Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 07 червня 2023, 22:59
6352
5

Як Михайлюк зміг відродити кар’єру в Шарлотт

У захисника збірної України відкрилося друге дихання

| Оновлено 07 червня 2023, 22:59
6352
5
Як Михайлюк зміг відродити кар’єру в Шарлотт
Getty Images/Global Images Ukraine

Регулярний сезон в НБА добігає свого закінчення, і ми з вами спостерігаємо найцікавішу його частину - фінішну пряму. Дехто тут вирішує свої турнірні завдання, дехто мріє про Вембаньяму, а є команди, які вже знають своє місце в підсумковій таблиці НБА і можуть грати у своє задоволення. Однією з таких команд є «Шарлотт Хорнетс», куди нещодавно був обміняний Святослав Михайлюк.

Що являє собою Шарлотт

Після невдало проведеної першої половини сезону, Майкл Джордан відправив у відставку талановитого тренера Джеймса Боррего і повернув до керма команди добре знайомого за спільною роботою Стіва Кліффорда. Саме цей тренер цього року став рекордсменом клубу за здобутими перемогами.

А ще він відомий своїми олдскульними вподобаннями і невмінням будувати командний напад. Наразі у «Шарлотт» останній атакувальний рейтинг і вони четверті з кінця за набраними очками в лізі.

Їхній лідер, ЛаМело Болл, вибув через травму до кінця сезону, а без другої і третьої опцій в нападі, Розіра та Убре, «Хорнетс» несподівано обіграли «Даллас», де Дончич та Ірвінг забили на двох лише 3 триочкові кидки із 17. Але ми з вами ще повернемося до цього матчу. А зараз продовжимо про «Хорнетс».

Getty Images/Global Images Ukraine. Ламело Болл

Ще з початку сезону було відомо, що цій організації багато не світить. Команда майже зі старту видала відрізок 2-13 за перемогами і поразками і, тим самим, знизила рівень очікувань від себе. Коли стало зрозуміло, що цього року «Шарлотт» припиняє боротьбу за плей-оф і перший посів на драфті, в організації вирішили позбутися основного центрового, Мейсона Пламлі, та непоганого скорера, Джейліна Макденіелса.

Отже, зараз «Хорнетс» можуть спокійно догравати сезон у своє задоволення без особливого тиску. Наступного чемпіонату в організації буде лише 88 млн доларів гарантованих зарплат і шанс на підсилення вільними агентами. Це значить, що Святослав Михайлюк може з холодною головою і без тиску показувати свою гру, заробляючи репутацію на новий контракт в «Шарлотт» або в іншому клубі НБА.

Як Михайлюк грав в Нікс

Наш баскетболіст відверто сумував у «Нікс», отримуючи сміттєвий час в матчах, доля яких була вирішена заздалегідь. Так, «Нью-Йорк» зараз п’ятий у Східній конференції і має п’ятий рейтинг нападу в лізі (і це при Томові Тібодо!). Найголовніше, там сформована ланка захисників, яка включає в себе талановиту молодь (яку сам тренер категорично відмовлявся обмінювати в дедлайн) і Евана Фурньє. Не дивно, чому Сві грав так мало. Особливо, після досить непоганого виступу на чемпіонаті Європи влітку.


Getty Images/Global Images Ukraine. Святослав Михайлюк в складі Нью-Йорк Нікс

Зрозуміло, що статистика Михайлюка в «Нікс» не вражала. 13 матчів і трохи більше трьох хвилин у середньому на паркеті, за які він набирав 1,6 очка, робив 0,5 підбирання і 0,1 результативної передачі. Гіршу статистику за Тібодо мав хіба що Райан Арчідьяконо, який зараз грає непогану роль в «Портленді» (за відсутності Лілларда).

Так само, як і Райан, Святослав підходить у свіжому стані до кінця регулярного сезону. Коли більшість гравців уже просто виснажені, а інші - готуються до баталій в плей-оф. Стів Кліффорд це добре розуміє. А значить, розраховує на Сві, отже, про це зараз і поговоримо.

Обмін до Шарлотт

В новій команді Михайлюк отримав ковток свіжого повітря. Спершу, не потрапляючи до заявки на матч, що логічно для новачка посеред сезону, Сві отримав шанс у грі з «Сан-Антоніо», в якій провів 25 хвилин на паркеті і набрав 12 очок. «Сперс» цього сезону роблять ставку на перебудову і високий драфт-пік, отже, перемоги їм не потрібні. А от українець цим скористався сповна, отримавши довіру тренера на наступний поєдинок проти «Міннесоти».

Щоправда, наш баскетболіст отримав всього лише 7 хвилин ігрового часу. Але «Шарлотт» із українцем здобули чергову перемогу. Далі, побувши в резерві три матчі, Сві знову почав отримувати свої хвилини. Невеликі. Але це дало змогу довести тренеру свою профпридатність, що вилилося в 21 хвилину і 9 очок у зустрічі з «Клівлендом» на початку березня.

Наступної проривної гри від українця довелося чекати більше 10 днів. Але воно було того варте: 30 хвилин і 15 очок у поєдинку проти «Нью-Орлеана». А серед гравців, котрі провели на паркеті більше 20 хвилин, Михайлюк здобув другий в команді рейтинг +/- (-6). При -19 для команди в цілому. А далі був «Даллас», коли Лука та Кайрі були неспроможні закинути 3-очкові спроби (3 з 17 на двох), а український баскетболіст видав 60% влучань з тієї ж дистанції. Загалом же, Сві провів на паркеті 37 хвилин і заробив 13 очок у тому матчі (3-й показник в команді). Далі знову був «Даллас», знову перемога і знову 30+ хвилин на паркеті від Михайлюка. А зовсім нещодавно українець провів свій найкращий матч в НБА з 2021 року, видавши яскравий перфоманс у поєдинку проти «Оклахоми».

Чого очікувати Михайлюку


Getty Images/Global Images Ukraine. Святослав Михайлюк

У «Шарлотт» лишилося 5 матчів до кінця регулярного сезону. Михайлюк уже здобув собі місце в старті команди і свої 30+ хвилини на майданчику. Наразі він показує статистику 7,2 очка; 1,6 підбирання; 1,7 передачі при 18,6 хвилинах. І 35 хвилин, 13 очок, 3 підбирання та 4 асисти в середньому за останні 4 поєдинки. Чому б не продовжити працю над собою? Його контракт закінчується цього року. Подібний прогрес дасть змогу лишитися в НБА, хай і не на великі гроші, але здійснити свою мрію - грати в найсильнішій лізі світу.

До речі, цікавий факт, в епоху Михайлюка в «Хорнетс» команда здобула показник у 6 перемог і 8 поразок. А це складає 43% перемог. До появи українця в складі організації Майкла Джордана цей показник складав лише 32%.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Нестримний Палмер. Челсі з Мудриком переїхав Евертон із Миколенком
Футбол | 15 квітня 2024, 23:59 25
Нестримний Палмер. Челсі з Мудриком переїхав Евертон із Миколенком

Колектив Шона Дайча отримав на «Стемфорд Бридж» шість голів без відповіді

Оновлено прогнозований посів у єврокубках. Куди потраплять Шахтар і Динамо?
Футбол | 16 квітня 2024, 18:30 5
Оновлено прогнозований посів у єврокубках. Куди потраплять Шахтар і Динамо?

Гірники можуть потрапити напряму в ЛЧ, а киянам прогнозують місце у ЛЄ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Вдачі земляче.
Mr Voevudskiy
1) Он никогда и не был дном
2) Это лишь хорошая стата после 5-6 игр
3) А хорошая она потому, что 2-3 лидера команды поломались и он просто получше тех кто есть в составе и из-за этого большие минуты
Будем посмотреть как грится
Mihei Liv
Все просто команда вже проиграла сезон, тому можна експерементувати і давати час таким як Михайлюк щоб показати товар і була можливість обміняти якщо буде потреба влітку, тому ще рано про щось говорити подивимось що буде наступного сезону.
mayakovskiy1
Никакого прорыва не было. Просто дали играть поскольку в ростере на Даллас тупо не было людей
Lion
Очень громкое название статьи....
Согласен с предыдущим мнением. Но менять его только смогут в нагрузку, так как никто не горит желанием его приобрести.