Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 липня 2023, 03:51
7340
4

Шляхом Федорчука. Хто з ветеранів УПЛ незабаром завершить кар'єру

Очевидно, основна маса подібних рішень станеться вже після закінчення сезону

| Оновлено 03 липня 2023, 03:51
7340
4
Шляхом Федорчука. Хто з ветеранів УПЛ незабаром завершить кар'єру
ФК Шахтар. Андрій Пятов

12 березня досить несподівано український футбол провів на заслужену пенсію 34-річного екс-півзахисника «Руху», «Дніпра», «Динамо» та низки інших команд Валерія Федорчука. Ветеран вирішив повісити бутси на цвях у 34 роки, зупинившись на позначці в 262 поєдинки у рамках української Прем'єр-ліги.

Хто з ветеранів УПЛ в найближчому майбутньому може піти шляхом Федорчука і також оголосити про завершення кар'єри? Давайте виділимо найбільш очевидних кандидатів…

Андрій Пятов

Вік: 38 років
Клуб: «Шахтар»


ФК Шахтар

Один із найкращих воротарів в історії українського футболу Андрій Пятов останнім часом вже не відіграє ключової ролі у своєму клубі – донецькому «Шахтарі». У стані «гірників» нині персоною № 1 на «стрічці» є Анатолій Трубін, і навіть якщо найближчого літа цей воротар буде проданий, то «Шахтар» уже завчасно спантеличився підбором його наступника, коли взимку придбав у «Ворскли» Дмитра Різника.

38-річний Пятов має контракт із «гірниками», який розрахований до 30 червня, і навряд чи ця угода буде продовжена з огляду на ту обставину, що «Шахтар» нині намагається максимально оптимізувати зарплатний бюджет, позбувшись високооплачуваних ветеранів. Зокрема, нещодавно у «Інтер Маямі» був відпущений Сергій Кривцов, а влітку донецький клуб напевно покинуть ще кілька досвідчених виконавців.

Для Пятова, котрий дебютував в УПЛ влітку 2003 року, навряд чи є сенс продовжувати виступи десь поза системою координат «Шахтаря». Не виключено, що влітку, коли Андрій все-таки зважиться повісити рукавички на цвях, йому буде запропоновано роботу у клубній структурі – в академії чи першій команді. Як би там не було, але для 10-разового чемпіона України настає час прощатися…

Юрій Паньків

Вік: 38 років
Клуб: «Рух»


ФК Рух

Паньківу, як і Пятову, цього року виповниться вже 39, а тому настає час серйозно задуматися про завершення кар'єри, нехай навіть воротарі у окремих випадках здатні залишатися на високому рівні, навіть перетинаючи 40-річний рубіж.

В українській Прем'єр-лізі Паньків дебютував улітку 2011 року в складі «Олександрії». Згодом Юрій пограв за столичний «Арсенал», донецький «Металург», кам'янську «Сталь», а з літа 2021-го виступає за львівський «Рух». Є капітаном цієї команди, і цього сезону має регулярну ігрову практику. Загалом в УПЛ Паньків провів 254 поєдинки, проте жодних титулів у вітчизняному футболі за багаторічну кар'єру так і не здобув…

30 червня у Паньківа закінчується контракт із «Рухом», й цілком імовірно, що після цього воротар попрощається із професійним футболом. Проблема львівського клубу полягає в тому, що за спиною ветерана немає воротаря із більш-менш пристойним досвідом, а лишень 19-річні Дмитро Ледвій та Юрій-Володимир Герета. Втім, обидва молоді кіпери мають досить непогані відгуки від фахівців, а тому якщо Паньків таки закінчить, то далеко не факт, що «Руху» екстрено доведеться запрошувати когось із числа досвідчених воротарів.

Євген Селезньов

Вік: 37 років
Клуб: «Минай»


ФК Минай

37-річний Євген Селезньов, можливо, оголосить про завершення кар'єри гравця ще до офіційного закінчення цього сезону в українській Прем'єр-лізі. Справа в тому, що досвідчений форвард зараз де-факто не має команди, хоча офіційно «Минай» не повідомляв про розірвання із ним трудової угоди. За неофіційною інформацією, Селезньов з осені не працює з командою через проблеми із наставником Володимиром Шараном, і зараз його прізвища немає у заявці команди з Закарпатської області на чемпіонат країни.

Також нещодавно стало відомо, що Селезньов записався на тренерські курси, що невдовзі може призвести до зміни роду діяльності для одного із найкращих голеадорів в історії української Прем'єр-ліги.

Як би там не було, але 3-разовий чемпіон України у складі «Шахтаря» Євген Селезньов настільки непередбачуваний у своїх вчинках, що гадати, яке рішення він ухвалить – справа абсолютно невдячна. Це один із небагатьох випадків, коли краще трохи почекати та констатувати за фактом, аніж намагатися щось вгадати чи передбачати наперед. Хоча біологічний вік – штука, яку не обдуриш, і хоче цього чи ні Селезньов, а його час як футболіста вже практично пішов за обрій…

Олександр Бандура

Вік: 36 років
Клуб: «Минай»


ФК Минай

Наприкінці травня нинішньому капітанові «Минаю» Олександру Бандурі виповниться 37 років, і цей фактор, разом із контрактом, який у ветерана розрахований до 30 червня, змушує задуматися про те, що незабаром досвідчений воротар наважиться попрощатися із футболом.

В українській Прем'єр-лізі Бандура дебютував у вересні 2008 року в складі сімферопольської «Таврії», якою тоді керував Михайло Фоменко. З того часу воротар відіграв у турнірі 205 поєдинків, і є ключовим стражем воріт «Минаю» в цьому сезоні.

Кар'єра Бандури пройшла переважно у далеко не топових клубах вітчизняного чемпіонату. Там він завжди мав змогу демонструвати свою неабияку майстерність і часом ставав тим, хто мало не поодинці здобував очки для своїх колективів. Але всьому рано чи пізно приходить кінець. Очевидно, що найближчим часом так вирішить і Бандура, якому, напевно, вже набридло постійно вирішувати більш ніж скромні завдання на рівні УПЛ, і не мати пропозицій від значно амбітніших колективів. А якщо так, то вихід на пенсію, ймовірно, вже за підсумками цього сезону стане найбільш логічним рішенням. Особливо він стане неминучим у тому випадку, якщо «Минай» не зможе зберегти прописку в еліті, й піде на пониження…

Вадим Мілько

Вік: 36 років
Клуб: «Колос»


ФК Колос

Вихованець київського футболу Вадим Мілько, на рахунку якого навіть є 2 матчі у складі «Динамо», з 2017 року виступає за «Колос», для якого став уже без найменшої частки перебільшення легендарною фігурою. Разом із командою з Ковалівки її нинішній капітан Мілько вийшов із Першої ліги до УПЛ, хоча в елітарному дивізіоні дебютував ще у 2007-му за «Динамо» за часів тренера Анатолія Дем'яненка.

Загалом в УПЛ Мілько провів 172 матчі, проте навесні ветеран має не так багато ігрового часу на полі, ніж раніше, через що можна зробити висновок, що у «Колосі» поступово готуються до відходу досвідченого виконавця. Тим більше, що контракт Мілька з клубом із Ковалівки спливає 30 червня, й далеко не факт, що сторони висловлять взаємне бажання до його продовження.

У серпні Мільку виповниться 37, і, у разі відходу з «Колоса», ветеран навряд чи хоч звідкись отримає дійсно цікаву пропозицію, заради якої мало б сенс продовжувати ризикувати здоров'ям та віддавати всі сили футболу.

Олександр Рибка

Вік: 35 років
Клуб: «Львів»


ФК Львів

Екс-воротарю «Динамо», «Шахтаря» та збірної України Олександру Рибці пощастило чотири рази (тричі у складі киян та один раз із донеччанами) вигравати чемпіонат України, а тому його кар'єру можна сміливо називати дуже успішною. Не завада цьому навіть скандальна історія навколо допінгу, яка фактично змусила Олександра залишити «Шахтар», де він виблискував у Лізі чемпіонів та став єдиним воротарем, який зміг посадити на лаву запасних Андрія Пятова, коли той ще перебував у розквіті сил.

З 2017 року Рибка виступав за кордоном – у Туреччині, Азербайджані та Латвії, а потім повернувся до України, де недовгий час пограв за «Металіст», а у січні цього року ухвалив рішення перебратися до «Львова». Очевидно, що у Олега Дулуба Рибка буде ключовим голкіпером, і він справді здатен допомогти львів'янам уникнути пониження у класі, проте якщо станеться найбільш небажаний для цього клубу варіант, то виключати не варто нічого.

Контракт Рибки зі «Львовом» розрахований до 30 червня, й дуже багато, як уже говорилося, залежатиме від результатів команди. Якщо львів'янам вдасться зберегти прописку в еліті, то Олександр, напевно, отримає пропозицію ще як мінімум на рік затриматися у команді, але якщо ж ні, то чистка складу у «Львова» буде кардинальною, і ветерану, на рахунку якого 93 поєдинки в УПЛ, швидше за все, спершу доведеться підшукувати собі новий клуб, у процесі чого він цілком може прийти до рішення про доцільність зупинитися, остаточно поступившись дорогою молоді.

Денис Олійник

Вік: 35 років
Клуб: «Ворскла»


ФК Ворскла

Денис Олійник у 2007 році ставав чемпіоном України у складі «Динамо», але всього за київську команду він провів лише 5 поєдинків, й значно більше запам'ятався вболівальникам яскравими голами та передачами за «Металіст», а потім і «Дніпро». У 2014 році Олійник залишив Україну, і протягом трьох років грав у Нідерландах та Німеччині за «Вітесс» та «Дармштадт», відповідно. Згодом ненадовго повернувся, але у 2018-му знову поїхав – цього разу до Фінляндії, де чотири роки відіграв за СІК.

Влітку минулого року Олійник отримав пропозицію повернутися до УПЛ, де його до лав «Ворскли» покликав Віктор Скрипник. Цьому тренеру завжди імпонували такі креативні виконавці, як Денис, тому недивно, що у осінній частині сезону Олійник був однією з ключових фігур в полтавській команді. Навесні досвідчений хавбек ще не з'являвся на полі, й навіть був відсутній у заявці на матчі проти «Зорі» та «Вереса».

16 червня Олійник відсвяткує свій 36-й день народження, а через два тижні після цього у ветерана закінчиться контракт із «Ворсклою». Враховуючи непросте фінансове становище, в якому нині знаходиться полтавський клуб, а також можливе невиконання завдань на сезон, швидше за все, на «Ворсклу» чекає суттєве оновлення складу, і цей процес може послужити каталізатором для Олійника, щоб ухвалити рішення закінчити грати у футбол, сфокусувавшись у житті на чомусь іншому.

Олександр Гладкий

Вік: 35 років
Клуб: «Чорноморець»


ФК Чорноморець

35-річний Олександр Гладкий у складі «Шахтаря» тричі ставав чемпіоном України, а ще він є унікальним для вітчизняного футболу гравцем, оскільки має у своїй кар'єрі виступи за всі серйозні колективи, представлені у різний час на рівні УПЛ – «Шахтар», «Динамо», «Дніпро», «Металіст», «Карпати», «Зорю», «Чорноморець».

За одеську команду Гладкий грає з літа минулого року й має контракт із терміном дії до 30 червня. У серпні Олександру виповниться 36… Він уже не настільки швидкий та рухливий, як у найкращі роки, але все ще здатен бути неймовірно небезпечним у штрафному майданчику суперника, і нещодавно ще більше закріпився у топ-10 кращих бомбардирів в історії українських команд.

Поки що статистика Гладкого у «Чорноморці» абсолютно не вражає (1 гол в 16 ​​матчах сезону в УПЛ), а тому його подальше перебування у Одесі перебуває під величезним питанням. Так само як поки незрозуміло, де опиняться наступного сезону самі «моряки», які ведуть запеклу боротьбу зі «Львовом», «Минаєм», «Металістом», «Рухом» та «Вересом» за виживання.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(60)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем
Футбол | 28 березня 2024, 14:52 2
Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем

Колишній головний тренер «Динамо» вважає Романа найпрофесійнішим футболістом з тих, кого він бачив

СУДАКОВ: «Не було б виконавців, як Мудрик і Циганков – не віддав би асисти»
Футбол | 29 березня 2024, 03:49 1
СУДАКОВ: «Не було б виконавців, як Мудрик і Циганков – не віддав би асисти»

Георгій прокоментував перемогу збірної України над Ісландією (2:1)

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Весняна Сова
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
VikyKrasotulechka90
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Умник
Бандура должен обязан просто стать учителем Бразильского языка))))
Как вспомню ржу до сих пор.