Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 03 квітня 2023, 15:34
5232
2

Титул Квітової, провал українок у Маямі, фейк-повернення Федерера

Sport.ua підбиває підсумки двох останніх тижнів у тенісі

| Оновлено 03 квітня 2023, 15:34
5232
2
Титул Квітової, провал українок у Маямі, фейк-повернення Федерера
Getty Images/Global Images Ukraine. Петра Квітова

Завершилася друга половина тенісного березня, яка для найкращих спортсменів традиційно проходить у Флориді. Чоловіки та жінки змагалися на одному з найпрестижніших турнірів сезону – ATP / WTA 1000 Маямі. На жаль, українські тенісистки не змогли потішити своїми виступами, але продовжують активно боротися з байдужістю тенісних організацій до повномасштабної війни, яку розв'язала росія на території України.

WTA 1000 Маямі

Розпочнемо розбір турніру з українських дівчат. Даяна Ястремська та Леся Цуренко стартували з кваліфікації змагань. Обидві тенісистки змогли пройти 1-й раунд: Леся на класі обіграла Коко Вандевей без особливих проблем, а Даяна у трисетовому трилері вирвала перемогу у Кеті Макнеллі. Цікаво, що після завершення матчу американка не потиснула Даяні руку. У них давній конфлікт, який розпочався ще в 2021 році на турнірі в Цинциннаті. Тоді, в рідних стінах, Кеті також програла Даяні, а після перемоги Ястремська простягла руки до вух, натякаючи на те, що вболівальникам, які активно підтримували Макнеллі, варто помовчати. Тоді дівчата теж обійшлися без рукостискань у сітки, але незабаром все-таки подякували одна одній за гру. Але в Маямі цього не сталося. Швидше за все, дуже вже американка образилася на Даяну і вирішила, що та часто симулює... Величезного розголосу цій ситуації не надали, тому особливої уваги на цьому акцентувати навряд чи варто.


Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Даяна не змогла зрештою вийти в основу турніру в Маямі, у фіналі відбору в трьох сетах поступившись Анні-Лєні Фрідзам. Ця поразка від німкені стала для Ястремської вже другою цього сезону. Раніше вона програла Фрідзам на змаганнях в Остіні. Цуренко не пішла за прикладом своєї співвітчизниці і обіграла Геррієт Дарт у фіналі відбору в двох партіях, тим самим забезпечивши собі участь в основі Маямі. Далі Цуренко у 1/64 фіналу зустрілася з фіналісткою US Open 2021 Лейлою Фернандес. У першому сеті українка вигравала з рахунком 4:0, але програла 6 геймів. У другій партії Цуренко відразу зробила брейк, але й тут не змогла втримати перевагу, віддала сет із рахунком 3:6 та завершила виступи на змаганнях.

Крім Ястремської та Цуренко, Україна в одиночному розряді також була представлена Мартою Костюк та Ангеліною Калініною. У 1/64 фіналу Марта впевнено виграла у Елізабетти Кочаретто, не віддавши їй жодної подачі. Така гра Марти вселила надію українським уболівальникам на її успішний подальший виступ, проте незабаром Костюк дуже засмутила. У 2-му раунді турніру Марта зіграла з росіянкою Анастасією Потаповою. Точніше, як зіграла... Українка взяла всього 3 гейми. Важко критикувати Костюк, адже проти представниць країни-терориста завжди складно грати, та й уболівальники чомусь регулярно підтримують таких ізгоїв адекватного світу (Потапова, нагадаємо, в Індіан-Веллсі вийшла на матч у футболці московського «спартака»). Костюк не змогла показати свій найсильніший теніс і відверто провалилася. Взагалі, після виграного трофею в Остіні Марта поки що все ще не здатна грати проти міцних тенісисток, але сподіваємось, що це «поки що» не переросте на «постійно».


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Калініна стартувала з 1/32 фіналу, пропустивши перший раунд. Там Ангеліна зустрілася з Софією Кенін – чемпіонкою Відкритого чемпіонату Австралії з тенісу 2020. Але перша ракетка України не змогла пройти американку, поступившись їй у двох сетах. У 2023 році Калініна вже програвала Софії у чвертьфіналі змагань в австралійському Хобарті.

Також українки виступили у парному розряді турніру в Маямі. Надія Кіченок разом із Софією Кенін вилетіли в першому ж раунді від Ніколь Мелічар-Мартінес та Еллен Перес. Загалом американсько-український дует вважався аутсайдером зустрічі, але зміг вирвати перемогу на тай-брейку другого сета, а на чемпіонському тай-брейку поступилися з бойовим рахунком 13:15. Людмила Кіченок зі своєю напарницею Альоною Остапенко дійшла до чвертьфіналу. До цієї ж стадії сенсаційно дійшла й Ангеліна Калініна з Іриною-Камелією Бегу і у півфіналі ми могли побачити 50% українське дербі, але обидві пари з українками програли (Кіченок у трьох партіях вилетіла від Лейли Фернандес та Тейлор Таунсенд, а Калініна – від Магди Лінетт та Бернарди Пери).


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Супертурнір у Маямі несподівано виграла 33-річна чешка Петра Квітова. Так, Квітова все ще тримається на плаву, вона навіть повернеться в топ-10, але її найкращі роки кар'єри позаду, як і мрії про так і непокірний перший рядок рейтингу WTA. Фавориткою спочатку, звісно, вважалася Іга Свьонтек, але вона знялася з турніру через травму ребра, яку вона отримала ще в Індіан-Веллсі. Після відмови Іги фаворитками стали Аріна Соболенко та Єлена Рибакіна.

До речі, в соцмережах вигадали (та й самі тенісистки підтримали) Велику жіночу трійку, щось на кшталт BIG-3 у чоловіків. На жаль, окрім Іги, до цієї трійці входять білоруска та уродженка москви: одна – прихильниця режиму лукашенка, а друга прикидається шлангом, коли в неї запитують про війну в Україні (добре, вона хоч Казахстан представляє). Мова про Соболенко та Рибакіну, які вважалися фаворитками на трофей через свою стабільну гру цього року (Соболенко виграла АО, а Рибакіна взяла Індіан-Веллс двома тижнями раніше).


Getty Images/Global Images Ukraine. Петра Квітова

Але білоруска у чвертьфіналі поступилася Сорані Кирсті, яка, до речі, має 10 перемог за два турніри в США, а Рибакіна дійшла до фіналу, де їй судилося програти Квітовій. Квітова вперше з 2018 року виграла турнір категорії WTA 1000 та вперше взяла трофей у Маямі. Після титулу в Мадриді було три поразки у фіналах (Дубай-2019, Доха-2020 та Цинциннаті-2022). Загалом це 9-й титул Петри на тисячниках, більше лише у Вікторії Азаренко (10) та Серени Вільямс (13).

АТР 1000 Маямі

Україна у чоловіків у Маямі не була представлена ніким. Можливо, колись український чоловічий теніс стане топовим, а наразі це лише у мріях. Вже колишня перша ракетка світу Карлос Алькарас захищав трофей на цих кортах. Раніше він виграв титул в Індіан-Веллсі і підійшов до змагань у Маямі в оптимальних кондиціях. Але повторити минулорічний успіх 19-річному іспанцю не вдалося. Карлітос у домінуючому стилі дійшов до півфіналу, де у суперматчі програв Янніку Сіннеру. Поєдинок завершився в трьох сетах і подарував безліч емоцій. Після закінчення цього матчу можна сміливо сказати: протистояння Алькараса та Сіннера триватиме ще довго, це справді два топ-гравці, які домінуватимуть найближчі 10 років у чоловічому Турі, якщо, звичайно, не нахапаються травм. Чого вартий лише поінт у 7-му геймі першого сету...

Відеоогляд матчу Карлос Алькарас – Яннік Сіннер:

Сіннер, до речі, став першим тенісистом, котрий виграв у Алькараса на трьох різних покриттях. З високо піднятою головою та постом у Instagram зі словом «Forza!» італієць вийшов на фінальний поєдинок проти... Проти росіянина Данііла Медведєва і нічого не зміг показати після рахунку *3:2 на свою користь у першій партії. Медведєв забрав черговий трофей у 2023 році (вже четвертий), що викликало бурхливу радість на болотах.

Ну а що, у футбол не грають, від усього світу усунуті, хоч у тенісі успіхи є (на жаль)...


Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер та Данііл Медведєв

Українці на челенджерах

За 2 тижні було зіграно 4 челенджери, на яких грали українці. Перша ракетка України Олексій Крутих вирушив грати на ґрунт, а Віталій Сачко зіграв на двох турнірах у залах. Успішними виступи хлопців назвати складно. Спочатку Крутих програв на старті челенджера в Малазі, потім зіграв турнір у Жироні, пройшов перший раунд і поступився кваліфаєру Де Йонгу. Сачко, своєю чергою, трохи порадував. На першому челенджері в Сен-Бріє (Франція) він програв на старті, а на турнірі в Ліллі з кваліфікації дійшов до чвертьфіналу, де поступився Отто Віртанену.

Також відзначимо непоганий перфоманс Олександра Брайніна. Українець вдруге у кар'єрі вийшов в основу челенджера. Це трапилося у Малазі, де у відборі він сенсаційно виграв 2 матчі. У першому раунді основи Олександр дав бій британцю Коксу, але зміг пройти його. Далі він вирушив на ф'ючерс у Трнаві, де на двох тай-брейках програв місцевому подавану Лукашу Покорни, а у парному розряді дійшов до півфіналу.

Виступи Завацької у Словенії

Катаріна Завацька вперше у сезоні зіграла на ф'ючерсі, причому за 2 тижні на двох, обидва – у Словенії. Спочатку Катаріна виступила на 40-тисячнику в Маріборі, де стартувала з кваліфікації (переграла росіянку Катерину Яшину). Далі крізь одну більш-менш спокійну перемогу і два трисетовики дісталася півфіналу і програла майбутній переможниці турніру Маї Хонтамі.

Минулого тижня українка вирушила знову на 40-тисячник, але завершила його менш вдало, та ще й плачевно. У другому раунді турніру Катаріна знялася з матчу проти росіянки Марії Тимофєєвої. У другій партії українка вела 2:0, програла три гейми поспіль і взяла медичну перерву, а невдовзі відмовилася продовжувати поєдинок.

Трофеї Бєлінського

Український тенісист В'ячеслав Бєлінський однозначно може занести собі до активу виступи на 15-тисячнику в хорватській Опатії. На цих змаганнях В'ячеслав узяв два трофеї – в одиночному та парному розряді. Для Бєлінського цей титул у одиночному розряді став першим у поточному сезоні та другим виграним турніром ITF у кар'єрі. У парі, до речі, Бєлінський грав із іншим українцем Олександром Овчаренком. У В'ячеслава вже два трофеї у парі в 2023 році, а Овчаренко вп'яте у кар'єрі виграв парний турнір.


Instagram. Олександр Овчаренко та В'ячеслав Бєлінський

Виступи Орлова та Ваншельбойма в Індії

Українські тенісисти Владислав Орлов та Ерік Ваншельбойм зіграли на 25-тисячниках в Індії. На першому такому турнірі виступали обидва українці (у Лакхнау), а вже на другому (у Майсурі) лише Орлов. У Лакхнау обидва дійшли до чвертьфіналу та зіграли один з одним. Перемогу несподівано здобув Ерік, який невдовзі пробився до фіналу змагань, де поступився Євгенію Донському.

У Майсурі Орлов знову зіграв у чвертьфіналі, але знову програв. Цього разу українець поступився своєму напарнику Блейку Еллісу, з яким він у парному розряді на цих кортах дістався півфіналу.

Чергова невдача Байндл

Після непоганого виступу Катерини Байндл на Відкритому чемпіонаті Австралії 2023, де вона дійшла до 1/16 фіналу, українка програла 3 матчі поспіль. Минулого тижня 29-річна Байндл спробувала повернутися на корт у Сан-Луїс-Потосі після травми стегна, яку вона отримала наприкінці лютого. Але українка не змогла пройти до 2-го раунду змагань, програвши росіянці Еліні Аванесян.

Теніс поза кортом

Тенісні організації АТР, WTA та ITF продовжують нічого не робити стосовно російських та білоруських гравців. Скандал з Цуренко і Соболенко на Індіан-Веллсі закінчився нічим, а на додаток до всього ще й організатори Вімблдону дозволили представникам рф і рб зіграти на легендарному турнірі.

Леся Цуренко та Марта Костюк взяли участь у прес-конференції, організованій спортсменами, які проти повернення росії та білорусі у світовий спорт. Петра Квітова публічно заявила, що представники країни-терориста не повинні грати на Олімпійських Іграх, але поки що реакція від президента МОК Томаса Баха тільки така: «Рішення щодо участі спортсменів із паспортами росії та білорусі буде прийнято за рік до старту Олімпіади». Якось так...

Розіграш з Федерером, розминка Бадоси, повернення Джоковича, жахлива травма Андреєску

Під час турніру в Маямі стався кумедний випадок. Іспанська тенісистка Паула Бадоса (до речі, найкраща подружка Аріни Соболенко, але зараз не про це) грала з Лаурою Зігемунд у 1/32 фіналу. У третьому сеті німкеня взяла медичний тайм-аут і залишила корт, а Бадоса, щоб не гаяти час і не втратити темп, запросила болбоя і зіграла з ним пару розіграшів. Зрештою матч іспанка виграла, але вилетіла в наступному раунді від Рибакіної.

Вже перша ракетка світу Новак Джокович зможе зіграти на US Open 2023. Справа в тому, що американський сенат ухвалив резолюцію про закінчення надзвичайного стану в США через пандемію коронавірусу, що діє в країні з березня 2020 року. Це означає, що нещеплений від COVID-19 Джокович зможе легально відвідати США та зіграти на Відкритому чемпіонаті США з тенісу. Минулого року Новак через ковідні обмеження не зміг зіграти на турнірі Grand Slam у Нью-Йорку через те, що він не має вакцинації.

Цікаво, що Новак, не граючи на турнірах в Індіан-Веллсі та Маямі через те, що в нього немає вакцинації, повернув собі перший рядок рейтингу АТР. Справа в тому, що він випередив Карлоса Алькараса за очками, який не зміг захистити минулорічний титул у Маямі.

Крім кумедного випадку з Бадосою, Маямі також запам'ятався неприємним епізодом у грі Б'янкі Андреєску та Катерини Александрової. Канадка програла росіянці перший сет на тай-брейку, у другому лідирувала 2:0, але травмувала гомілкостоп. Під час розіграшу Андреєску впала на корт та закричала. Вона також казала судді: «Боже, мені ніколи не було так боляче». У результаті Б'янка не змогла самостійно залишити корт – її забрали на візку.

Незабаром Андреєску заявила, що «могло бути ще гірше», але поки що не знає, коли зможе повернутися на корт.

І завершимо підбиття підсумків цікавою та жартівливою випадком під назвою «фейк-повернення Федерера». 1 квітня тенісні пабліки вирішили пожартувати з фанів. У соцмережах з'явилася інформація про те, що легендарний Роджер Федерер, який завершив кар'єру в 2022 році на Кубку Лейвера, нібито заявив швейцарським ЗМІ, що хоче зіграти на Вімблдоні-2023. Але, звісно, це був жарт, а шкода...

Данііл Агарков
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Макс Максов
Детальний розбір, дякую!
Andrey_1992
За Андрееску шкода, тривожні кадри, а александрова навіть не підійшла я так зрозумів, орчиха сука