Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 29 березня 2023, 18:27
8663
30

Томас Бах пояснив, чому МОК рекомендував повернути у гру спортсменів рф

Президент МОК дав прес-конференцію у швейцарській Лозанні

| Оновлено 29 березня 2023, 18:27
8663
30
Томас Бах пояснив, чому МОК рекомендував повернути у гру спортсменів рф
МОК. Томас Бах

Глава МОК Томас Бах на прес-конференції в Лозанні пояснив, чому організація прийняла рішення рекомендувати повернути спортсменів із рф та рб у великий спорт:

«По-перше, ми не рекомендуємо участь, а висуваємо дуже жорсткі умови для міжнародних федерацій, які можуть захотіти дозволити спортсменам з паспортами рф та рб змагатися в їхніх турнірах, які знаходяться під їхньою відповідальністю.

По-друге, рекомендації від 28 лютого 2022 року не були відстороненням, не були санкціями, це був запобіжний захід. Ми його запровадили з двох основних причин. Була низка країн, що вирішили, які спортсмени можуть брати участь у певних змаганнях, відмовляючи у видачі візи росіянам та білорусам, погрожуючи своїм спортсменам виходом з міжнародних федерацій, навіть із НОК, забравши у них фінансування, якщо вони змагатимуться з росіянами та білорусами.

Другою причиною було – ми не могли гарантувати, що господарі змагань зможуть забезпечити безпеку для росіян та білорусів через дуже напружену атмосферу у низці країн. Це ставило під загрозу цілісність міжнародних спортивних змагань. І це було б проти нашої місії, бо маємо дилему. І всупереч нашій місії, ми мали видати цю рекомендацію не запрошувати росіян та білорусів на міжнародні змагання, щоб захистити цілісність міжнародного спорту.

Що змінилося з того часу? Можу назвати кілька факторів, але давайте окреслю лише два. По-перше, ми бачимо, що у низці видів спорту – тенісі, велоспорті, гандболі, футболі, хокеї – це вже працює. Ви бачите російських та білоруських спортсменів, які беруть участь у змаганнях з деяких видів спорту. Навіть суперничають там проти українців. І ми це бачимо майже щодня у жіночому, чоловічому тенісі. Нещодавно навіть українка перемогла у фіналі білоруску (насправді Марта Костюк обіграла росіянку – прим.) в Остіні на турнірі WTA. І ми маємо багато інших прикладів.

Бачимо, що ці спортсмени отримують візи до цих країн, у цьому випадку США, але є й багато інших прикладів у міжнародному спорті. І в деяких країнах, де така потреба, ці спортсмени навіть одержують дозвіл на роботу від держави. І немає серйозних проблем у цих випадках із безпекою.

Причини цих заходів дуже змінилися. Це обговорювали на багатьох консультаціях, чому таке можливе у цих видах спорту, чому не може бути можливим у плаванні, настільному тенісі, боротьбі чи інших видах. В чому різниця?

По-друге, є чітка заява двох незалежних спеціальних доповідачів ООН із прав людини. Я зацитую деякі з цих ремарок. Ми погоджуємося, що ця війна протиправна. Конкретні зобов'язання країн продовжують існувати, а заборона прямої дискримінації – одне з основних цінностей системи правами людини. Ми маємо бути впевнені, що фокусуємось на країнах. Думаю, це абсолютно ідеально, що МОК та інші виключили рф та рб. Ми маємо розпочати за згодою, що ці держави будуть виключені.

Питання, що станеться з людьми? Це не сіра зона міжнародного права. Це щось, що пов'язує всі країни і всіх людей. Дуже важливо, що ми називаємо це імперативною нормою міжнародного права. З цієї причини загальна заборона російських та білоруських спортсменів не може тривати. Це грубе порушення прав людини. Ідея не в тому, що ми збираємося визнавати права людини для таких осіб, як ми, і з якими ми погоджуємо їхні дії та поведінку. Ідея в тому, що кожен має право не бути дискримінованим через паспорт.

МОК разом із Олімпійською хартією. Ми пов'язані з нею не лише нашою місією, а й правилами хартії про недискримінацію. Олімпійський рух визнає основні засади ООН щодо стандартів прав людини. Це дуже чітка заява незалежних доповідачів ООН, призначених ООН, щоб давати такі поради, щоб попереджати кожного, хто стосується порушення прав людини, щоб показувати засоби правового захисту для них.

Цими чіткими заявами не можна нехтувати Олімпійським рухом. І є дві основні причини, які змінилися з 28 лютого 2022 року до сьогодні».

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ексчемпіон світу розповів, що сталося під час спарингу з Ф'юрі
Бокс | 19 квітня 2024, 15:36 0
Ексчемпіон світу розповів, що сталося під час спарингу з Ф'юрі

Джей Опетайя заперечує, що відправив Тайсона на настил рингу

Два зайві слони. Анна Музичук випустила перемогу над китаянкою-лідером
Інші види | 18 квітня 2024, 10:55 0
Два зайві слони. Анна Музичук випустила перемогу над китаянкою-лідером

У Торонто наближається до фінішу Турнір претендентів 2024 року з шахів

Коментарі 30
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
AndiM
Так, допомогли особливо наші тенісисти та інші псевдопатріоти які змагаються з кацапами і не одному виродку не розтовкли пику, бо переживають за свої грошики. Зробили все ,щоб у цієї за₴упи були тепер такі от доводи. 
anacreon
Знову пламенний привіт сраним тенісистам і Марті Костюк особливо. Догралися і дообнімалися з русньою?
Але дякуємо Баху за цінну пораду. Виходить, що треба комусь нападати на фашистських спортсменів за кордоном і показати йому, що їм небезпечно їздити на змагання в інші країни.
GloryUkraine
66 країн бойкотували Олімпіаду -80 через радянське вторгнення в Афганістан!
Що зараз твориться з цим світом?
Обсервер Влад
Ну от, дозмагалися наші тенісисточки з терорашистками - тепер вони виходить чи не основні винуватиці повернення терорашки у світовий спорт! Браво, Костюк, Ястремська і Ко! Зате заробили грошенят собі на крові українців
suforza1921
Якби по твоїх дітях стріляли рашисти і руйнували твій будинок, твоє місто, твою країну, я побачив би, що б ти заспівав про "спортвнєпалітікі" і "мирний і справедливий олімпійський дух", паскуда.
Muskrat2
Тенісисти як завжди обісралися і підісрали, любителі їздити грати у Москву (коли є безліч інших турнірів).
K 12
Умри гандон старый!
said_said
Тобто вбивць та їхніх співучасників дискримінувати неможна. Особливо, якщо це спортсмени. "Ясна-панятна". Питань нема...
Владимир  одесский
Тобто дискримінація кацапів і бульбашів не можлива, а вбивства українців - це норма? Цікаві думки у голови МОК в голові! 
anacreon
Ще особлива подяка болванчику Малиновському, котрий обнімався з Міранчуком та Головіним.
Выталкиватель парашутистов
Насчет теннисисток наших, которые регулярно  выходят на корт и соревнуются с расеянками и лукашенковцами. Еще в мае прошлого года я сделал ОФИЦАЛЬНЫЙ ЗАПРОС В НАШУ ФЕДЕРАЦИЮ ПО ЭТОМУ ПОВОДУ. Ответ был лаконичен и прост до безобразия - федерация не может влиять на спортсменок в вопросах с кем им играть или не играть.Точка... Я так думаю, что МОК в итоге допустит всех представителей РФ и Беларуси, и будут наши с ними соревноваться, вон Магучих уже вопит на каждом углу, что бойкот наших спортсменов ОИ - это катастрофа... 
олег инкогнито
Заява циніка, відвертого брехуна
GloryUkraine
В 1920 та 1924 Німеччину не допустили до ОІ через організацію Першоі Світової війни.
В 1948 році Німеччину не допустили до ОІ через світовий протест, як організаторів Другої Світової війни.
І лише через сім років після закінчення війни, в 1952 році, німці прийняли участь в ОІ.
А парашу під час загарбницькоі війни, майже початку Третьої Світової - будь ласка. 
І з подачі кого? Того чий дід скоріше за все вбивав українців під час Другої Світової.
an52
Скільки літер, щоб сказати "дєнєг просто хочіться"!
AndiM
Прийде час і будеш в суді давати пояснення мерзота, це якщо пощастить і тебе не приріжуть як свиню, десь біля виходу з банку де ти тримаєш кроваві гроші пуйла 
Анатолий Михно
Тому що бах тварина безпринципна, яка за 30 срібних здасть і свою мати рідну. Гівно а не людина....
GloryUkraine
Печеться про безпеку рашистів та бульбофашистів. 
І за одно велика подяка українським тенісистам за допомогу Бахові.
Анатолій Чорнобук
Томас це приклад безпринципного чиновника. Проби нема ставити на гниді де. Друг-товариш Бубки
justhateme
"З цієї причини загальна заборона російських та білоруських спортсменів не може тривати. Це грубе порушення прав людини."
Якої людини? Майже вся руснява збірна - офіцери армії РФ. Чи їх "звільнять" за два дні до змагань і це типу ок?
Volodymyr_vin
Приклад підміни понять, громадяни росії не жертви війни , як він тут говорить - а  джерело .