Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 01 травня 2023, 07:45
1788
0

Скандальний Кубок світу для Дальквіст. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 01 травня 2023, 07:45
1788
0
Скандальний Кубок світу для Дальквіст. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Майя Дальквіст

Стрибки з трампліну

Старти тижня:

Субота, 25 березня

Лахті (Фінляндія), HS 130, командний турнір

Неділя, 26 березня

Лахті (Фінляндія), HS 130, особистий турнір

Ювілейна перемога Кобаясі

Кубок світу зі стрибків з трампліна разом з лижниками-гонщиками і двоборцями вирушив на Лахтінські ігри, які цього року святкували своє 100-річчя. Щоправда, на відміну від лижних гонок і двоборства, у стрибунів візит до Фінляндії не став фіналом сезону – за тиждень на них чекає традиційний польотний етап у Планіці.

Там, до слова, свій прощальний стрибок у суботу в перерві між першою і другою спробами проведе Цене Превц, який шокував своїм рішенням завершити кар'єру перед стартом нинішнього сезону. А ось його старшого брата, Петера, в нинішньому сезоні ми більше не побачимо – наслідки його страшного падіння на чемпіонаті світу виявилися досить серйозними.

Більше не виступить у нинішньому сезоні і Давід Кубацкі. Сам поляк розкрив причину свого раптового від'їзду з Вікерсунда тиждень тому: його дружина і мати двох дітей Марта потрапила до реанімації з серйозними кардіологічними проблемами. За останньою інформацією, дружині Давіда вже краще, але, звичайно, самому Кубацкі зараз не до стрибків. А, значить, місце в топ-3 загального заліку Кубка світу за підсумками сезону під загрозою. Для цього Анже Ланішеку треба у двох особистих стартах у Планіці набрати 74 очки. Завдання цілком посильне, але гарантій немає жодних – бар'єр не такий вже й низький.

Повертаючись до етапу в Лахті, він уже далеко не вперше проходив у непростих вітрових умовах. Над недільним особистим турніром взагалі нависла серйозна загроза першого в сезоні скасування, але в підсумку змагання з горем навпіл вдалося провести в одну спробу. Щоправда, не без жертв з точки зору спортивної складової: Андреас Веллінгер і Халвор Егнер Гранеруд не потрапили до топ-30 (34-те і 46-те місця відповідно), а Мануель Феттнер взагалі не пройшов кваліфікацію зі стрибком на 77,5 метра.

Хоча не їм скаржитися на долю. Норвежець Беньямін Естволд взагалі тяжко впав, але, на щастя, обійшовся без серйозних ушкоджень і трамплін покинув самостійно:

Ну а перемогу в Лахті здобув Рьою Кобаясі. Дивно, що навіть у такий, невдалий за своїми мірками сезон, японець примудрився здобути вже три перемоги на Кубку світу. Перемога в Лахті стала для нього ювілейною, 30-ю в кар'єрі на Кубку світу. Кобаясі став сьомим стрибуном в історії, якому вдалося подолати цей гросмейстерський рубіж.

Другим став Штефан Крафт, який продовжує демонструвати дуже класну і стабільну форму в заключній частині сезону. Топ-3 замкнув Карл Гайгер, для якого це четвертий подіум у нинішньому сезоні, і другий у заключній частині сезону – два тижні тому він став третім у Холменколлені.

Зазначимо, що у складі збірної Німеччини на етап у Лахті відбулися дві зміни: Фелікс Хофманн і Мартін Хаманн замінили Штефана Ляйє і Філіпа Раймунда. Штефан Хорнгахер довів основу своєї команди до такого стану, що змушений витягувати на допомогу одразу двох людей з дубля, будучи при цьому затятим противником ротації.

Хоффманн, до речі, почав з дуже солідних результатів у тренуваннях (9-те і 14-те місця), і пробився в четвірку збірної Німеччини на командний турнір. Його Бундестім почав добре, а закінчив за упокій – п'яте місце. Перемогу ж прогнозовано здобули австрійці, які на 26,2 бала випередили Словенію. Хто знає, чим би все закінчилося, якби не Домен Превц, який у Лахті був просто катастрофічно нестабільним. Так, у другому раунді командного турніру він видав розкішний стрибок на 131 метр, але перед цим повністю провалив першу спробу – 95 метрів.

Топ-3 замкнула збірна Польщі, яка дуже гідно впоралася без Давіда Кубацкі, насамперед завдяки Камілу Стоху. Для нього це був 31-й у кар'єрі подіум у командних турнірах на Кубку світу. За цим показником поляк вийшов на чисте третє місце, обійшовши німця Ріхарда Фрайтага та австрійця Томаса Моргенштерна:

В особистому турнірі Стоху не пощастило, але зате польських фанатів приємно здивували Ян Хабдас і Павел Вонсек, які посіли 11-те і 12-те місця відповідно. Для 19-річного Хабдаса це найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Лижні гонки

Старти тижня:

Вівторок, 21 березня

Таллінн (Естонія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

П'ятниця, 24 березня

Лахті (Фінляндія), командний спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Субота, 25 березня

Лахті (Фінляндія), спринт, класика, чоловіки/жінки

Неділя, 26 березня

Лахті (Фінляндія), мас-старт 20 км, класика, жінки

Лахті (Фінляндія), мас-старт 20 км, класика, чоловіки

Дальквіст: малий Кубок світу зі скандальним присмаком

У жінок напередодні фінального тижня сезону щодо всіх трьох Кубів світу (і великого, і двох малих) питання було відкрите – як мінімум, на папері. Джессіка Діггінс на Холменколленському марафоні зуміла повернути інтригу в боротьбі за Великий кришталевий глобус (ВКГ), але після цього в неї чи то настав спад форми, чи то вона банально витратила забагато сил у Осло. Тим паче, що й насичений календар (два тижні поспіль зі стартами як у вихідні, так і в мід-віки) відновленню не сприяв. Так чи інакше, після Холменколлена рівень результатів американки помітно впав, інтрига в боротьбі за загальний залік випарувалася настільки ж раптово, як і відродилася.

У міському спринті в Таллінні улюбленим для Діггінс коньковим стилем вона показала лише 19-й результат у кваліфікації, після чого вилетіла вже у чвертьфіналі. Після цього у двох заключних гонках сезону в Лахті, обидві з яких проходили класикою, чудес від неї чекати точно не доводилося. І Тіріль Венг впевнено довела справу до перемоги в загальному заліку Кубка світу. Всього з однією перемогою в сезоні – особливості нової очкової системи. І Міжнародній лижній федерації (FIS) у міжсезоння варто серйозно подумати над тим, чи варто її зберігати.

До слова, якщо вже говорити про FIS, то в Таллінні вони пішли на ще один цікавий, і, я б сказав, вдалий експеримент. Сервіс лиж був одним загальним на всі команди, що в теорії повинно було трохи нівелювати різницю між багатими топ-збірними на чолі зі Швецією і Норвегією, і рештою світу. У жінок у фінал спринту вийшли представниці 6 різних країн – здається, задумка спрацювала.

У боротьбі за дистанційний Кубок світу інтрига також існувала лише на папері. Так, Джессіка Діггінс відставала від Кертту Нісканен всього на 22 очки, але спад форми американки і той факт, що 20-кілометровий мас-старт був класикою, робили результат цієї дуелі досить очевидним. Так і сталося. Нісканен фінішувала в Лахті тільки п'ятою, але цього виявилося більш ніж достатньо для того, щоб взяти Малий кришталевий глобус (МКГ): Діггінс посіла 22-ге місце.

А виграла мас-старт Анне К'єрсті Кальво, для якої ця перемога стала першою в кар'єрі на Кубку світу. Попри те, що гонка вийшла не дуже селективною, і на фініш разом приїхала група з 6 осіб, в якій була топ-спринтер Йонна Сундлінг, норвежці вдалося її обіграти. Є думка, що Кальво в розв'язці дозволила собі надто багато конькових кроків, і збірна Швеції навіть планувала подавати протест, проте в підсумку свято норвежці вирішили не псувати.

Найцікавішою була боротьба за МКГ у спринті. У Таллінні Майя Дальквіст вилетіла в півфіналі, а Надін Фендріх зуміла вийти у фінал, де стала третьою. Це дозволило швейцарці їхати на фінал сезону з перевагою в 22 бали. 10 із них Дальквіст відіграла вже у кваліфікації, показавши третій час, тоді як Фендріх стала лише 24-ю. Однак найцікавіше почалося на стадії плей-оф.


Getty Images/Global Images Ukraine. Майя Дальквіст

У чвертьфіналі Дальквіст не зі своєї вини в останньому повороті перед фінішним створом зіткнулася з Катаріною Хенніг і трохи втратила темп. Цього було достатньо, щоб стати третьою у своєму забігу і вилетіти. Але на допомогу прийшла партнерка по команді Моа Ілар, яка йшла другою і буквально зупинилася, щоб пропустити Дальквіст у півфінал ціною власного вильоту. Дуже суперечливий вчинок а-ля Формула-1 в її найгірших проявах.

Після цього в півфіналі Дальквіст в очній боротьбі вибила Фендріх і стала четвертою у фіналі, завоювавши другий поспіль МКГ у спринті. Цього разу – без жодної перемоги в сезоні. Наслідок як нової системи нарахування очок, так і того, що ті спринтерки, які базово сильніші за Майю за своїм потенціалом, Сундлінг і Лінн Сван, значну частину сезону пропускали.

Безумовно, дуже шкода Фендріх, але, як мені здається, той потік критики, який вилився на Дальквіст та Ілар після фінішу – перебір. По-перше, командна тактика в лижних гонках існує вже дуже давно. Так, вона рідко набуває таких неоднозначних форм, як зараз, але тим не менш. По-друге, Дальквіст у чвертьфіналі опинилася на межі вильоту не через власну слабкість, а через форс-мажор у вигляді падіння Хенніг. В цілому ж у спринті в Лахті вона була сильнішою за Фендріх і в кваліфікації, і в очній боротьбі в півфіналі. Тож навряд чи можна говорити, що Дальквіст свій МКГ не заслужила. Тут скоріше просто по-людськи шкода Фендріх, для якої це був, можливо, єдиний у житті шанс взяти кубок.

Ну і FIS зі своїм рішенням дискваліфікувати Ілар з формулюванням «неспортивна поведінка» має доволі дивний вигляд, з огляду на те, що подібні ситуації виникають далеко не вперше – шведські журналісти вже оперативно знайшли аналогічну командну тактику у виконанні норвежок Остберг і Йохауг у Квебеку в 2019 році. Тим паче, що на долю дуелі Фендріх і Дальквіст це рішення ніяк не вплинуло. Виглядає як спроба кинути кістку злому собаці.

Ну а виграла обидва спринти на тижні Крістін Шістад, яка довела свою переможну серію до позначки в п'ять стартів. Другою обидва рази фінішувала Йонна Сундлінг. З урахуванням мас-старту в Лахті, у Сундлінг чотири поспіль других місця в особистих гонках на Кубку світу.

Чергова порція рекордів Клебо

У чоловіків останній тиждень Кубка світу був набагато менш насиченим. Пол Гулберг прийняв рішення пропустити спринт у Таллінні, і формально саме це рішення принесло Йоханнесу Клебо дострокову перемогу в загальному заліку. Норвежець на цьому не заспокоївся і на останньому тижні оформив переможний хет-трик.

У Таллінні все почалося з поразки в кваліфікації від Лука Шанава і продовжилося не дуже переконливим проходженням стадії плей-оф. Але у фіналі Клебо просто виніс суперників – повністю повторився сценарій спринту в Драммені, де також здавалося, що Йоханнес близький до поразки. Схоже, це стає його новою фірмовою рисою – дивовижно, як цей ходячий комп'ютер на лижах знаходить все нові й нові способи раціоналізувати свої зусилля і добиватися перемог ще меншими силами.

Після цього Клебо виграв і обидві гонки в Лахті. Показовою була саме перемога норвежця в мас-старті на 20 км. Йоханнес був на голову сильнішим за суперників, міг йти у відрив від них задовго до фінішу, граючись давши просвіт метрів у 50, але потім зменшив темп. Лише для того, щоб на останньому кілометрі провести кинджальну атаку, попередньо знущально озирнувшись – аналогії з легендарним «The Look» велогонщика Ленса Армстронга так і напрошувалися.

Для Клебо недільна перемога стала 20-ю в нинішньому сезоні – абсолютний рекорд серед чоловіків і повторення абсолютного рекорду Терези Йохауг. А в суботу Клебо виграв свій 10-й у сезоні і 40-й у кар'єрі спринт на Кубку світу – за другим показником він повторив абсолютний рекорд великої Маріт Бьорген, яка починала свою кар'єру саме з домінування в спринті.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Клебо

Гулберг же після пропуску Таллінна став другим у мас-старті, захистивши своє лідерство в дистанційному заліку Кубка світу. Пол, який упродовж більшої частини своєї кар'єри вважався спринтером, свій єдиний (поки що. Хоча для майже 33-річного лижника не найдоречніше застереження) малий Кубок світу виборов саме в дистанційних видах. Трансформація спринтера в дистанційника в більш зрілому віці – звичайна для лижних гонок справа.

Схожі процеси почали відбуватися, наприклад, і з Федеріко Пеллегріно. У самого італійця, до слова, останній тиждень сезону не задався. У Таллінні він був готовий боротися за подіум, але вилетів у півфіналі, запнувшись у підйомі. У класичному спринті в Лахті Пелле взагалі ледве пройшов кваліфікацію, посівши останнє прохідне, 30-те місце, після чого передбачувано вилетів уже в чвертьфіналі. Після чого став лише 22-м у мас-старті класикою – для конькіста Пеллегріно етап у Лахті був не дуже сприятливим.

Калле Халварссон сезон своєї другої молодості завершив другим місцем у мас-старті. Свій найкращий у кар'єрі результат на Кубку світу – четверте місце – у мас-старті показав 30-річний Мікаель Гуннульфсен, для якого це була лише п'ята в кар'єрі гонка на Кубку світу. Чергова ілюстрація того, наскільки глибока і якісна у збірної Норвегії лава запасних. Або наскільки слабкі на тлі норвежців інші збірні.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти тижня:

П'ятниця, 24 березня

Лахті (Фінляндія), командний спринт, HS 130/2х7,5 км

Субота, 25 березня

Лахті (Фінляндія), HS 130/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 26 березня

Лахті (Фінляндія), HS 130/10 км, особистий Гундерсен

Кубок світу для Лампартера і прощання Френцеля

Завершився минулого тижня Кубок світу не тільки з лижних гонок, а й з двоборства. Разом із сезоном 2022/2023 завершилася і кар'єра живої легенди двоборства, Еріка Френцеля. На жаль, прощання вдалим не вийшло – 27-ме і 40-ве місця у двох особистих стартах. До слова, багаторічний суперник Френцеля, Акіто Ватабе, доволі неочікувано прийняв рішення кар'єру продовжити, при чому японець, якому в травні стукне вже 35, планує дотягнути аж до Олімпіади 2026 року.

Для Йоханнеса Лампартера етап у Лахті вдалим також не назвеш – 11-те і 14-те місця. При цьому, навіть 11-го місця в суботу йому вистачило для того, щоб достроково забезпечити собі перемогу в загальному заліку Кубка світу. Лампартер приніс Австрії четвертий в історії ВКГ у двоборстві: раніше трофей вигравали Клаус Зульценбахер у 1988 і 1990 роках і Фелікс Готтвальд у 2001-му.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Лампартер

Невдалі результати Лампартера в Лахті були зумовлені насамперед слабкими результатами на трампліні. Вітрові умови були дуже непростими, і обидва рази погіршувалися саме під кінець спроб, коли стартували лідери сезону. З цієї ж причини невдало виступив в обох особистих турнірах у Лахті і Юліан Шмід – 14-те і 13-те місця. Німець так і залишився третім у загальному заліку Кубка світу. Щоправда, при цьому Бундестім завоював Кубок націй. У цьому німцям значно допоміг п'ятничний командний спринт, який виграли Шмід разом із Вінценцом Гайгером. Останній у фінішному спринті в очній боротьбі випередив Ярла Магнуса Ріібера. Особисті ж турніри Гайгер також провалив, і теж через невдалі результати на трампліні.

А ось Ярлу Магнусу Рііберу погодні умови здобути дві перемоги в Лахті не завадили. Хоча не можна не відзначити, що, порівняно з тим космічним рівнем, який демонстрував норвежець на трампліні у тренуваннях, у змаганнях йому справді довелося складніше. Після жорсткого приземлення тиждень тому на польотному трампліні у Вікерсунді участь Ріібера в етапі в Лахті взагалі була під питанням, але, схоже, біль у коліні, який відчув Ярл Магнус після польоту на 241 метр, довгострокових наслідків не мав.

Єнс Лурос Офтебро також був у повному порядку і двічі піднявся на подіум, незважаючи на те, що на трампліні йому дійсно було нелегко – дев'ятий і п'ятий результати. Два потрапляння в топ-3 дозволили Офтебро обійти Шміда і фінішувати другим у загальному заліку Кубка світу.

Компанію на подіумі Рііберу і Офтебро обидва рази склав Крістьян Ілвес. У суботу естонець взагалі був як ніколи близький до першої в кар'єрі перемоги на Кубку світу. Після стрибків він вигравав у Ріібера 22 секунди, і в підсумку програв йому лише у фінішному спринті. Варто зазначити, що норвежець повівся дуже хитро з тактичної точки зору, взагалі не виходячи на зміни під час парної роботи з Ілвесом. Розрахунок абсолютно правильний: Рііберу, як людині з набагато потужнішим спринтом, не потрібно було боятися групи переслідувачів, в той час як естонець у разі своєї пасивності міг би взагалі втратити місце на подіумі.

У неділю вперше за довгий час непогану гонку видав Рьота Ямамото – і це при тому, що на трампліні він нічого особливого не показав: лише шостий результат. За його мірками після такого залишитися в топ-10 – уже успіх. Сам Ямамото скаржиться, що хвороба, яку він переніс у середині сезону, мала для нього набагато серйозніші наслідки, ніж очікувалося, та помітно знижувала його потенціал у гонці.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті
Футбол | 18 квітня 2024, 07:15 1
Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті

Карло прокоментував перемогу «Реала» у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 07:21 9
ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ

Андрій став героєм королівського клубу в серії пенальті проти Манчестер Сіті

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.