Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 22 березня 2023, 07:14
8255
23

Циганков у Жироні: початок – шикарний. Яким буде продовження?

Валерій Василенко вражений стартом Віктора в Ла Лізі, але рекомендує не поспішати з висновками

| Оновлено 22 березня 2023, 07:14
8255
23
Циганков у Жироні: початок – шикарний. Яким буде продовження?
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков

«Відпустити Циганкова за п'ять мільйонів євро – це смішно». Не моя фраза, а Мирона Маркевича. Згоден із колишнім головним тренером національної збірної України цілком і повністю.

Причому, що показово, в цьому випадку збіглися відразу два контексти. Перший – «відпустити». Колишній клуб Циганкова в його особі втратив справжню «людину-оркестр», адже Віктор – фактично єдиний футболіст із нинішнього «Динамо», який мав по-справжньому унікальний футбольний інтелект. Динамівський віце-капітан і створював, і реалізовував моменти. У що грає його колишня команда зараз, без нього – хіба що одному Богові відомо. Поки що замінити Циганкова у складі «біло-блакитних» ніким. Не кажучи вже про те, щоби замінити рівноцінно.

Другий момент – «смішно». Як не крути, але не кинути камінь у город динамівського менеджменту (читай: особисто ІМС) не вдасться. Враховуючи актуальні ціни на серйозному футбольному ринку, «столичні» втратили провідного гравця середини поля та атаки фактично за безцінь. Продати системотворчого 25-річного гравця із солідного клубу та солідної збірної за всього лише п'ять мільйонів – це справді смішно. Без жодних лапок. Особливо на тлі трансферу Мудрика.

Так, я пам'ятаю, за яких саме обставин йшов Віктор: влітку він міг взагалі піти безкоштовно, адже через півроку у нього закінчився би контракт. Але наявність «дамоклового меча» навряд чи може бути виправданням. Тому що тут можуть бути лише два пояснення. І обидва – «привіт» Ігореві Михайловичу. Перше: раніше не спромоглися «продовжити» Циганкова. І друге: сподівалися, що все вирішиться самотужки, «розсмокчеться», як часто «розсмоктувалося» раніше.

На жаль, не спрацювало ні перше, ні друге. І за справді «смішні» гроші Віктор поїхав до Іспанії.

На цьому, тобто минулому, поставимо крапку. Бо навряд чи треба зараз смикати те, що ніколи не заживе. Циганков почав з нового рядка, і в нього, схоже, поки що виходить чудово.

***

У недавньому матчі чемпіонату Іспанії – проти «Райо Вальєкано» – Циганков забив за «Жирону» два м'ячі. До речі, це вперше в історії українець відзначився дублем у Ла Лізі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков та Іван Мартін

Тепер на його рахунку – три голи та три асисти. У семи поєдинках. Вибачте, але ніяк не можу уникнути порівняння зі статистикою Мудрика в «Челсі» після аналогічного ігрового відрізка. Це небо та земля. Але зараз не про це.

Вболівальники нинішньої команди Віктора, тільки дізнавшись про доконаний факт переходу Циганкова до їхнього клубу, дивувалися, як «Жирона» змогла провернути такий вигідний трансфер. І з перших матчів підтримували українця, розсипаючись перед ним у щедрих компліментах.

Причому не лише фани «Жирони», а й тамтешня преса, особливо каталонська, постійно нахвалює українця.

Не треба мати сім п'ядей у лобі, щоб зрозуміти, що Віктор апріорі потрапив у досить комфортну обстановку. «Жирона» при всій повазі до цього колективу – не вище за рівень «Динамо». Та й футболістів екстра-класу у команді практично немає.

Тобто можна стверджувати, що для провінційного клубу-середняка, хай навіть із сильного чемпіонату, прихід гравця рівня Циганкова – справжня подія. Це якраз той випадок, коли за звучністю імені футболіст якщо й не перевершує свою команду, то десь на рівні її.

Плюс до всього – на придбанні колишнього динамівця вже давно наполягав тренер жиронців Мічел. Наполягав – і одержав. І тепер теж не може не натішитися.

Обов'язково треба віддати належне теперішньому наставникові Циганкова. Українця після підписання не кинули одразу до «м'ясорубки» Ла Ліги, а дали хлопцеві час на адаптацію. А ось Мудрику нічого подібного не дали. І, напевно, прорахувалися.

У цій різниці підходів і є, мабуть, головна відмінність ситуацій українського легіонера «Жирони» та українського легіонера «Челсі». У Лондоні Мудрик – «один із», і якщо за тебе заплатили такі шалені гроші, будь ласка, працюй в режимі «з корабля на бал». Адже амбітних завдань у «Челсі» ніхто не скасовував, а очікування від трансферу Мудрика, враховуючи суму, за умовчанням будуть завищеними.

У «Жирони» зараз амбітних завдань немає. Команда міцно влаштувалась у середині турнірної таблиці. І навряд чи їй цього сезону світить щось вище. Втім, як і нижче, їй теж навряд чи світить. Тож із новачками рівня Циганкова, тим більше такими довгоочікуваними, там цяцькатимуться.

Адже Віктор не грав фактично з листопада. Не пройшов і тренувальних зборів зі своєю колишньою командою. Плюс до всього – футболіст він дуже тонкої душевної орієнтації: тобто схильний до травм.

Мені здається, все це добре знав Мічел. І дав нагоду Циганкову банально набрати форму, не форсував події.

***

Українець міг вийти на поле у нових кольорах уже 22 січня проти «Вільярреалу». Однак не вийшов. Не вийшов і проти «Барселони» за тиждень. Із «Валенсією» він відіграв лише 12 хвилин. Проти «Кадіса», у наступному турі – вже отримав більш ніж удвічі більше ігрового часу – 27 хвилин.

І лише у поєдинку проти «Альмерії» Циганков отримав нормальну «дозу» – 65 хвилин. І одразу ж – бінго! Віктор і гол забив, і асистом відзначився. Після того матчу іспанська преса його почала порівнювати з легендарним екс-півзахисником «Реала» Гуті.

Проти «Атлетіка» Циганков відіграв майже весь матч: був замінений на 80-й хвилині. І знову – в «яблучко»: відзначився результативною передачею. І знов похвала від іспанських ЗМІ. З епітетами «блискучий».

Проти «Хетафе» Циганков відіграв повністю. І відзначився черговою результативною передачею. Незважаючи на підсумкову поразку, гру Віктора статистичні портали й преса оцінили дуже високо.

Ну і, нарешті, матч проти «Райо Вальєкано». Знову повний поєдинок, і знову результативна дія. Причому одразу дві. І обидва – забиті м'ячі. Не дивно, що Віктор за той поєдинок серед своїх одноклубників отримав найвищий бал.

Ось так Циганков гідно відплатив тренеру. За терпіння. І за довіру. Причому платить не лише передачами та голами, а й загалом своєю роботою, своїм ставленням. У «Жироні» він поки що не грає плеймейкера. Швидше, виконує більш локальні функції вінгера. Однак і в цій іпостасі Віктор примудряється, без шкоди для спільної справи, імпровізувати.

Імпровізація стосується не тільки його фірмових зміщень з флангу в центр, а й якості загострюючих передач, роботи на захист. Особисто мені здається, що хлопець просто кайфує від того, що грає у такий футбол, який йому подобається. Він нарешті не повинен нічого нікому доводити. Він ніби переродився, скинув з ніг пута, зітхнув вільно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Антуан Грізманн та Віктор Циганков

Але є одне «але»! Смію застерегти від ейфорії та крайнощів. Прогрес Циганкова зараз очевидний, проте робити поспішні висновки навряд чи потрібно. Поки що Віктор у «Жироні», за виключенням матчу проти «Атлетіко», який він провів, до речі, непогано, не грав проти тамтешніх грандів. Поки що він не брав участі у матчах за «шість очок», коли дуже потрібно вихаркувати легені після гри, коли суперник відверто відриває ноги.

Адже ми пам'ятаємо, що часто в поєдинках «з підвищеною відповідальністю» і за «Динамо», і за збірну України Циганков якось губився, розчинявся на полі. Видавав явно менше від очікуваного. А міг випасти з гри на довгий час через пошкодження.

Це я все про те, що давайте почекаємо з оцінками та висновками. Підсумувати краще наприкінці сезону. Коли буде видно, що й до чого.

Але «кінець початку», тобто старт Віктора Циганкова на новому робочому місці – шикарний. Сподіваємося на продовження феєрії.

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Реал без Луніна здолав Реал Сосьєдад. Скільки потрібно очок для чемпіонства
Футбол | 27 квітня 2024, 00:01 10
Реал без Луніна здолав Реал Сосьєдад. Скільки потрібно очок для чемпіонства

Гра завершилася з рахунком 1:0, єдиний м'яч забив Арда Гюлер

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Pixelman
Удачі Віктору і кар'єрного зростання, головне щоб травми оминали стороною.
fitnes_sports066
Хорошая статья все правильно написано. И о Динамо в том числе. Только удачи Виктору и покорение новых высот в футболе! Настоящий динамовец! Динамо навсегда с тобой!
Mac_Gyver
Фото доречне. Циганков мені завжди нагадував Грізмана.
Віталій Яценко
Якщо ми подивимось на ситуацію у Ла Лізі, то тут зараз є криза із талановитими гравцями ааткувального плану які стабільно дають гру високого рівня. Достатньо подивитись таблицю найкращих бомбардирів, там більшість - вікові гравці. Віктор показує стабільну гру. Тому він цілком може із своєю результативністю бути навіть на чолі бомбардирського заліку. У Жироні він вже є головною зіркою. По суті без адаптації одразу підтвердив свій статус. Тепер гра все більше буде будуватись навколо нього. Це цілком логічно. Віктор втрати 2-3 роки, нажаль. Якби він поїхав раніше, то вже б мав ще більш високий статус. Тому нічого такого надзвичайного не буде. Жирона і далі буде у середині таблиці. Віктор буде стабільно забивати і віддавати гольові. До кінце сезону ще 3-5 голів заб'є і ще 3-5 передач віддасть. Все у нього буде добре. Жирона - лише проміжна зупинка. Може влітку він вже змінить клуб. Може залишиться ще на сезон. Та увагу він до себе вже привернув.
fitnes_sports066
Кстати именно с Ярмоленко Вест Хэм попал в еврокубки а сейчас аутсайдер. Хотя был в зоне еврокубков в АПЛ. Хотя конечно выиграть кубок конференции могут и попасть кубок Европы автоматоме ещё.
sv_2000
Витя радует. Он хороший игрок, если будет здоровье, то будет у него очень достойная карьера на Западе.
Пока у наших сборников больше в плюс. Зина - суперзвезда, Цыганков впечатляет, так держать. Миколенко, Малиновский - вполне достойно.
При этом Мудрык расстраивает, Яремчук - совсем ужас-ужас.
Забарный - пока рано говорить, лечится, но чутье подсказывает, что все у него получится, главное вылечиться... Он очень неплохой защитник.
П.С.
Кстати, а что там Шапаренко? Мне вспоминается он неплох, тоже мог бы неплохую карьеру сделать
Умник
Дайте время человеку. Еще будет критика, тут именно главное стабильность.
Если ему переходить то действительно в клуб где тренер на него расчитывает как в Жироне.
А вообще ему очень нужно с жироной попасть в Еврокубки. Вполне реально.
Vbolivalnyk-Peter
В Динамо, Шахтарі, Дніпрі-1 зараз просто "клондайк" молодих талантів приправильному їхньому подальшому розвитку (Нещерет, Попов, Сирота, Ванат, Шапаренко, Трубін, Конопля, Бондар, Бондаренко, Судаков, Піхальонок, Назаренко, Довбик...) - хлопці можуть просто "розривати" Європу, як це роблять скажімо хорвати... і тоді у нас збірна просто "вогонь" буде...
vruthiy-112
Все у Циганкова буде добре, він знає чого хоче.!!! 
Тарік1994
Стосовно продажу, вважаю, що в даній ситуації як раз важливі обставини. Бо треба рахувати не тільки 5 млн. за пів року, а і здоровенний відсоток з перепродажу! Було очевидно ще до його перших матчів у футболці Жирони, що для Циганкова і його агента це транзит. А в Динамо він останнім часом тільки втрачав у медійності і якщо б, уявімо, він перепідписав контракт і залишився хоча б до літа то за травматичного гравця, який в свої майже 26 грав тільки в УПЛ ніхто б більше 15, максимум 20 млн. не дав, а то і менше. Якщо Жирона продасть Віктора хоча б за двадцятку то Динамо вже "відіб'є" цей трансфер. Бо по хорошому менджмент Динамо провтикав вікно можливості для дійсно великого трансферу по міркам УПЛ - ще роки 4 тому, коли у Віктора був пік... в 20-22 він показував свій найкращий футбол + юний вік
Alex AS
Если продолжит в том же духе, то за - 20-30 млн +/- продадут
Remark
Продолжение будет еще лучше!
luceorius
 У нього твердий "скорпіонячий" характер, з цього боку проблем не повинно бути. Трохи непокоїть підвищена травматичність Віктора. 
Vbolivalnyk-Peter
Випадок Циганкова - чергове підтвердження того, що нашим гравцям потрібно звалювати від таких менеджерів як Суркіс чим раніше. Те що Ігорчик не заробив на продажі - це його проблема (Жадность Била загубила - и умер Бил...). Головне, щоб Циганков розвивався та прогресував... Того ж зичу усім нашим гравцям в Європі і Мудрику, і Забарному (цей ще себе покаже, вірю, нехай тільки від травми повністю оклигає), і Миколенку, і Зіні. Бажаю віднайти свою гру Малиновському та Яремчуку. Нарешті звалити з Реалу в нормальний клуб та постійно грати Луніну...
Calm
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ne10x
Я вас умоляю! Чтоб Игорь Михайлович продал себе в убыток? Эти 5 млн. для квитанции, а остальное - шубами!
xvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил