Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Аргентина
| Оновлено 07 квітня 2023, 08:49
7987
2

Стопами батька. Як в Аргентині сходить зірка Редондо-молодшого

У рідному клубі Дієго Марадони, ймовірно, росте новий геній, батька якого називали «Принцом»

| Оновлено 07 квітня 2023, 08:49
7987
2
Стопами батька. Як в Аргентині сходить зірка Редондо-молодшого
Getty Images/Global Images Ukraine. Федеріко Редондо

Чемпіонат Аргентини з футболу в Україні не має широкої відомості та не користується серйозною популярністю. Цей турнір незаслужено перебуває у тіні бразильської Серії А, за якою наші вболівальники звикли стежити більш пильно, адже звідти в останні пару десятиліть до української Прем'єр-ліги прибуло чимало «чарівників м'яча».

Однак в аргентинському футболі талановитих і яскравих футболістів не менше, а їхні якість та вміння аж ніяк не поступаються аналогічним бразильським. Достатньо того, що чемпіоном світу з футболу минулого року на турнірі у Катарі стала саме національна команда Аргентини, і хоча б один цей факт говорить на користь необхідності більше поважати тамтешній внутрішній чемпіонат.

Але зараз ми не займатимемося описом турнірних перипетій аргентинської ліги, старт чергового сезону у якій було взято 28 січня, і до цього моменту зіграно вже 8 турів. Обмежимося скромнішим обсягом інформації, сфокусувавши увагу на окремо взятій особистості – 20-річному півзахиснику клубу «Архентінос Хуніорс», який є рідним для легенди світового футболу Дієго Марадони.

Мова про Федеріко Редондо – сина відомого в минулому опорного півзахисника збірної Аргентини, «Реала» та «Мілана» Фернандо Редондо, котрий мав невигадливе, але дуже промовисте прізвисько «Принц».

20-річний Федеріко, як і його батько, виступає на позиції опорного півзахисника, й останнім часом починає демонструвати, що найближчими роками здатен вибратися на справді топовий рівень виступів. У професійному футболі Редондо-молодший дебютував лише влітку минулого року, коли головний тренер «Архентінос Хуніорс» 42-річний Габріель Міліто (екс-захисник «Барселони», «Сарагоси», «Індепендьєнте» та збірної Аргентини) дав можливість опорнику зіграти проти «Тигре» (2:1).

Через два тижні після дебюту Редондо «Архентінос Хуніорс» продав у бразильський «Корінтіанс» ключового опорника команди Фаусто Веру, який раніше вже встиг дебютувати в національній збірній, за 6 мільйонів євро. А невдовзі після відходу Вери Редондо-молодший не лише почав регулярно виходити на поле, а й незабаром отримав у команді п'ятий ігровий номер, який раніше був на спині не лише у Фаусто Вери, а й у батька Федеріко – Фернандо Редондо.

Федеріко народився 18 січня 2003 року у Мадриді, де проживала родина Фернандо Редондо, хоча той із 2000-го вже виступав в Італії за «Мілан». Через півтора року після появи на світ молодшого сина опорний хавбек вирішив попрощатися не лише з «россонері», а й із професійним футболом, оголосивши про завершення кар'єри. Завдяки цьому сім'я Редондо невдовзі повернулася до Аргентини, де у віці 10 років Федеріко і вступив до академії «Архентінос Хуніорс».

«Мені був рік, коли мій батько пішов на пенсію, тому я ніколи не бачив, як він грає, але він завжди буде прикладом для наслідування, він спостерігає за всіма моїми іграми, а потім ми сідаємо й він розповідає мені, що я маю вдосконалити у своїх діях», - розповідав нещодавно Федеріко.

Прогрес у грі Федеріко Редондо в останній рік справді відзначають багато експертів, які спеціалізуються на аргентинському футболі. Габріель Міліто, схоже, вже розраховує на сина екс-зірки «Реала» як на ключового гравця першої команди, бо цього сезону дає Федеріко значно більше шансів у стартовому складі (із семи матчів чемпіонату в п'яти Редондо-молодший з'являвся на полі із перших хвилин).

Федеріко має чудову, як для опорного півзахисника, антропометрію. Його зріст – 190 сантиметрів, при цьому футболіст за рахунок довгих ніг та фізичної підготовки вміє чудово користуватися тим, чим його нагородила природа. Це агресивний, працьовитий, холоднокровний півзахисник, який вміє добре читати гру та передбачати дії як партнерів по команді, так і опонентів.

Редондо-молодший, як і його батько, чудово контролює м'яч, диригує на полі діями колег за рахунок відмінного виконання довгих, середніх чи коротких передач. Вміє як виконати довге закидання у зону, так і розтинати оборону суперника розрізними передачами. Найкраще Федеріко працює, коли перебуває в основі трійки півзахисників. Тоді він може диктувати темп, використовуючи своє гарне бачення поля, здатність віддати пас на будь-яку дистанцію та хорошу техніку.

Вже зараз Редондо-молодший демонструє на полі, що здатний приймати рішення, невластиві за віком переважній більшості його однолітків. На відміну від батька, Федеріко – правша, але лівою ногою він може працювати теж досить ефективно.

В цьому сезоні чемпіонату Аргентини Федеріко Редондо посідає 25-те місце за середньоматчовою кількістю передач у фінальну третину поля (8,1), причому входить до топ-10 гравців ліги за їх точністю (9-те місце; 84%).

Також Редондо-молодший може похвалитися й відмінною точністю передач загалом. Така у Федеріко складає 93%, що є сьомим показником на даний момент для футболістів з чемпіонату Аргентини. Крім того, якщо оцінювати статистику, виходить, що з чотирьох передач, виконаних Редондо, тільки одна адресована назад, а три – вперед. Це говорить про чудовий плеймейкерський потенціал сина екс-легенди «Реала».

Цікаво, що поки що, навіть незважаючи на дуже гарну особисту статистику дій на полі, до персони Федеріко Редондо немає серйозного інтересу з боку топ-клубів Європи. Принаймні, жодних чуток про це у джерелах, які заслуговують на довіру та повагу, не виникало. Очевидно, гранди чекають, як 20-річний футболіст проявить себе надалі, оскільки заявити про себе він зміг у не такому вже й ранньому за нинішніми мірками віці.

Свого часу Фернандо Редондо перебирався до Європи з «Архентінос Хуніорс», коли йому виповнився 21 рік. Тоді хавбек відбув у досить скромний іспанський «Тенеріфе», де провів чотири сезони у Ла Лізі, перш ніж перебратися до «Реала». З мадридцями Фернандо за шість сезонів виграв два чемпіонства у Іспанії та дві Ліги чемпіонів, а у 2000 році аргентинця було названо найкращим футболістом клубного сезону за версією УЄФА (ця номінація існувала з 1998 по 2010 роки).

Цілком можливо, що і Федеріко Редондо проводить свій останній сезон на батьківщині. «Архентінос Хуніорс», який нині йде у середині турнірної таблиці, не має економічних можливостей відмовлятися від цікавих фінансових пропозицій щодо своїх футболістів. Тільки за останній рік клуб продав сімох своїх гравців на загальну суму 17,2 мільйонів євро, а за гроші підписав лише одного – за 1,75 мільйона євро…

Варто відзначати й те, що оціночна вартість Федеріко Редондо на даний момент за версією Transfermarkt більш ніж доступна для більшості покупців на футбольному ринку – 400 тисяч євро. Зрозуміло, що «Архентінос Хуніорс» намагатиметься підвищити її у кілька разів за наявності серйозних торгів та кількох пропозицій, але загалом інвестиція у сина легенди «Реала», зірка якого вже поступово сходить в аргентинській лізі, виглядає на даний момент більш ніж виправданою.

Відверто кажучи, дуже хотілося б побачити Федеріко Редондо в українській Прем'єр-лізі… Це футболіст, який підійшов би команді, яка дорожить м'ячем та прагне виходити з оборони в атаку через центральну зону та за допомогою різного типу передач. На жаль, зараз уявити собі подібний трансфер набагато складніше, аніж у найкращі часи, а тому, швидше за все, через пару місяців чи максимум за рік ми побачимо Федеріко десь на Піренеях чи Апеннінах, де він спробує довести Європі, що підкорити її виявився гідним не тільки його батько, але і його вельми небезталанний молодший син…

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василий Николенко
Фернандо Редондо-найбільш недооцінений гравець в історії футболу.Феноменальний півзахисник
Умник
Я помню бати его слезы после перелома ноги, он тогда мог с Шевой феерить.
А тот финт в матче с Мю, я не забуду никогда.
Сыну удачи