Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 15 березня 2023, 14:22
11753
5

Коуч Цуренко – про зняття українки: «Леся розповіла максимум 10 відсотків»

Микита Власов прокоментував ситуацію, що сталася на турнірі у США

| Оновлено 15 березня 2023, 14:22
11753
5
Коуч Цуренко – про зняття українки: «Леся розповіла максимум 10 відсотків»
Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

Тренер тенісистки Лесі Цуренко Микита Власов прокоментував рішення українки знятися з матчу 1/16 фіналу турніру серії WTA 1000 в Індіан-Веллсі проти білоруської Аріни Соболенко:

– Насправді Леся розповіла, мабуть, щонайбільше 10 відсотків від усього, що сталося. Історія почалася із серії американських турнірів. Спочатку два турніри проходили у Мексиці. Начебто все непогано, локації прекрасні, але виникало безліч проблем. Наприклад, організатори надавали просто божевільних водіїв. Вони ганяли з неймовірною швидкістю. У результаті пара гравців дорогою зазнала травм.

У Лесі у цьому плані все було добре, але вона мала проблеми з рукою – це хронічна травма ще з минулого сезону. Ми домовилися, що Леся не рватиме на корті, щоб не погіршити травму. Приїхали до Мексики, а організатори обрали дуже важкі м'ячі, там були шорсткі корти.

Через півтори хвилини після матчу м'яч збільшується в розмірах, стає майже вдвічі більшим і важчим. І ти розумієш, який це стрес для руки. На обох турнірах Леся проходила кваліфікацію, але в основній сітці знімалася через проблеми зі здоров'ям. Занадто великий був ризик, що вона посилить травму і потім пропустить частину сезону.

Загалом, ми відіграли в Мексиці і полетіли в Індіан-Веллс. Там ми хотіли поговорити з [виконавчим директором WTA Стівом] Саймоном, тому що у Цуренко накопичилося до нього безліч питань. Ще перед кваліфікацією Леся запросила зустріч. Їй сказали, що зустріч обов'язково відбудеться, але поки що в нього справи.

– Які питання Леся хотіла поставити функціонерові?

– Рівно рік тому, саме на цьому турнірі, українські тенісистки зустрічалися із Саймоном та обговорювали, що робити з російськими та білоруськими спортсменками на тлі війни в Україні. Допускати їх до змагань чи ні і взагалі які кроки робитиме WTA? Українці, наскільки пам'ятаю, прийшли до Стіва з вимогою забанити представників білорусі та росії, не допускати їх до турнірів під егідою WTA. Тоді Стів сказав так: «Я вас чудово розумію, але поспішних рішень ми не прийматимемо. Поспостерігаємо за ситуацією».

І ось через рік Леся прийшла до Саймона і сказала: «Рік минув, ти поспостерігав, але WTA нічого не зробила для українців». І запропонувала порахувати, що змінилося за минулий час в українців, росіян та білорусів через те, що росія напала на Україну. Все очевидно: українці не можуть полетіти додому, не можуть тренуватися на Батьківщині, не можуть користуватися медициною в Україні, відновлюватися там.

Якщо спортсмен упродовж сезону втомився і хоче перевести дух, він не може банально полетіти додому та обійняти батьків, бо країну продовжують бомбити. Плюс українці несуть колосальні витрати на житло, бо постійно змушені жити в готелях, на орендованих квартирах, забезпечувати житло своїм сім'ям, які були вивезені до Європи. Плюс спортсмени віддають гроші тренерам у ЄС, орендують корти. І українці активно донатять свої особисті гроші на підтримку армії та мирного населення.

А що в росіян та білорусок? Вони прибрали прапор біля прізвища. Все! При цьому Анастасія Гасанова з росії відкрито підтримала війну, повторила всі наративи путіна. Щоб ви розуміли, напередодні вторгнення росії в Україну вона тренувалася у Києві, з нашими тренерами та на наших кортах. А зараз таке каже.

Загалом у розмові з Саймоном Леся перерахувала всі моменти, які її хвилювали щодо участі білорусок та росіян у турнірах, на що функціонер відповів, що не бачить жодних проблем, все нормально. А чи буде надано якусь допомогу українкам з боку WTA? Ні, асоціація не змінить своєї політики. І якщо хтось із гравців підтримує війну, то це, звичайно, не дуже добре, але це їхня особиста думка і право так говорити. Засуджувати та карати гравців за це ніхто не буде. Леся запитує: «А от якби ти був на моєму місці, як би ти почував себе?»

Відповідає: «Звичайно, жахливо, але я не на твоєму місці, а ти непогано справляєшся». У результаті Саймон просто дав зрозуміти, що для нього нормально, коли в одному турі грають українки, які страждають через війну, і представниці росії та білорусі, які цю війну якраз і розпочали. Йому шкода українок, але він нічого не змінюватиме, бо, повторюся, навіть якщо білоруски та росіянки підтримують війну, це їхня особиста думка. А ще Саймон майже прямим текстом сказав, що виступає за те, щоб росіянок і білорусок допускали до Олімпіади-2024.

Леся каже: «Ти розумієш, що якщо таке трапиться, то українки автоматично пропустять Ігри? На що функціонер відповідає: «Ну, це ж ваше рішення, у вас політики самі вирішують, а ми нікуди не лізтимемо». Була справді довга розмова, за підсумком якої Саймон сказав: «Жодної допомоги українкам не буде, а я продовжу спостерігати за ситуацією». Що він робив рік до того? Теж спостерігав. По суті, йому начхати на долі українок.

Думаю, всі розуміють, який емоційний стан був у Лесі на той момент. Розмова відбулася у четвер, за день до нового матчу. Я сидів неподалік у лобі готелю і майже все чув. А коли Леся закінчила розмову і підійшла до мене, я побачив, що в неї завіса на очах. Розповіла мені у подробицях, що їй відповідав Саймон. Чесно, хотілося просто «розмотати» цього функціонера. Але Леся мене втримала – ми продовжили підготовку до матчу із Векич.

Цуренко була просто ніяка, і я навіть запропонував їй знятися з турніру, на що вона відповіла, що цього не робитиме. Мовляв, якщо приїхала, то треба боротися до кінця. Леся вийшла на матч, перший сет провела жахливо, програла його. Ну а потім стиснула зуби та витягла поєдинок. Я чекав дві з половиною години, поки вона вийде з роздягальні.

Виявилося, що весь цей час Леся ридала, у неї була істерика. Вона мені потім сказала, що перед очима стояв Стів Саймон, вона в голові прокручувала його слова про те, що росіяни та білоруси вільні думати та говорити про війну в Україні те, що хочуть. Навіть якщо підтримуватимуть війну – це їхнє право. Леся ні про що інше не могла думати.

– А у наступному колі Цуренко мала грати якраз проти білоруски Аріни Соболенко.

– Так, проти тенісистки, яка підтримує режим лукашенка і за рік жодного разу не виступила проти війни. Вона навіть давала зрозуміти, що для неї це нормально, вона нічого поганого не робить, – сказав Власов.

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 24 квітня 2024, 17:24 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
Жодних важелів впливу на босів тенісних асоціацій в українських гравців немає. І не буде, доки безпрапорні залишатимуться успішнішими за наших на великих турнірах. А, на жаль, так воно і є: всілякі сабаленки з медведєвими набагато успішніші за наших, і їх просто тупо більше. От якби у нас з'явилася гравчиня рівня Свьонтек, до її меседжів світ просто вимушений був би прислухатися. Але на разі є як є.
Чужий біль та бідність мозолять очі, вони неприємні, тому світ їх свідомо не помічає. І так буде завжди. Слухають - сильних і успішних.
Serhiy (Миколаїв)
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил