Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 05 квітня 2023, 07:36
4849
3

Як Голлівуд перебрався в Париж

Оглядач Sport.ua не бачить проблисків надії у грі «Парі Сен-Жермен»

| Оновлено 05 квітня 2023, 07:36
4849
3
Як Голлівуд перебрався в Париж
Getty Images/Global Images Ukraine. Кристоф Галтьє

Лоран Блан, знаменитий екс-захисник зіркової збірної Франції на зламі століть, який пізніше став непоганим тренером (зараз очолює «Ліон»), сказав нещодавно, що як тільки «ПСЖ» вилітає з Ліги чемпіонів, сезон для команди закінчується. Дозволю собі не погодитися з колишнім наставником «Сен-Жермен»: нинішній сезон для паризької команди закінчився з того моменту, коли її очолив Крістоф Галтьє.

***

Влітку минулого року «Парі Сен-Жермен» вкотре затіяв ґрунтовну перебудову. Причому вона торкнулася не лише складу, а й тренерського містка. Робота Маурісіо Почеттіно як керманича «Парижа» босами клубу була визнана незадовільною. Незадовільною насамперед через відсутність прогресу команди у Лізі чемпіонів. Аргентинцю вказали на двері. І на посаду головного тренера призначили не «вакантного» Зідана, з яким вели довгі переговори, а чинного тренера «Ніцци» Галтьє.

Причому показово, що босам «ПСЖ» довелося викуповувати контракт Галтьє у «Ніцци» за десять мільйонів євро. Гроші начебто й не дуже великі для бездонної кишені шейхів, але якщо приплюсувати ще десять мільйонів, виплачених як неустойка Почеттіно, виходить некисла сума. У тому сенсі, що над Галтьє вже з першого моменту його появи в офісі паризького клубу тяжіла «брила» вагою двадцять мільйонів євро. Ці гроші новому наставнику «Парижа» треба було, як мінімум, відпрацювати та виправдати. Насамперед – перед керівництвом клубу, яке до останнього сподівалося отримати Зідана.

Але чому ж, не отримавши Зізу, вибір парижан впав на не самого зіркового навіть за мірками Ліги 1 наставника? Та все дуже просто. Новим спортивним директором «ПСЖ» влітку минулого року став Луїш Кампуш, який раніше працював з Галтьє в «Ліллі». У тій команді Кампуш був спортивним директором, а Галтьє головним тренером. Завдяки цьому дуету «доги» 2021 року сенсаційно стали чемпіонами Франції. Тоді Кампуш продемонстрував свій унікальний талант шукати молодих зірок, а Галтьє – їх розкривати.


Getty Images/Global Images Ukraine. Луїш Кампуш та Крістоф Галтьє

Луїш та Крістоф ідеально доповнювали один одного у «Ліллі». Перший був повністю зосереджений на роботі скаутів і на веденні переговорів. Другий у трансферні питання не влазив абсолютно, обмежившись винятково на тренерських функціях. Розмежувавши сфери впливу, фахівці добре ладнали. У них склалися дружні стосунки не тільки на робочому місці, а й поза ним.

Обидва пішли з «Лілля» після того, як раптово клуб змінив власника. Кампуш пішов у ході чемпіонського сезону в нікуди, Галтьє – вже після закінчення блискучого чемпіонату до амбітної «Ніцци».

Минулого літа їхні шляхи знову перетнулися. На цей раз – у найкрутішому французькому футбольному проекті нового часу. Боси «ПСЖ» дуже хотіли віддати на відкуп внутрішнє футбольне господарство клубу саме Кампушу, тому піддалися на аргументи португальця призначити головним тренером саме Галтьє.

Якщо Галтьє – повністю креатура Кампуша, то саме запрошення португальського «трансферного чарівника» до «ПСЖ» викликане не лише його внеском у чемпіонство «Лілля», а й успішною роботою в «Монако». Саме в «княжому клубі» Кампуш явив футбольному світу Мбаппе, якого знає з 14 років, і до якого дуже прив'язаний.

А оскільки паризькі шейхи будь-що намагалися втримати Кіліана в рядах «ПСЖ», не допустивши його трансферу до «Реала», було вирішено запросити Кампуша в клуб, щоб той умовив Мбаппе залишитися.

У підсумку всі сторони цієї непростої «багатоходівки» залишилися задоволені. Босам «ПСЖ» вдалося утримати Мбаппе. Кіліан як підмогу в клубі отримав свого футбольного «хрещеного батька» Кампуша. Ну а Кампуш, не мудруючи лукаво, вирішив запросити на посаду тренера «Сен-Жермен» людину, з якою йому було дуже комфортно на попередньому робочому місці.

Здавалося б, всі сестри отримали свої сережки, і «ПСЖ», який перезарядив свої батарейки, нарешті повинен досягти прогресу в Лізі чемпіонів. Однак у новій системі координат «Парижа» виявилася явна слабка ланка. І це Крістоф Галтьє.

***

Кампуш не приховував, що «продавлював» кандидатуру свого приятеля на пост керманича «ПСЖ» ще й тому, що той має унікальне (на думку не лише Луїша, а й колишніх підопічних Крістофа за «Ліллем») уміння мотивувати футболістів. І що на всіх своїх попередніх роботах Галтьє вдавалося поставити гру в обороні. Саме від захисту «танцювали» колишні команди Крістофа: «Сент-Етьєн», «Лілль» та «Ніцца». Кампуш логічно вважав, що Галтьє нарешті вдасться досягти ігрового балансу в «ПСЖ» між атакою та захистом.

Загалом, якщо простими словами, то Галтьє запрошувався до «Парижа» не так для того, щоб команда показувала видовищний футбол, а скільки для того, щоб був порядок в обороні. І щоб нарешті був очікуваний результат у чемпіонській Лізі.

Логічне на перший погляд рішення Кампуша із запрошенням Галтьє таким не виявилося вже після половини цього сезону. Надійний позиційний захист, вибудовування якого завжди славився цей французький тренер, на новому робочому місці не прижився. Після 29 турів чемпіонату Франції у пасиві «Парижа» 29 пропущених м'ячів. Тобто в середньому команда пропускає по одному м'ячу у кожному матчі. Три команди Ліги 1 на даний момент мають кращі показники у графі «пропущені» м'ячі.

У пасиві «ПСЖ» зараз – п'ять поразок у чемпіонаті. «Ланс», що йде другим, програв тричі. Поразка у попередньому турі від «Ліона» стала для «Парижа» вже восьмою (!) у 2023 році (у всіх турнірах).

Не виправдав себе Галтьє і як тренер-мотиватор: його промови в роздягальні далі вух підопічних не доходять, а Кампуш сподівався, що слова тренера потраплятимуть прямо в серця футболістів.

Не спрацювала ще одна фішка Галтьє, яка працювала раніше. Будучи до певної міри консерватором, він не душив на корені ігрову ініціативу своїх підопічних. Але якщо раніше таке «ноу-хау» мало позитивний ефект, коли гравці проявляли свої найкращі якості на нових позиціях або за нових обставин, то тепер зайва ініціатива призводила до того, що зіркові гравці атаки (Мбаппе, Неймар та Мессі) практично не брали участь у оборонній роботі.

До того ж, за даними французьких ЗМІ, Галтьє надто лояльно ставиться до цієї трійці. Такого поняття, як «батіг», у його тренерському арсеналі не було. Тому всередині колективу і почалися розбрід та хитання.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе, Неймар та Ліонель Мессі

Мбаппе – єдиний із «несвятої» трійці, хто по-справжньому намагається тягнути ярмо лідера. Неймар частіше хворіє і скандалить, аніж грає, а Мессі після того, як став чемпіоном світу, схоже, забив на футбол на клубному рівні.

Все це й призвело до того, що вже зараз можна з упевненістю стверджувати не лише про те, що нинішній сезон «ПСЖ» провалено, про що згадував Блан. Крім ЛЧ, «Париж» вилетів і з Кубка Франції. Та й у Лізі 1, незважаючи на лідируючу сходинку, позиції команди не виглядають монолітними. Можна стверджувати вже зараз і про те, що запрошення Галтьє як тренера-мотиватор, здатного дати оперативний результат, теж себе не виправдало. М'яко кажучи.

«ПСЖ» – це не команда, а розкішний магазин із дорогими виробами, якими всі захоплюються, але ніхто не може їх собі дозволити»: це слова колишнього капітана «Баварії» Філіпа Лама після того, як «Париж» безвільно поступився баварцям у першому раунді плей-оф Ліги чемпіонів. І з цією оцінкою дуже важко не погодитись. І все більше складно «Парижу» залишатися оптимістом, робити гарну міну за поганої гри. Якщо раніше саме «Баварію» за очі називали ФК «Голлівуд», то тепер це не дуже приємне прізвисько дуже доречно підходить «Парижу».

Тому не дивуйтеся, якщо цього літа шейхи знову затіють масштабний ремонт/перебудову свого «розкішного магазину».

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ekvato
Не згідний лише з тим, що Мессі забив на клубний футбол. Він класно грає як плеймейкер і створює купу моментів для партнерів. Але а) партнери туплять; б) оборона ПСЖ багато пропускає. Месі забив кілька вирішальних м'ячів після Нового року, я не бачу гри командної. Як не було її у Барси останніх сезонів Мессі. Хоча я ще плекаю надії, що він повернеться у Барселону. Було б класно там закінчити кар'єру
karimj
Зроблено дуже цікавий аналіз.
luceorius
 Таке враження, що Мбаппе, Мессі, Неймар - пани, решта - холопи. Перші, часто всі троє відразу, не хочуть ( допомагати захисту ), другі неспроможні ефективно підтримати атаку.