Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 27 березня 2023, 02:14
4363
4

Збірна Англії: Саутгейт залишився, схема 4-3-3, інтенсивність та пресинг

Усе, що потрібно знати про першого суперника збірної України у відборі на Євро-2024

| Оновлено 27 березня 2023, 02:14
4363
4
Збірна Англії: Саутгейт залишився, схема 4-3-3, інтенсивність та пресинг
Getty Images/Global Images Ukraine. Деклан Райс

Коли на початку грудня минулого року збірна Англії встановила дуже неординарний (точніше, сумнівний) рекорд – всьоме вилетіла на стадії чвертьфіналу чемпіонатів світу, у таборі родоначальників футболу заговорили про відставку головного тренера англійської збірної Саутгейта.

Власне, і сам Гарет одразу після програного поєдинку збірній Франції був готовий залишити свою посаду. «Мені потрібен час, щоб подумати та ухвалити правильне рішення», - дипломатично відповів наставник «трьох левів» своїм критикам. І взяв паузу.

Тим часом, в англійській пресі вже почали шукати для збірної нового тренера. Почеттіно, Тухель, Роджерс, Холланд (асистент Саутгейта) – ці фахівці, за даними британських ЗМІ, були у пріоритеті на зайняття посади, яка могла виявитися вакантною.

Однак футбольна асоціація Англії, у компетенції якої було питання призначення тренера збірної, ратувала за те, щоб чинний наставник залишився. І повністю відпрацював свій контракт (термін договору Саутгейта із федерацією спливає у грудні 2024 року).

Після нетривалої паузи Саутгейт порушив мовчання. І потішив керівництво англійської футбольної асоціації: тренер вирішив продовжити роботу зі збірною.

Якщо футбольні чиновники таке рішення сприйняли позитивно, зітхнувши з полегшенням, то англійські вболівальники сприйняли новину неоднозначно. Справа в тому, що англійські фани вже давно критикують збірну Англії каденції Саутгейта за прагматичний футбол.

Подібні думки висловлюють, до речі, не лише вболівальники, а й багато відомих фахівців на Туманному Альбіоні. Однак усі їхні докази та аргументи розбиваються об результати роботи тренерського штабу Саутгейта. Півфінал ЧС-2018, фінал Євро-2020 - багато попередників Саутгейта про подібне не могли і мріяти.

Разом з тим, в Англії (та й не тільки) існує стійка думка, що нинішнє покоління збірної Англії – найталановитіше за останні п'ятдесят років. І що з цим поколінням потрібно нарешті вигравати трофеї, а не обмежуватися півфіналами та фіналами.

У такому твердженні справді щось є. Наразі в англійському футболі повно молодих зірок, які відіграють провідні ролі у клубах АПЛ. І завдання Саутгейта – зробити із цієї порослі чемпіонський «мікс».

Здавалося, що Саутгейт був на правильному шляху. На Євро-2020 молода та зіркова збірна Англії вийшла у фінал. І мала реальні шанси вперше у своїй історії виграти континентальну першість. Але програла по пенальті шаленим італійцям.

Після того Євро в Англії почали будувати «наполеонівські» плани щодо ЧС-2022. Мовляв, новоспечені віце-чемпіони Європи до моменту проведення Мундіалю вже змужніють і будуть здатні здобути для Англії друге «золото» чемпіонатів світу.

Цим мріям не судилося збутися. Причин – одразу кілька. І не лише зайвий прагматизм Саутгейта чи промах Кейна з «позначки» у грі проти Франції. Зараз про це говорити не будемо - не час, та й мета нашої нотатки інша. Зараз поговоримо про те, що собою представляє нинішня збірна Англії, яка є суперником збірної України в відбірковому турнірі на Євро-2024.

***

Отже, Саутгейт залишився. Добре це чи погано – питання дискусійне. Але дискусій вести не будемо. Просто констатуємо. Напередодні відбіркового турніру до Євро-2024 до його тренерського штабу увійшов Хассельбайнк – нідерландський екс-футболіст, з яким Гарет під час заходу кар'єри грав у «Мідлсбро». Це головна новина щодо нинішнього тренерського штабу «трьох левів».

З точки зору структури гри та кадрового підбору англійська збірна практично не змінилася з моменту участі в ЧС-2022. Та й частково з Євро-2020.

Базовою схемою «трьох левів» Саутгейта є 4-3-3. За цією моделлю англійці провели стартовий поєдинок відбору на Євро-2024 проти Італії. І перемогли 2:1. До речі, це перша гостьова перемога англійців над італійцями в офіційних поєдинках.

Крім цієї ігрової формації, Саутгейт іноді може використовувати схему 4-2-3-1 або 3-4-2-1. Це на той випадок, коли у суперника дуже насичена середня та оборонна лінії.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гаррі Кейн

Ще одна знаменна для англійців подія за підсумками гри проти чинних чемпіонів Європи – Кейн, забивши м'яч у ворота Доннарумми, став найкращим бомбардиром в історії збірної Англії. Тепер на рахунку капітана «Тоттенхема» 54 м'ячі. На один більше, ніж у колишнього рекордсмена Вейна Руні.

***

Власне, атакуюча ланка без питань є найсильнішою у нинішній збірній «трьох левів». Окрім ветерана та капітана Кейна, якому «лише» 29 років (тобто, ще грати й грати), в обоймі є два таланти з «Сіті» - Фоден і Гриліш, забивний Сака з «Арсеналу» та відносно нове ім'я у збірній – 27-літній Тоуні з «Брентфорда». Щодо «старого» Решфорда: він був би обов'язково у цій обоймі, але на гру проти України Саутгейт не може розраховувати на форварда «МЮ» через травму.

З аналогічної причини на матч проти нашої команди наставник англійців не викликав голкіпера «Ньюкасла» Поупа. Замість Ніка викликано воротаря «Тоттенхема» Форстера. На місце третього воротаря. Другим за статусом вартовим воріт англійців є зараз арсеналівець Рамсдейл. А ось основний так само Пікфорд з «Евертона». Незважаючи на те, що ліверпульський клуб в АПЛ не вражає, Саутгейт дуже довіряє Джордану. І, треба зазначити, не дарма: Пікфорд фактично не дає підстав сумніватися у його високій кваліфікації на рівні збірних.

Захист збірної Англії довгий час називали найслабшою ланкою команди. Напевно, вся річ у порівнянні. Особливо, якщо порівнювати з нападом та півзахистом. Однак саме від захисту Саутгейт і «танцював» на Євро-2020. На тому турнірі англійська збірна була найобережнішою та найзакритішою командою: вона пропустила найменше м'ячів.

На ЧС-2022 Саутгейт намагався грати у більш відкритий, видовищний футбол. Часом виходило. Але в підсумку для його команди все закінчилося плачевно, адже вся Англія дуже сподівалася побачити свою команду у фіналі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гарет Саутгейт та Гаррі Магуайр

Опоненти Саутгейта дуже «рясно» критикували його за виклик до збірної Магуайра. В принципі, було за що: центрбек «МанЮнайтед» отримував виклик до збірної навіть тоді, коли практично не мав ігрової практики в клубі. Проте Саутгейт продовжував йому довіряти. Гаррі і зараз є головним центральним захисником збірної. Проти Італії у відборі на Євро-2024 оборонець «МЮ» вийшов в основі. У парі зі Стоунзом із «Сіті». Очевидно, цей дует центрбеків буде основним протягом усього відбору на Євро-2024.

Дуже помітну роль у структурних побудовах Саутгейта відіграють флангові захисники, які мають боротися за м'яч уже у середині поля. І починати атаки своєї команди вони також мають. Враховуючи, що під рукою тренер має таких «двожильних» футболістів, як Уокер і Шоу, проблем бути не повинно.

Але проти нашої команди Шоу не зіграє: оборонця «МЮ» у грі проти Італії було вилучено.

Не зіграє проти України й Маунт. Проте з іншої причини – через травму. Якби півзахисник «Челсі» був у строю, він напевно вийшов би в основі проти наших, бо Мейсон – один із трьох «церберів» команди Саутгейта в центрі поля (замість нього проти команди Манчіні зіграв Беллінгем). Поряд з Райсом та Філіпсом. І якщо Маунт більш заточений на атаку, то решта двоє - доки в руйнуванні. Хоча, звичайно, і Райс, і Філіпс за задумом Саутгейта повинні не тільки руйнувати, а й брати активну участь в атаках.

Загалом, кадровому арсеналу нинішньої збірної Англії можна по-доброму позаздрити: подібний розсип талантів мають лише кілька національних команд. Тим не менш, напередодні старту відбору Євро-2024 Саутгейт скаржився з цього приводу: мовляв, у нас менша глибина складу, ніж у деяких інших команд.

Гра на публіку Не інакше. Тому що насправді кадровому підбору збірної «трьох левів» може позаздрити будь-який тренер. І не тільки тому, що склад збірної Англії – найдорожчий (1,26 млрд. євро). Він ще й один із найбільш збалансованих та майстровитих. Молоді таланти збірної Англії здатні протягом усього матчу давати інтенсивність і пресинг – дві найголовніші чесноти сучасного футболу.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Бум – його купує Челсі». У Шахтарі оцінили гру Мудрика в АПЛ
Футбол | 26 квітня 2024, 11:50 8
«Бум – його купує Челсі». У Шахтарі оцінили гру Мудрика в АПЛ

Срна вважає, що жодних проблем в українця немає

Кроки Ароки – широкі. Що треба знати про відкриття Прімейри останніх років
Футбол | 26 квітня 2024, 13:15 1
Кроки Ароки – широкі. Що треба знати про відкриття Прімейри останніх років

Олексій Рижков – про португальський клуб, який останнім часом пристойно прогресує

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Пресловутий консерватизм англійців вже стільки десятиліть стоїть на заваді збірнній
хоч щось суттєве виграти. Це як "Роллс- Ройс" - надійний, дорогий, але не найкращий.
На жаль, наша збірна зараз не в такому стані, щоб продемонструвати такий зухвалий
футбол, як це зробили угорці минулого року.
BekXan
Є традиція яка непорушна.Як тільки наші починають вихваляти виїзд ,або гру важливу та ми повинні та ми переможемо і т.і ми завжди летемо.
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sher15
Лишь бы Яремчука не поставили .это балласт .только мешает