Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 24 березня 2023, 20:16
20823
14

Мюнхенський сюрприз. Чому Баварія звільняє Нагельсманна

Німецький гранд розлучається із фахівцем, якого вважають неймовірно перспективним у цій професії

| Оновлено 24 березня 2023, 20:16
20823
14
Мюнхенський сюрприз. Чому Баварія звільняє Нагельсманна
Getty Images/Global Images Ukraine. Юліан Нагельсманн

Кілька днів тому популярне видання FourFourTwo представило свою версію рейтингу кращих тренерів світового футболу серед тих, кому не виповнилося 40 років. Перший рядок у ньому прогнозовано зайняв головний тренер «Баварії» 35-річний Юліан Нагельсманн, який очолив мюнхенців 1 липня 2021 року.

Очевидно, що у FourFourTwo й уявити собі не могли, що буквально за кілька десятків годин Юліан Нагельсманн буде відправлений у відставку. Перші повідомлення про це почали надходити з Німеччини ввечері 23 березня, і здавалися чиїмось передчасним першоквітневим жартом, проте згодом стало зрозуміло – німецька преса не почала займатися поширенням фейків, як це прийнято у деяких країнах, що упиваються уявною могутністю…

Чому ж історія Нагельсманна та «Баварії» добігає кінця, причому буквально поспіхом? Спробуємо виявити ключові причини цього…

Тріщини у взаєморозумінні

Як стверджують німецькі інсайдери, Юліан Нагельсманн абсолютно не відчував того, що може бути відправлений у відставку. Президент «Баварії» Герберт Хайнер нещодавно запевнив молодого фахівця, що той має повноцінну підтримку керівництва, особливо на тлі відповідальних чвертьфінальних поєдинків проти «Манчестер Сіті» у Лізі чемпіонів.

Футболісти «Баварії» також не очікували, що зараз у них може з'явитися новий коуч. Деякі з них роз'їхалися по національним збірним, де їх і застала ця шокуюча новина. Сам же Нагельсманн, подейкують, дізнався про звільнення, перебуваючи на короткостроковому відпочинку на лижному курорті в Австрії.

За інформацією Фабріціо Романо, за лаштунками у відносинах між Нагельсманном та керівництвом клубу вже давно існувала певна напруженість. До якогось моменту якісні виступи та результати команди дозволяли босам мюнхенців заплющувати очі на тріщини у взаєморозумінні із головним тренером, але як тільки справи пішли не так гладко, начальство вирішило діяти швидко та рішуче.

Побоювання за підсумковий результат у сезоні

«Баварія» у Німеччині звично ставить перед собою лише одне завдання – перемогу у Бундеслізі та виграш національного Кубка. До цих двох трофеїв в ідеалі повинен додаватися тріумф у Лізі чемпіонів, але навіть вихід до чвертьфіналу, півфіналу або фіналу турніру за всіх інших виконаних умов, як правило, був би сприйнятий досить лояльно з боку керівництва при виставленні оцінки роботи тренерського штабу в конкретному сезоні.

З Нагельсманном «Баварія» у поточному сезоні рухалася до требла, але після паузи на проведення фінальної частини чемпіонату світу в Катарі, мюнхенці різко здали в національному чемпіонаті, де розтринькали 10-очкову фору перед дортмундською «Боруссією», а за підсумками крайнього туру й зовсім пропустили «чорно-жовтих» на перший рядок у турнірній таблиці Бундесліги.

Зважаючи на те, що «Боруссія» вилетіла від «Челсі» у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, й тепер зможе сфокусувати зусилля виключно на національних турнірах, у «Баварії» почали хвилюватися за долю чемпіонського титулу. Враховуючи обставину, що після паузи, викликаної проведенням матчів національних збірних, мюнхенці мають зіграти якраз проти «Боруссії» Дортмунд, а потім двічі протистояти «Фрайбургу» (у Кубку Німеччини та Бундеслізі) та «Манчестер Сіті», боси клубу усвідомили, що доля сезону із високою ймовірністю може вирішитися для «Баварії» вже у найближчі кілька тижнів, а з Нагельсманном, по якому були й інші питання, сподіватися на беззаперечний тріумф було б вже досить наївно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юліан Нагельсманн

Проблеми у роздягальні

У взаєминах Нагельсманна та футболістів першої команди «Баварії» останнім часом все також було не досить гладко. Раніше у наставника виникали проблеми із зірковим екс-форвардом мюнхенців Робертом Левандовськи, але згодом Юліан почав отримувати все менше підтримки на публіці й від решти своїх підопічних.

Зокрема, нещодавно у виданні Bild вийшов детальний розбір тактики «Баварії» на гру проти «Бохума», де розкривалися схема позиційної атаки, розстановка при розіграші від воріт та конфігурація при пресингу.

В результаті Нагельсманну довелося реагувати на подібне, причому під час спілкування з пресою наставник дав зрозуміти, що не виключає злив інформації зсередини.

«Я роздратований. Людина, яка зливає щось подібне, шкодить кожному гравцю. Це не в дусі нашої справи. Кроти – це вид, що охороняється, тому їх дуже складно знайти. Коли їдете баварською сільською місцевістю, можна помітити 80 тисяч кротових нір – і їх заборонено прибирати. Для мене важливо, щоб я міг дивитися у дзеркало. Ця людина не зможе цього зробити. Я часто питаю себе: яка мета цього вчинку? На що сподівається людина, яка це зробила? Мотив мені не зрозумілий. Це не через гроші. Було опубліковано не концепцію тренувань, а план на матч проти «Бохума». Це не основи, тому нас не можна розгадати через ці нотатки. Я не турбуюся з цього приводу», – сказав Нагельсманн.

Насправді, 35-річний фахівець був вкрай незадоволений тим, що відбувалося, через що його недовіра до низки футболістів першої команди ще більше посилилася. Подейкували, що ледве не єдиною абсолютно довіреною особою тренера залишився Йозуа Кімміх, якому пророкували капітанську пов'язку після скандалу з Мануелем Ноєром

До речі, щодо Ноєра. Ця ситуація також не зіграла на користь Нагельсманну. Звільнення багаторічного тренера воротарів мюнхенського клубу Тоні Тапаловича, через яке збунтувався досвідчений страж воріт «Баварії», ще більше посилило розкол у роздягальні, що існував між головним тренером та низкою важливих футболістів першої команди…

Шанс домовитись із Тухелем

Ще одним важливим аргументом на користь версії про негайне припинення співпраці з Нагельсманном для керівництва «Баварії», вочевидь, стала ситуація навколо екс-коуча «Челсі», «Парі Сен-Жермен» та дортмундської «Боруссії» Томаса Тухеля. Цей 49-річний наставник із вересня минулого року залишається без роботи, але в міру наближення кінцівки сезону до нього виникає все більше уваги з боку різних топ-клубів.

Зокрема, лише за останній місяць різні європейські ЗМІ повідомляли, що Тухель у новому сезоні може очолити або «Тоттенхем», або «Реал», або «Барселону», або «Рому». Інтерес до співпраці із Томасом в «Баварії» не приховували ще з моменту, коли той працював у Бундеслізі з дортмундською «Боруссією», але фахівець вважав за краще поїхати до Франції та прийняти ПСЖ.

Якби у «Баварії» дочекалися літа, а потім все ж таки зважилися на розірвання контракту із Нагельсманном, то отримати Тухеля було б набагато складніше, аніж зараз. Просто тому, що в міжсезоння багато клубів виявилися б готовим піти на зміни й підшукати нового наставника. А так мюнхенцям випала чудова можливість перехопити Тухеля прямо зараз і, як повідомляє все той таки Bild, вже найближчого понеділка екс-коуч «Челсі» проведе своє перше тренування у статусі нового головного тренера «Баварії»…

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(94)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tasha19
Отже чутки про конфлікти всередині команди то таки правда.
Sher15
Руммениге узнал что Хацкевич ходит без работы 
Умник
Там в Хасане и Оливере проблема.
Sher15
Просто людям с нашим мышлением очень трудно понять почему тренера который с Баварией нокаутировал ПСЖ выгоняют.Если бы с Михайличенко мы прошли ПсЖ то Леша был бы тренером до конца жизни в Динамо и памятник бы поставили возле стадиона Лобановского 
andre_lui
Флік також пішов через непорозуміння з керівництвом. можливо питання не в тренері. ПСЖ пройшли впевнено. Якщо правда, то Тухель стає вже таким собі кризоменеджером і отримає нагоду знову доробити чиюсь роботу - як і з Челсі щось виграти. Тут таки не лише ЛЧ.
Octopus
Прикольно, официального объявления еще нет, а статью уже написали
Svyatoslav Malyts
Логіка зрозуміла, як тільки Баварія опустилась в чемпіонаті зразу на вихід. Якщо вони не виграють чемп, це означатиме закінчення 10-річнної епохи домінування. Та й Баварія такий клуб що може грати без тренера, бо деколи він хіба що мішає
Sher15
Бавария настраивается на сильных типа Барселону регулярно рвет а после в Германии в чемпионате Ваньку валяет 
avk2307
А мне кажется если крупного влета МС не будет, то до конца сезона точно он доработает.
Просто они как и все немцы варианты наперед просчитывают и понимают, что уже не та у них ситуация и в чемпионате и в еврокубках и никто уж их не боится . Но при удачном стечение обстоятельств может он и останется. А вдруг МС пройдут, хотя верится слабо. А в чемпионате я думаю они свое возьмут, хотя сам за Дортмунд