому для коуча «Брайтона» вона стане вже третьою у нинішньому розіграші АПЛ. Раніше головного тренера «чайок» було покарано за вилучення у грі з «Фулхемом», а також після накопичення чотирьох жовтих карток. Емоції – це те, що було візитною карткою Де Дзербі в Україні, і залишаються нею в Англії…

Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Карабас Барабас
4 спорных эпизода - и все трактуются в пользу Лондона? У них там, похоже, свои гондуляны есть. На месте тренера я бы тоже вскипел.
Лютый Кандибобер
на варе далдоны сидели, там мяч в бедро попал, руки и близко небыло
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Bohdan
Подивіться на Стелліні, хто захоче такого тренера. Привів би хоч трохи себе в порядок, а то виглядає як бомж.
Gambie
Стеллини это тренер который никогда не будет главным тренером и его раздражает то что Де дзерби везде приглашают а его нет .Это чисто зависть .