Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 21 березня 2023, 10:20
6155
2

Португалія знову може заграти бразильця, який був ноунеймом на батьківщині

Галено піде стопами Пепе, Деку, Матеуса Нунеса та Отавіо?

| Оновлено 21 березня 2023, 10:20
6155
2
Португалія знову може заграти бразильця, який був ноунеймом на батьківщині
Getty Images/Global Images Ukraine. Галено

Найближчим часом у національній збірній Португалії може з'явитися черговий натуралізований бразилець, який виявився незатребуваним та належним чином не оціненим на своїй батьківщині. Після легендарного Пепе, котрий провів за «європейських бразильців» 131 поєдинок, вигравав Євро-2016 та Лігу націй-2019, а також Деку, Матеуса Нунеса та Отавіо, список новоспечених гравців збірної Португалії з когорти південноамериканців невдовзі може поповнити Вендерсон Родрігеш ду Насіменту Галено, котрий більше відомий просто як Галено.

25-річний вінгер цього сезону несподівано перетворився на справжнього лідера атак «Порту», ​​і має чудову статистику. Станом на поточний момент Галено із 8 забитими м'ячами в португальській Прімейрі є другим у списку кращих голеадорів «драконів» після 30-річного іранського форварда Мехді Таремі. І це при тому, що розіграш чемпіонату ще далеко не закінчений, а минулого сезону на рахунку етнічного бразильця було лишень 4 голи.

Завдяки впевненим виступам за «Порту», а також отриманому португальському громадянству, Галено вже потрапив «на олівець» головному тренеру «команди обраних» 49-річному Роберто Мартінесу, який до цього шість років кар'єри віддав роботі зі збірною Бельгії. Однак поки що іспанський фахівець вирішив не викликати Галено на найближчі матчі в рамках старту кваліфікаційної кампанії на Євро-2024 проти збірних Ліхтенштейну та Люксембургу.

Це дає шанс чиновникам Бразильської конфедерації футболу поквапитися та спробувати заграти Галено за «селесао». Проблема в тому, що вінгер на батьківщині був тотальним ноунеймом, і не має досвіду виступів за юнацькі чи молодіжні збірні Бразилії.

Професійні виступи у футболі Галено розпочав із 18 років в команді «Тріндаді», що представляє однойменний муніципалітет у Бразилії. Там юний вінгер зіграв лише кілька поєдинків у рамках Ліги Гояно (чемпіонат штату Гояс з футболу), після чого перейшов у «Греміо Анаполіс», звідки вже за півроку на правах оренди переїхав до Португалії.

Примітно, що у «Тріндаді» та «Греміо Анаполіс» талант Галено розгледіли скаути «Порту», ​​завдяки чому влітку 2016 року «дракони» стали першим європейським клубом у кар'єрі бразильця. Щоправда, хавбек не зміг пробитися до першої команди, і прем'єрний сезон у Європі відіграв за «Порту Б», де з ходу став одним із лідерів команди, відзначившись 10 забитими м'ячами та 6 результативними передачами у 37 матчах португальської Сегунди.

Влітку 2017 року «Порту» вирішив викупити контракт Галено, на що знадобилося 1,5 мільйони євро. У сезоні-2017/18 вінгеру навіть було дозволено зіграти 2 матчі за першу команду «драконів» у Прімейрі, але, провівши на полі сумарно лише 24 хвилини, бразильцю так і не вдалося відзначитись результативними діями. В основному Галено продовжував грати за «Порту Б», а на другу частину чемпіонату був відданий в оренду «Портімоненсе», де також не особливо то й вразив (7 матчів та 2 асисти в рамках Прімейри).

Заговорити про себе Галено в Португалії змусив у сезоні-2018/19, коли його орендував «Ріу Аве». У лавах цієї команди вінгер провів 27 матчів в елітарному дивізіоні португальського футболу, відзначившись 5 забитими м'ячами та 5 результативними передачами. Після цього інтерес до бразильця виявила «Брага», й «зброярі» змогли узгодити із «Порту» повноцінний трансфер Галено за 3,5 мільйони євро.

У четвертому за рангом клубі Португалії, як прийнято називати «Брагу» у самій країні та за її межами, Галено відіграв два із половиною сезони, будучи твердим гравцем основного складу. В 115 матчах за «зброярів» бразилець забив 24 м'ячі та виконав 25 результативних передач. У 2020 році вінгер з «Брагою» став володарем Кубка португальської ліги, а через рік виграв ще й Кубок Португалії.

Ключовий розворот у кар'єрі Галено стався на початку минулого року. 31 січня 2022-го, буквально за кілька годин до закриття трансферного вікна в Португалії, про повернення вінгера оголосив «Порту». «Драконам» угода обійшлася у 9 мільйонів євро, і за її умовами Галено виступатиме за команду протягом найближчих 4,5 років, а клаусула в договорі становить 50 мільйонів євро.

Опинившись знову у «Порту», ​​Галено не зміг одразу ж стати важливим гравцем першої команди. Він вважався футболістом ротації, провівши 303 хвилини в 12 матчах другої половини Прімейри-2021/22 і відзначившись 1 забитим м'ячем за «драконів». Здавалося б, «Порту», ​​який вдруге повірив у здібності хавбека, знову ризикує помилитися, але цього разу футболіст довів, що ще у 2016-му його не дарма запросили до цього клубу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Галено

Наприкінці 2021 року Галено подав прохання на отримання португальського громадянства, оскільки прожив на території країни потрібні для цього п'ять років. Проте процедура натуралізації обіцяла бути досить тривалою, й була б такою, якби не стався трансфер до «Порту», ​​і до справи не включилися юристи та керівництво «драконів».

«Порту» наполіг, щоб клопотання Галено було розглянуте у терміновому порядку. Як повідомляла преса, запит був підкріплений аргументами, які подав на розгляд комісії не лише «Порту», ​​а й Португальська футбольна федерація. В результаті процедуру справді було скорочено, і вже у березні минулого року Галено офіційно став громадянином Португалії, отримавши право бути викликаним до національної збірної цієї країни.

У жовтні 2022 року «Порту» покращив умови особистого контракту Галено, домовившись із вінгером щодо продовження терміну контракту на один рік – до липня 2027 року.

Успішні виступи етнічного бразильця з португальським паспортом призвели до того, що експерти Transfermarkt лише за останній рік практично вдвічі підвищили оціночну вартість Галено – із 12 до 20 мільйонів євро. На сьогодні вінгер є п'ятим за цим компонентом активом «драконів» слідом за Діогу Коштою (45 млн євро), Отавіо (30 млн євро), Пепе (22 млн євро) та Еванілсоном (22 млн євро). І є підстави вважати, що з кожним днем ​​трансферна вартість Галено все зростатиме й зростатиме, адже навіть у Лізі чемпіонів опонентам поки що не дуже вдається стримувати натуралізованого португальця. Деякі гравці навіть вдаються до відверто заборонених прийомів – стягування трусів із Галено.

Тому буде вкрай цікаво спостерігати, за яку національну збірну – Бразилії чи Португалії – Галено таки виступатиме у майбутньому. Поки сам футболіст, здається, й сам не надто визначився в цьому питанні, адже кілька днів тому на прес-конференції уникнув прямої відповіді: «Я зосереджений на найближчій грі, не хочу про це [виклик до збірної Португалії чи Бразилії] думати. У мене будуть інші можливості поміркувати та поговорити про це».

Власне, коли Галено таки визначиться із міжнародною кар'єрою, привід ще раз поміркувати та поговорити про нього, можливо, представиться і нам з вами…

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, хто може очолити чоловічу збірну України з біатлону
Біатлон | 28 березня 2024, 20:43 3
Стало відомо, хто може очолити чоловічу збірну України з біатлону

Микола Зоц працюватиме з жіночою та чоловічою командами відповідно

Джерело: ФК Львів може повернутися в український футбол
Футбол | 29 березня 2024, 00:23 0
Джерело: ФК Львів може повернутися в український футбол

Містяни планують заявитись у Другу лігу, хоча мають право грати у Першій

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Brian
В Португалии бразильцев как турок в Германии или как алжирцев во Франции. Их там никто не разделяет. Один язык, культура. По сути один и тот же народ.
justhateme
Вінгерів багато, а опорника і захисників нема. Можна всіх подивитись?