Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 березня 2023, 07:24
10226
4

Екс-арбітр, якого зробив відомим Шевченко. Що треба знати про коуча Руха

Новий наставник «Руха» Віталій Пономарьов пройшов непростий шлях від арбітра до тренера

| Оновлено 29 березня 2023, 07:24
10226
4
Екс-арбітр, якого зробив відомим Шевченко. Що треба знати про коуча Руха
ФК Рух. Віталій Пономарьов

Віталій Пономарьов став головним тренером «Руха». На цій посаді він змінив Леоніда Кучука. Білоруського тренера звільнили через незадовільні результати на старті другої частини сезону. Львівська команда у трьох матчах здобула тільки одну перемогу та опустилася у зону стикових матчів.

Що потрібно знати про нового тренера «Руха»?

Не грав на професійному рівні. Пономарьов не має досвіду професійного футболіста. Він пробував зробити кар'єру, але нічого особливого із того не вийшло. Найвищим досягненням була команда «ЛАЗ-Скіфи» зі Львова. Діяв на позиції нападника. У 26 років зрозумів, що шансів досягти чогось у професійному футболі немає та переключився на роботу арбітром. В українському тренерському корпусі не так багато наставників, які не мають досвіду професійного футболу.

Колишній лайнсмен. Працював лінійним арбітром у бригадах Андрія Шандора, Юрія Можаровського, Віктора Шевцова, Юрія Мосійчука на рівні УПЛ.

Обслуговував матчі «Шахтар» – «Динамо». Зокрема, фінал Кубка України між цими командами у 2008 році. Гра у Харкові запам'яталася 5 вилученнями та сутичкою між Ісмаелем Бангура та Володимиром Єзерським.

Пономарьов працював також лайнсменом у єврокубках, на матчах збірних. Обслуговував товариську гру збірної Португалії проти Фарерських островів у серпні 2008 року.

Відомим зробив Андрій Шевченко. У 2010-му році в матчі «Металіст» - «Динамо» (1:2) Пономарьову дісталося від Шевченка. Володар «Золотого м'яча» не стримав своїх емоцій після виходу м'яча в аут. Тодішній нападник «Динамо» вважав, що м'яч має залишитися в киян. Тому висловив своє невдоволення лайнсмену Пономарьову в нецензурній формі. Лайку Шевченка було чутно в ефірі матчу. Після гри Шевченко перепросив за свої емоції.

Працював у «Карпатах». Після завершення кар'єри арбітра розпочав свою тренерську роботу в «Карпатах». Був дитячим тренером у філіалі «левів» у Раві-Руській. Бажання реалізувати себе, як наставника, дозволяло долати по 60 км в один бік заради тренувань. Потім перейшов до головної школи «Карпат». З підопічними 2004-го року народження дійшов до фіналу чемпіонату України серед 16-річних, де програв «Шахтарю».

Досвід аматорського футболу. Працював із командою ФК «Миколаїв». Вигравав медалі та Кубки Львівської області. У 2018 році зі збірною Львівської області виграв Кубок регіонів України і приймав участь у Кубку регіонів УЄФА. Це відрізняється від професійного футболу, бо тренувального процесу немає або він обмежений. Тут, скоріше, потрібно бути психологом.

Випередив «Динамо» та «Шахтар». Останні сезони Віталій Юрійович очолював юнацьку команду «Руха». Минулий сезон не був дограний через війну. Турнірна таблиця була сформована на основі першої частини сезону. «Рух» відставав від «Шахтаря» та «Динамо», але мав менше матчів. Навесні дограв свої ігри та став лідером, що дозволило отримати путівку до Юнацької Ліги УЄФА. У поточному сезоні рухівці знову лідирують у юнацькій першості. Львівська команда на 4 очки випереджає «Динамо», маючи ще матч у запасі, та на 6 очок - «Шахтар».

Дійшов до 1/8 фіналу Юнацької Ліги УЄФА. У першому сезоні в цьому турнірі зміг пройти відразу три кола. Спочатку шляхом чемпіонів «Рух» обіграв найкращі юнацькі команди Польщі та Туреччини – «Заглембе» та «Галатасарай». В 1/16 фіналу турніру залишив за бортом Юнацької Ліги УЄФА міланський «Інтер». В 1/8 фіналу мінімально поступився учаснику Фіналу чотирьох турніру «Мілану». Рухівці пропустили вирішальний гол наприкінці гри.

Готувався до роботи із першою командою. Пономарьов був у штабі Леоніда Кучука в ролі асистента. Він суміщав посаду головного тренера з роботою із юнацькою командою. В цьому є логіка, бо у першій команді «Руха» вистачає власних вихованців. Власне, Пономарьова підводили крок за кроком до посади наставника команди. Хто, як не він, знає потенціал молодих гравців. У Кучука він мав перейняти досвід.

Послідовник Лобановського. У командах Пономарьова очевидні ідеї Валерія Лобановського. Навіть у команді є рудий - Мілан Михальчук. Тренер його тримав біля себе під час жеребкувань Юнацької Ліги УЄФА на удачу. Стиль команди Пономарьова - колективна гра, фізична підготовка, пресинг, надійність захисту, швидкий перехід з оборони в атаку. Рухівці фактично задушили «Галатасарай» високим пресингом. Цей компонент дуже вдало використовували у матчі проти «Інтера». Віталій Юрійович ніколи не приховував своїх симпатій до Метра українського футболу.

Грає в 4-3-3. Класична схема побудови гри для сучасного футболу. Пономарьов хоче грати у силовий, агресивний футбол. Його команда прагне тиснути на суперника, щоб він помилявся. Позиційні атаки більше проходять через фланги.

Еволюція гравців. Кістяк юнацької команди «Руха» складають футболісти зі Львівщини. Гравці, які працювали із Пономарьовим, починаючи із молодших класів школи. Вони змогли пройти тривалий період із тренером, аж до юнацької команди та участі в Юнацькій Лізі УЄФА. Хтось навіть до першої команди потрапив. Пономарьов – прихильник розвитку потенціалу наявних гравців, а не постійного селекційного пошуку.

Син хоче стати професійним футболістом. Денис Пономарьов займається в школі «Руха». Грає на позиції центрального півзахисника. Хлопця вважають талановитим та перспективним.

Сергій ТИЩЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(54)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ексарбітр ФІФА прокоментував вилучення Зубкова
Футбол | 15 квітня 2024, 15:42 17
Ексарбітр ФІФА прокоментував вилучення Зубкова

Олег Орєхов вважає, що гравця «Шахтаря» можуть жорстко покарати

Барселона – ПСЖ. Прогноз і анонс на матч 1/4 фіналу Ліги чемпіонів
Футбол | 16 квітня 2024, 12:50 0
Барселона – ПСЖ. Прогноз і анонс на матч 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Sport.ua разом із GGBET анонсує топовий поєдинок у головному клубному єврокубку

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Jaime_Lannister
Пам'ятаю, дивився цей матч в прямому ефірі, як Шевченко його матюкав. «Б***дь, ти чо, аху**л?»(с)
Выталкиватель парашутистов
Тоже вспомнился матч чемпионата Украины в Киеве,Динамо играло с Карпатами. Не помню кто судил, такой нецензурной брани на весь стадион я не слышал ни до этой игры и никогда  после нее. Больше всех материл арбитра Шевченко , не далеко отстал от него Ребров,который даже наступил бутцой на ногу лайсмену. Но даже предупреждений эти игроки не получили, арбитр делал вид, что он глухонемой...Реагировать на такие вещи тогда, было смерти подобно. Могли убрать от судейства до конца жизни...
avk2307
Как по мне в заголовок надо про то, что опередил Динамо и Шахтер.
А про Шевченко , я думаю до этого момента никто и не знал.
Таких случаев хватало . И вот кто вспомнит кого именно из арбитров Срна или Степаненко , Алиев , Штилич например обматерили ?
Мішка Тайсон
Нажаль в наступному сезоні, в перші лізі буде три львівські клуби і жодного в прем'єр лізі...