Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 08 квітня 2023, 20:02
2935
2

Північна Македонія – Україна. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧС

Наші гандболістки розіграють путівку на світову першість із цілком посильним суперником

| Оновлено 08 квітня 2023, 20:02
2935
2
Північна Македонія – Україна. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧС
handball.net.ua

Поєдинок Північна Македонія – Україна відбудеться в суботу, 8 квітня, у Скоп’є. Початок зустрічі о 20:00 за київським часом.

Не секрет, що у жіночому європейському гандболі існує пул топових національних збірних і для команд середньої руки, а до таких зараз можна віднести й Україну, дуже важливо при жеребкуванні раунду плей-оф у кваліфікації на світові першості уникнути зустрічі з явними фаворитками. Довгий час фортуна не тішила синьо-жовтий колектив і нам у суперниці випадали Німеччина, Польща, Швеція, скажімо прямо, не найкращі варіанти. І ось вперше за довгі роки результати жеребкування можна вважати вдалими. За путівку на чемпіонат світу-2023 команда Віталія Андронова посперечається зі збірною Північної Македонії.

Наш суперник потрапив до числа сіяних команд раунду плей-оф завдяки своїй участі на чемпіонаті Європи-2022, яка, в свою чергу, відбулася за рахунок того, що Північна Македонія була однією з країн-господарок турніру. На домашньому Євро балканки не виблискували і, програвши всі три матчі із загальною різницею у -38, посіли підсумкове шістнадцяте місце, ставши найгіршою командою на континентальному форумі.

Варто зазначити, що до цього Північна Македонія востаннє виступала у фінальній частині європейської першості у 2012 році і тоді також замкнула підсумкову класифікацію (шістнадцяте місце). А на світових форумах балканки востаннє з'являлися у вже досить далекому 2007 році, і тоді наші суперниці зайняли непогане як для себе дванадцяте місце.

У складі Північної Македонії чітко виділяється головна зірка. Цей статус твердо закріплений за Сарою Рістовською, яка виступає в одному з клубів країни 404. 26-річна права крайня наразі провела за свою збірну 46 поєдинків і закинула в них 223 голи, з великим відривом будучи найрезультативнішою гандболісткою своєї країни серед чинних спортсменок.

Саме від Рістовської буде виходити основна небезпека для нашої збірної. Крім неї, у складі Північної Македонії варто звернути увагу на двох гандболісток виступаючих в елітній французькій першості (розігруюча Леоніда Гічевска з «Безансону» та голкіпер Йована Мічевска), а також на дует легіонерок з Румунії (досвідчена права напівсередня Олена Георгієвска та ліва напівсередня Йована Саздовска). В іншому ростер Північної Македонії включає виконавиць, які виступають у Греції, Ізраїлі, Туреччині, а також велику групу представниць не найсильнішого на даний момент внутрішнього чемпіонату.

Зв свого боку, тренерський штаб збірної України на матчі з балканками відібрав наступних виконавиць:

Воротарі: Марія Гладун («Фюхсе Берлін», Німеччина), Вікторія Салтанюк («Галичанка»),

Ліва крайня: Марія Коновалова («Галичанка»)

Ліві напівсередні: Юлія Андрійчук («Вольда», Норвегія), Ірина Компанієць («Ювента», Словаччина), Ірина Глібко («Римнику-Вилча», Румунія)

Лінійні: Ірина Прокоп'як, Анастасія Мелекесцева (обидві – «Галичанка»), Ірина Стельмах («Подравка», Хорватія)

Праві напівсередні: Діана Дмитришин («Галичанка»), Дарина Кот («Карпати»)

Праві крайні: Євгенія Левченко («Римнику-Вилча», Румунія), Наталія Воловник («ЯКС Ярослав», Польща)

Розігруючі: Леся Смолінг («ЯКС Ярослав», Польща), Мар'яна Маркевич («Галичанка»), Тамара Смбатян («Альба Фехервар», Угорщина)

Звісно, у синьо-жовтої команди не обійшлося без втрат. Через різні пошкодження не гратимуть у найближчих матчах голкіпер Юдіт Балог та польові гравці Євгенія Когуч, Лілія Горільська, Олена Шупік та Тетяна Поляк. Проте головний кістяк нашої збірної на місці. Персонально хочеться виділити праву напівсередню Ірину Глібко, яка на даний момент є другим бомбардиром у Європейській Лізі ЄГФ 2022/2023 із 72 м'ячами у 10 матчах.

Але й окрім неї в українському колективі достатньо якісних гандболісток. Голкіпер Марія Гладун проводить хороший сезон у «Фюхсе Берлін» і вже підписала на наступний рік контракт із клубом-учасником Ліги чемпіонів «Локомотивою Загреб». На місці досвідчені Ірина Стельмах та Наталія Воловник. Як завжди. небезпечні для своїх суперниць Євгенія Левченко та Леся Смолінг, та й гандболістки львівської «Галичанки» за поточний сезон пристойно додали, виступаючи у міцному польському чемпіонаті.

Загалом, перебити козирі Північної Македонії нашому тренерському штабу та збірницям більш ніж під силу. Вперше за довгі роки Україна вступає до раунду плей-оф кваліфікації на світову першість у статусі фаворита, що підтверджують і букмекерські котирування на першу гру. Так що наша команда просто зобов'язана використати наданий фортуною шанс і докласти максимум зусиль, щоб після довгої перерви пробитися до числа учасників фінальної стадії Чемпіонату світу. І перший із двох запланованих кроків необхідно зробити в суботу у Скоп'є.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної України

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Неймовірний рекорд. Гравець Реала в 7-й раз вийшов у фінал Ліги чемпіонів
Футбол | 10 травня 2024, 04:50 1
Неймовірний рекорд. Гравець Реала в 7-й раз вийшов у фінал Ліги чемпіонів

Тоні Кроос брав участь у фіналах двічі з Баварією та вп'яте з Реалом

Космос у Леверкузені. Баєр відігрався з 0:2 і вийшов у фінал Ліги Європи
Футбол | 10 травня 2024, 00:03 39
Космос у Леверкузені. Баєр відігрався з 0:2 і вийшов у фінал Ліги Європи

«Рома» не зуміла втримати перемогу та перервати неймовірну серію німецької команди

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.