Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 05 квітня 2023, 20:48
1067
1

ЧЕФЕРІН: «Футбол нікому не належить. Він ніким не приватизований»

Президент УЄФА нагадав про цінності, що лежать в основі футболу

| Оновлено 05 квітня 2023, 20:48
1067
1
ЧЕФЕРІН: «Футбол нікому не належить. Він ніким не приватизований»
УЄФА. Александер Чеферін

Президент УЄФА Александер Чеферін нагадав на Конгресі УЄФА 2023 про цінності, що лежать в основі футболу:

«Ми ніколи не повинні забувати, наскільки прекрасний футбол, як він пробуджує в нас емоції, як тримає у напрузі сотні мільйонів людей, як визначає нашу суть. Європейський футбол – це унікальна історія успіху. Це наше суспільство у мініатюрі. Це європейський футбол. Чудовий. Захоплюючий дух.

Ми зіткнулися з процесом стрімкої глобалізації та з усім іншим, що з цього випливає. З плюсами та ризиками. Ми не повинні про це забувати. Були спокуси і навіть спроби створити нові моделі, але вони суперечили європейській моделі, якою ми так цінуємо. Наша модель базується на спортивних принципах. Там, звідки ми прийшли, заслуги не мають вартості. Заслуги не можна проголошувати та не можна придбати. Їх можна лише заслужити. Сезон за сезоном. На полі та за його межами. На цьому континенті немає місця картелям. Думаю, всі разом ми ясно це дали зрозуміти.

Це є основою нашої моделі. Я глибоко вдячний усім урядам країн Євросоюзу, включно з Португалією, які зрозуміли, що було поставлено на карту. Це стало історичною демонстрацією нашої солідарності. Прекрасно розуміти, що ми можемо розраховувати на підтримку Асоціації європейських клубів. Я хотів би окремо подякувати Насеру Аль-Хелаїфі за це, за захист європейської моделі. Ця співпраця важлива, і вона здійснюється чудово.

Футбол – один із останніх громадських активів, який досі не приватизований. Він нікому не належить, але водночас належить кожному. Гравцям, тренерам, суддям, уболівальникам та волонтерам. Ми ніколи не повинні забувати – наш обов'язок зробити так, щоб інтереси футболу переважали особисті інтереси жменьки привілейованих осіб.

Ми повинні і продовжуватимемо спільну роботу. І не лише у кризові часи. Тому що приклади одноосібної влади завжди закінчувалися розчаруванням та трагедією. Саме тому УЄФА змінив свій підхід. У нашому Виконавчому комітеті представлені клуби та ліги. Ми організували щорічну футбольну Конвенцію, в якій беруть участь усі зацікавлені сторони. Ми підписали історичний Меморандум про взаєморозуміння із асоціаціями вболівальників. Ми працюємо у партнерстві з ФІФА та іншими конфедераціями, особливо з КОНМЕБОЛ. А тепер, завдяки спільній заявці [на проведення чемпіонату світу], ми зміцнимо співпрацю з Африкою.

За останні кілька років в УЄФА було створено департамент жіночого футболу, проголошено стратегію жіночого футболу. Ми успішно реформували жіночу Лігу чемпіонів та централізували медіаправа. У жіночий Євро-2022 ми інвестували у п'ять разів більше, ніж у Євро-2017. Революція вже розпочалася. Наше наступне завдання – прийняти мінімальні стандарти для гравців жіночих збірних. Це, безперечно, стане важливим етапом у розвитку жіночого футболу.

Ми маємо зіграти свою роль у вирішенні проблем ХХІ століття. Саме тому Євро-2024 у Німеччині стане найбільш зеленим в історії. Ми намагатимемося зробити все можливе, щоб прокласти шлях і довести, що наш світ потребує захисту.

Ми не маємо права забувати, що футбол є інклюзивним видом спорту, відкритим для всіх. У співпраці з федераціями та клубами ми маємо ефективніше переслідувати порушників щоразу, коли футболіст піддається під час матчів УЄФА расистським, гомофобним чи сексистським образам. Можливо, настав час перейти до жорсткіших заходів.

На жаль, на відміну від воротарів серед лідерів не помиляється лише той, хто нічого не робить. Жоден з них не може похвалитися бездоганним послужним списком... хоч би яким пристрасним, професійним чи досвідченим він не був. Завжди знайдеться ряд помилок, які заплямують репутацію, помилок, які вони хотіли б стерти. Я не виняток. УЄФА також. Найголовніше – усвідомити помилки, змінитись і наступного разу зробити все інакше.

Протягом усієї своєї короткої історії УЄФА ніколи не боявся реформ. Сьогодні, після великого та зразкового діалогу з федераціями та всіма членами європейської футбольної родини, ми вносимо свій внесок, запроваджуючи нові сміливі формати чоловічих клубних змагань з 2024 року, а також нову структуру Ліги націй та відбіркових циклів у чоловічому та жіночому футболі.

Футбол існував до нашого приходу й існуватиме, коли ми підемо. Але зараз ми несемо за нього відповідальність і маємо зробити все, щоб його захистити. Щоб захистити гравців. Щоб захистити гру».

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина
Футбол | 02 травня 2024, 06:35 6
Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина

1 травня «Боруссія Д» обіграла парижан 1:0 у першому матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Неочікуваний варіант. Відомо, який клуб може очолити Клопп після Ліверпуля
Футбол | 01 травня 2024, 20:34 2
Неочікуваний варіант. Відомо, який клуб може очолити Клопп після Ліверпуля

Іменитий наставник може очолити дортмундську «Боруссію»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gambie
Не рассказывай сказки .Всю жизнь футбол приватизирован Газпромом .Когда началось вторжение 24 февраля 2022 года в россии играли матч лиги Европы зени́т Бетис невзирая на то что летели уже ракеты в Украину и шел бой за аэродром в гастомеле где садились самолёты с террористами .И спокойно в Европе все играли и никто не возмущался и шла реклама Газпром .И только когда сборная Польши отказалась играть с россией плэйофф чемпионата мира неожиданно мы узнали что в футболе есть какие-то руководящие органы и начался процесс отстранения .Так что без пафоса .и фифа и Уефа насквозь прогнившие и коррумпированные организации