Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 квітня 2023, 07:23
7192
13

Шахтар хоче замінити Мудрика на бразильця. Хто може підсилити гірників?

Схоже, що у нинішньому складі Йовічевіч не бачить ключового гравця на лівий фланг атаки

| Оновлено 05 квітня 2023, 07:23
7192
13
Шахтар хоче замінити Мудрика на бразильця. Хто може підсилити гірників?
Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін

Наприкінці лютого колишній півзахисник «Шахтаря» бразилець Марлос, який навіть встиг обзавестися українським громадянством та провести низку матчів за «синьо-жовтих», сказав, що ніколи не вірив у здатність «гірників» обходитись у складі без бразильців. Але після початку повномасштабної фази російсько-української війни донецькому клубу справді довелося йти на суттєві кадрові пертурбації, аби зберігати можливість змагатися не лише в рамках української Прем'єр-ліги, а й у єврокубках. Це призвело до мінімізації легіонерів у складі та максимального його насичення українськими виконавцями.

Одним із тих, хто скористався відтоком бразильців із «Шахтаря», став лівий вінгер Михайло Мудрик. Півзахисник дуже яскраво проявив себе, у тому числі й на груповій стадії нинішньої Ліги чемпіонів, і у січні 2023 року за 70 мільйонів євро перебрався до «Челсі».

Однак після відходу Мудрика у складі «Шахтаря» Ігор Йовічевіч поки що так і не може відшукати іншого українського виконавця, котрий міг би виконувати необхідний обсяг роботи на полі, що максимально поєднується із тактичними задумами тренерського штабу. Георгій Судаков та Дмитро Криськів є, безумовно, дуже талановитими, але позиція лівого вінгера у її сучасному розумінні не є для обох «рідною» та звичною.

Вочевидь, саме тому «Шахтар» останніми місяцями дуже активно працює на ринку, намагаючись відшукати футболіста, який за своїм потенціалом та здібностями може виявитися заміною для Мудрика. «Гірники» вже встигли підписати 18-річного таджицького легіонера Хусрава Тоїрова, але його перспективи в українській команді поки що залишаються туманними, а тому донецький клуб повернувся до свого улюбленого та максимально «переораного» ринку талантів – бразильського.

Зараз «Шахтар» дуже ретельно вивчає всі варіанти, що є на бразильському ринку. Причому йдеться про молодих чи навіть юних виконавців, які не встигли голосно заявити про себе на дорослому рівні, а від того ще не мають надто високої трансферної вартості. Як мінімум три прізвища потенційних новобранців «Шахтаря» вже промайнули у бразильській пресі, і про цих футболістів варто поговорити трохи детальніше…

Кевін

Вік: 20 років
Клуб: «Палмейрас»

Вперше інформація про інтерес «Шахтаря» до Кевіна з'явилася на початку грудня минулого року. Тоді ЗМІ повідомили, що «гірники» запропонували «Палмейрасу», з яким у футболіста контракт, 4 мільйони євро у вигляді відступних, але незабаром стало зрозуміло – ця сума надто мала для здійснення угоди. Згодом «Шахтар» ще тричі покращував пропозицію (до 5, 10 та 15 мільйонів євро), але щоразу натикався на небажання «Палмейраса» погоджуватися на трансфер.

Зрештою «гірники» у зимове трансферне вікно відступили від ідеї підписати Кевіна, вважаючи за краще зосередитися на інших цілях. Вже на фініші зимової дозаявної кампанії донецький клуб підписав згаданого вище Хусрава Тоїрова, з чого напрошується висновок, що таджицький легіонер із самого початку не був пріоритетною фігурою для «Шахтаря», але виявився тим, по кому вдалося домовитися.

Що стосується Кевіна, то цей вихованець академії «Палмейраса» ще наприкінці 2021 року встиг дебютувати у бразильській Серії А, але відтоді, зігравши 2 матчі та відзначившись 1 забитим м'ячем, більше так і не з'являвся в дорослій команді. Лівий вінгер, здатний також зіграти на правому фланзі та в центрі нападу, весь минулий календарний рік провів у молодіжній команді «Палмейраса», став однією з головних зірок крайнього розіграшу так званої Копіньї – молодіжного Кубка Сан-Паулу.

Саме «Палмейрас» другий рік поспіль став тріумфатором Копіньї, а Кевін виявився кращим асистентом турніру (5 передач), а також увійшов до трійки кращих його бомбардирів (5 голів), для чого йому потрібно було провести лишень 8 матчів.

Цей футболіст чимось нагадує юного Вілліана, але, мабуть, здатний похвалитися навіть більш розвиненою технікою роботи із м'ячем. Окрім фінтів, основними перевагами Кевіна є, звичайно ж, швидкість, бачення поля та розуміння футболу. Молодий футболіст має контракт із «Палмейрасом» до червня 2026 року, і домовитися про його перехід «гірникам» цього літа буде досить непросто.

Що цікаво, можливість все-таки оформити угоду щодо Кевіна у «Шахтаря» цілком може виникнути. Подейкують, що «Палмейрас» хоче бачити у своїх лавах атакувального хавбека «гірників» Педріньо, який до 30 червня має орендну угоду з «Атлетіко Мінейро». «Півники» хотіли б продовжити співпрацю з футболістом, але не можуть задовольнити запити «гірників» щодо викупу трансферу. За Педріньо «Шахтар» просить 20 мільйонів євро, і ця сума є непідйомною для «Атлетіко Мінейро». «Палмейрас» також не готовий платити такі гроші, але нібито хотів би обговорити формат, за якого до угоди буде включений Кевін. У цьому випадку бразильський клуб заплатить українському 10 мільйонів євро та передасть частину економічних прав на Кевіна, що може виявитися досить вигідною інвестицією для «гірників».

Егіналдо

Вік: 18 років
Клуб: «Васко да Гама»


instagram.com/eguinaldo_09. Егіналдо

На відміну від Кевіна, лівий вінгер «Васко да Гама» Егіналдо, яким також активно цікавиться «Шахтар», у власні 18 років вже має непоганий досвід виступів на професійному рівні (25 матчів та 3 голи за першу команду).

Егіналдо приєднався до «Васко да Гама» лише у січні минулого року, коли його орендували в «Артсула» з Ріо-де-Жанейро. Через сім місяців керівники «Васко» домовилися про повноцінний викуп контракту юного вінгера за 120 тисяч євро, бо той виявився дуже ефективним виконавцем у першій команді, допомагаючи їй досягати успіху в Серії В.

Нинішнього року «Васко да Гама» готується повернутися до виступів у Серії А, де славетна команда була відсутня протягом двох останніх розіграшів. Недивно, що в клубі намагаються максимально зберегти боєздатний склад та, по можливості, навіть підсилити його, хоча експерти все одно називають «Васко да Гама» одним із очевидних аутсайдерів цього сезону.

Вірогідно, останньою обставиною і спробував скористатися «Шахтар». Український клуб, як повідомляли бразильські інсайдери, запропонував за Егіналдо 2 мільйони євро. За цю суму «гірники» хотіли викупити лише 60% економічних прав на вінгера, але навіть подібний варіант, який дозволяє «Васко да Гама» теоретично розраховувати на дуже хорошу суму при подальшому перепродажі футболіста, виявився нецікавим бразильцям.

У «Васко да Гама» Егіналдо досить часто використовується на позиції центрфорварда, і загалом цей футболіст не такий швидкісний, як Кевін. Техніка у вінгера «Васко да Гама» на хорошому рівні, але загалом його візаві з «Палмейраса» намагається брати на себе ініціативу набагато частіше.

Сильною стороною у грі Егіналдо виглядає його постійна націленість на м'яч. Футболіст не боїться єдиноборств, і минулого розіграшу Серії В мав непогану статистику в цьому компоненті (виграв 42% дуелей). Але загалом цей бразилець є ще дуже «сирим» виконавцем, і поки що «Васко да Гама» не має по ньому великої кількості запитів із Європи. Подейкують, що разом із «Шахтарем» інтерес до Егіналдо має клуб з Португалії, але той, на відміну від «гірників», поки готовий вести мову лише про оренду, а це тим паче не влаштовує бразильців.

Джон Кеннеді

Вік: 20 років
Клуб: «Флуміненсе»


Getty Images/Global Images Ukraine. Джон Кеннеді

Третьою опцією для «Шахтаря» на бразильському ринку наразі є 20-річний вихованець академії «Флуміненсе» Джон Кеннеді. Цей футболіст вважає за краще діяти на позиції центрфорварда, хоча нерідко виявляється задіяним і на флангах атаки (в основному ліворуч, оскільки Кеннеді правша). Як і Егіналдо, Кеннеді вже має пристойний досвід виступів на дорослому рівні, у тому числі 26 матчів (4 голи) в бразильській Серії А.

Дебютувати за «Флуміненсе» в елітарному дивізіоні бразильського футболу Джону вдалося ще у січні 2021 року, коли форварду було лишень 18 років та 8 місяців. Проте з того часу Кеннеді так і не вдалося стати ключовим виконавцем для «триколірних». В основному Джон використовується як гравець ротації, з'являючись на полі на заміну.

Ігрові переваги Кеннеді – це симбіоз техніки, боротьби за м'яч та націленості на ворота суперника. Не можна сказати, що в якомусь із цих компонентів Джон аж надто особливо виділяється. Наприклад, в минулому розіграші Серії А форвард вигравав 34% єдиноборств (у середньому за 90 хвилин їх було в активі Кеннеді 29), був успішним у 45% випадків обведень (5,7 у середньому за матч) та у 36% випадків влучав у площину воріт при ударах (3,1 у середньому за матч).

У січні нинішнього року керівництво «Флуміненсе» вирішило віддати Кеннеді в оренду до «Ферровіарії» з Араракуари, де форвард за короткий час чудово проявив себе, відзначившись 6 голами в 11 матчах Ліги Пауліста. Це сприяло швидкому поверненню Джона до табору «триколірних», де він тепер, можливо, отримає більше шансів проявити себе вже в Серії А.

Гарні виступи за «Ферровіарію» привернули увагу до Кеннеді з боку клубів з Іспанії, Італії, Франції та Португалії. Також спробувати підписати Джона у літнє трансферне вікно хоче і «Шахтар».

Бразильські журналісти повідомляють, що «Флуміненсе» загалом не налаштований вибудовувати перешкоди для відходу Кеннеді з клубу у найближчі місяці. «Триколірні», навпаки, готові до переговорів і, здається, не проти скористатися шансом вигідно продати свого вихованця, але в якості орієнтиру для угоди визначили суму у 5 мільйонів євро.

Зіграти на користь «Шахтаря» в цьому випадку може також той фактор, що інтереси Джона Кеннеді представляє агентська компанія Джуліано Бертолуччі, який раніше вже багато разів співпрацював із «гірниками», зокрема в угодах щодо Бернарда, Давіда Нереса, Додо та Педріньо.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вигнанець Зорі отримав травму та вибув до кінця календарного року
Футбол | 01 травня 2024, 18:15 0
Вигнанець Зорі отримав травму та вибув до кінця календарного року

Денис Нагнойний розірвав хрестоподібні зв'язки

Анчелотті оцінив шалений матч із Баварією, в якому Лунін пропустив двічі
Футбол | 01 травня 2024, 07:26 0
Анчелотті оцінив шалений матч із Баварією, в якому Лунін пропустив двічі

«Реал» зіграв унічию з мюнхенською командою на «Альянц-Арені» з рахунком 2:2

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Brian
Думаю Шахтёру стоит сменить вектор заданный Луческу и обратить внимание на легионеров из других стран. В Африке и Южной Америке хватает стран богатых на таланты. Сенегал, Кот'д Ивуар, Камерун, Марокко.....Эвадор, Уругвай, Аргентина. Почему бл....только на Бразилию всё внимание?
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Slava_Dyatlov
Коноплянка, техника бразильская
avk2307
Сейчас ни один из более менее талантливых бразильских игроков в возрасте до 20 лет в Шахтер не пойдет. Есть много клубов , которые прошлую стратегию шахтера используют в стабильных без военных действий странах Европы, той же Франции, Португалии  и др.
Кроме того те же клубы АПЛ и Ла Лиги самых талантливых себе приобретут.
Ну и какая перспектива для одного бразильца такого в игре против Фейенорда условного или Ренна, не говоря уже о играх с клубами посолиднее - участвовать в командном прессинге или пасоваться поперек поля?
Балканцы, африканцы или Южная Америка не первого класса. Вот эти еще подумают и могут согласиться.
Gargantua
именно бразильцем?  нет ли в этом дискриминации?
ALKOSruLKA
що показово, говорячи про Мудрика, всі вже називають 70 млн (а не 100, як на початку)
Justin_Bieber15
Ежики плакали, кололись, но продолжали жрать кактус. А потом будут ныть про плохую УЕФА
Gargantua
Миша Спиваковский говорит что это Шахтер предлагал Палмейрасу своего Педриньо а те отказались. А не наоборот.
Gambie
Этот Мудрик никакой .не игрок .у него нет психологической устойчивости .Такого нужно брать бесплатно и научить играть.А кроты развели Челси на большие бабки и ржут теперь 
Умник
Олексій в них контракт з ФІФА, не підійдуть)))))
Gambie
Да скоро этот Мудрик вернётся в шахтер в аренду .кому он там нужен в Англии .чужак