Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 23 березня 2023, 18:50
3497
1

Фінансова та управлінська криза: як власник Інтера тягне клуб униз

Розповідаємо про труднощі віце-чемпіона Італії

| Оновлено 23 березня 2023, 18:50
3497
1
Фінансова та управлінська криза: як власник Інтера тягне клуб униз
ФК Інтер. Стівен Чжан

«Інтер» виграв скудетто за підсумками сезону 2020/21. Минулого сезону «нерадзуррі» стали віце-чемпіонами Італії, поступившись «Мілану» лише двома очками. У нинішній кампанії «чорно-сині» утримуються у трійці найкращих команд Серії А та дійшли до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Це хороші показники з огляду на те, де був міланський клуб років 5 тому.

З іншого боку, «Інтер» має амбіції для того, щоб боротися за скудетто щороку, а не лише за вихід до ЛЧ. У «нерадзуррі» амбітні всі: гравці, тренер, керівництво, і особливо – генеральний директор Джузеппе Маротта, який постійно підганяє команду до досягнення кращих результатів. «Чорно-сині» справді проводять нестабільний сезон, але на це є причини.

Клуб з вини власника опинився у складному фінансовому становищі, через що не може нормально розвиватися. «Інтер» не може розраховувати ні на толкові трансфери, ні на покращення інфраструктури, від чого в перспективі можна було б отримувати більше прибутків. «Нерадзуррі» застрягли на місці, і справа не лише у слабкій формі Ромелу Лукаку чи небажанні Сімоне Індзагі струснути команду в потрібний момент. Економічний потенціал дуже важливий у сучасному футболі, але у «нерадзуррі» він відсутній.

Італійське видання Calcio e Finanza стверджує, що президенту «чорно-синіх» Стівену Чжану загрожує ув'язнення у справі, пов'язаній з його боргом у розмірі 300 млн євро. За даними джерела, Китайський будівельний банк (один із найбільших у світі), звинуватив функціонера у несплаті боргу. При цьому він не є банкрутом. Кредитори відкрили судові справи на Чжана в Італії, Гонконгу та США. Йому загрожуватиме тюремне ув'язнення, якщо суд встановить, що він спеціально приховував свої доходи, щоб не платити борги.

Ситуація з президентом «Інтера» прямо впливає на клуб. Минулий фінансовий рік «нерадзуррі» завершили зі збитками у 140 млн євро. Навіть подальше просування «чорно-синіх» у Лізі чемпіонів та вихід до ЛЧ наступного сезону навряд чи врятують їх від продажу важливих гравців. Італійці вже зараз не мають грошей на викуп Лукаку і на новий контракт для Мілана Шкріньяра. І форвард, і захисник покинуть міланський клуб після закінчення сезону, але чи вдасться підписати футболістів їм на заміну – велике питання.

Але це ще не всі кадрові проблеми, з якими слід розібратися «Інтеру». У червні підійдуть до завершення контракти Саміра Хандановича, Едіна Джеко, Даніло Д'Амброзіо, Стефана де Врея та Робіна Госенса. Крім того, 1 рік за угодами залишиться у Хакана Чалханоглу, Генріха Мхітаряна, Маттео Дарміана та Алессандро Бастоні.

«Нерадзуррі» потрібні гроші і на продовження діючих гравців, і на підписання нових. Але де їх взяти, якщо на головній людині у клубі висить борг у 300 мільйонів? За вихід до чвертьфіналу Ліги чемпіонів «чорно-сині» отримають 20 млн євро. Сума суттєва, але не така вже й велика, якщо дивитися на ситуацію загалом.

Getty Images/Global Images Ukraine

Висока ймовірність того, що склад «Інтера» буде серйозно перетасований у міжсезоння. Зважаючи на все, продажу найцінніших гравців на ринку не уникнути. «З молотка» можуть піти, наприклад, Дензел Думфріс, Ніколо Барелла, Марцело Брозович або Лаутаро Мартінес. Подібне вже відбувалося 2021-го року. «Нерадзуррі» тоді разом із Чжаном примудрилися втратити Лукаку та Ашрафа Хакімі одразу після чемпіонського сезону. На їхньому продажу «чорно-сині» пристойно заробили, але склад уже був ослаблений, оскільки і бельгієць, і марокканець відігравали важливі ролі в команді.

Антоніо Конте тоді зрозумів, що нічим хорошим подібні рішення з боку керівництва не завершаться, тож покинув клуб. Індзагі нікуди не йде і терпляче працює з тими, хто є, хоч і розуміє, що перспектив на посилення складу в «Інтері» – мінімум. При цьому фахівець ще й зазнає серйозного тиску. Італійцю прямим текстом кажуть, що він втратить своє місце, якщо команда не вийде до Ліги чемпіонів на наступний сезон. «Нерадзуррі» зараз нема звідки брати додаткові кошти, окрім як за участь у єврокубках.

Нинішній кадровий потенціал дозволяє «чорно-синім» вийти до ЛЧ на наступний сезон і навіть вийти до півфіналу поточного розіграшу Ліги чемпіонів. Але подальші перспективи команди та всього клубу виглядають туманними. Є інформація, що Чжан може продати «Інтер». Функціонера влаштує сума у 1,2 млрд євро. Але це все також у гіпотетичному стані, оскільки реальних претендентів на покупку «нерадзуррі» немає. Все ще може змінитися, але «чорно-сині» знову ризикують піти у небуття на тривалий період.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
AndiM
Сраний китайський бос-молокосос.