Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 травня 2023, 16:24
10465
25

Геллер знову вгадав із тренером. Чому Зоря боротиметься за друге місце

Блогер Sport.ua Cергій Тищенко вважає команду Патріка ван Леувена фаворитом у боротьбі за «срібло»

| Оновлено 27 травня 2023, 16:24
10465
25
Геллер знову вгадав із тренером. Чому Зоря боротиметься за друге місце
ФК Зоря Луганськ

Луганська «Зоря» видала потужний старт другої частини сезону. Команда Патріка ван Леувена здобула три перемоги у трьох матчах, забивши сім голів. На щиті опинився не тільки аутсайдер – ФК «Львів», але й амбітна «Ворскла» та київське «Динамо».

У турнірній таблиці «Зоря» вже має відрив від киян у 4 очки та дуже близько наблизилася до «Дніпра-1», який опустився на друге місце. Враховуючи весняні результати та гру команди Олександра Кучера, на нас може чекати доволі цікава боротьба за друге місце та, відповідно, зону Ліги чемпіонів.
***

Президент «Зорі» Євген Геллер вміє обирати тренерів. Кандидатів пропонують агенти, але саме власник обирає наставника, який буде працювати із командою. Спочатку вистрелив Юрій Вернидуб, про якого тоді особливо ніхто не знав. За час роботи Юрія Миколайовича команда стала одним із лідерів українського футболу та грала у єврокубках. Потім були три сезони Віктора Скрипника, які запам’яталися стабільною «бронзою», виступами в єврокубках та прогресом гравців. Здавалося, що після цього вже врешті буде провал, але з ван Леувеном дуже вгадали.

Нідерландець не чужий для України. Він свого часу брав участь у становленні академії «Шахтаря». Був головним методистом школи «гірників». Олександр Зінченко, Руслан Маліновський, Олександр Зубков, Олександр Піхальонок – це вже продукт нідерландської системи. Потім не дуже успішно працював у Казахстані та Ізраїлі. Його головна фішка – робота із молодими футболістами, підхід до гравців та атакувальна гра. Все це дуже збігається із потребами клубу з Луганська.

ФК Зоря Луганськ. Патрік ван Леувен

У поточному сезоні у складі «Зорі» проявили себе молоді гравці. Володимир Бражко став одним із лідерів середини поля. Здорово проти «Динамо» зіграв 19-річний воротар Олександр Сапутін. Хоча це навіть не гравець юнацьких збірних. Мають прогрес Денис Нагнойний та Максим Хлань. Нарешті самоствердився у дорослому футболі Арсеній Батагов.

Знаходить підхід до гравців. Богдана Бутка вже давно списали та він тривалий час був без клубу. Зараз у «Зорі» ексзахисник збірної України на доволі хорошому рахунку. У Назарія Русина не вийшло із трьома тренерами «Динамо» та наставником «Легії». Зараз він один із лідерів команди. Переважає у результативності та якості гри Владислава Кабаєва, який грає на його позиції у «Динамо». Вже стабільністю та класом почав обростати Сергій Булеца.

Дуже швидко адаптуються новачки. Панамець Едуардо Герреро у трьох турах зробив 3 асисти та забив гол. Хоча у команді недавно. В середині поля добре виглядає непотрібний «Олександрії» Кирило Дришлюк.

Клуб не підписує супер-гравців. Не розкидається грошима. Все дуже скромненько – збиті льотчики, молодь, непотрібні клубам гравці. З цього всього Патрік зробив команду. Причому успішну та видовищну. Це тренерська робота та його заслуга.

У клубу вистачає кадрових проблем. Є на що жалітися. Після вдалого старту сезону «Колос» повернув форварда Дениса Безбородька. Тільки під кінець зимового трансферного вікна клуб підписав Герреро та найкращого бомбардира юнацької першості Владислава Погорілого. Ще влітку був проданий до «Шахтаря» лідер середини поля Єгор Назарина. Основний воротар Дмитро Мацапура серйозно травмувався взимку. Готової заміни йому немає. Інфаркт отримав один із лідерів команди Олег Данченко. Надовго вилетів В'ячеслав Чурко. Десь конкуренції не вистачає, десь просіла глибина складу.
***

На початку сезону все виглядало «сирим». Новий тренер, багато нових гравців. Потрібен був час, щоб зігратися. Це все коштувало вильоту із єврокубків та втрати декількох очок. Восени вже вималювався контур. За зиму команда «склеїлася», зігралася та являє собою реальну силу.

Тут потрібно відати належне Геллеру. Євген Борисович не хитається зі сторони в сторону, а гне свою лінію. Команда три сезони грала в атакувальний футбол зі Скрипником. Нічого ламати не потрібно. Потрібен тренер такого ж бачення футболу, який тільки доповнить, дасть ефект новизни.

УПЛ

Перемагає той, хто забиває. З позиційною атакою у «Зорі» все добре. Вони вміють грати першим номером та створювати моменти біля воріт суперників. Це буде дуже важливим показником у боротьбі за медалі. «Динамо» у трьох матчах забило один гол із мінімуму моментів. У «Дніпра-1» 3 голи, але не зовсім йде гра у найкращого бомбардира команди Артема Довбика.

У клубі ідилія в ієрархії. У колишнього наставника команди Скрипника не все склалося з агентом Вадимом Шаблієм, який формує склад команди. Патрік - клієнт
ProStar. Власне, на їхнє запрошення і приїхав в Україну. Тому немає ніяких питань по трансферній політиці. Немає вже такого, що тренер бачить комплектацію по-своєму, а йому дають інших гравців.

Не менше важливий момент, що «Зоря» базується в Києві. Не секрет, що клуб із Луганська користується інфраструктурою «Динамо». Власники мають дружні стосунки. Клуб проводить матчі на стадіоні Лобановського та тренується на базі в Конче-Заспі. «Зоря» отримала дуже хороші умови для підготовки, реабілітації, відновлення гравців.

Мешкаючи в столиці України, вже можна працювати із легіонерами. Більше шансів, що до Києва будуть бажаючі приїхати. Тут відносно безпечно та рівень життя хороший. Навряд чи той же Герреро поїхав би грати до іншого українського міста. Для українців – це певний рівень, який не можна порівняти з Олександрією, Петровим або Ужгородом, з безпекою в Одесі чи Кривому Розі. Орендованим із «Динамо» Микиті Бурді, Володимиру Бражку навіть квартири не потрібно було міняти. Базування у Києві також стало важливим фактором у трансферах Русина, Антюха, Погорілого, Вантуха.

Дуже важливо, що ніяких питань немає по фінансах. Матеріальний тил забезпечений. Якщо раніше ЗМІ писали про заборгованості у «Зорі» за певний час, що не йде на користь мотивації футболістів, то зараз все спокійно. Футболісти та тренери отримують своє. Ніщо не відволікає та немає приводів не концентруватися на футболі.

Боротьба за друге місце виглядає реальною. «Динамо» серйозно штормить. Поки не видно, завдяки чому команда Луческу може подолати цю кризу. Очний матч показав, що «Зоря» нічим не гірша. «Дніпро-1» виглядає непереконливо навесні. Команда втратила у трьох турах 5 очок. Від осіннього зразка залишилося дуже мало. У дніпрян є два тижні на виправлення ситуації. У середині квітня команди зіграють очний матч у Києві. Власне, тоді і стане зрозуміло, чи команда ван Леувена здатна боротися за друге місце.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

путін відповів на пропозицію Макрона припинити вогонь на час Олімпіади
Олімпійські ігри | 18 березня 2024, 15:13 3
путін відповів на пропозицію Макрона припинити вогонь на час Олімпіади

Як завжди, у словах агресора мало правди та щирості

Скаути Манчестер Сіті переглядатимуть воротаря збірної України
Футбол | 19 березня 2024, 00:40 0
Скаути Манчестер Сіті переглядатимуть воротаря збірної України

В поле зору скаутів чемпіона Англії потрапив голкіпер юнацької збірної України U-19 Давид Фесюк

Коментарі 25
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
u6464u
Дуже цікавий , професійний ,авторитетний, тренер у Зорі , і везучий президент клуба .
Иван Качура
Аби не сезонні розпродажі гравців, то могли і єврокубках добре виступати. Кожен рік оновлення команди. 
Умник
Все правильно.
Но мне интересно какая стратегия у клуба на сезон 23/24?
Опять арендованые?
Бражко уйдет в Динамо, опять ищи замену как Назарине.
По сути команда неплоха. Мне интересно как она сыграет 2 месяца.
⬆️
Разве что ради статистики.  Ведь мы понимаем что квалификацию ЛЧ Заря не пройдёт.
McLay
😆Тп-ррррррр!
Calm
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Aleks04
При всій повазі, у нас рівень футболу попереду рівня футбольної журналістики. І це не тільки спорт юа стосується. Вся футбольна журналістика України така.
Якщо стисло. Зоря та ШД зараз на піку своєї форми та можливостей. Нічого більше вони вже фізично не здатні зробити. Дніпро ж, перебуваючи у ямі, має серйозний потенціал додати. Зоря буде постійно втрачати. Вище третього місця вони не стрибнуть.
Sher15
Не забуду в каком-то году Динамо летело дома колосу без шансов 0 2 и перепуганный Михайличенко скупил блок сигарет и звонил спрашивал как играет заря которой нужно было выиграть чтоб занять второе место.Хотелось его успокоить и сказать заря сыграет вничью.и даже не попытается атаковать.
Sher15
Зоря это слабая безвольная команда .Каждый год обещает что будет за что то бороться а по итогу сдувается .Точно также будет и на этот раз